CYTAT(rugwa @ 04.01.2011 - 17:38)

Zgadzam się, że telewizja i komputer pustoszą naszą wyobraźnię. Powodują, że nasza uwaga kieruje się na zewnątrz, zamiast do wnętrza. Oglądanie tv, chodzenie do szkoły, internet czy nawet czytanie książek zwalnia człowieka z samodzielnego myślenia, które to jest niezbędne w procesie twórczym
W dużej mierze zgodzę się z Twoim zdaniem, jednak mimo wszystko nie do końca.
Dopóki żyjemy w świecie fizycznym, dopóki żyjemy w społeczeństwie które narzuca nam pewne zasady moralno-etyczne to można, a wręcz trzeba koncetrować swoją uwagę i na aspektach zewnętrznych. Jeżeli chcemy z kimkolwiek tutaj skutecznie komunikować, współpracować - potrzebujemy pewnej dawki informacji. Nie polega to na biernej akceptacji wszystkiego co rzucają nam media, książki czy inne źródła. Ważne jest trzeźwe podejście do owych materiałów - jak to ujęłaś - samodzielne myślenie. Chwila zastanowienia się nad tym. Nie można popadać w żadne skrajności. Piękne życie fizyczne jak i duchowe to według mnie lepszy cel niż samo piękne życie duchowe. :) Chyba, że przez "Powodują, że nasza uwaga kieruje się na zewnątrz, zamiast do wnętrza." miałaś na myśli tylko i wyłącznie bierne akceptowanie informacji z zewnątrz i zero zastanowienia. Wtedy nie mam żadnych 'ale' co do tej sprawy. :] Nie jestem pewien jak to interpretować.
Kolejna rzecz, to wpomniane 'pustoszenie wyobraźni' przez telewizję, gry czy też książki. W pewnym stopniu to co piszesz jest prawdziwe - w końcu mało kto zastanawia się nad budową np. silnika, skoro wszystko ma już ukazane właśnie w tematycznych materiałach. JEDNAK, właśnie telewizja, książki czy gry video, mogą nam wskazać takie elementy rzeczywistości które nie tylko zmotywują nas do kreatywnego działania ale i z czasem same staną się częścią naszego życia. Prosty przykład - jaka część podróżników miałaby świadomość istnienia oobe, gdyby nie właśnie książki?
Wszystko ma swoje miejsce, wystarczy mieć umiar. :)
A -> "W każdym razie myślenie samodzielne jest potrzebne do kreowania swojej rzeczywistości materialnej jak i niematerialnej" to bardzo mądre słowa. Dziękuję. :)