oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Śnienie Wg. Carlosa (skrót)
noktowizor
post 19.07.2008 - 21:19
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Jest siedem bram. Ten który śni musi otworzyć je wszystkie.

PIERWSZA BRAMA
Osiągamy pierwszą bramę w momencie gdy zdamy sobie sprawę że zasypiamy zawieszeni między ciemnością a ociężałością. Sny są jeśli nie wrotami to przynajmniej włazami do innych światów. Nasza świadomość przechodzi przez ten właz do innych światów a te światy wysyłają w nasze sny tropicieli (skwiercząca energia). Kiedy osiągniemy pierwszą bramę musimy ją przekroczyć dzięki umiejętności utrzymania obrazu dowolnego przedmiotu w naszym śnie. Jedynym sposobem na uświadomienie sobie chwili zapadania w sen jest dokładne przyglądanie się przedmiotom ze snu.

DRUGA BRAMA
Budzenie się z jednego snu w drugi. Przekroczenie drugiej bramy śnienia odbywa się na dwa sposoby ( widzenie we śnie że się śpi lub użycie przedmiotów ze snu do inicjacji kolejnego snu: 'podążanie za tropicielami')

TRZECIA BRAMA
Do trzeciej bramy dochodzi się wtedy gdy stwierdzasz że śpiąc patrzysz na śpiącą osobę i okazuje się że ta osoba to ty sam. Drugim etapem jest zdobycie umiejętności poruszania się podczas tego śnienia. Osiąganie optymalnej pozycji śnienia dla tej bramy to pozbycie się obsesji na punkcie szczegółów. Trzeci etap polega na widzeniu energii w swoich snach (chodzi o to by odróżniać atrapy od tropicieli) a czwarty na dodaniu do ciała energetycznego 'świadomości normalnego świata' (dociążeniu ciała energetycznego). Tzw. podchodzenie zwiadowców polega na świadomym pobieraniu ze świata istot nieorganicznych energii potrzebnej do podróży w dalsze rejony. Do tego świata wchodzimy dociążonym ciałem energetycznym.

CZWARTA BRAMA
Są trzy sposoby korzystania z czwartej bramy.
Ciało energetyczne podróżuje do określonych, konkretnych miejsc w naszym świecie, konkretnych miejsc poza tym światem lub do miejsc które istnieją tyko w intencji innych.

Są dwa rodzaje podróży energetycznych do innych światów. Pierwsza to taka gdy świadomość chwyta ciało energetyczne i wiedzie je nie wiadomo dokąd. Drugi rodzaj ta taki gdy sam człowiek rozmyślnie decyduje się na użycie świadomości jako metody podróżowania ale wymaga to dyscypliny.

Niestety opis kolejnych bram jest nieznany a to dlatego że mentor Carlosa Castanedy, indianin plemienia Yaqui don Juan Matus po prostu zmarł. Castaneda jako antropolog spędził z nim ponad dziesięć lat. Napisał na ten temat dziesięć książek.
Go to the top of the page

+Quote Post
Noobek
post 20.07.2008 - 03:36
Post #2

Dusza Towarzystwa

Można coś więcej? Bo niby mnie zainteresowało, ale tak naprawdę to niewiele zrozumiałem :/ Co to w ogóle te bramy są?

+Quote Post
noktowizor
post 20.07.2008 - 09:33
Post #3

Znajomy Rodziny

Notatnik

Powiem prosto z mostu. Poczytaj.
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=renaeva&sid=46

+Quote Post
Kronopio
post 20.07.2008 - 10:38
Post #4

zdrogi.blogspot.com
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

CYTAT(noktowizor @ 19.07.2008 - 22:19) *
Niestety opis kolejnych bram jest nieznany a to dlatego że mentor Carlosa Castanedy, indianin plemienia Yaqui don Juan Matus po prostu zmarł. Castaneda jako antropolog spędził z nim ponad dziesięć lat. Napisał na ten temat dziesięć książek.

No muszę Cię zmartwić ale don Juan jest postacią fikcyjną co Castaneda wyznał pod koniec życia. Mimo wszystko warto przeczytać jego książki, ale odbiór staje się innny..

+Quote Post
noktowizor
post 20.07.2008 - 19:02
Post #5

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT
No muszę Cię zmartwić ale don Juan jest postacią fikcyjną co Castaneda wyznał pod koniec życia.

Możesz podać link do tej informacji? Jakoś nie mogę w to uwierzyć.

+Quote Post
Silverka
post 20.07.2008 - 19:42
Post #6

Guests

Naprawde don Juan byl postacią fikcyjną? Nieźle to wymyślił.

+Quote Post
r_m
post 20.07.2008 - 21:27
Post #7

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy

Notatnik

coś mi się wydaje że ktoś tu dał się złapać w coś co nazwane było u Castanedy "wymazaniem osobistej historii" ;] tak samo jego papiery imigracyjne inaczej mówią niż sam Castaneda, jego żona która chciała zdaje się dorobić na jego twórczości też nieźle namieszała ;]

istniał nie istniał czy to ważne liczy się to że jego książki działają ;]

+Quote Post
Silverka
post 20.07.2008 - 21:31
Post #8

Guests

pewnie ze liczy sie przekaz, to nie umniejsza to co napisal ;]

+Quote Post
Zbyszek
post 20.07.2008 - 21:31
Post #9

cialka.net
Ikona Grupy

Notatnik

7 bram ,- ups,potrzeba 6 rak otwierających te wrota, pius jedno na zewnatrz nazwane zewnętrzna Jaźnią -dyskiem.

+Quote Post
Silverka
post 21.07.2008 - 08:08
Post #10

Guests

Nic nie trzeba otwierac, wrota sa zawsze otwarte tylko od nas zalezy czy chcemy przez nie przejść I to wcale nie musżą byc wrota do "astrala".

+Quote Post
Kronopio
post 21.07.2008 - 09:42
Post #11

zdrogi.blogspot.com
Ikona Grupy

Notatnik

cholerka, nie mogę podać źródła tych informacji. Pamiętam, że przeczytałem o tym w czasie lektury Castanedy oraz jak zmieniło mi to jego odbiór. Jednakże było to już dawno i można uznać, że mogło mi się przyśnić ;D

+Quote Post
Zbyszek
post 21.07.2008 - 12:44
Post #12

cialka.net
Ikona Grupy

Notatnik

Nie ma żadnego chcenia ,nic nie musimy chcieć przechodzić,- przechodzi sie samo ;) koniecznie przez wrota tralala
jeje

+Quote Post
MadLuki
post 24.07.2008 - 14:10
Post #13

Dusza Towarzystwa

Notatnik

obiektywne spojzenie
http://sustainedaction.org/index.htm

a tutaj dokument bbc
http://video.google.com/videosearch?q=cast...%20the%20jungle

co nie zmienia faktu ze niektóre techniki castanedy działją w 100%

Pozdrawiam

+Quote Post
MetaPsyche
post 24.07.2008 - 20:53
Post #14

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

A po polsku coś macie?

+Quote Post
miclis
post 07.11.2008 - 16:16
Post #15

Znajomy Rodziny

tak macie, ja tydzień temu kupiłem książkę Castanedy "Sztuka Śnienia", więc mam to wszystko na papierze. Proponuje zakupić sobie taki egzemplarz, gdyż warto mieć taki jeden w papierowym wydaniu (i go przeczytać OFC).
Moim zdaniem książki Castanedy to spojrzenie na LD z trochę innej perspektywy.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park