Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Obe A Gry Video
Danrizz
post 04.01.2011 - 13:12
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 909

O filmach powiązanych ze snami/oobe itp, wspomniane jest już w temacie 'Incepcja' i pewnie niejednym innym. Jednak nie tylko w książkach i filmach można natknąć się na tą tematykę. :)
Oobe/projekcja astralna nie raz pojawiła się już w różnych grach video. Poniżej zamieszczam kilka przykładów... jeżeli znacie inne - wpisujcie. Jakikolwiek tytuł mi się jeszcze przypomni - dodam.

1. Psi Ops. Tytuł gdzie tematem przewodnim są moce psi. Znalazło się i miejsce na oobe:

http://www.youtube.com/watch?v=IggZJBSMMnc

2. Psychonauts. Genialny tytuł, w którym główny bohater trafia do podświadomości różnych dziwnych postaci. Humor i znana tematyka. ;]

http://www.youtube.com/watch?v=md_8uDtbffQ

3. Second Sight. Niemalże klon Psi Opsa. Oobe widoczne na zwiastunie choćby w 29 sekundzie.

http://www.youtube.com/watch?v=YTJnvhT7ZTU

4. Prey. Kolejna gra akcji, gdzie sterując indianinem wybijamy obcych. Ciekawa rzecz, że gość może mieć projekcję w każdej chwili (w lewym dolnym rogu widać jakby dwa ciała - w dowolnym momencie można wskoczyć w niefizyczne - widać to gdy zatrzymacie filmik w 1.30.

http://www.youtube.com/watch?v=ueh72cqAePg

O ile wiem to jest jeszcze więcej gier gdzie pojawia się oobe, jednak na teraz - wyleciały mi z głowy. ;)
Profile CardPM
+Quote Post
danEG
post 04.01.2011 - 14:01
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 6797

Darek Sugier pisze że telewizja i komputer pustoszą naszą wyobraźnie , mógłby ktoś przybliżyć wpływ tych że czynników na naszą kreacje niezbędną do odniesienia oobe , i jak to korygować.
Profile CardPM
+Quote Post
rugwa
post 04.01.2011 - 17:38
Post #3

Dusza Towarzystwa
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 7321

Zgadzam się, że telewizja i komputer pustoszą naszą wyobraźnię. Powodują, że nasza uwaga kieruje się na zewnątrz, zamiast do wnętrza. Oglądanie tv, chodzenie do szkoły, internet czy nawet czytanie książek zwalnia człowieka z samodzielnego myślenia, które to jest niezbędne w procesie twórczym, a potem wielu wymądrza się, że do życia są potrzebne witaminy lub białko, choć sami to tylko usłyszeli lub przeczytali...
W każdym razie myślenie samodzielne jest potrzebne do kreowania swojej rzeczywistości materialnej jak i niematerialnej - im bardziej kierujemy się sobą tym lepiej będziemy sobie radzić w oobe, a zagranie od czasu do czasu w grę na kompie będzie pouczające, a nie ogłupiające, bo nie oszukujmy się...gry na kompa są zajebiste:)
Profile CardPM
+Quote Post
danEG
post 04.01.2011 - 19:40
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 6797

dziękuje za odpowiedź , rozjaśnia ona gruntowną kwestię dotyczącą nas a tego co robimy , myślimy , więc jaki to ma wpływ na nasze niefizyczne doświadczenia oraz poznanie siebie od tej innej strony .
Profile CardPM
+Quote Post
EverDream
post 04.01.2011 - 20:25
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8011

W Psi-Ops grałem, było daaawno temu w CD-Action. Ale OBE tam nieuświadczyłem, chyba, że chodzi Ci o przejmowanie ciał wrogów. Rugwa, książki kształtują wyobraźnię, zmuszają to wyobrażania sobie akcji dziejącej się w książce.
Pisarze książek muszą mieć bardzo dobrą wyobraźnie by je pisać.

A przypomniałem sobie, było coś na wzór OBE w Psi-Ops, gdy główny bohater chciał znać jakiś kod do drzwi, albo coś innego, wtedy można było przechodzić przez ściany. Bardziej to pasuje do postrzegania pozazmysłowego, do jasnowidztwa albo czegoś innego.
Profile CardPM
+Quote Post
Amras84
post 04.01.2011 - 20:28
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7649

CYTAT(Danrizz @ 04.01.2011 - 13:12) *
O filmach powiązanych ze snami/oobe itp, wspomniane jest już w temacie 'Incepcja' i pewnie niejednym innym. Jednak nie tylko w książkach i filmach można natknąć się na tą tematykę. :)
Oobe/projekcja astralna nie raz pojawiła się już w różnych grach video. Poniżej zamieszczam kilka przykładów... jeżeli znacie inne - wpisujcie. Jakikolwiek tytuł mi się jeszcze przypomni - dodam.

1. Psi Ops. Tytuł gdzie tematem przewodnim są moce psi. Znalazło się i miejsce na oobe:

2. Psychonauts. Genialny tytuł, w którym główny bohater trafia do podświadomości różnych dziwnych postaci. Humor i znana tematyka. ;]

3. Second Sight. Niemalże klon Psi Opsa. Oobe widoczne na zwiastunie choćby w 29 sekundzie.

4. Prey. Kolejna gra akcji, gdzie sterując indianinem wybijamy obcych. Ciekawa rzecz, że gość może mieć projekcję w każdej chwili (w lewym dolnym rogu widać jakby dwa ciała - w dowolnym momencie można wskoczyć w niefizyczne - widać to gdy zatrzymacie filmik w 1.30.

O ile wiem to jest jeszcze więcej gier gdzie pojawia się oobe, jednak na teraz - wyleciały mi z głowy. ;)

Taaa... Rugwa ma rację.. gry są zajebiste. Niestety jako fanatyczny gracz wiem, że potrafią spustoszyć psychikę, zniszczyc relacje rodzinne, utrudnić kontakty międzyludzkie w realnym świecie, zabrać czas, wypaczyć światopogląd... Trzeba rozwagi. Ale gry są zajebiste ;)
A co do wątku... Dorzucę tutaj tytuł serii, która ewidentnie dotyczy świata astralnego a powinna być znana nieco starszym graczom, bo był to hicior swego czasu. Chodzi mi oczywiście o Legacy of Kain: Soul Reaver. Serdecznie polecam.
Profile CardPM
+Quote Post
Danrizz
post 04.01.2011 - 21:52
Post #7

Członek Rodziny

CYTAT(rugwa @ 04.01.2011 - 17:38) *
Zgadzam się, że telewizja i komputer pustoszą naszą wyobraźnię. Powodują, że nasza uwaga kieruje się na zewnątrz, zamiast do wnętrza. Oglądanie tv, chodzenie do szkoły, internet czy nawet czytanie książek zwalnia człowieka z samodzielnego myślenia, które to jest niezbędne w procesie twórczym

W dużej mierze zgodzę się z Twoim zdaniem, jednak mimo wszystko nie do końca.
Dopóki żyjemy w świecie fizycznym, dopóki żyjemy w społeczeństwie które narzuca nam pewne zasady moralno-etyczne to można, a wręcz trzeba koncetrować swoją uwagę i na aspektach zewnętrznych. Jeżeli chcemy z kimkolwiek tutaj skutecznie komunikować, współpracować - potrzebujemy pewnej dawki informacji. Nie polega to na biernej akceptacji wszystkiego co rzucają nam media, książki czy inne źródła. Ważne jest trzeźwe podejście do owych materiałów - jak to ujęłaś - samodzielne myślenie. Chwila zastanowienia się nad tym. Nie można popadać w żadne skrajności. Piękne życie fizyczne jak i duchowe to według mnie lepszy cel niż samo piękne życie duchowe. :) Chyba, że przez "Powodują, że nasza uwaga kieruje się na zewnątrz, zamiast do wnętrza." miałaś na myśli tylko i wyłącznie bierne akceptowanie informacji z zewnątrz i zero zastanowienia. Wtedy nie mam żadnych 'ale' co do tej sprawy. :] Nie jestem pewien jak to interpretować.
Kolejna rzecz, to wpomniane 'pustoszenie wyobraźni' przez telewizję, gry czy też książki. W pewnym stopniu to co piszesz jest prawdziwe - w końcu mało kto zastanawia się nad budową np. silnika, skoro wszystko ma już ukazane właśnie w tematycznych materiałach. JEDNAK, właśnie telewizja, książki czy gry video, mogą nam wskazać takie elementy rzeczywistości które nie tylko zmotywują nas do kreatywnego działania ale i z czasem same staną się częścią naszego życia. Prosty przykład - jaka część podróżników miałaby świadomość istnienia oobe, gdyby nie właśnie książki?
Wszystko ma swoje miejsce, wystarczy mieć umiar. :)
A -> "W każdym razie myślenie samodzielne jest potrzebne do kreowania swojej rzeczywistości materialnej jak i niematerialnej" to bardzo mądre słowa. Dziękuję. :)
Profile CardPM
+Quote Post
Danrizz
post 04.01.2011 - 21:54
Post #8

Członek Rodziny

Soul Reaver to kolejny świetny i mega klimatyczny tytuł. :] Dzięki, że przypomniałeś mi tę serię.
Dorzucę na dziś jeszcze 'Nights: Journey of Dreams' znane z wii. Cała akcja rozgrywa się w snach. :)

http://www.youtube.com/watch?v=vkLl2wAyRsE

I zgodzę się... gry są zajebiste. ;)
Profile CardPM
+Quote Post
Dzyeson
post 05.01.2011 - 01:42
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7122

Podobno można w mario wyjść z ciała ale trzeba go przejść w lewo , a to tylko stare umieją
Profile CardPM
+Quote Post
.
post 11.05.2017 - 18:36
Post #10

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating
Nr użytkownika: 7692

Najlepsza wersja Mario na PC:

CYTAT
Super Mario XP is not a traditional Mario clone. This game takes the best out of Castlevania and adds it to Mario. True, traditionalist Mario players can still destroy enemies using the old techniques like hitting turtleshells, jumping on enemies, and jumping under stuff that holds enemies.

However, Mario's arsenal is no longer limited to fireballs. The hammer from Mario 3 is back, as is a cross boomerang. Of course, weapons do require heart ammunition, similar to the system in Castlevania.

-> http://chomikuj.pl/CzyToSen/Gry/Super+Mario+XP
Profile CardPM
+Quote Post
Shagy
post 13.05.2017 - 15:18
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 9465

CYTAT(danEG @ 04.01.2011 - 14:01) *
Darek Sugier pisze że telewizja i komputer pustoszą naszą wyobraźnie , mógłby ktoś przybliżyć wpływ tych że czynników na naszą kreacje niezbędną do odniesienia oobe , i jak to korygować.

ciekawe czemu nic nie mówi jak spustoszyła mu siłownia, odżywki, sterydy główkę :D
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic