Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Świadomość świadka - Problem Z Dotykiem
MetaPsyche
post 04.11.2007 - 18:00
Post #1

Niepoprawny racjonalista
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 703

Od jakiegoś czasu, gdy mi się nudzi w pracy i są sprzyjające warunki, medytuje, a konkretnie praktykuje świadomość świadka. Skupiam się głównie na zmyśle wzroku i słuchu wyłączając zbędne myślenie i utrzymując w ten sposób ciągłą świadomość. Efekty nawet niezłe - po trzech-czterech godzinach skupiania się na tzw. "tu i teraz" poziom serotoniny odczuwam jak po 0,5-1 exstazie przeciętnej mocy :>

Problem pojawia się gdy włączam w medytacje dotyk, skupiając się na 3 zmysłach. Jest cały czas nieźle, ale po chwili pojawia mi się "myślenie respondetne" które uniemożliwia skupienie się na "tu i teraz". Pojawiają się różne myśli, na które automatycznie kierowana jest moja świadomość, aż w końcu "traci ona na mocy".
Można temu jakoś zaradzić??
Profile CardPM
+Quote Post
ReCaLL
post 04.11.2007 - 19:37
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2478

Nie za bardzo rozumie, chodzi o świadome kontrolowanie zmysłu dotyku przy czym nie chcesz stracic mocy świadomosci?? W moim przypadku pozwalam jak gdyby zeby ten dotyk ''zatrzymac'' przy czym pozwolic mu isc sobie gdzie chce. Y dobrze zrozumialem ?? :>
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 04.11.2007 - 19:45
Post #3

Niepoprawny racjonalista

hehe nie wiem czy dobrze zrozumiałeś bo nie wiem czy ja dobrze zrozumiałem ;)

Chodzi o to, że podczas wyżej opisanej "medytacji' skupiam zmysł wzroku oraz słuchu maksymalnie na tym co mnie otacza, co pozwala mi przestać myśleć o zbędnych rzeczach i utrzymać ciągłą świadomość nawet na pare ładnych godzin. Ale gdy tylko dołączam do tego skupianie się na dotyku, świadomość szwankuje i wraca do stanu hm.... jakości niższej niż podczas normalnego trybu życia. I nie wiem czemu :>
Profile CardPM
+Quote Post
ReCaLL
post 04.11.2007 - 19:51
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2478

Hmm chyba ci nie poradze bo ja jak skupiam sie maxymalnie na słuchu to od razu czuje ten świst i ciezko podtrzymac świadomosc co mówic o dotyku...
Profile CardPM
+Quote Post
suwak
post 04.11.2007 - 20:34
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1634

Co za duzo to nie zdrowo :P Jest cos takiego jak rozwoj swiadomosci, wiec moze nie rozwinales jej jeszcze na tyle...? A moze za bardzo skupiasz sie na zmyslach zamiast po prostu doswiadczac obecnej chwili. Sama koncepcja takiej "medytacji" polega bardziej na rozluznieniu i przyjmowaniu (tego co wokol) niz konkretnym skupianiu sie, chociaz wiem o co Ci chodzi.
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 04.11.2007 - 20:48
Post #6

Niepoprawny racjonalista

suwak - "skupiam się na zmysłach" w sensie skupiam się, a raczej doświadczam tego co z nich płynie ;)
Profile CardPM
+Quote Post
suwak
post 04.11.2007 - 21:53
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1634

Czaje, ale ja jakos nigdy sie specjalnie nie zastanawialem jakimi zmyslami doswiadczam :P Staralem sie poprostu byc tu i teraz, a jakimi zmyslami i jak intensywnie to mnie nie zajmowalo ;)
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 04.11.2007 - 21:58
Post #8

Niepoprawny racjonalista

heh, ale ja zauważyłem kiedyś, że głównie jest to wzrok i słuch - dotyk jest pomijany. Jeśli masz podobnie sprubuj kiedyś włączyć go w ten rodzaj medytacji i opisz czy to zmienia "faze".
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic