|
|
04.03.2008 - 21:51
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Root Admin Notatnik |
Może ktoś zna odpowiedź na pytanie:
Po co powstały konkurencyjne projekty OOBE osób związanych z naszym forum? Odpadają dwie opcje: Władza: ile chcesz władzy? jedną? dwie? zrób coś sensowenego napisz z radością się podzielimy, Pieniądze: jak dotąd strona zarobiła jakieś 12zł... Wracam po wakacjach i czytam że mamy konkurencyjne radio, konkurencyjne forum. Po co? Czy temat jest tak obszerny? Ile tysięcy maniaków OOBE zna język polski? Czy doprawdy polski internet jest tak wielki na kolejne strony? Ten serwis na tą chwilę zawiera ponad 30 tysięcy listów. Tysiące ludzi, tysiące wypowiedzi w pamiętnikach Podróżników. Chętnie rozmawiam z każdym kto robi coś związanego z OOBE OBE czy jak sobie to nazwiesz. Chętnie oddaje "władze". Kocham współpracę, współtworzenie. Wspólnie mamy znacznie większą siłę niż każdy z osobna. Zamiast próbować zaczynać od początku nowe budowle korzystajmy z tego budujmy kolejne poziomy poznania. |
|
|
|
![]() |
04.03.2008 - 22:05
|
|
|
Listek Grupa: OOBE VIP Notatnik |
Ehhh, na to pytanie wszyscy próbujemy znaleźć odpowiedź już od dłuższego czasu... Przez powstawanie nowych projektów o OOBE użytkownicy zaczynają się dzielić i z jednej wielkiej grupy robi się więcej małych grupek. Ludzie zaczęli narzekać na to, że oobe.pl robi się coraz mniej fajne. No i co z tym zrobili? Oczywiście, uciekli w inne miejsce bo tak najłatwiej. Ale zostało trochę osób, które nadal chcą tu zostać i nie budować od początku, ale przebudować, bo mamy solidne fundamenty. Dlatego pokażmy, że nie trzeba robić więcej miejsc, w których będziemy dyskutować na ten temat, wystarczy nam jedno, które skupi wiele osób. Bo w grupie raźniej :)
No widzisz Cat, powiem Ci, że zdarzały się osoby, które właśnie o pieniądzach mówiły komentując to forum, zdarzały się też takie, których strasznie reklamy kuły w oczy. Być może chodzi też o władzę, może ktoś chce zbudować coś nad czym to on będzie panował, ale nie myśli ile pracy zostało włożone w ten portal... Reszty chyba dodawać nie trzeba. Pozdrawiam, Karakan. |
|
|
|
04.03.2008 - 22:09
|
|
|
break the rules. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
moim zdaniem bez sensu jest sie rozdzielać, czyli po prostu podzielam Twoje zdanie, Cat
ale jeżeli ktoś chce mieć władzę "absolutną" tworząc nowe forum, to niech tworzy, myśli, że będzie tym lepszy? nie wiem. może i tak, ale ja w tym nie widzę nic lepszego. Myślę, że nie sztuką jest stworzyć coś od początku, lecz sztuką jest odnowić coś co już powstało. w NASZE forum pchniemy całkiem nowe życie, czyż nie? ;) Wszyscy razem! |
|
|
|
04.03.2008 - 22:50
|
|
|
Niepoprawny racjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Pomimo, że uważam stronę oobe.pl za najlepszą, najcenniejszą merytorycznie itd spośród wszystkich znanych mi polskich stron poświęconych tematyce OOBE, to uważam, że konkurencja, nawet w tej formie jest korzystnym zjawiskiem.
Powstają nowe strony o OOBE. Widzę tylko jedną wadę i wiele korzyści z tego płynących. Wady: Informacje na temat OOBE będę trochę bardziej rozrzucone po sieci. Zalety: Zwiększa się prawdopodobieństwo przypadkowego trafienia na stronę o tematyce poświęconej OOBE co powinno doprowadzić do zwiększenia liczby osób zainteresowanych tym zjawiskiem i praktykujących. To z kolei powinno doprowadzić do zwiększenia ilości informacji na temat OOBE - po prostu będziemy więcej wiedzieć (pamiętajmy, że wszyscy dopiero poznajemy i uczymy się o OBE doświadczając go i wyciągamy wnioski na podstawie empirycznych metod badawczych, które z kolei później przedstawiamy w internecie - tak się złożyło, że czas gwałtownego wzrostu popularności OBE pokrył się z czasami, w których internet wiedzie prym wśród środków przekazu informacji). Można by też wspomnieć o tym, że prawdopodobnie ukształtują się strony i fora na których zjawisko OOBE będzie traktowane jako ezoteryka, powstaną takie, które będą to zjawisko tłumaczyć naukowo, oraz takie, które nie będą twardo obstawać przy którymś z wyjaśnień tego zjawiska. Innymi słowy każdy znajdzie coś dla siebie. Metaforycznie podsumowując: Konkurencja zawsze jest dobra dla konsumenta. Zamiast ubolewać, że możemy stracić klientów, powinniśmy zastanowić się, jak można zmienić (nie zmieniać?) lub poprowadzić forum w taki sposób, aby tych klientów nie stracić. Jeśli nam się to uda, będą dodatkowe korzyści: forum zyska na "renomie", zamiast stracić userów powiększymy ich grono itp itd. UPDATE Purple - na twoim miejscu nie martwił bym się o pozycję naszego forum - jesteśmy jednym z pierwszych polskich for traktujących o OOBE. Zdążyliśmy się jako tako rozwinąć, ukształtować. Forum jest prowadzone jak narazie w bardzo dobry i przemyślany sposób. Nie sądzę, aby nasza pozycja została zagrożona w ciągu najbliższych dwóch lat, a jeśli dalej będziemy się rozwijać (jako forum) w dobrym kierunku - nastawionym na dobry kontakt z userem i merytoryczne informacje - nie sądzę aby jakaś inna strona mogła nam zagrozić w ciągu dekady. ;] |
|
|
|
04.03.2008 - 22:57
|
|
|
Przechodzień Grupa: Podróżnicy |
CO SIE Z NIMI STAŁO??? CO SIE Z NAMI STAŁO???!!!
LUDZIE!! A CO SIE STAŁO Z WAMI!! PAŁACIE MIŁOŚCIĄ NA LEWO I PRAWO, DO CZLOWIEKA I KOSMITY, DO DRZEWA I PSIEGO GÓWNA A JAK WAM KONKURENCJA ROŚNIE POD NOSEM TO WŁAMUJECIE SIE NA NASZE KONTA, KASUJECIE NASZE POSTY i PODAJECIE SIE ZA LUDZI Z NASZEGO NOWEGO FORUM!! JEŚLI CHCECIE WOJNY TO JĄ BEDZIECIE MIEĆ!! ALE NIE TAK JAK SOBIE TEGO WYOBRAŻACIE! CZAS ŻEBY POLICJA ZROBIŁA COŚ W TYM KIERUNKU!! ZOBACZYCIE WASZE WŁAMYWANIE SIE !! ZŁODZIEJE, OSZUŚCI ! |
|
|
|
| Dziubas |
05.03.2008 - 00:47
|
|
Guests |
Ktoś tu najwyraźniej ma małą fobię...
Nie sądzę, aby ktokolwiek tu zgromadzony miał umiejętności pozwalające na włamywanie się na czyjeś konta - to po pierwsze. Po drugie - publiczne głoszenie nieprawdy o czynach karalnych, jest co? KARALNE! Jeśli więc wlecisz tu jeszcze raz nazywając wszystkich złodziejami, włamywaczami i oszustami, to z policją do czynienia będziesz miał ty - strasz taką gadką dzieciaków a nie dorosłych ludzi. Po trzecie w końcu -- za włamanie odpowiada zawsze webmaster, który nie zadbał o bezpieczeństwo kodu, ewentualnie sam user ustawiając ogólnie znane wszystkim hasło, bądź hasło banalne do odgadnięcia (data urodzin, imię, etc) - tyle się mówi o bezpieczeństwie w sieci - jak widać na darmo... Skąd właściwie jesteś człowieku?? |
|
|
|
05.03.2008 - 02:02
|
|
|
BÓG ZAZDROSNY ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
CO SIE Z NIMI STAŁO??? CO SIE Z NAMI STAŁO???!!! LUDZIE!! A CO SIE STAŁO Z WAMI!! PAŁACIE MIŁOŚCIĄ NA LEWO I PRAWO, DO CZLOWIEKA I KOSMITY, DO DRZEWA I PSIEGO GÓWNA A JAK WAM KONKURENCJA ROŚNIE POD NOSEM TO WŁAMUJECIE SIE NA NASZE KONTA, KASUJECIE NASZE POSTY i PODAJECIE SIE ZA LUDZI Z NASZEGO NOWEGO FORUM!! JEŚLI CHCECIE WOJNY TO JĄ BEDZIECIE MIEĆ!! ALE NIE TAK JAK SOBIE TEGO WYOBRAŻACIE! CZAS ŻEBY POLICJA ZROBIŁA COŚ W TYM KIERUNKU!! ZOBACZYCIE WASZE WŁAMYWANIE SIE !! ZŁODZIEJE, OSZUŚCI ! Zwykłe pomówienia, w dodatku zbluzgał nas od złodzieji i oszustów. Jeżeli ktoś stąd wyjedzie policyjną limuzyną z tyłu na siedzeniu to tylko i wyłącznie ty. Uważaj co i gdzie piszesz. ---------------------------------- A co do forum: co nas nie zabije, to nas wzmocni. Podpisuje się pod Metą, chociaż sama sytuacja z nowym forum lekko mnie zdenerwowała (żeby nie użyć mocniejszych słów). :awe: ----------------EDIT------------------ CO SIE Z NIMI STAŁO??? CO SIE Z NAMI STAŁO???!!! LUDZIE!! A CO SIE STAŁO Z WAMI!! Ty czasem od Kononowicza nie jesteś? |
|
|
|
05.03.2008 - 02:15
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Astral Traveller: Nie pisz do nas jak do jakiejś zbiorowej świadomości, bo ja na przykład nic nie wiem o żadnych włamach i głupio się czuję czytając zarzuty skierowane pośrednio do mnie, więc proszę - nie rób tego. Nie chcę żadnej wojny - nie obchodzi mnie to. Jeśli chcesz się nakręcać na jakąś "świętą wojnę" to rób to dalej... nie mam siły już pisać na ten temat.
Co do myśli przewodniej tego tematu: Nie można mieć do kogoś żalu o to, że założył swoje forum. Nie dajmy się zwariować, takie rzeczy są normalne! Ot, Darek zrobił sobie forum, i tyle. Jakoś nie widzę w tym nic złego. Miał chęć, to zrobił. Przestańmy traktować to jak zdradę stanu, żałobę narodową, czy nóż wbity w plecy. Może zbyt mocno utożsamiliście oobe.pl ze swoim "domem". Bo tak naprawdę, to korzyści z tego wszystkiego (jak pisał Meta) będzie w sumie więcej. (sorry zmęczony jestem...) |
|
|
|
05.03.2008 - 03:07
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Wady: Informacje na temat OOBE będę trochę bardziej rozrzucone po sieci. Sorry virus nie żebym sie od razu czepiał ..ale naprawde uważasz to za wade? ze informacje o oobe beda bardziej rozpowszechnione ? Jak dla mnie to wielki plus!! Pozycja ? konkurencja ? ludzie opamietajcie sie bo sami sobie robicie krzywde wkrecajac sie w takie chore zawody... Nie ma wsrod was ekspertow na temat oobe, cukrowy oobeludzik rowniez nim nie jest, odpusccie sobie lepiej, tylko stawiajac na jakosc a nie na ilosc mozecie cos naprawde osiagnac w tej dziedzinie. PurpleCat rozumiem ze swoje gorzkie żale argumentujesz checia pojednania. Tkwi w tym pewna doza ironii, Innym (niedosłownie ale tak jest) zarzucasz chec władzy jako absolutny negatyw a sam masz ludzi pod soba jako administrator, mowisz ze kochasz wspolprace ale to wlasnie ty zajmujesz najwyzsze stanowisko na tym forum. No cóż przydałoby sie tu troche tolerancji dla innych projektow poza waszym własnym, a nóż, widelec beda one mialy lepszy przekaz i wydzwiek ? Czemu po prostu nie potrafisz zaakceptowac ze nie kazdy chce wszystko robic po twojemu ? bez obrazy PurpleCat i jeszcze jedno : niezle podstawy wspolpracy budujesz na samym poczatku rozszczac wszem i wobec swoje niezadowolenie. No ale to nic, pewnie poszlo o to co wykle - 12 zl ;) |
|
|
|
05.03.2008 - 10:29
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Root Admin Notatnik |
Koniec smutów i słabości. Temat do kosza
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |