oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Eksperyment Z Deja Vu
Kiraa
post 09.11.2007 - 15:24
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Hej!
Wpadłam na szalony pomysł ;) Deja Vu mam prawie codziennie, więc nasunęła mi się pewna myśl: załóżmy, że DV nie jest tylko zaburzeniem neurologicznym, ale np. przebłyskiem z poprzedniego wcielenia, albo wogule poprzedniego życia. Bo skoro czas zatacza pętlę, to wszystko to, co dzieje się teraz musiało się już kiedyś wydarzyć, a DV jest takimi jakby strzępkami naszej starej pamięci. Jeżeli przedłużyć by ten efekt to można by zaglądnąć w przyszłość. Mam zamiar zrobić mały eksperyment >:) Skoncentruję się na wywołaniu DV i przesunięciu go o parę minut (a może nawet godzin) do przodu, a potem sprawdzę czy to co ,,zobaczyłam" (jeśli zobaczę) się wydarzy.

Wiem, wiem pomysł bez sensu ale zawsze można spróbować ;)

Pozdro
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
Apshne
post 09.11.2007 - 16:02
Post #2

Guests

Powiedzmy tak. Jesteśmy obserwatorami własnego życia jakbyśmy odtwarzali jakieś nagranie, mozna powiedzieć, że nasze wcielenia dzieją się jednocześnie a więc jesteśmy tylko tym, które już było chodź było to niema zastosowania w świecie astralnym ponieważ pojęcie czasu jest względne, czas jest iluzją życia. W czasie z tego co wiem, można się przemieszczać w oobe niekoniecznie trzeba eksperymentować z deja vu, chodź nie zaszkodzi (:

+Quote Post
ReCaLL
post 09.11.2007 - 16:26
Post #3

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ostatnio robilem podobny alczolwiek troche inny eksperyment bo tez mam ciage to deja vu. Od razu jak rano wstalem probowalem za wszelka cene zapamietac sen. Troche sen dziwny ale osoby w snie doskonale zapamietalem. Sen sprawdził sie tego samego dnia tzn spotkalem te same osoby co w snie i nawet jeden epizod sie sprawdził a w ogole sie tego nie spodziewalem bo nie było to zalezne ode mnie. hehe cos w tym na 100% jest. Szkoda tylko ze moje sny nie wybiegaja dalej z lepsza dokladnoscia etc.

+Quote Post
sonic3
post 09.11.2007 - 20:41
Post #4

Dusza Towarzystwa

Notatnik

W tym momencie mogę polecić prowadzenie dziennika snów, można sobie uświadomić jak wiele z niektórych snów sprawdza sie podczas dnia. Warto sobie przeczytać zapisany sen pod koniec dnia i poszukać związków, czasem się znajdą ;)

+Quote Post
AuroN
post 09.11.2007 - 21:06
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

DV wydaje mi się zawsze że jest to przebłysk z mojego snu...

+Quote Post
MetaPsyche
post 09.11.2007 - 23:19
Post #6

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

DV mam często. Czym bardziej się zagłębiam w ten stan tym bardziej wielokrotny on się wydaje - na początku myśle, że to co przeżywam już raz przeżywałem, potem że wtedy też miałem DV i przeżywałem to jeszcze kiedyś itd itd.
Programiści, powinni się skapnąć że jest to w takim razie coś w rodzaju błędu w myśleniu - zapętlenie - same neurony :>

+Quote Post
kater
post 10.11.2007 - 12:42
Post #7

OBE maniak 15

<moim zdaniem> nie nie tu chodzi o to, że jak się wybierało życie na ziemi to się je całe dokładnie przejżało (chyba że ktoś się na szybko wcielał to nie ma dv) i to dv są to nieskasowane fragmęty jakie widzieliśmy jeszcze przed podjaciem tego zycia, ale już dokładnie wiedzielismy jak wygląda, ale ludzmi niebyliśmy tylko widzieliśmy c się stanie, albo widzieliśmy właśnie tylko te fragmęty... takie moje zdanie a i jeszcze jak mam dv i tylko w sekunde to stwierdze to zamykam oczy od razu i medytuje chwile:) sprawdzcie sobie ciekawe żeczy sie pod powiekami dzieja:) różne dziwne mysli przychodzą, ale to musi być refleks, o mam dv pach oczy zamkniete i bez ruch, przeciwstawcie się dv albo odwrotnie; jak macie już dv spróbujcie wytrzymać ponad 10 sekund w tym stanie, a potem i dłużej, zeby podążać za tym cieniutkim impulsem i wyczówac co zaraz zrobimy:)

Dwie najdziwniejsze dla człowieka naturalne żeczy na ziemi : sen i dv... a kur.a ateiści mówią że nic nie będzie, no niekapuje ich...

+Quote Post
Meshu
post 10.11.2007 - 16:04
Post #8

Pisać na PW jak chcecie GG.

Notatnik

Tak jak napisał AuroN, wydaje mi się że DV jest wspomnieniem ze snu... ALe pamietam udało mi się raz przeszkodzić DV... Byłem po AMFETAMINIE (hehe) i to DV było strasznie długie. Jakieś 3 minuty. Wiedziałem dokładnie co zrobie. WIęc zrobił co innego :D Ale nie wiem jak Działa Deja Vu...

+Quote Post
MetaPsyche
post 10.11.2007 - 18:55
Post #9

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

Rzucę coś z wiki:

CYTAT
Déj? vu w neurologii i neuropsychologii
Badacze są zgodni, że déj? vu występuje często wraz z zaburzeniami neurologicznymi. Bardzo wcześnie zauważono występowanie déj? vu krótko przed rozpoczęciem się ataku padaczki. Wówczas zjawisko to wchodzi w skład aury poprzedzającej napad padaczkowy. Déj? vu, w powiązaniu z innymi zjawiskami psychicznymi towarzyszy stanom napadowym w przebiegu małego napadu padaczkowego (petit mal) a także w skład objawów napadów psychosensorycznych padaczki skroniowej.

Wiele badań wskazuje na związek déj? vu z płatem skroniowym. W 1963r. Malwin Cole i Oliver Zangwill znaleźli istotną korelację między występowaniem zjawiska déj? vu a występowaniem ogniska padaczkowego w półkuli podległej. W 1959 roku Sean Mullan i Wilder Penfield w trakcie operacji dokonywali stymulacji tylnej części zakrętu skroniowego górnego prądem elektrycznym i kilku pacjentów przyznało, że miało déj? vu.

Robert Efron w 1963 roku prowadził badania nad zdolnością określania następstwa czasowego zdarzeń. Ustalił, że kluczowym obszarem mózgu dla rozróżniania następstwa wydarzeń jest płat skroniowy półkuli dominującej. Uważa on, że w sytuacji uszkodzeń pewnych okolic mózgu, informacje odbierane przez jedną półkulę dostarczane są do drugiej z opóźnieniem, jednakże na tyle małym, że poprzednia percepcja nie została włączona do pamięci i osoba nie jest w stanie odnieść się do niej aby stwierdzić kiedy było wydarzenie odbierane przez nią po raz drugi.

Déj? vu w psychiatrii i psychologii
W psychiatrii zjawisko déj? vu zalicza się do szerszej grupy złudzeń pamięciowych utożsamiających, te zaś wchodzą w skład jeszcze szerszej grupy paramnezji.

Psychologia poznawcza twierdzi, że déj? vu jest skutkiem wystąpienia procesu przypomnienia bez rozpoznania.

Freud twierdził, że déj? vu pojawia się gdy aktualna sytuacja budzi pewną nieświadomą fantazję; doświadczana aktualnie sytuacja budzi pewne wcześniejsze nieświadome życzenie, które jednakże nie jest rozpoznawane, gdyż nigdy przedtem nie stało się świadome. Uczucie znajomości przenosi się natomiast na otoczenie.

Podobne wytłumaczenie przynosi psychologia postaci, wskazując na związki déj? vu z derealizacją i depersonalizacją. Derealizacja pojawia się wówczas gdy pewna figura związana z aktualnym doświadczeniem zostaje pozbawiona ważnej części w postaci afektu. Percepcja ta, staje się wówczas obca i dziwna. Déj? vu natomiast wiąże się z przyłączeniem do aktualnej percepcji afektu związanego z innym wydarzeniem.

Obecnie postuluje się utworzenie kontinuum zjawisk nieprawidłowego rozpoznania, w którym na jednym końcu będzie znajdowało się déj? vu jako forma najlżejsza i paramnezja powielająca jako najcięższa.

déj? vu
lekkie
déj? vu
ciężkie
paramnezja powielająca
reduplicative paramnesia

Wskazuje się na pewne podobieństwa déj? vu do takich objawów chorobowych jak chronofrenia, syndrom Capgrasów.

W dotychczasowych badaniach nie znaleziono istotnych związków pomiędzy występowaniem déj? vu w swojej klasycznej formie a chorobami psychicznymi. Wskazuje się jednak, że jako objaw chorobowy może być traktowne w sytuacji gdy osoba traci krytyczny stosunek do swojego doświadczenia lub gdy jest zjawiskiem uporczywym. Wówczas wchodzi w skład urojeniowych błędnych utożsamień (delusional misidentification) i może wskazywać na wystąpienie psychozy.

+Quote Post
pieczywo
post 11.11.2007 - 10:47
Post #10

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

CYTAT(AuroN @ 09.11.2007 - 21:06) *
DV wydaje mi się zawsze że jest to przebłysk z mojego snu...

Ja jestem tego pewien, bo mialem juz taka sytuacje.

+Quote Post
Drag0n
post 11.11.2007 - 12:57
Post #11

Świadomie Śniący

Notatnik

Apshne jak mozna toczyć wiele żyć w jednym czasie ?
Nie możliwe... I jak to mozliwe że to co teraz robie juz było ? CZyli co, drugi raz to przezywam, teraz pisze na tymn forum to to juz było ? jeśli tak to chyba nie istnieje poprzednie wcielenie..

+Quote Post
MetaPsyche
post 11.11.2007 - 18:08
Post #12

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

CYTAT(dragon1 @ 11.11.2007 - 13:57) *
I jak to mozliwe że to co teraz robie juz było ? CZyli co, drugi raz to przezywam, teraz pisze na tymn forum to to juz było ? ..

Jest taka teoria, nawet dosyć prawdopodobna według autorytetów w tej dziedzinie, że Wszechświat ma coś w rodzaju Cykli. Gdy przestaje się rozszerzać i zaczyna się kurczyć, wszystkie cząstki, atomy zaczynają "się cofać". W rezultacie gdyby mógłbyć gdzieś jakiś obserwator, który obserwuje to z zewnątrz, widziałby on jak cofa się czas. Gdy czas cofnię się do momentu wielkiego wybuchu, czy czegokolwiek co jest "początkiem cyklu" wszechświata, ten wybuch następuje ponownie i cykl zaczyna się od początku. Jest on identyczny z cyklami które miały już miejsce. Tak więc to możliwe :>

+Quote Post
Drag0n
post 11.11.2007 - 23:51
Post #13

Świadomie Śniący

Notatnik

Czyli co... nie ma innych wcielen lecz cały czas to samo ?
To bez sensu, cały czas byc tym samym człowiekiem, robic w kółkoi to samo i po co ? Jak i tak bedzie powrót do początku itp...

+Quote Post
MetaPsyche
post 12.11.2007 - 21:28
Post #14

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

Żeby cię dobić:
A czy koniecznie musi być jakiś sens
Żeby cię pocieszyć:
Jak napisałem to tylko jedna z wielu teorii ;)

+Quote Post
AE666
post 13.11.2007 - 00:14
Post #15

Gość Rodziny
*

pamietam cos co zdazylo sie kilka lat temu jak mialem 12 lat i kare na kompa (czyli zabrana myszke)
snilo mi sie ze mama jest na mnie zla i siedzi kolomnie a ja mam wyciagnieta reke i jestesmy w tym samym miejscu gdzie jest komputer ale nie pasowalo mi jedno moj tata troche dalej odkurzal

no dobra na drugi dzien siedze przed kompem z wlasna myszka nagle wpada mama i co... scenka sie odtworzyla wy mam wyciagnieta reke aby schowac jakos myszke mama siedla kolomnie w tej samej pozycji co mi sie snilo tylko nie bylo odkurzajacego taty w tle :D

wnisek, jesli istnieje cos takiego jak przyszlosc ktora mozemy poznac w jakikolwiek sposob to znaczy ze jestesmy niewolnikami niewiem czyimi i niezdajemy sobie z tego sprawy

znam jeszcze przyklad jednego goscia ktory idealnie przepowiadal przyszlosc ale to juz dluuuga historia

+Quote Post
sonic3
post 13.11.2007 - 01:24
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(AE666 @ 13.11.2007 - 02:14) *
wnisek, jesli istnieje cos takiego jak przyszlosc ktora mozemy poznac w jakikolwiek sposob to znaczy ze jestesmy niewolnikami niewiem czyimi i niezdajemy sobie z tego sprawy

Nie wychodził bym tak szybko z tymi wnioskami ;)

Ja tak miałem wielokrotnie, notowanie snów w tym bardzo pomaga, czasem są to szczegóły jak np. przyjechałem do kuzyna, który ogląda w TV coś tam o lotniach, kuzyna widuje raz na rok może. Po spojrzeniu na TV odrazu mi się przypomniało, że lotnie mi się śniły. Ktoś może powiedzieć przypadek nadinterpretacja.
Drobnych, rzeczy jest cała masa ale są też te trochę większe, zadziej występujące.
Nie wiadomo skąd śni mi się qmpela z którą ostatni raz widziałem w połowie wakacji, podczas dnia dostaje od niej sms w stylu "czesc co tam słychać" nagle się jej o mnie przypomniało?? O_o
Inna sytuacja to rozmowa z ojcem w pokoju, rozmowa o duperelach. Ojciec powiedział coś o czym nie wiedziałem nie pamiętam dokładnie o co chodziło (nie notowałem wtedy snów)i nagle pstryk stan z nagłówka tematu. Przypomniało mi się, że całą tą akcje kóra ma właśnie miejsce już znam. Odpowiedziałem Ojcu dziwnie, że wiem bo mi się to dziś śniło. Sam byłem zaskoczony.
Wydaje mi się, że każdy tego doświadcza wystarczy zapisać sen aby sie przekonać ;)
Nie każdy sen zaraz musi się sprawdzać, czasem to tylko szczegóły, a czasem kaszanka.

+Quote Post
Meshu
post 16.11.2007 - 21:20
Post #17

Notatnik

Mym zdaniem, wcielenia, są po to by człowiek przezył wszystko na ziemii. Każdą historię, każdy ból, i każde oczywiście doznianie... O, właśnie teraz dostałem dejaVu jak pisłem oczywiśćie doznianie :D hehe :P Ale to jest SEN te DejaVu. Kocham to, że wiem co się zaraz stanie :D Śni nam się a potem za jakiś rok czy dwa, żebyśmy o tym zapomnieli, doznajemy dejavu a potem wiemy że tu już kiedyś byliśmy :p

+Quote Post
Drag0n
post 19.11.2007 - 17:22
Post #18

Świadomie Śniący

Notatnik

Taa ja tez lubie De ja vu ale troche bym sie zdenerwowal jakby sie okazało (i ja miałbym świadomość) że po śmierci znowu jestesmy w tym samym ciele i przezywamy to samo, i tak w kółko.

+Quote Post
Meshu
post 19.11.2007 - 17:48
Post #19

Notatnik

Dziwna rzecz by była :]

+Quote Post
r3vo
post 09.01.2008 - 16:37
Post #20

Gość Rodziny
*

Notatnik

deja vu - przez naukowcow zostalo przebadane i opisane (rzetelnosci badan nie oceniam)

mianowicie - impuls z jednego oka dochodzi do oka minimalnie szybciej anizeli z drugiego - co w mozgu wytwarza bledne przekonanie o tym ze juz cos widzielismy - odczucie czlowieka w tym momencie jest drugorzedne (chocby dlatego ze potrafi sobie dopowiadac wlasne historie)
naukowcy dowodza ze czeste przezywanie deja vu jest po prostu pewnego rodzaju zaburzeniem

teoria calkiem jasno tlumaczaca zjawisko deja vu

samemu sie do tego tekstu nie odnosze - deja vu moze istnieje w takiej a moze w innej postaci. kto wie?

pozdrawiam
jarek

+Quote Post
Vesh
post 10.01.2008 - 22:11
Post #21

Znajomy Rodziny

Notatnik

@up nie zgodzilbym sie z tym, dlatego, ze mialem raz cos.. Jakby podwojne deja-vu.. Jestem przekonany ze widzialem to samo 3 razy :) albo nawet i 4 nie jestem w stanie dokladnie stwierdzic :D ale gdy siedzialem sobie w klasie patrzac na tablice, pomyslalem sobie ze "przeciez juz raz to przezylem.. i wtedy tez bylem pewien ze jeszcze wczesniej to widzialem.." hmm.. to bylo bardzo dziwne :P mozliwe, ze 2 razy to samo wspomnienie mi mignelo.. Ale okres to bylo conajmniej kilka miesiecy.. Albo mialem 2 bardzo podobne deja-vu :P

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park