Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Problem z frywolnością słowną na forum, czy powinien być skrypt autocenzury wulgaryzmów?
Poziom forum
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 42
Goście nie mogą głosować 
plantator
post 18.10.2007 - 23:59
Post #1

Guests

Cat doinstaluj, albo jak już jest - uruchom dla dobra wszystkich i młodszych userów i tych bardziej dojrzałych autocenzurę wulgaryzmów, bo jak przejedziesz po forum, to zobaczysz, że obemaniacy starają się chyba ostatnio pobić rekord świata w ilości słowa "kurwa" na sto słów!!! Z forum się robi jakiś szmatławiec bylejaki!

Działajmy niż zatracimy się w tym kurwieniu i przestaniemy używać polskiej mowy!!
+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
twistoid
post 19.10.2007 - 00:24
Post #2

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Plantator bez urazy ale chyba za poważnie potraktowałeś swoją misję,otóż rycerzu w złotej zbroi na srebrnym koniu czemu zabraniasz ludziom mówić co chcą?. Moze i jest publiczny zakaz ale to moja sprawa czy dostanę mandat .Stary to słowo już nic nie znaczy jest jak przecinek dzieci w przedszkolu go używają sam pewnie w nadmiarze z niego korzystasz.Według mnie postępujesz trochę jak hipokryta. A może zlikwidujesz swojego awatara co?wielki strażniku zasad bo zachęcasz tylko do palenia małe dzieci.Może najpierw zrobiłbyś głosowanie i sie ludzi spytał bo widze że poczułeś sie jak król.Szacuneczek ale nie pasi mi ten tryb.Nikt nie czuje sie dobrze kiedy sie go ogranicza nawet takim bzdetem tu juz nie chodzi o słowo.Niestety nie jestem ptakiem tylko człowiekiem przykro mi.
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 19.10.2007 - 01:01
Post #3

Guests

Po pierwsze: NIE PROSIŁEM o moderatora i można mi go odebrać w każdej chwili.

Po drugie: mówić można co się chce bez kurwienia na lewo i prawo.

Po trzecie: hipokrytą jest ten, który uważa że złe maniery można powielać

Po czwarte: wiesz... przemoc w modzie, gwałty, te sprawy - może zajeb sobie kolegę z podwórka, bo to jak przecinek powoli się staje, ot przerywnik w zdaniu... jak 100 osób nazwie twoją matkę "kurwa", to ją zaczniesz tak nazywać, bo się utarło??

Po piąte: jeżeli użytkownicy nie potrafią już wyrażać się na poziomie, to raczej kiepsko o nich świadczy, jeśli przeszkadzałoby im, aby skrypt zamieniał kurwa na kurde, chuj na hooy, czy jak tam ktokolwiek uzna za stosowne... boli cię jak mówisz bez wulgaryzmów??

Po szóste: kurwienie na lewo i prawo, rzucanie przekleństwami jako przecinkami ma swoją nazwę: PROSTACTWO. Chyba nie chcecie, by obemaniaków, czy po prostu ludzi zajmujących się rozwojem duchowym i miłością brano za prostaków??

Kurwienie i mówienie o rozwoju duchowym ma się tak jak sraczka do talerza!!

Po siódme: sonda? Proszę bardzo.

Po ósme: żal dupę ściska na takie komentarze...

P.S.
Jak to temat skierowany do Cata, to mała prośba - jak uważasz, że coś robię nie tak, że mi zbroja lśni za mocno bijąc po oczach, co może powodować wypadki na drogach, to zabierz mi moda - większość forum już posprzątałem, a nowe wątki w niewłaściwych miejscach poprzenoszą inni modzi - też przecie tu są... ale autocenzurę rozważ obiektywnie, bo na wieeeeluuu forach działa i nikt się jakoś nie pluje. Ja też nie zamierzam nikomu wazeliną pośladków wykładać, byle tylko każdy happy był, więc raczej póki mam moda nie zdejmę tej złotej zbroi, bo mi nie ciąży a daje pewien wpływ na forum - nie uważam bym działał na jego szkodę a wręcz przeciwnie.

Wiecie mamy z kilkoma ziomkami takie forum klanowe jakiejś tam gierki - że jesteśmy rozbiegani trochę geograficznie, to się też tam umawiamy na imprezki, etc - większość w moim wieku - faceci i wprowadziliśmy sobie autocenzurkę wesołą żeby nas potem nie raziło po oczach jacy faceci są prymitywni...;)

Przecie można zrobić sondy - na jakie wyrazy/zwroty zamieniać się mają sformuowania niecenzuralne - i będzie śmiesznie i kulturalnie - chamstwo, to akurat najniższy szczebel na drodze rozwoju duchowego.

--edit-- z ironią dla Twistoida:
Fajka na avatarze może też z powodzeniem symbolizować fajkę pokoju, wypalanie się, a może to tylko dziwny zbieg okolicznych kresek, może tam nie ma fajki?? Interpretować może to każdy jak chce - "kurwy" nie można poddać interpretacji, tak jak przecinka.

A do wszystkich:

PUNKT 3. REGULAMINU FORUM:

"Bluzgu, bluzgu, nie mam mózgu"

Czujesz się gotowy do wyjścia w astral, mówisz, że jesteś wystarczająco dojrzały etc. Więc postaraj się nie używać do wyrażania własnych emocji słów pokroju łaciny podwórkowej. Przecież można to napisać w inny sposób, a nikogo nie będzie to koleć w oczy. (I tak wiem, że do tego punktu nie zastosuje się Pewien MANIAKalny Fan OOBE, ale jemu i tak nikt nie będzie miał tego za złe ;) )

(a ja bym nie wyróżniał - jak wszyscy, to wszyscy - taka autocenzurka nie wyróżnia nikogo - ani Darka, ani Marka, ani mnie, ani innych, ani pani Gieni z za rogu, ani Cata - to dobre rozwiązanie).
+Quote Post
twistoid
post 19.10.2007 - 01:40
Post #4

Ikona Grupy

Stary korzysta każdy nawet ksiądz i dobrze o tym wiesz. Wszystko zależy od kontekstu a tego raczej nie wykminisz przez literki.No cóż jeżeli przejrzysz moje posty stwierdzisz ze użyłem tego słowa może ze 2 razy i to w koncepcie zupełnie neutralym.I proszę nie wytykaj mi bzdetów bo więcej grzechów nie pamiętam :).Hehe powołujesz do życia sytuacjie czysto hipotetyczne to trochę hmm dziecinne.Osobiście wogole prawie nie przeklinam jak ktoś lubi nie będę mu tego odbierać.Po prostu razi mnie ze ogranicza sie wolność kosztem własnej satysfakcji z dobrze wykonanej roboty i stwarza się na siłę problemy.Pytam sie szczerze chcesz być postrzegany jak policjant? Jako mod powienineś być siłą czysto neutralna i obiektywną a nie selektywną według własnego widzimisie tak zawsze postrzegałem pracę moderatorów.
Kurwienie i mówienie o rozwoju duchowym ma się tak jak sraczka do talerza!!-o chryste no właśnie!więc dlaczego to Cie to tak razi? Twoja ludzka niedoskonała natura?.Ludzie kurwują a obenautów przybywa dziwne nie?Ok miejcie sobie klubik arystokratów czy czego tam ale nie oczekuj że ktoś oceni Twoją drogę jako tą jedną słuszną i prawdziwą.Dzięki śliczne za odpowiedź uważam że odwalasz dobrą robote ale tu przesadziłeś troche nie pytając sie ludzi czego tak naprawdę oni oczekują od tego forum:)Fajnie ankieta zagłosuję na nie tak dla zasady:)Pozdrawiam.
Oj nie czepiam sie już fajeczki daj spokój:)
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 19.10.2007 - 01:53
Post #5

Guests

wolność a dobre maniery, to dwie różne rzeczy...
To nie subiektywizm, tylko obiektywizm - podmiana wulgaryzmów nikogo nie urazi i nie zaboli, a wielu zapewne pozwoli czytać posty bez grymasu na twarzy. To zwyczajnie dostosowanie się do praw zwykłego nieskażonego dobrego wychowania.

Nie kumam poważnie - no nie kumam - co jest złego w ograniczeniu wulgaryzmów do przyzwoitego stopnia - hej Twistoid - jak ktoś chce, to sobie i tak napisze K.u.r.w.a. albo k u r w a - ale już się trochę podmęczy tym i sam ograniczy - a ja też klnę - zobacz na moje posty - momentami jak się wpienię, to klnę jak ostatni szewc a mimo to nie przeszkadza mi taka cenzurka, bo wiem jak to potem się czyta...

Kuba32 podał elegancką stronkę - dodaje dynamicznie "kurwy" na każdą stronkę - jak komuś brakowało będzie mocnych słów, może oglądać przez ten parser ;)

a może stary już się robię i zdziadziały, więc...

...ja już tu się nie wypowiadam, niech userzy to zrobią, a ja idę spać i wstaję pojutrze.

P.S.
ja tu tylko sprzątam panie ;)
+Quote Post
twistoid
post 19.10.2007 - 02:15
Post #6

Ikona Grupy

Stary mi to obojętne!I tak z nich nie korzystam.Chodziło mi tylko właśnie o to żeby userzy zadecydowali.Nic więcej.Dbałość o detale tylko dobrze o Tobie świadczy.Broń boże nie chciałem Cię obrazić a pewnie tak sie stało sorry:(
PEACE
Profile CardPM
+Quote Post
suwak
post 19.10.2007 - 02:45
Post #7

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1634

plantator - Mnie jakos te "kurwy" i "chuje" nie przeszkadzaja, chociaz sam bardzo rzadko stosuje. Wg. mnie wszelka cenzura jest szkodliwa. Zdaje mi sie ze to autor powinien decydowac o tresci wlasnego postu. A jesli nie podoba sie czyjs sposob ekspresji na forum to zawsze pozostaje opcja banowania... Przypomina to dawny ustroj, kazdemu znany jak sadze. Taka cenzura to informacja w stylu - "masz mowic tak jak ja chce, a nie tak jak ty chcesz!". Czyli w gruncie rzeczy brak szacunku dla forumowiczow, plus demonstracja wladzy oczywiscie ;) Giertych sie specjalizowal w wymyslaniu rzeczy niepotrzebnych. Prosze, nie nasladujmy go, badzmy ludzmi...

CYTAT(plantator @ 19.10.2007 - 00:59) *
Cat doinstaluj, albo jak już jest - uruchom dla dobra wszystkich i młodszych userów i tych bardziej dojrzałych autocenzurę wulgaryzmów

Dla dobra wszystkich to jest socjalizm drogi Panie. System panstwa opiekunczego jest obecny oczywiscie i dzis, gdzie to urzednik wie lepiej co jest dobre dla obywatela i np. kaze mu przymusowo ubezpieczac sie w ZUS-ie.
Profile CardPM
+Quote Post
Ketrab
post 19.10.2007 - 06:01
Post #8

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 496

Jak komuś wiejska mowa przeszkadza to niech nie czyta,łaski nikomu nie robi, a wulgaryzmy będą i niech tak zostanie, jeżeli zabronisz nam kurwy,zostaniemy niemowami do końca bytu na tym podole!!!!!!!!!!
p.s
Plantor musisz trochę odpuścić ,przecież nie chcemy aby działy się tu cyrki podobne jak na Paranienormalne.pl . Pozdrawiam z wyraźnym NIE- na ustach!!!
Profile CardPM
+Quote Post
Mishah
post 19.10.2007 - 08:34
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1704

Ja jestem za używaniem tańszych zamienników np:

qrwa- o rety, ojej, kurka wodna łódź podwodna, o rany, do diaska, do licha, do jasnej Anielki, krucafiksa, karamba

ja pie#@lę- nie mogę już tego wytrzymać/znieść,

qrwa, ja pie#@lę- nie do opisania, to jest tak piękne, że brakuje mi słów

ch#j- penis, siusiak, prącie, Wacław

ch#jowo- nienajlepiej, kijowo, bardzo źle

sk$#iel, s@#wysyn- człowiek wątpliwej reputacji, chuligan, hultaj, huncwot

sp#erdalalaj- odejdź stąd, uciekaj i nigdy nie wracaj...

myślę, że to tylko kwestia wymyślenia jeszcze większej liczby zamienników i każdy będzie mógł zastąpić swój ukochany wyraz czymś co mu najbardziej przypadnie do gustu. Np. z kolegami zamieniliśmy ch#jowo, na nienajlepiej. I teraz jak słyszymy od kogoś że coś jest nienajlepsze to zawsze się śmiejemy bo nabrał ten wyraz dla nas nowego znaczenia. Fakt, faktem Qrwę ciężko jest czymś zastąpić, wyraz ten niesie w sobie tyle głębi, że żaden zamiennik nie oddaje tego w pełni, ale myślę, że jeśli ludziska zgodziliby się na używanie takich zamienników, substytutów, to można by sprawę rozwiązać pokojowo. Każdy mógłby wybrać coś dla siebie, stworzyć własny niepowtarzalny styl wypowiedzi... same zalety, jednym słowem
Profile CardPM
+Quote Post
e_pomarancza
post 19.10.2007 - 10:08
Post #10

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 2211

plantator 100% popieram twoje wk... na wiejskosc wymowy ;)
co innego szczerość w wyrażeniu siebie - (czasem po prostu nie mozna inaczej) , a co innego wiocha bez umiaru.
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 19.10.2007 - 11:22
Post #11

Guests

Ja tylko ukradkiem:

Znowu się tu rozpisałem, a nie miałem...
mówicie pierdoły o wolności i jakichś ustrojach, co większość z nas nie ma zielonego pojęcia o tych czasach;) Ta wolność działa w każdą stronę - macie wolność, taką samą jak inni, do nieczytania tekstów prosto z szamba.
+Quote Post
twistoid
post 19.10.2007 - 11:45
Post #12

Ikona Grupy

Jest Ankieta jest elegancko.:)
Profile CardPM
+Quote Post
ldkiler
post 19.10.2007 - 12:58
Post #13

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 287

NIE! i jeszcze raz NIE!
Profile CardPM
+Quote Post
xec
post 19.10.2007 - 13:26
Post #14

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 2050

Proponuje nie wstawiac jako takiej cenzury bo niektorzy bez "kurwa" zdania nie potrafia napisac :P Proponuje na liscie tematow odznaczac jakas ikonka cos na zasadzie "UWAGA WULGARYZMY" - wtedy ten kto nie lubi czytac wulgaryzmow poprostu nie kliknie na temat i nie bedzie ich czytal :P jak cos moge podpowiedziec jak to zrobic lub wogole zrobic ;)

pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
Spyro
post 19.10.2007 - 13:36
Post #15

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1375

TAK, TAK i jeszcze raz TAK!
Ludzie, to forum nie jest po to żeby naczytać sie kurw i innych tym podobnych stosowanych zamiast przecinków, tylko po to żeby się czegoś dowiedzieć. A dla kogoś kto nie używa wulgaryzmów, taki styl mowy po prostu odrzuca! Jak chcecie sie wyklinać to gadajcie sobie na privie albo na czacie. Naprawdę, takie słownictwo psuje wygląd całego forum.

CYTAT
Jak komuś wiejska mowa przeszkadza to niech nie czyta,łaski nikomu nie robi, a wulgaryzmy będą i niech tak zostanie, jeżeli zabronisz nam kurwy,zostaniemy niemowami do końca bytu na tym podole!!!!!!!!!!

Ketrab, powinno być dokładnie na odwrót! Czemu kogoś artykuł ma odrzucać tylko z powodu słownictwa? Tekst napisany na poziomie czyta się o wiele lepiej niż taki napisany mową rodem spod bloku. Chyba użycie przecinka zamiast słowa kurwa nie jest takie trudne, nie?

aha, i według mnie to userzy powinni mieć tutaj najmniej do gadania, niech zdecyduje "elita" :)
Profile CardPM
+Quote Post
silverek84
post 19.10.2007 - 14:02
Post #16

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 68

Boże co to się dzieje. Plantator z całym szacunkiem do ciebie ale uważam że lekko przesadzasz. Wpadasz tutaj na forum niczym Strażnik Texasu i chcesz ustalać nowe reguły ? Wogóle z tego co pamiętam to deklarowałeś się ze na to forum już więcej nie zajrzysz czy jakoś tak. W regulaminie może i jest napisane o zakazie używania wulgaryzmów ale nikt do tej pory nie robił z tego większego problemu. Nawet administracja tego forum. Wiem że przeklinanie jest feeeeee i nie dobre ale każdemu z nas się to zdarza czy to na forum czy w życiu codziennym. Przecież nie przeklinamy na okrągło. Każdemu co jakiś czas coś się wymsknie i tyle. Zresztą rebelia musi dawać jakoś się we znaki (nie chodzi mi o to że musimy bez przerwy przeklinać). Mam propozycję. Nie kłóćmy się o takie błahostki i nie stwarzajmy z tego aż takiego problemu. Na świecie jest wiele więcej spraw które trzeba poprawić. Zatem Panie i Panowie. Szable w dłoń i na ulicę rozpowszechniać naszą rebelię. :)
Profile CardPM
+Quote Post
ptasiek
post 19.10.2007 - 14:14
Post #17

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1735

A ja odpowiem: I TAK I NIE. Bo to zależy od sytuacji. Gdy np. poruszam jakiś problem, i chcąc wyrazić swoją złość, oburzenie jakaś sytuacją (np. temat pana Darka o ZUS-ie) używam kilku przekleństw - to nie ma problemu.

Nie powinno się tylko przeklinać pod czyimś adresem, wyzywać jeden drugiego, lub pisać przekleństwa tak "bez powodu", itd. Gdy zrodzi się jakaś kłótnia, i padną jakieś "kurwy", to należałoby usunąć niestosowne posty, również takie, których autor przeklina bez jakiegokolwiek powodu.

A Plantatora nie czepiajcie się, to była tylko propozycja. Nikt nie ustala własnych reguł, tylko je proponuje.

A czy ktoś pomyślał sobie, jak czasami czuje się PurpleCat, gdy czyta niektóre wypowiedzi z góry na dół nasycone wulgaryzmami? Przecież nie stworzył on forum dla jakiś meneli, itp. tylko dla poważnych ludzi. To forum jest o bardzo poważnej tematyce, więc choć odrobinę (powtarzam: ODROBINĘ) kulturki by sie przydało. Niektóre wypowiedzi forumowiczów niekiedy sprawiają wrażenie, jakby pisał je 10- letni gówniarz (sorki), którego bawią "kurwy" i "chuje" (sorki jeszcze raz) w ilości masowej.
Wiem, ja też święty nie jestem, też często coś mi się wymsknie ale piszę to, gdy mam do tego jakiś powód.

Podsumowując: przekleństwa- TAK, ale ze znacznie większym umiarem.
Pozdrawiam.

PS. sorki za wulgaryzmy :P
Profile CardPM
+Quote Post
Spyro
post 19.10.2007 - 14:18
Post #18

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1375

CYTAT(silverek84 @ 19.10.2007 - 15:02) *
Boże co to się dzieje. Plantator z całym szacunkiem do ciebie ale uważam że lekko przesadzasz. Wpadasz tutaj na forum niczym Strażnik Texasu i chcesz ustalać nowe reguły ? Wogóle z tego co pamiętam to deklarowałeś się ze na to forum już więcej nie zajrzysz czy jakoś tak. W regulaminie może i jest napisane o zakazie używania wulgaryzmów ale nikt do tej pory nie robił z tego większego problemu. Nawet administracja tego forum. Wiem że przeklinanie jest feeeeee i nie dobre ale każdemu z nas się to zdarza czy to na forum czy w życiu codziennym. Przecież nie przeklinamy na okrągło. Każdemu co jakiś czas coś się wymsknie i tyle. Zresztą rebelia musi dawać jakoś się we znaki (nie chodzi mi o to że musimy bez przerwy przeklinać). Mam propozycję. Nie kłóćmy się o takie błahostki i nie stwarzajmy z tego aż takiego problemu. Na świecie jest wiele więcej spraw które trzeba poprawić. Zatem Panie i Panowie. Szable w dłoń i na ulicę rozpowszechniać naszą rebelię. :)

Silverek, a wiesz ze rejestrując sie na tym forum zgodziłeś sie przestrzegać regulaminu a jego nieprzestrzeganie grozi banem? :>
Profile CardPM
+Quote Post
silverek84
post 19.10.2007 - 14:20
Post #19

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 68

Wiem. Przecież pisałem o tym w swoim poście. Czytaj ze zrozumieniem. Szczerze mówiąc w d*** mam bany i te inne sprawy. I tak jak mówił Ketrab nie upodabniajmy tego forum do paranienormani.pl. Zresztą niech główny admin wypowie się na ten temat czyli Cat.
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 19.10.2007 - 14:22
Post #20

Guests

Dla przypomnienia: to forum o OOBE nie o REBELII o rebelii jest stronka DARKA
Deklarowałem, że nie odezwę się tutaj - ale jak widać są tu osoby, które jednak przytrzymały mnie - to jakiś grzech? A administracja forum, bez urazy, ale se trochę w ciry dała i w ten sposób rozbestwili wszystkich.

Jakby się każdemu co jakiś czas wysmykało to ok, ale najpierw przeleć po forum a potem pisz.

posty ze słowami KURWA

posty ze słowem 'chuj'

posty ze słowem 'jebać'

ze słowem: kurwy

ze słowem: pierdolone

posty ze słowem: chuje

ze słowem: chuju

dla odmiany:

ze słowem: rozwój duchowy

przykre...

@ptasior
No a czy autocenzura przeszkadza w klnięciu?? trzeba być tylko bardziej wyrafinowanym i ewentualnie napisać k u r w a zamiast kurwa i też się wyświetli - ale znacznie to ograniczy sypanie tym na lewo i prawo...
+Quote Post
suwak
post 19.10.2007 - 14:25
Post #21

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1634

CYTAT(Spyro @ 19.10.2007 - 15:18) *
Silverek, a wiesz ze rejestrując sie na tym forum zgodziłeś sie przestrzegać regulaminu a jego nieprzestrzeganie grozi banem? :>

Proponuje wiec masowego bana.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
4 Stron V   1 2 3 > » 
Start new topic