Wyobraźnia |
|
|
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 19)
mind trainee
|
09.12.2007 - 19:57
|
Guests

|
Dla mnie wyobraźnie jest kluczem do dobrej pamięci. Dzięki konwersji suchych danych np. numerów, kart na obrazy jestem w stanie zapamiętać 200 cyfrową liczbę lub 5 talii kart w ok.15 minut, co bez niej jest praktycznie niemożliwe. Poza tym ćwiczenie jej synchronizuje pracę mózgu, dodaje życiu kolorów. Można dzięki niej przenieść się w przeszłość, w świat wspomnień i marzeń jak i również kontrolować ból, swoje emocje.
|
|
|
|
|
|
Artur_flyer
|
09.12.2007 - 20:06
|
Guests

|
Przekręciłem sobie głowę, hehe, niezła jazda. Wyobraźnia to klucz hehe. Ja często się nią bawię, bardzo często. Idę sobie ulicą i wyrywam się do góry, w chmury. Latam sobie tam a na dole dalej idzie Arturek hehe. Albo wyobrażam sobie, że lecę do kogoś w odwiedziny. Uwielbiam te podróże, hehehe. Taki szybki środek lokomocji. Niezła zabawa.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy -Albert Einstein
|
|
|
|
|
|
Kronopio
|
10.12.2007 - 00:07
|
zdrogi.blogspot.com
Grupa: OOBE VIP

Nr użytkownika: 444

|
CYTAT(luchessi @ 09.12.2007 - 19:49)  Ale moze być nażedziem, miejscem dla budowy wlasnego ego, tworzeniem mażeń itp A marzenia to cos złego? Ostatnio byłem w centum uzdrawiania: "Dlaczego przestałes marzyc?" -pytają.
|
|
|
|
|
|
kozuar
|
10.12.2007 - 10:09
|
Guests

|
Ja jak jestem spięty czy nie mogę zasnąć, wyobrażam sobie pole pełne wiatraków, skąpane słońcem, w tle są góry, duże, kamieniste i nienaturalne. Z drugiej strony rozpościerają się równiny, z jeziorami od których odbija się światło. Trawa jest idealnie zielona, poruszana lekkim wiatrem tak samo ja wiatraki ;) Wystarczy chwila i jestem rozluźniony. Tak samo jak kontaktuje się z NP, wyobrażam sobie ich sylwetki, dotyk na ramieniu, twarzy, plecach, oddech na policzku itd. W dzieciństwie wyobrażałem sobie wielką wieże, na którą uciekałem i byłem ponad wszytkimi ;)
Naprawdę gdyby nie wyobraźnia, nasze życie było by puste, mechaniczne i jałowe jak w książkach Orwella. Co więcej wyobraźnia jest niezbędna w projekcjach astralnych czy medytacji. Jest wspaniałym zabarwieniem naszego życia. Działa także na naszą podświadomość, autosugestie, pomagając nam w życiu codziennym.
|
|
|
|
|
|
PiRo
|
10.12.2007 - 11:55
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 1654

|
Pisałem w swoim blogu jakiś czas temu o wyobraźni... pozwole sobie wkleić i nie klepąc drugi raz ;)
"...Tak sobie niedawno rozmyślałem nad naszą piękna wyobraźnia ... :)
Nazywam ją LOGIKĄ NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE. Jest ona budulcem nieskończoności... to w niej rodzą się nowe "rzeczy", które biorą udział w kreowaniu tego co dopiero powstanie... a także to poprzez nią mamy dostęp do tego co już powstało. ------------- O jej "potędze" piszą nawet Wingmakers :)
"Zrodziliśmy się z samego łona kosmosu i ono jest tutaj, żebyśmy wszyscy kiedyś powrócili. Nie ma znaczenia, kiedy czy jak. Ważne jest tylko – dlaczego. Odległość tego łona od twej Ziemi jest prawie nieskończona, a jednak tak bliska, że wprawiłoby to twe serce w drżenie, jeśli znałbyś możliwości (osiągi) swej wyobraźni." - Wingmakers ------------- Jej zdolności kreacji są ściśle powiązane ze świadomością doświadczenia, dlatego też każda istota z różnym efektem potrafi z niej korzystać i kreować różnego rodzaju wizje - "obrazy" twory.
Jeśli przyjrzymy się głębiej wyrazowi "WYOBRAŹNIA" to zobaczymy, że zawiera ono w sobie słowo OBRAZ i JAŹŃ. Opierając się o to można pokusić się o stwierdzenie, że są to "OBRAZY" JAŹNI. WYCIĄGNIĘTE "OBRAZY" Z JAŹNI. ;) KREACJE JAŹNI"
W blogu mam opisane też doświadczenie jakie przeżyłem używając wyobraźni... prawdopodobnie jest to to samo o czym napisał/i WingMakers... w sumie jestem wręcz pewien... ;) Jak ktoś zechce przeczyta...
Wynik doświadczenia: DZIWNIE POCZUŁEM SIĘ W GŁOWIE :D
Ps. Proszę mi nie pisać że WingMakers i te całe ACIO to ściema itd. Nie interesuje mnie to wogóle. To czy to prawda ta cała historyjka czy nie... nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia.
|
|
|
|
|
|
plantator
|
10.12.2007 - 19:11
|
Guests

|
---
|
|
|
|
|
|
VVi
|
10.12.2007 - 19:38
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 1760

|
Dzięki wyobraźni mogę przez chwilę być kimś innym - po prostu jak piszę moje opowieści to wcielam się w bohaterów. Dzięki wyobraźni byłam już w "piekle" i w "niebie". W piekle zawsze świeci słońce, ale w powietrzu czuć woń spalonych skór... Kiedy statkiem wyobraźni wybrałam się do nieba, najpierw znalazłam się w białej ciszy, słyszałam jedynie swój oddech, ale tak naprawdę wcale nie było tam mojego oddechu. Kiedy zapytałam - gdzie jestem - ktoś odrzekł z uprzejmym uśmiechem, że to przedsionek... przedsionek nieba. Kiedy zapytałam - zatem gdzie jest niebo - odrzekł, że tam, wskazując w górę. Kiedy tam spojrzałam ujrzałam pływające w białej ciszy wyspy - poprzez ich ziemiste, mineralne skorupy przebijały się korzenie, które zwisały w dół i były obsypane kolorowym kwieciem. Zaraz potem znalazłam się na balkonie jakiegoś pałacu, z którego rozciągał się widok na zielone wyspy. Lekki ożywczy wiatr niósł ze sobą zapach bzu...
O to czym jest wyobraźnia.
Co do efektu jaki przyniosło kręcenie głową - hmy - ciężko to określić. Jakoś się udało, ale dopiero za 3 razem gdy całkiem zakryłam oczy przed światłem.
|
|
|
|
|
|
Karakan
|
10.12.2007 - 20:34
|
Listek

Nr użytkownika: 22

|
A może zadajmy sobie pytanie, czym w "rzeczywistości" jest wyobraźnia. Absolutnie każdy na tym forum słyszał o afirmacji (jak ktoś nie słyszał to jest osieł i chyba fora pomylił :P ). Na czym polega? No jasne na WYOBRAŻANIU sobie danych sytuacji tak silnie aż staną się one prawdą. Jest ona wykorzystywana także w sporcie. Zatem jeśli połączymy ten fakt z tezą, że nasz umysł ma najsilniejszą moc kreacji rzeczywistości to łatwo dojść do wniosku, że Ten z góry wiedział co robi dając nam możliwość marzeń. W końcu Coś co jest doskonałe nie tworzyłoby niedoskonałych istot. Zatem wyobraźnia jest najpotężniejszym narzędziem jakim dysponuje ludzkość (pomijając broń nuklearną :) ). Cokolwiek dokonujemy, zawsze ma to początek w naszej głowie, w wyobraźni. Zatem nie pozostaje nic innego jak tylko iść i wyobrażać sobie, marzyć :)
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|

|
 |
|