|
Chciałbym poruszyć kwestie usuwania postów. Nie po raz pierwszy już napisany przeze mnie post gdzieś się zagubił. Zgaduję, że jakiś moderator, albo admin uznał go za hmmmm niewłaściwego?
Zrozumiałbym, gdyby usuwane były posty zawierające wulgaryzmy, atakujące innych userów, zawierające treści rasistowskie lub w jakikolwiek inny sposób "szkodliwe", ale już kilkakrotnie usunięto posta mojego autorstwa, którego w żaden sposób nie jestem w stanie zakwalifikować do wyżej wymienionych. Jestem prawie pewny, że nie tylko moje posty giną przez dość dużą dowolność interpretacji dokonywanej przez usuwającego. Informacja o powodzie usunięcia posta, a także o tym kto go usunął nigdzie nie figuruje, więc piszę w dziale "Techniczne".
No ale do rzeczy: Zwracam się do modów/adminów z prośbą o uwzględnianiu przy decyzji o usunięciu posta faktu, że intencja, czy też przekaz usuwanego posta jaki odebrali czytając go, może wynikać nie z intencji autora, a nie rzadko nawet nie z rzeczywistej treści posta, ale ze sposobu w jaki filtruje i dopasowuje do tego co ma w głowie sam czytający.
Inaczej mówiąc post może być zboczony, ze względu na utora, albo odbiorcę. Post może być napisany przez ignoranta, albo czytany przez niego. Post może być najzwyczajniej głupi, albo czytający może z pewnych powodów nie zrozumieć go i za taki uznać.
Projekcja jest naturalnym mechanizmem, ale podczas moderacji forum powinniście starać się jej wystrzegać, tym bardziej, że forum traktuje o rzeczach w pewien sposób związanych z "rozwojem duchowym".
Pozdrawiam.
|