Pytania tego typu tez sobie nieraz zadawałem.
Na początku doświadczałem LD, które z krótkich migawek aktywności świadomości z praktyką stawały się one coraz bardziej wyraźne i coraz dłuższe, następnie przeskakiwałem z LD do OBE i sa różnice np., które wymieniłeś flyer, tez mogą być one mocno zatarte w jakości, gdy porównamy wysoce świadomy sen ze słabym dostrojeniem w "poza" Jednak LD i OBE to nie to samo.
Przyjmuje się ze OBE jest wtedy, gdy zachodzi, kiedy mamy świadomość oddzielania się od ciała a LD, kiedy odzyskujemy ją podczas snu.
flyer cyt.. "miąłem dzisiaj w nocy takie przezycie: wstalem we snie na moim lozku pomyslalem ze mam OBE. w moich OBE nic nie widze i tu tez nic nie widzialem. ktos na tym forum mowil ze trzeba patrzyc na rece i popatrzylem. zobaczylem swoje rece i potem caly pokoj ale nagle obraz mie sie rozjechal jedno oko nie nakladalo sie na drugie i potem caly obraz podzielim sie na ramki i w kazdej ramce widizalem cos innego. nagle sie obudzile i sie zdziwilem bo wcale nie spalem w swoim pokuju. spalem dzisiaj w nocy dzie indziej a w moim snie bylem w moim pokoju.
czy to byl LD czy OBE? moim zdaniem LD."Jeśli w tej sytuacji nie miałeś świadomego procesu opuszczania ciała to zgodzę się z twoim zdaniem ze to LD
U mnie jak przechodzę z LD do OBE, kiedy myśl jest wyrażona (Chce opuścić ciało, lub, której chce mieć OBE)
Wówczas zawsze obraz znika, lecz nie świadomość czuje przemieszczanie się do ciała tyle ze jestem na etapie CF uśpione umysł nie.
Świadomość jest nadal na wyższym poziomie wtedy bardzo łatwo jest się mi oderwać czasem czuje wibracje, ale zawsze jestem świadomy "odklejania" wrazenie tak jak bym się przesiadał z CF do ciała astralnego.
Później dostrajam obraz zazwyczaj zawsze ukazuje mi się swój pokuj i tu jest różnie czasem niby wszystko tak samo wygląda, ale zawsze jest jakieś, ale np. ten mebel już dawno wyzuciem, dla czego jeszcze jest otóż stary mebel jest myślokształtem astral składa się z wielu płaszczyzn im dalej wylądujesz tym więcej będzie niezgodności z rzeczywistością.
Bardzo trudno jest osiągnąć OBE czasu rzeczywistego zgodny z czasem swiata fizycznego gdy nam się uda wtedy praktycznie niezgodności się nie pojawiają wówczas mamy okres przejściowy do świata astralnego i jesteśmy najbliżej świata fizycznego.
Jak na razie projekcje astralne u nie występują najczęściej.
Lecz myślę ze jak ogniska energetyczne rozwinę bardziej (czakry) to OBE czasu rzeczywistego będzie w moim zasięgu. Bo jak wiemy jest to możliwe.
flyer cyt.."świat w LD jest wyraźny, ale bardzo zmienny a w OBE niewyraźny, ale stabilny"W OBE jest stabilne natomiast jakość jest w dużym stopniu od tego jak się dostroisz a przede wszystkim od energii w czakrach.
Masz bardzo trafne spostrzeżenia widać ze masz za sobą tez praktykę rozwijaj czakry mi to pomaga projekcje stają się bardziej realistyczne i dłuższe.
Ostatnio, czyli dziś miałem okazje zobaczyć jak się topi astralna ręka dziwne uczucie.
Bardzo sobie cenie wiadomości, które zgromadził Robert Bruce doświadczonego podróżnika astralnego polecam do przeczytania Traktat o projekcji astralnej
Bardzo mi pomógł z poukładaniem w głowie tego, czym jest OBE, czym się różni od LD pisze jak stymulować czakry itp.
http://www.astraldynamics.pl/dzial-29,,,.html