oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Dlaczego Rt Nie Wypala?
Patjar
post 19.01.2008 - 09:41
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Od razu powiem, ze wiem, ze dla niektorych ten temat moze byc tylko spamem, ale jednak prosze o odpowiedz.

Dzisiaj snilo mi sie ze bylem w szkole i bylem wlasnie na parterze, gdy tu nagle zobaczylem dwa lizaki razem polaczone :D zobaczylem, ze zaczynaja "bulgotac" :) i nagle sie zapalily. Pomyslalem: "Cos jest nie tak..." i wtedy zrobilem se RT. Probowalem zmienic kolor drzwi :D nie wypalilo. Nie rozumiem dlaczego. Aha, powiem ze ja tego RT-ka zrobilem nieswiadomie. Gdybym probowal wciagnac powietrze przez zacisniety nos moze by mi sie uswiadomilo ze to sen...

dzieki za wszystkie odpowiedzi
Go to the top of the page

+Quote Post
MetaPsyche
post 19.01.2008 - 11:56
Post #2

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

Hmm. Faktycznie trochę dziwne. W momencie gdy zczaiłeś że coś jest nie tak, już powinieneś odzyskać świadomość, a jeśli wykonałeś do tego TR to już w ogóle powinieneś odzyskać świadomość (wbrew pozorom samo wykonanie testu jest ważniejsze od jego wyniku, a sama myśl "czy to sen" jest ważniejsza od TR). Ja gdy często wykonuje TRki w realu to we śnie najczęściej świadomość odzyskuje bez wykonania TR.

No nic. Może to po prostu pech. Ale jesteś na dobrej drodze ;]

+Quote Post
Angello
post 19.01.2008 - 13:46
Post #3

Guests

Może zacząłeś robić RT zbyt automatycznie. Podczas wykonywania RT(w świecie fizycznym) powinieneś na prawdę zastanowić się, czy to co widzisz jest jawą bądź snem.

Całkiem możliwe, że RT, który później wykonałeś zmylił świadomość i dlatego nie doświadczyłeś LDka. :P

+Quote Post
Patjar
post 19.01.2008 - 17:26
Post #4

Członek Rodziny

Notatnik

czyli prosciej mowiac? :D

+Quote Post
Angello
post 19.01.2008 - 17:58
Post #5

Guests

CYTAT(Patjar @ 19.01.2008 - 17:26) *
czyli prosciej mowiac? :D

To było do mnie, czy do MetaVirusa?
Jeśli do mnie to czego nie zrozumiałeś? ;P

+Quote Post
Patjar
post 19.01.2008 - 18:35
Post #6

Członek Rodziny

Notatnik

ogolnie tego calego twojego postu :D

+Quote Post
Angello
post 19.01.2008 - 19:40
Post #7

Guests

CYTAT
Może zacząłeś robić RT zbyt automatycznie. Podczas wykonywania RT(w świecie fizycznym) powinieneś na prawdę zastanowić się, czy to co widzisz jest jawą bądź snem.

Całkiem możliwe, że RT, który później wykonałeś zmylił świadomość i dlatego nie doświadczyłeś LDka. :P

Dobry RT to taki, w którym nie tylko zadajesz sobie pytanie "czy to jest sen", ale rzeczywiście nabierasz wątpliwości, co do realności otaczającego świata.
U Ciebie we śnie najpierw pojawiła się ta wątpliwość, a razem z nią powinna pojawiać się świadomość. Ty jednak postanowiłeś zrobić fantastyczny RT, tzn.. zmiana koloru drzwi. Takie czynności często nie udają się nawet we śnie, więc moim zdaniem nie powinniśmy ich używać jako potwierdzenia rzeczywistości. Twój test sprawił, że uznałeś otaczający świat za prawdziwy i to miałem na myśli mówiąc "zmylił świadomość".

Hmm.. skoro nie zrozumiałeś mojej poprzedniej wypowiedzi to pewnie z tej też wiele nie wyniesiesz, ale nie umiem tego prościej napisać. :P

+Quote Post
Szopen
post 19.01.2008 - 20:15
Post #8

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ja proponuje robić bardzo dokładnego TR. Takiego nawet z 5-10min!!! i to pare, parenaście razy w dniu!!! Na mnie działa natychmiastowo, tej samej nocy :). Tylko, że ja to mam jescze problem z tzw. "zakotwiczeniam", ale to juz inna bajka :). A żebyś nie pytał jaki ma być ten 5min TR to już Ciebie wyprzedze i mówię:

Ja to robię tak że, naprawdę pytam siebie czy to rzeczywistość. Potem patrzę czy wszytsko jest na swoim miejscu, czy coś jest nietak. Wmawiam sobie że jednak coś jest nietak i szukam tego czegoś. Jak już (niestety) uświadomie sobie że wszystko jest ok to staram się latać. Wmawiam sobie, że to jestnak jest sen a nie FŚ, i kilka razy odbija się od ziemi. Cholera, jednak nie mogę latać. No to poruszę wskazówkami zegarka, zmnie kolor czegoś, itp. rzeczy.

Powodzenia :)

+Quote Post
Patjar
post 20.01.2008 - 09:56
Post #9

Członek Rodziny

Notatnik

dzieki Wam obu :D
Angello: co do tej drugiej wypowiedzi to calkowicie rozwiales moje watpliwosci :P

ale ja tego nie zrobilem naumyslnie, ten RT przyszedl tak sam od siebie, nie kontrolowalem go :)

+Quote Post
HotSauce
post 18.12.2008 - 22:17
Post #10

Gość Rodziny
*

Ja miałem 2 sny w ktorych mogłem złapać świadomości :) Śniło mi sie że wszyscy na gadu gadu mieli opisy "LD" :)) i oczywiście co ? ZROBIŁEM RT ale nawet 1 sekundy nie byłem świadomy :) W drugim zaś moja siostra waliła o ściane łbem =D (normalnka ;] ) i co ? to samo zrobiłem rt ale ani troche świadomie. pax

+Quote Post
michu19931
post 18.12.2008 - 22:50
Post #11

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Dlatego, że robisz to automatycznie :) Za każdym razem myślisz: "Real? a, na pewno" nie zastanawiając się na tym ;] Poobserwuj trochę, wysil się, spróbuj na coś wpłynąć siłą woli, jak zwątpisz to z pewnością LD ;)

+Quote Post
Silverka
post 19.12.2008 - 04:06
Post #12

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

dokladnie, musisz byc zainterewsowany emocjanalnie tym e chcesz miec LD, jak najwiecej emocji, dopiero potem bedzie ld ;)

+Quote Post
Zuben
post 19.12.2008 - 11:31
Post #13

Guests

Dlatego ja nie nawidze RT bo mam tkai sam kłopot. Nie raz śniłem że robie RT to i tak nie odzyskuje świadomości :/ Jedynie gdy śnią mi się emocjonalnie straszne sny to w tedy odzyskuej świadomość

+Quote Post
michu19931
post 19.12.2008 - 12:26
Post #14

Dusza Towarzystwa

Notatnik

To częściej oglądaj horrory przed snem ;p

+Quote Post
mars
post 19.12.2008 - 14:50
Post #15

Członek Rodziny

Hehe, ja miałem w śnie taki motyw z transem. Podczas snu wszedłem w trans i zrobiłem RT. Udało się. Nie wiedziałem tylko, że to jest sen w śnie. Tak jakbym wchodził w oobe podczas snu :D

+Quote Post
rudix
post 04.05.2009 - 23:00
Post #16

Znajomy Rodziny

tez kilka razy mi sie zdazylo zrobic rt podczasu snu i nie odzyskac swiadomosci ,podobnie jak kolega wyzej kiedys probowalem i nawet nie jeden raz wejsc w ld podaczas ld bardzo dziwne uczucia sie wtedy czuje

+Quote Post
Deashay
post 31.08.2009 - 13:56
Post #17

Znajomy Rodziny

Notatnik

To ja mam gorsze badziwie i nie wiem w czym jest jego zrodlo. Mianowicie przyklad:

Mam sen, ide sobie w srodku nocy zamierzajac wrocic spokojnie do domu, nagle droga wydala mi sie jakas taka.. zbyt krotka, troche mnie to zdziwilo, dodatkowo jak spojrzalem na niebo to zaczely rozblyskac na nim jakies dziwne kolory. Zrobilem RT, uzyskalem pelna swiadomosc tego ze to jest sen(wlasciwie to w momencie gdy pomyslalem o RT juz bylem calkowicie swiadomy), ale mimo wszystko nie bylem w stanie nic w nim zmienic, probowalem wplywac na otoczenie, na ludzi ktorzy znajdywali sie dookola, ale nic to nie dawalo. Sen plynal dalej wlasnym tokiem i jedyne co moglem zrobic to swiadomie obserwowac i mowic sobie "ale glupota..." : P Tak jakbym wykonal questa w jakiejs grze i przez buga nie otrzymalbym za niego doswiadczenia i nagrody ^^" Chyba musze jakiegos patch'a zainstalowac xD

Zeby nie bylo, kazde moje odzyskanie swiadomosci sie tak konczy (dobra, byl jeden wyjatek). Jakies pomysly?

+Quote Post
starr
post 31.08.2009 - 15:12
Post #18

Guests

Wydaje mi się, że w Twoim umyśle zakorzeniły się podświadome zaprzeczenia takich możliwości. Tak jak w realu nie uwierzysz ot tak, że możesz latać tak samo we śnie będziesz miał lęki przed bólem mimo tego, że wiesz iż nic nie może Tobie się stać.
Radzę przy następnej okazji zrobić coś w co umysł mógłby uwierzyć, np powiedz sobie w myśli z przekonaniem "gdy się odwrócę to zobaczę czerwony samochód". Gdy się odwrócisz to oczywiście go zobaczysz. Wtedy zrób krok dalej z większą wiarą w zdolność ingerencji w tego świata.

Dodatkowo możesz ułożyć sobie odpowiednią afirmację lub wizualizować wydarzenia jakbyś miał LD.

+Quote Post
hitmack47
post 17.10.2010 - 10:22
Post #19

Przyjaciel Rodziny

Notatnik

No to może ja też dorzucę swój kamyczek do ogródka. Od dwóch tygodni stosuję bardzo częste RT (co godzinę, a nawet częściej). Nie "na odwal" z automatu, ale naprawdę wkładam w to wysiłek. Obserwuję uważnie otoczenie, próbuję na nie wpływać, przypominam sobie co robiłem wcześniej. Na razie nie ma żadnego rezultatu (chociaż co noc pamiętam 3-4 sny) . Jednak nie poddaje się, bo RT (przynajmniej na mnie) zaczęły działać po dość długim czasie (prawie miesiącu), kiedy zajmowałem się LD. Wcześniej miałem prawie rok przerwy. Jednak zauważyłem pewien efekt uboczny tych testów. Otóż zawsze byłem osobą dość roztrzepaną, zamyśloną z głową w chmurach. Może nie do końca oderwanym od rzeczywistości, ale wiecie. Często zapominałem o różnych sprawach. Teraz natomiast jest z tym u mnie zdecydowanie lepiej. Stałem się za dnia bardziej czujny, skoncentrowany, nie zaliczam tylu gaf. Oczywiście nadal się zdarzają, ale nie w takim natężeniu jak zazwyczaj. Rok temu, kiedy moje RT były automatyczne, nie zauważyłem takich zmian w zachowaniu. Nie wiem, może to efekt placebo. Grunt, że zdaję się na mnie wpływać pozytywnie. N(a/e)rka ;D

+Quote Post
Amras84
post 18.10.2010 - 20:55
Post #20

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Co do głównego wątku, to zgodzę się z Przedmówcą twierdzącym że ten TR zmylił Twoją swiadomość. On nie był wykonany świadomie. Poprostu śniłeś że go robisz i to w dodatku bez oczekiwanych efektów, więc Twój umysł zaakceptował sen jako rzeczywostość. Śmiem twierdzić że nawet gdybyś zmienił kolor tych drzwi to i tak pozostałbyś z niezmienioną świadomością lub z sennym wrażeniwm odzyskania świadomości (a to nie to samo co LD bo Twój umysł i tak nadal odbiera sen jako rzeczywistość).
Ja polecałbym zmienić nieco harmonogram wykonywania TR np. zmniejszyć ich częstotliwość ale wydłużyć, lub na odwrót. Przy okazji możesz też zmienić sam sposób wykonywania TR. Staraj się jeszcze bardziej na nim skupiać, poszukuj nieprawidłowości na siłę, i przedewszystkim miej w głowę cały czas wbity cel... LD.

U mnie stosowanie samych TR mniej więcej po tygodniu czasu skutkowało Ldkiem. Tyle że LDek można powiedzieć spontaniczny. Świadomość sama się włączyła bez żadnych TRek podczas snu.

+Quote Post
Majster
post 19.10.2010 - 13:51
Post #21

Dusza Towarzystwa

@hitmack mi zdaję się, ż zbyt często robisz TRy w związku z czym umysł się przyzwyczaja do tego, że to robi a nie do tego jaki ma być jego cel. By zrobić dobry TR nie wystarczy porozglądać się itp. Powinien zawierać wszelkie możliwe bodźce, mające sprawdzić czy dana rzeczywistość to sen. Począwszy od dotyku kończąc na refleksji czy ta szklanka którą trzymasz w ręku powinna się rozbić na kawałki upadając na ziemię (haha no bez przesady oczywiście). Sprawdzasz i myślisz o faktórze danego przedmiotu ciągle zadając sobie pytanie czy to sen, moje TR czasem trwają kilka minut włącznie z przypomnieniem sobie tego co i jak robiłem przed chwilą co myślałem itp. Dopiero na koniec tych wszystkich czynności wyciągam wniosek. Mi zawsze wystarczają 2-3 dni robienia TR by mieć LD i zawsze zaczyna się w ten sam sposób świadomość uzyskuję patrząc się na swoje ręce we śnie :). Fajnie aż ciarki przechodzą :). TR robie w momentach losowych a nie z góry ustalonych, robie je jak sobie po prostu przypomnę.
Powodzenia.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park