Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Wyobraźnia
luchessi
post 09.12.2007 - 19:42
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1370

Mam pytanie. Czym dla Ciebie jest wyobraźnia?
I jedno cwiczenie: sprubuj wybrazić sobie, że obracasz głowe o 360 stopni (w pierwszej perwspektywie nie w trzeciej). Napisz wynik.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Meshu
post 09.12.2007 - 19:46
Post #2

Pisać na PW jak chcecie GG.
Nr użytkownika: 2427

dziwne mi :D hah

Bez wyobraźni nie mielibyśmy transu, itd, itd... Lol :D hha. Jest potrzebna i tyle :P
Profile CardPM
+Quote Post
luchessi
post 09.12.2007 - 19:49
Post #3

Dusza Towarzystwa

Ale moze być nażedziem, miejscem dla budowy wlasnego ego, tworzeniem mażeń itp
Profile CardPM
+Quote Post
Meshu
post 09.12.2007 - 19:54
Post #4

Ooo o to mi chodziło. Nie umiałem tego opisać. Nie da się doklądnie wyobraźni opisać ;/ Lol :D
Profile CardPM
+Quote Post
mind trainee
post 09.12.2007 - 19:57
Post #5

Guests

Dla mnie wyobraźnie jest kluczem do dobrej pamięci. Dzięki konwersji suchych danych np. numerów, kart na obrazy jestem w stanie zapamiętać 200 cyfrową liczbę lub 5 talii kart w ok.15 minut, co bez niej jest praktycznie niemożliwe. Poza tym ćwiczenie jej synchronizuje pracę mózgu, dodaje
życiu kolorów. Można dzięki niej przenieść się w przeszłość, w świat wspomnień i marzeń jak i również kontrolować ból, swoje emocje.
+Quote Post
luchessi
post 09.12.2007 - 19:59
Post #6

Dusza Towarzystwa

jest opisana w wikipedii, wieć już ktoś to dobrze opisał. Ale chodzi o wykozystanie tego w 100% do jakiś celów. Dla tego się pytam. Ok jesli nic niewiesz na temat.
Profile CardPM
+Quote Post
Artur_flyer
post 09.12.2007 - 20:06
Post #7

Guests

Przekręciłem sobie głowę, hehe, niezła jazda.
Wyobraźnia to klucz hehe.
Ja często się nią bawię, bardzo często.
Idę sobie ulicą i wyrywam się do góry, w chmury. Latam sobie tam a na dole dalej idzie Arturek hehe. Albo wyobrażam sobie, że lecę do kogoś w odwiedziny. Uwielbiam te podróże, hehehe. Taki szybki środek lokomocji.
Niezła zabawa.

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy
-Albert Einstein
+Quote Post
Noobek007
post 09.12.2007 - 22:33
Post #8

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 2349

Jak dla mnie bez wyobraźni świat byłby do dupy. Wyobraźnia jest potrzebna. Bez wyobraźni nie było by snu, LD, ani OOBE. Życie zaczęło by tracić sens. Ludzie nie przewidywali by co się stanie. Ludzie zaczęli by mieć myśli samobujcze. Dzięki wyobraźni możemy spełaniać swoje mażenia, te które tutaj, w świecie fizycznym są niemożliwe.
Profile CardPM
+Quote Post
Kronopio
post 10.12.2007 - 00:07
Post #9

zdrogi.blogspot.com
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 444

CYTAT(luchessi @ 09.12.2007 - 19:49) *
Ale moze być nażedziem, miejscem dla budowy wlasnego ego, tworzeniem mażeń itp

A marzenia to cos złego?
Ostatnio byłem w centum uzdrawiania:
"Dlaczego przestałes marzyc?" -pytają.
Profile CardPM
+Quote Post
Aniołeczek
post 10.12.2007 - 08:21
Post #10

Członek Rodziny
Grupa: Validating
Nr użytkownika: 2402

No ja też sobie przekręciłam głowę, aż mi się w niej zakręciło :) i czuję dziwne mrowienie w szyi.

A co do wyobraźni - to coś niesamowitego, bo dzięki niej możemy robic i być w miejscach, o których w rzeczywistości nam się nawet nie śniło.
Ja uwielbiam projektowac domy w wyobraźni :)
Profile CardPM
+Quote Post
kozuar
post 10.12.2007 - 10:09
Post #11

Guests

Ja jak jestem spięty czy nie mogę zasnąć, wyobrażam sobie pole pełne wiatraków, skąpane słońcem, w tle są góry, duże, kamieniste i nienaturalne. Z drugiej strony rozpościerają się równiny, z jeziorami od których odbija się światło. Trawa jest idealnie zielona, poruszana lekkim wiatrem tak samo ja wiatraki ;) Wystarczy chwila i jestem rozluźniony. Tak samo jak kontaktuje się z NP, wyobrażam sobie ich sylwetki, dotyk na ramieniu, twarzy, plecach, oddech na policzku itd. W dzieciństwie wyobrażałem sobie wielką wieże, na którą uciekałem i byłem ponad wszytkimi ;)

Naprawdę gdyby nie wyobraźnia, nasze życie było by puste, mechaniczne i jałowe jak w książkach Orwella. Co więcej wyobraźnia jest niezbędna w projekcjach astralnych czy medytacji. Jest wspaniałym zabarwieniem naszego życia. Działa także na naszą podświadomość, autosugestie, pomagając nam w życiu codziennym.
+Quote Post
PiRo
post 10.12.2007 - 11:55
Post #12

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1654

Pisałem w swoim blogu jakiś czas temu o wyobraźni... pozwole sobie wkleić i nie klepąc drugi raz ;)

"...Tak sobie niedawno rozmyślałem nad naszą piękna wyobraźnia ... :)

Nazywam ją LOGIKĄ NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE.
Jest ona budulcem nieskończoności... to w niej rodzą się nowe "rzeczy", które biorą udział w kreowaniu tego co dopiero powstanie... a także to poprzez nią mamy dostęp do tego co już powstało.
-------------
O jej "potędze" piszą nawet Wingmakers :)

"Zrodziliśmy się z samego łona kosmosu i ono jest tutaj, żebyśmy wszyscy kiedyś powrócili. Nie ma znaczenia, kiedy czy jak. Ważne jest tylko – dlaczego.
Odległość tego łona od twej Ziemi jest prawie nieskończona, a jednak tak bliska, że wprawiłoby to twe serce w drżenie, jeśli znałbyś możliwości (osiągi) swej wyobraźni." - Wingmakers
-------------
Jej zdolności kreacji są ściśle powiązane ze świadomością doświadczenia, dlatego też każda istota z różnym efektem potrafi z niej korzystać i kreować różnego rodzaju wizje - "obrazy" twory.

Jeśli przyjrzymy się głębiej wyrazowi "WYOBRAŹNIA" to zobaczymy, że zawiera ono w sobie słowo OBRAZ i JAŹŃ.
Opierając się o to można pokusić się o stwierdzenie, że są to "OBRAZY" JAŹNI.
WYCIĄGNIĘTE "OBRAZY" Z JAŹNI. ;) KREACJE JAŹNI"

W blogu mam opisane też doświadczenie jakie przeżyłem używając wyobraźni... prawdopodobnie jest to to samo o czym napisał/i WingMakers... w sumie jestem wręcz pewien... ;) Jak ktoś zechce przeczyta...

Wynik doświadczenia: DZIWNIE POCZUŁEM SIĘ W GŁOWIE :D

Ps.
Proszę mi nie pisać że WingMakers i te całe ACIO to ściema itd.
Nie interesuje mnie to wogóle. To czy to prawda ta cała historyjka czy nie... nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia.
Profile CardPM
+Quote Post
plantator
post 10.12.2007 - 19:11
Post #13

Guests

---
+Quote Post
VVi
post 10.12.2007 - 19:38
Post #14

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1760

Dzięki wyobraźni mogę przez chwilę być kimś innym - po prostu jak piszę moje opowieści to wcielam się w bohaterów.
Dzięki wyobraźni byłam już w "piekle" i w "niebie". W piekle zawsze świeci słońce, ale w powietrzu czuć woń spalonych skór...
Kiedy statkiem wyobraźni wybrałam się do nieba, najpierw znalazłam się w białej ciszy, słyszałam jedynie swój oddech, ale tak naprawdę wcale nie było tam mojego oddechu. Kiedy zapytałam - gdzie jestem - ktoś odrzekł z uprzejmym uśmiechem, że to przedsionek... przedsionek nieba. Kiedy zapytałam - zatem gdzie jest niebo - odrzekł, że tam, wskazując w górę. Kiedy tam spojrzałam ujrzałam pływające w białej ciszy wyspy - poprzez ich ziemiste, mineralne skorupy przebijały się korzenie, które zwisały w dół i były obsypane kolorowym kwieciem. Zaraz potem znalazłam się na balkonie jakiegoś pałacu, z którego rozciągał się widok na zielone wyspy. Lekki ożywczy wiatr niósł ze sobą zapach bzu...

O to czym jest wyobraźnia.

Co do efektu jaki przyniosło kręcenie głową - hmy - ciężko to określić. Jakoś się udało, ale dopiero za 3 razem gdy całkiem zakryłam oczy przed światłem.
Profile CardPM
+Quote Post
mavej
post 10.12.2007 - 19:50
Post #15

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 217

Wyobraźnia jest narzędziem postrzegania Świata Niefizycznego, oraz jednym z głównych narzędzi do kreowania otaczającej nas rzeczywistości w tu i teraz, zrozumienie tego otwiera nam drogę do...
a co sobie wyobrażasz ? już wiesz hehe
Pozdrawiam ;)
Profile CardPM
+Quote Post
Karakan
post 10.12.2007 - 20:34
Post #16

Listek
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 22

A może zadajmy sobie pytanie, czym w "rzeczywistości" jest wyobraźnia. Absolutnie każdy na tym forum słyszał o afirmacji (jak ktoś nie słyszał to jest osieł i chyba fora pomylił :P ). Na czym polega? No jasne na WYOBRAŻANIU sobie danych sytuacji tak silnie aż staną się one prawdą. Jest ona wykorzystywana także w sporcie. Zatem jeśli połączymy ten fakt z tezą, że nasz umysł ma najsilniejszą moc kreacji rzeczywistości to łatwo dojść do wniosku, że Ten z góry wiedział co robi dając nam możliwość marzeń. W końcu Coś co jest doskonałe nie tworzyłoby niedoskonałych istot. Zatem wyobraźnia jest najpotężniejszym narzędziem jakim dysponuje ludzkość (pomijając broń nuklearną :) ). Cokolwiek dokonujemy, zawsze ma to początek w naszej głowie, w wyobraźni. Zatem nie pozostaje nic innego jak tylko iść i wyobrażać sobie, marzyć :)

Pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
PPPX
post 10.12.2007 - 20:38
Post #17

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2661

Wyobraźnia jest dla mnie czymś zbawiennym. Jeśli nie mogę czegoś osiągnąć czegoś na czym mi zależy, mogę to sobie wyobrazić. I mam to przynajmniej przez krótką chwile. Ewentualnie zawsze mogę to tego wracać. Uwielbiam 'bawić się' własną wyobraźnią. Można próbować czego tylko zechcę.
Profile CardPM
+Quote Post
Meshu
post 11.12.2007 - 13:57
Post #18

ja kiedys chciałem latać jak SPIDER-MAN... Zawsze, w wyobraźni lece jak on. Jest pieknie. Zaznam oobe tez bede tak latał :D
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 11.12.2007 - 17:34
Post #19

Świadomie Śniący
Nr użytkownika: 1691

Dla mni wyobraźnia to coś dzieki czemu mozemy wymyslac, wyobrazac i tworzyc sobie rózne przedmioty, ludzi itp. tak samo początkujący w oobe są w swoim ospu czyli w obszarze stworzyonym przez umysł więc jezeli nie byloby wyobrazni to i mogłoby nie byc oobe.... albo byłob y ale juz poza ospuo czyli na wyzszych poziomach

P.S:
Skomentujcie to:
http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...blogid=954&
Profile CardPM
+Quote Post
Franki
post 11.12.2007 - 17:44
Post #20

OBE Maniak 152
Nr użytkownika: 2563

Pomocna w onanizacji ^^. Wyobraznia moim skromnym zdaniem jest mozliwoscia kreacji zdarzen jakich chcielibysmy doswiadczyc, przezyc etc. Jest to dziwna zagadka, bo w wyobrazni mozemy kreowac sobie przyszlosc oraz uczyc sie z niej. Lubie robic salta, nigdy nie staralem sie robic ich z nauki innych, tekstow, przykladow, ale wlasnie z wlasnej wyobrazni. Wyobrazalem sobie jak ma to wygladac i ewentualne mozliwosci przypadkowe. Hmm, wydaje mi sie, dobrze mi to idzie do tej pory i bardzo latwo ;). Polaczenie autosugestii z wyobraznia dziala cuda !.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic