Książki, Które Pozostały W Pamięci |
|
|
...
|
30.09.2007 - 11:19
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 1736

|
Chciałabym abyście opowiedzieli tutaj trochę o książkach (w tym także lekturach szkolnych), które wpłynęły jakoś na Wasze życie lub też po prostu na długo pozostały z jakiegoś powodu w pamięci. Nie jestem pewna, czy był już taki temat, więc go zakładam. Nie chodzi mi tutaj wyłącznie o książki ezoteryczne, ale takie np. z dzieciństwa, z czasów obecnych, które zauroczyły Was czymś i są godnymi polecenia.
Zacznę pierwsza.
Kilka lat temu przeczytałam książkę pt "Serce" - napisaną przez Edmonda de Amicisa. Opowiada ona o roku szkolnym i dawnej szkole do której chodzą chłopcy. Napisana jest po prostu w magiczny sposób - ucząc wielu pozytywnych cech charakteru. Tak jak i jej tytuł - napisana jest właśnie z "sercem". Urzekła mnie w pewien sposób, mimo że dotyczyła życia chłopców chodzących do szkoły. W swojej treści zawiera między innymi inne spojrzenie na świat - empatyczne.
Kolejną książką - niezapomnianą dla mnie jest...."Samotny Biały Żagiel" Walentina Katajewa. Również opowiada o dzieciach - dwóch chłopcach, ale nie tylko. Wzruszająca i pełna przygód, a końcowe nawiązanie do tonącego, białego żagla, przecudne. Płakałam przy czytaniu.
"Szósty dzień" - niestety nie pamiętam, kto napisał, lecz czytałam ją - bo znalazłam w domu, do którego -się przeprowadziłam. Książka opowiada o walce starszej kobiety o życie jej wnuka w kraju skażonym cholerą. Zawarte jest w niej poświęcenie kobiety, po to by nie wydało się, że dziecko choruje na tę chorobę. Ukrywa go w koszyku, później na statku lub w małym mieszkanku. Nie chce oddać go do szpitala, bo stamtąd zazwyczaj ludzie nie wracają. Tytuł bierze się od tego, że w szóstym dniu okazuje się czy ktoś przeżyje, czy nie. W szóstym dniu albo chory umiera albo odzyskuje siły. Wzruszająca książka - przez którą płakałam.
Z książek o innej tematyce, które pozostały mi z dzieciństwa jako wspomnienia to: - książki Tom. B Stone'a z dreszczykiem - R.L Stine - także z dreszczykiem - można oglądać je czasami w ekranizacjach jako "Gęsia Skórka" - "Trzej Detektywi" - Alfred Hitchcock - "W krainie kota" - Dorota Terakowska - "Niekończąca się historia" - Michael Ende
Jak sobie przypomnę, to dopiszę więcej, bo wiele było takich niezapomnianych książek. Jakie są Twoje?
|
|
|
|
|
|
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 7)
twistoid
|
30.09.2007 - 11:22
|
http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP

Nr użytkownika: 1525

|
Asia fajny temat :).Heh najbardziej wymęczone: "Swiat Dysku" Terrego Pratchetta i to caluśka seria absolutnie genialny cykl można czytac w kolko i w kolko.Jakub Wędrowicz rzeźnia!."Kosmiczny Spust" oraz trylogia "illuminatus" genialnego Roberta Antona Wilsona."Przewodnik Stada" Connie Willis."Blake" biografia Williama Blake jednego z moich ulubionych malarzy autorstwa Petera Ackroyda."Moje sekretne życie"autobiografia Salvadora Dali.Jak cuś jeszce mi wpadnie dopiszę. Pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
Angello
|
30.09.2007 - 12:03
|
Guests

|
W całym moim stosunkowo krótkim życiu tylko jedną książkę przeczytałem z prawdziwym zaciekawieniem, pasją. Czytałem kiedy tylko mogłem, kiedy znalazłem odrobinę czasu. Książką tą był "Robinson Crusoe". Oprócz tego przeczytałem może jeszcze z 5-8 lektur, ale to szajs był. ;)
|
|
|
|
|
|
starr
|
30.09.2007 - 12:34
|
Guests

|
hm było tego trohce, napisze pare najciekawszych ktore pierwsze mi na mysl przychodza:
"Katedra Marii Panny" W.Hugo -Piekny styl i wciagajaca historia
"Mistrz I Małgorzata" M.Bułhakow -Arcydzieło, humor i poezja w pieknych ramach
"Zbrodnia i Kara", "Idiota" oraz inne dzieła Dostojewskiego -Zachwycajace i bardzo złożone, wielki podziw dla niego
"Cień Wiatru" C.R.Zafón bardzo wciagajaca, kompletna historia.Nie moglem sie oderwac od niej, gdy mialem czas to czytalem calymi dniami
"Zbójcy" Schillera porywajaca historia, podczas czytania niemalze utozsamialem sie z głównym bohaterem
"Dzieci Z Dworca ZOO" okrutny, brudny realizm.Obowiazkowa ksiazka
"Ścieżka Miłości" otworzyła mi oczy
"Dżuma" ciężka,dołująca, pociagajaca
Shakespear: "Hamlet"," Makbet", "Romeo i Julia" -nie potrzeba ich przedstawiac, czysta magia oraz sonety, szczegolnie zapadl mi w pamiec "sonet 29"
W niełasce u Fortuny, wzgardzony przez ludzi, Gdy w samotności placzę, że świat mnie odpycha, Gdy jęk niebiosa głuche nadaremno budzi, Gdy wstrętem mnie przejmuje dola moja licha I gdy zazdroszczę bliźnim: temu - że aż tylu Ma przyjaciół, owemu - że sławny i wzięty, innym - ich głębi myśli czy gładkości stylu, Przyćmiewających moje najtęższe talenty; Gdy tak gardzę wręcz sobą, trosk dźwigając brzemię, dość pomysleć o tobie - i niknie zgryzota: Duch jak skowronek rankiem ponad smętną ziemię Wzbija się, hymny niosąc pod niebieskie wrota. Twoja miłość jest darem, o którym wspomnienie Sprawia, że się i z królem na los nie zamienię."
|
|
|
|
|
|
Artur_flyer
|
01.10.2007 - 17:46
|
Guests

|
Oj troszkę tego było. Długo się zastanawiałem, tzn. głównie czytam książki związane z parapsychologią itp. no wiecie:) tematy o których piszemy na forum.
Pamiętacie może film K-Pax? Otóż oświadczam wszem i wobec, że to co pokazano w filmie to nie koniec historii. O przygodach Prota powstały trzy książki, niestety tylko jedna doczekała się ekranizacji. Oto kolejne dwie.
"Na promieniu światła"-Gene Brewer "Światy Prota"-Gene Brewer
LUDZIE GORąCO POLECAM. Ja dosłownie połknąłem te książki, (nigdy nie przeczytałem tak szybko książki) Siedziałem i czytałem z wypiekami na twarzy, mówię wam niesamowita historia. Niestety to tylko fikcja ale mi to nie przeszkadzało. I KOLEJNA Trylogia, czekajcie muszą być fanfary, dam da da dammmm!!!
Neale Donald Walsh '' Rozmowy z Bogiem, cz1, cz2, cz3''
Naprawdę polecam, gorąco polecam (nie bójcie się to nie jest jakiś tam bełkot katolickiego księdza hehe) . ZAJE*ISTA, WYJE*ANA W KOSMOS KSIĄŻKA, kto czytał ten wie hehe.
Fragment:
N.D.W To ciekawe, że rozmowa z Tobą nasuwa mi więcej pytań niż otrzymuję odpowiedzi. Teraz chcę się zapytać i o politykę i o seks!
Bóg: Niektórzy twierdzą, że różnica między jednym a drugim polega na tym, że w polityce nikt się z tobą nie pierd....
N.D.W Stop! Chyba nie zamierzasz wypowiadać tu żadnych bezeceństw?
Bóg: Cóż przyznaję, że chciałem cię trochę zgorszyć.
N.D.W Hej!, hej! Wolnego! Takie rzeczy Bogu nie przystoją!
Bóg: A wam wolno? ..... Rozumiem, musisz bać się Boga, aby Go nie obrażać. A zresztą, kto mówi, że mnie gorszy proste słowo? Poza tym , nie zastanawia cię, dlaczego wyraz oznaczający dla wielu najbardziej namiętne przeżycie seksualne, stanowi zarazem najcięższą obelgę? ...
Dobra to znowu ja piszę Artur hehe. Cytaty mógłbym mnożyć i mnożyć. Książki te naprawdę otworzyły mi oczy na wiele spraw. QRWAA, dzięki Walshowi przestałem się bać!!!
Nie ważne czy autor sam sobie to wszystko wymyślił czy jak twierdzi naprawdę nawiązał kontakt telepatyczny(channeling, po polsku kanałowanie hehe) z jakąś wyższą istotą. Mam to gdzieś, liczy się treść hehehe, liczy się przekaz
GORĄCO POLECAM- Artur_flyer
|
|
|
|
|
|
Conchita
|
01.10.2007 - 21:57
|
OBE Maniak 36
Grupa: OOBE VIP

Nr użytkownika: 1221

|
Oprócz kochanego R.A.Monroe i książek Bruce'a Moena to jeszcze koniecznie: - Anthony de Melo "Przebudzenie" i inne kiążki - Hermann Hesse "Sidhartha", "Wilk stepowy" i inne książki i tzw. literaturę piękną i poezję:)
|
|
|
|
|
|

|
 |
|