oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Cała Masa Pytań, Gdyby ich było mniej, to bym nie pisała
AnaVii
post 04.08.2008 - 20:23
Post #1

Przechodzień

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Cześć, jestem nowa w tej dziedzinie. Wiem o OOBE bodajże od wczoraj, zapisałam się na kurs. Czytałam już wiele tematów z waszego forum oraz przeglądałam strony w "Pomocy dla początkujących". Nadal mam jednak pewne wątpliwości, a boję się, że to może utrudnić OOBE, a nawet... dobra, nie histeryzuję. Gdyby pytań byłoby mniej, z pewnością przeszukałabym forum w poszukiwaniu za odpowiedziami, ale... z resztą, zobaczcie sami.

1. Czy po wyjściu z ciała będę mogła dotykać jakiś rzeczy, czuć, jakie są (zimne, ciepłe), słyszeć, czuć zapachy?
2. Jeśli tak, to czy będę mogła dotknąć mojego ciała?
3. Czy będę widziała wokół siebie świat rzeczywisty?
4. (W to wątpię) Czy będę mogła widzieć to, co się NAPRAWDĘ dzieje w danej chwili, czyli np. moja siostra się przewraca z boku na bok i w realu jest dokładnie tak samo? (chyba nie, prawda?)
5. Czy będę mogła robić wszystko, latać, otwierać drzwi ew. przechodzić przez ściany, wyjść z domu, stworzyć światło w ciemnościach?
6. Jeśli tak (powyżej), to czy będę mogła w zimną noc czuć się jak przy kominku?
7. Czy można się w czymś takim zaklinować?
8. Jeśli tak, to co może mnie obudzić, jeżeli sama nie wyjdę z OOBE?
9. Czy mogę się już NIE obudzić? (jeśli aktualnie nie śpię, to zastąp słowo "obudzić" słowami: "dostać do ciała"?) Czytałam już o śmierci fizycznej, były takie tematy, ale wolę się upewnić.
10. (Tylko, jeśli wszystko dzieje się w realu, a już mówiłam, że w to wątpię) Jeśli tak, to czy mogę wydawać JAKIEKOLWIEK znaki mojej obecności?
11. Jeśli będę w OOBE to będę się poruszać (latać/chodzić). Wiem, że to doświadczenie poza cisałem, ale co zobaczę po spojrzeniu w lustro, albo w dół, na moje "nogi"?
12. O co właściwie chodzi z tymi rękami, które łapią za nadgarstki? Wystraszyłam się czytając o tym.
13. Czy jakąś przeszkodą jest łóżko piętrowe? Śpię na piętrze (młodsza siostra).
14. Co do pytania u góry: czy można sobie coś zrobić podczas OOBE? Np. spaść z łóżka i czy to zada jakieś obrażenia psychiczne/fizyczne?
15. Otóż czy można - będąc np. w Krakowie - odwiedzić osobę mieszkającą, dajmy na to w Katowicach, a tym trudniej, że... hmm... powiedzmy, że nie wiemy, gdzie dokładnie mieszka i znamy tylko trochę adresu? A czy w ogóle można się przemieszczać na takie odległości? Czy można wejść do domu koleżanki, w którym się nigdy nie było?
16. No właśnie. Czy mogę iść np. na miasto? Jaką odległość mogę pokonać (max?) Samo nasuwa się więc pytanie: ile mniej więcej czasu trwa OOBE. Chodzi mi zarówno o czas realistyczny, jak i "złudzenie" w śnie.

Czekam na odpowiedź na KAŻDE pytanie. Na razie nie będę próbować wejść w OOBE ze względu na masę pytań. Z góry dzięki,

pozdrawiam,
AnaVii.
Go to the top of the page

+Quote Post
MetaPsyche
post 04.08.2008 - 21:46
Post #2

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

1. To jakie zmysły będziesz miała zależy w dużej mierze od dostrojenia, ale z pewnością zmysł dotyku będziesz posiadać. Nie wiem jak z zapachem, ale jeśli się na nim skupisz, to tez nie powinno być problemów.
2. Nie widzę przeszkód, sam jestem ciekawy efektów :p .
3. Raczej nie, ale może on być niewiarygodnie podobny do rzeczywistego.
4. Raczej nie, chociaż niektórzy twierdzą że to możliwe.
5. To jak bardzo będziesz mogła wpływać na świat w którym będziesz się poruszać zależy w dużej mierze od doświadczenia. W OOBE jest to chyba trochę trudniejsze niż w LD. W pierwszych LDkach ciężko wpływać na otoczenie, z czasem nauczysz się latać, zmieniać otoczenie, przenosić się w inne miejsca itp.
6. Jak wyżej ;]
7. Jeśli dobrze zrozumiałem to nie.
8. Z OOBE/LD można cię obudzić w ten sam sposób co ze zwykłego snu.
9. To niemożliwe.
10. Z tego co mi wiadomo nie, ale wersje są różne.
11. Po co pytasz? Sprawdź.
12. Podejrzewam, że to rodzaje halucynacji, choć wielu twierdzi że to tzw "opiekuni" czy "niefizyczni przyjaciele" - tak tak eh to ezo.
13. Nie
14. OBE jest jak świat wirtualny - nie zrobisz sobie krzywdy.
15. Można wszystko, ale nie będzie to świat rzeczywisty tylko wytworzony przez twój umysł, choć wersje są różne ;] .
16. Każdą odległość. Ile trwa. Różnie może trwać 2 minuty, może trwać 2 godziny. Przyjmuje się, że czas podczas OBE upływa mniej więcej tak samo jak w rzeczywistości.

+Quote Post
tom
post 05.08.2008 - 01:07
Post #3

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: Moderator

Notatnik

"Przyjmuje się, że czas podczas OBE upływa mniej więcej tak samo jak w rzeczywistości"
aj ;p co do tego mam odmienne zdanie:) nieraz parominutowa drzemka po budziku trwała w poza wieczność ;] w drugą strone mi sie nie zdażyło, żeby szybciej czas płynał w poza:)
pax

+Quote Post
AnaVii
post 05.08.2008 - 07:52
Post #4

Przechodzień

Notatnik

Dziękuję wam, teraz już się nie boję. A co do próby, to musiałam spróbować, zarówno LD jak i OOBE (czytałam niedawno sposób na LD, więc musiałam xD), ale nic konkretnego się nie wydarzyło. Próbowałam zajść w głęboki trans, a po tym robiłam punkt, linę i odtwarzanie miejsca w pokoju. Nie stało się zupełnie nic, ale może dlatego, że nie byłam jakoś super-śpiąca (taa, po 10 minutach od zaprzestania prób usnęłam), a może dlatego, że tata jeszcze hałasował, idąc myć się/spać/itd. na korytarzu. Mimo wszystko ludzie próbują miesiącami, więc ja tak szybko się nie poddam ;].

Dzięki i pozdrawiam,
Ana.

+Quote Post
Dexarz
post 05.08.2008 - 16:00
Post #5

Guests

Dajesz ,AnaVii ,jeszcze bedziesz się potem z nami dzielić doświadczeniami ...

Mam nieco odmienne zdanie niż Meta ,ale nie będę cię już straszył ...

Co do dostrojenia ,to poza mozesz sie czuć tak ,jakbyś była tam naprawde ciałem fizycznym ...Ram mi se zdażyło w oobe ,że wychodzę sobie z domu ,a tu takie zimno ,czułem zimny wiatr ,dosłownie jakbym tam był ...To od ciebie zależy poziom Dostrojenia ,od twojego podejścia do sprawy ...

+Quote Post
Pavveł
post 06.08.2008 - 18:56
Post #6

Notatnik

CYTAT(AnaVii @ 04.08.2008 - 21:23) *
Cześć, jestem nowa w tej dziedzinie. Wiem o OOBE bodajże od wczoraj, zapisałam się na kurs. Czytałam już wiele tematów z waszego forum oraz przeglądałam strony w "Pomocy dla początkujących". Nadal mam jednak pewne wątpliwości, a boję się, że to może utrudnić OOBE, a nawet... dobra, nie histeryzuję. Gdyby pytań byłoby mniej, z pewnością przeszukałabym forum w poszukiwaniu za odpowiedziami, ale... z resztą, zobaczcie sami.
1. .
2. ..
3. ...
.
.
.

strasznie dużo pytań.... w życiu trzeba się nauczyć samemu na nie odpowiadać, gdyż nie zawsze otrzymasz odpowiedź od kogoś... zadajesz szczegółowe pytania, a wątpię żeby ci, co sądzą że doświadczają oobe umieli na nie odpowiedzieć... ja też nie potrafię, bo nie wiem... ale powiem tak... możesz wszystko, WSZYSTKO co tylko jest możliwe, a co jest możliwe możesz badać doświadczając tego... jednak uwaga na konsekwencje, bowiem to WSZYSTKO, czego dokonasz będzie zawsze miało swoje skutki... w głębi siebie wiesz, co jest dobre, a co nie... może nie być to takie jasne za pierwszym razem, ale gdy raz czy drugi czegoś doświadczysz i będzie to niewłaściwie - będziesz o tym wiedziała, ot tak... taki wewnętrzny głos, który ma każdy z nas ;) nie zamykaj się w ciasne ramy wyobraźni, które nakładają na Ciebie inni... Twe podejście do sprawy obe, które sama wyraziłaś na początku swego posta, lekko mówiąc mnie zaskakuje, gdyż dowiadujesz się o czymś baaardzo odbiegającym od standardowych poglądów, i od razu to łapiesz, co więcej czynisz nie lada przedsięwzięcia z tym związane - zapisujesz się na kurs... a gdyby ktoś wcisnął Ci jakiś kit, też byś uwierzyła? nie chcę Cię oceniać... wierzę, że masz ku temu jakieś powody, ale zastanów się, czym się w życiu kierujesz... czy niewiadomą, niepewną i nie do końca zbadaną wiedzą, czy jednak rozumem, sercem i sumieniem... z doświadczenia wiem, że ta druga opcja jest dużo lepsza... naprawdę polecam! ;P

+Quote Post
Artur_flyer
post 08.08.2008 - 21:34
Post #7

Guests

CYTAT(AnaVii @ 05.08.2008 - 08:52) *
Dziękuję wam, teraz już się nie boję. A co do próby, to musiałam spróbować, zarówno LD jak i OOBE (czytałam niedawno sposób na LD, więc musiałam xD), ale nic konkretnego się nie wydarzyło. Próbowałam zajść w głęboki trans, a po tym robiłam punkt, linę i odtwarzanie miejsca w pokoju. Nie stało się zupełnie nic, ale może dlatego, że nie byłam jakoś super-śpiąca (taa, po 10 minutach od zaprzestania prób usnęłam), a może dlatego, że tata jeszcze hałasował, idąc myć się/spać/itd. na korytarzu. Mimo wszystko ludzie próbują miesiącami, więc ja tak szybko się nie poddam ;].

Dzięki i pozdrawiam,
Ana.

Hej Ana :)
Z odmiennymi stanami świadomości jest tak jak w życiu.
Jeżeli będziesz cierpliwa, wytrwała uda Ci się. Prędzej czy później wyjdziesz. Przekonasz się, że to taki naturalny stan, że już go doświadczałaś nieraz.
Co jescze? Hmm, w moim przypadku nie jest tak, że gdy już mi się udało wyjść teraz udaje się na zawołanie. No ale u Ciebie może być inaczej :D

Acha, możesz dotknąć swojego ciała, :) , będziesz miala cialo identyczne jak w realu.
I tu jest problem. Bo to jest tak rzeczywiste, że umysł głupieje i pomimo, że w pokoju jest wszystko na odwrót sądzisz, że to świat fizyczny, że normalnie wstałaś ciałem fizycznym.

CYTAT
Otóż czy można - będąc np. w Krakowie - odwiedzić osobę mieszkającą, dajmy na to w Katowicach, a tym trudniej, że... hmm... powiedzmy, że nie wiemy, gdzie dokładnie mieszka i znamy tylko trochę adresu? A czy w ogóle można się przemieszczać na takie odległości? Czy można wejść do domu koleżanki, w którym się nigdy nie było?

Mi nigdy się nie udało, ale wiem, że niektórzy podróżnicy wielokrotnie dostrajali się do świata fizycznego i uzyskiwali potwierdzenia.
Inni twierdzą, że opuszczając cialo fizyczne definitywnie opuszczamy świat fizyczny.
Jest jeszcze cała teoria Cialek. Nie jestem ekspertem ale z tego co wiem możemy wyjść z ciala na wiele różnych sposobów. Skladamy się z ciał. AStralne, mentalne, eteryczne no i chyba jeszcze jakieś wyższe ciała.
Ojjj, dobra koniec, bo pomieszam wszystko. Może ktoś bardziej obeznany się wypowie.

Ja to jak na razie tylko taki pokojowy Obelatywacz :D

:):)
Powodzenia :)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park