Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Dlaczego śnimy?
Deimond
post 21.08.2011 - 02:00
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8460

Właśnie mi tak wpadło do łba dlaczego wogóle istnieje coś takiego jak sen -spanie - odpoczynek.

W końcu ewolucja gdyby miała wykształcić najsilniejsze jednostki to były by one z cywilizacyjnego punktu rozwoju dostępne 24h/d . A jednak ciągle się pisze że trzeba spać odpowiednią ilość godzin - czy to nie sprzeczne z dążeniem do maksymalnej wydajności człowieka(np. jako pracownika)?
Co więcej - obecne trendy mówią że bardziej wypoczęty człowiek jest bardziej wydajny w pracy (dziwne z punktu patrzenia pieniądza i korporacji)- choć do polski to jeszcze nie dotarło.

Ale zaraz - zwierzątka też śpią - czyżby system instynktu przetrwania temu zaprzeczał - jak można spać jak czai się niebezpieczeństwo- no to po co te zwierzątka śpią - tyle cech się wykształciło dziwnych u niektórych gatunków związanych z walką o przetrwanie i rozmnażanie - ale mimo wszystko ewolucja zostawiła sen w spokoju - kosztem budowania sobie schroień na noc, wyksztalcajac mechanizmy czuwania podczas snu itp.

Sen jest dziwny z punktu widzenia ewolucji - do niczego nie przydatny - strata czasu...cholera no to po co on jest?Pomyłka ewolucji czy też zamierzony stan....???
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 21.08.2011 - 10:25
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8147

Jakby nie spanie to byś w końcu padł ze zmęczenia. Czas spania służy wzmożonej regeneracji komórek i ustabilizowaniu pracy narządów po całym dniu pracy organizmu.
Profile CardPM
+Quote Post
Arhe
post 21.08.2011 - 10:40
Post #3

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 5130

Psychika sobie wszystko układa ii segreguje - jak to zostało przedtem powiedziane sen oobe pokazuje ci twój problem który ty mozesz starac sie zepchnac do podswiadomości lub nie zauważasz go wcale.

Jak wygladaliby ludzie gdyby wogole nie spali? :P

Brak emocji...brak jakiegokolwiek kontaktu z własnym wnetrzem.Tylko i wyłacznie skupienie na materii i "wydajności"...

Ja sam teraz mam prace w ktorej spedzam 12 godz. od 6 rano do 18 wieczor lub 18 do 6 rano i tak 3 dni pod rząd i 3 albo 1 dzien odpoczynku by przejść na następna zmiane....do tego jeszcze kochane dziecko ktore ma 10 mies.itp :)

troche świruje mimo że zawsze swirem bylem-ogolnie powiem iż nie sprzyja to rozwojowi duchowemu ani nie ulepsza ewolucji mojego organizmu...

Równowaga roolz jeśli masz jakkolwiek ewoulować to chyba podstawą w tej sprawie byłoby spełnienie własnych marzeń.
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 21.08.2011 - 12:05
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

Ja tak specjalnie przewrotnie zadałem to pytanie:)
Uważam że sen jet niezbędny i bardzo pożyteczny :

a tu coś co dziś wyśledziłem - ciekawy artykulik zachaczający o te temat
http://www.msfera.pl/niezwykle-funkcje-moz...czasie-snu.html
Profile CardPM
+Quote Post
Arhe
post 21.08.2011 - 12:25
Post #5

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 5130

Był kiedyśtaki program o człowieku który nie mógł wogole spać po tyg poszedł do szpitala tam dali mu mocne sropdki nasenne - nic nie pomogło.Okazało sie że w mózgu coś nie funkcjonowało po mies. miał mocne omamy dalej nie kontaktował już wogole a nastepnie zmarł...
Profile CardPM
+Quote Post
klucznik
post 21.08.2011 - 14:20
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8401

Jeśli wierzyć temu artykułowi to można jednak nie spać wogle..
http://www.makbet.pl/artykul/2311/mozna-zyc-bez-snu
Profile CardPM
+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 21.08.2011 - 16:20
Post #7

Dupa Towarzystwa
Nr użytkownika: 7816

Kaca trza jakoś leczyć...
Profile CardPM
+Quote Post
TyHu
post 21.08.2011 - 17:31
Post #8

Coprobo
Nr użytkownika: 7098

klucznik oglądałem dokument o tym wietmaczyku chyba na discovery, wyglądał i zachowywał się jak normalny człowiek
Profile CardPM
+Quote Post
klucznik
post 21.08.2011 - 18:14
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8401

CYTAT(TyHu @ 21.08.2011 - 18:31) *
klucznik oglądałem dokument o tym wietmaczyku chyba na discovery, wyglądał i zachowywał się jak normalny człowiek

No właśnie zachowuje się normalnie, a zgodnie z prawem medycyny to już powinien wąchać kwiatki od spodu ;)
Profile CardPM
+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 21.08.2011 - 19:11
Post #10

Dupa Towarzystwa
Nr użytkownika: 7816

Prawo medycyny to leczyć tak, aby ludzie chorowali. 90% lekarstw to substytuty tych samych leków. ludzie faszerowani są jak gęsi pastylkami a lekarze uzależniają ludzi od tych pastylek a przecież organizm (głodówka) sam zniszczy chorobę bo skoro nie będzie miał co strawić to strawi chorobę, ale komu zależy na darmowym pozbyciu się chorób? Z pewnością nie farmaceutycznym gigantom,
Profile CardPM
+Quote Post
FerdekKiepski
post 21.08.2011 - 19:26
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7456

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 21.08.2011 - 20:11) *
Prawo medycyny to leczyć tak, aby ludzie chorowali. 90% lekarstw to substytuty tych samych leków. ludzie faszerowani są jak gęsi pastylkami a lekarze uzależniają ludzi od tych pastylek a przecież organizm (głodówka) sam zniszczy chorobę bo skoro nie będzie miał co strawić to strawi chorobę, ale komu zależy na darmowym pozbyciu się chorób? Z pewnością nie farmaceutycznym gigantom,

+1
Profile CardPM
+Quote Post
nikt.kto.by.byl.kims
post 28.08.2011 - 13:03
Post #12

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 5677

Szczerze Wam powiem, że jestem przykładem tego człowieka, który większość dnia jednak funkcjonuje na pełnych obrotach, albowiem: w roku akademickim (tak, są tacy studenci w tym kraju którzy się uczą), śpię ok. 4h, jedynie w soboty czy niedziele wstaję po 8-9h snu (i myślę, że to jest dobra dawka). Nieprzespana nocka o ile dla niektórych to wyjątek i coś niespotykanego, dla mnie to nic specjalnego. Myślałem też o tym, żeby sen zastąpić częściowo medytacją - szybsza regeneracja organizmu podczas takiej sesji, np. 4h snu + 2 medytacji, żeby być na pełnych obrotach i wypoczętym.
Co do samej reakcji organizmu na takie jego traktowanie - być może ja jestem już do tego przyzwyczajony, ale człowiek jest trochę bardziej ospały życiowo, mózg nadal jest zdeterminowany do działania i gotowy do nauki, ale organizm po prostu wysiada. Ciężko oszukać biologię, a nie ukrywam, że bym chciał. Mój rekord to ok. 60h bez snu, co z resztą nie było mądrym wyczynem, bo później straciłem najwyraźniej przytomność i oblałem się gorącą herbatą (wtedy szybko się dobudziłem ;) ). Jedynie przy 8-9h śnie byłem w stanie zapamiętać co mi się śniło.
Profile CardPM
+Quote Post
SleepY_DreameR
post 04.10.2011 - 16:44
Post #13

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 8145

Sen, a szczególnie REM jest przydatny. Organizm ,,segreguje" wszystkie informacje i procesy, a przy okazji chroni się przed niebezpieczeństwami będąc po prostu czujnym. Sam mam sytuację która to potwierdza - Jechałem samochodem jako pasażer na tylnim siedzeniu. Zasnąłem na leżąco i miałem LD. Gdy samochód mocno zahamował i według fizyki powinienem spaść z kanapy na podłogę nagle obudziłem się i przytrzymałem i mimo tak nagłego wybudzenia byłem w pełni rozbudzony. Można człowieka porównać do silnika chłodzonego powietrzem. Gdy pracuje, przegrzewa się i w końcu musi się zatrzymać bo nie może tak dłużej pracować. Człowiek tak samo przegrzewa się czyli męczy i musi spać.
Profile CardPM
+Quote Post
heksakosjoiheksekontaheksa
post 04.10.2011 - 18:52
Post #14

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8565

CYTAT(nikt.kto.by.byl.kims @ 28.08.2011 - 14:03) *
Szczerze Wam powiem, że jestem przykładem tego człowieka, który większość dnia jednak funkcjonuje na pełnych obrotach, albowiem: w roku akademickim (tak, są tacy studenci w tym kraju którzy się uczą), śpię ok. 4h, jedynie w soboty czy niedziele wstaję po 8-9h snu (i myślę, że to jest dobra dawka). Nieprzespana nocka o ile dla niektórych to wyjątek i coś niespotykanego, dla mnie to nic specjalnego. Myślałem też o tym, żeby sen zastąpić częściowo medytacją - szybsza regeneracja organizmu podczas takiej sesji, np. 4h snu + 2 medytacji, żeby być na pełnych obrotach i wypoczętym.
Co do samej reakcji organizmu na takie jego traktowanie - być może ja jestem już do tego przyzwyczajony, ale człowiek jest trochę bardziej ospały życiowo, mózg nadal jest zdeterminowany do działania i gotowy do nauki, ale organizm po prostu wysiada. Ciężko oszukać biologię, a nie ukrywam, że bym chciał. Mój rekord to ok. 60h bez snu, co z resztą nie było mądrym wyczynem, bo później straciłem najwyraźniej przytomność i oblałem się gorącą herbatą (wtedy szybko się dobudziłem ;) ). Jedynie przy 8-9h śnie byłem w stanie zapamiętać co mi się śniło.

a tak mało to chyba przez ciągłe nie dosypianie 60 godzin to mało. sam wytrzymałem 72h na nogach jak się z kolegami bawiłem .

pozdrowionka
Profile CardPM
+Quote Post
Kupa
post 05.10.2011 - 11:29
Post #15

Częsty Gość Rodziny
**
Nr użytkownika: 8596

nie mam pojęcia po co sen cholera go wie ważne że pomaga
Profile CardPM
+Quote Post
Kiwi
post 05.10.2011 - 14:11
Post #16

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8561

Podczas snu organizm się regeneruje, a mózg układa wydarzenia z dnia w całość.
Profile CardPM
+Quote Post
Kupa
post 05.10.2011 - 14:34
Post #17

Częsty Gość Rodziny
**
Nr użytkownika: 8596

kiwi no i po to by mieć LD/OBE
tyle że nie zgodzę się że ta "świadomość" może pojawić sę tylko w nocy miałem LD też w dzień na jawie
wynika z tego stereotypu wiele nieporozumień.
Profile CardPM
+Quote Post
heksakosjoiheksekontaheksa
post 05.10.2011 - 17:22
Post #18

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8565

CYTAT(Kupa @ 05.10.2011 - 15:34) *
kiwi no i po to by mieć LD/OBE
tyle że nie zgodzę się że ta "świadomość" może pojawić sę tylko w nocy miałem LD też w dzień na jawie
wynika z tego stereotypu wiele nieporozumień.

to mistrzu zdarć nam tajniki twojej techniki jak śnić ?
Profile CardPM
+Quote Post
Katha
post 12.01.2012 - 19:21
Post #19

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 8692

CYTAT(Deimond @ 21.08.2011 - 02:00) *
Sen jest dziwny z punktu widzenia ewolucji - do niczego nie przydatny - strata czasu...cholera no to po co on jest?Pomyłka ewolucji czy też zamierzony stan....???

Dla mnie to reset systemu, naładowanie energii z punktu widzenia materialnej egzystencji. Sen jest właśnie po to, by móc odpocząć od ziemskiej codzienności, a połączyć się z pierwotnym systemem życia duchowego - jak mawiał Mistrz Duchowy Swami Prabhupada.
Profile CardPM
+Quote Post
zankel
post 12.01.2012 - 19:28
Post #20

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8691

Gdybys nie snil wogole chcialbys aby byly te sny. A jezeli niemialbys mozgu do snow to bys cierpial 8 godzin z wyniku nadmiernej ilosci czasu i braku oobe;)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic