Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Aspartam, Czyli kolejny przykład potwierdzający teorie spiskowe
ja:)
post 10.03.2008 - 21:45
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2797

Słodziki stworzone zostały przede wszystkim dla osób, które powinny unikać cukru, a nie potrafią żyć bez słodkiej herbaty, czy ciastek. Są to przede wszystkim osoby chore na cukrzycę oraz wszyscy walczący z nadwagą. Żyjecie gumę orbit? Pijecie Colę Light, albo Diet Pepsi? Każdy z Was pewnie zna słodzik zwany Sacharyną. Większość takich świetnych substytutów cukrów jest bardzo niebezpiecznych. Sacharyna została wycofana z obrotu ze względu na jej rakotwórcze działanie, podobnie sytuacja potoczyła się z cyklaminianami(to czytam na jednej ze stron poświęconych diecie, natomiast czytając inne strony internetowe choćby popularną Wikipedię czytam: "Nie stwarza zagrożeń, szybko ulega biodegradacji", albo "Ustalona przez Światową Organizację Zdrowia, maksymalna ilość sacharyny, jaką człowiek może spożywać codziennie, przez całe życie, bez uszczerbku na zdrowiu (tzw. ADI - Acceptable Daily Intake) wynosi obecnie ok. 5 mg na kilogram masy ciała. Kilkakrotnie zmieniano dopuszczalne dawki, ze względu na podejrzenie działań niepożądanych. Bardzo często w przemyśle spożywczym, szczególnie przy produkcji napojów gazowanych stosowana jest mieszanina sacharyny i cyklaminianów (w stosunku 1:10), charakteryzuje się ona większą siłą słodzącą i nie pozostawia przykrego posmaku w ustach."). KEEE? Ktoś tu kogoś robi w balona. Aspartam, bo o nim mowa jest w gumach Orbit, Diet Pepsi i Coli Light. No to lecimy dalej... artykuł zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patient (w wersji polskiej ze strony ZIGZAG.PL):
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure. Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku. Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company (aspartam jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet). Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i CUKRZYCA. Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu! Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych."
Tutaj daje Wam linki do opisu tych trzech substancji:
http://www.zigzag.pl/jmte/Kwasparagin.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Fenylalanina.htm
http://www.zigzag.pl/jmte/Metanol.htm - z resztą chyba każdy wie jakie działanie ma metanol.

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:śniadaniach błyskawicznych, pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu, płatkach, gumie do żucie bez cukru, mieszankach kakaowych, napojach kawowych, mrożonych deserach, deserach żelatynowych, napojach owocowych, środkach przeczyszczających, multiwitaminach, napojach mlecznych, lekarstwach i dodatkach, shake?ach, napojach bezalkoholowych, słodzikach stołowych, napojach herbacianych, rozpuszczalnych kawach i herbatach, mieszankach dekoracyjnych, coolerach winnych, jogurtach. Jest dopuszczony w Polsce i co jest najbardziej przerażające to nie wszystkie produkty mają napisane na składzie, że zawierają Aspratam, a go zawierają!

To pewnie i tak czubek góry lodowej. Coś mi sie obiło o uszy, że aspartam jest produkowany przez firmy, które produkują leki na schorzenia powodowane przez tą substancję! Ale to muszę jeszcze sprawdzić:). Ktoś może mi pomóc to odnaleźć :).

Zwróćcie też uwagę, że powoduje osłabienie pamięci!! Ogłupianie ludzi...

Proszę o przeniesienie tego, gdzieś indziej... Najlepiej do Artykułów...
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
Noobek
post 10.03.2008 - 22:19
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 454

Zgaduję, że ten cały Aspartam nie jest jedyną taka substancją...
Głupim społeczeństwem łatwiej manipulować i jak bedziemy się dawać, to niedługo naprawdę powstanie coś w rodzaju nadczłowieka - czyli człowieka myslącego (bo pozostali utracą tą zdolność).
Profile CardPM
+Quote Post
ja:)
post 10.03.2008 - 22:21
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2797

Nie, nie jest jedyną:). Cukier biały, rafinowany, sacharoza powoduje uzależnienie chorobowe, powoduje nałogi i uzdatnia organizm ludzki do nałogów, stąd jego spożywanie jest dodatkowo niewskazane. Tutaj masz popularny w polskiej kuchni cukier biały:) tzw. "Biały kryształ". To i tak czubek góry lodowej
Profile CardPM
+Quote Post
Noobek
post 11.03.2008 - 00:22
Post #4

Dusza Towarzystwa

CYTAT(ja:) @ 10.03.2008 - 22:21) *
Nie, nie jest jedyną:). Cukier biały, rafinowany, sacharoza powoduje uzależnienie chorobowe, powoduje nałogi i uzdatnia organizm ludzki do nałogów, stąd jego spożywanie jest dodatkowo niewskazane. Tutaj masz popularny w polskiej kuchni cukier biały:) tzw. "Biały kryształ". To i tak czubek góry lodowej

Sądziłem, że jestem uzależniony od herbaty, a tymczasem okazuje się, że to cukier... skubaniec mały! :D
Profile CardPM
+Quote Post
Silverka
post 11.03.2008 - 08:51
Post #5

Guests

ja tam jestem wegetarianka wiec mnie to rybka ;) poza tym lepiej jest pić herbatki ziolowe (np pokrzywa,czy melisa czy bratek) niz zwykle herbaty, ktore wyplukuja sklandiki mineralne. Tak samo jak sie je duzo mleka, to wyplukuje skladniki mineralne, przez co choruje sie na osteropooze. ;) yoł lekarze od dawna trabili z ecukier uzaleznia, jednak nie jest to naglosnione w mediach, ciekawe czemu. penwie straciliby ludzie zyski gdyby ludzie dowiedzieli sie ze jak by sie zminimalizowalo branie cukru, to mozna by zmniejszyc chorobe, ale wszyscy by na tym stracili. Przynajmniej CI co produkuja te rozne swinstwa ktorymi karmia sie ludzie.
+Quote Post
Noobek
post 12.03.2008 - 00:00
Post #6

Dusza Towarzystwa

Historia pokazuje, ze z mlekiem to nie do końca tak jest. Wikingowie żywili ise przede wszystkim produktami pochodzenia mlecznego (bo na polach to im niewiele rosło) i dzięki temu byli silniejsi i wyzszi niż współcześni im europejczycy :D
Ale któż nie słyszał, że "wszystko jest trucizną - skuteczność zależy od dawki".
na mój gust mleko może i rzeczywiście wypłukuje składniki mineralne, ale trzeba by to mleko pić wiadrami, by mogło komuś zaszkodzić.

ale ten cukier... ludzie! Ja muszę iść na odwyk!
Profile CardPM
+Quote Post
Freelancer
post 12.03.2008 - 03:56
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 3382

A ja jem cukier trzcinowy, 70% produkcji cukru na świecie jest cukru trzcinowego, tylko u nas takie buraki są :P
A co do mleka, to nie zgodzę się z Tobą, nie chce teraz mi się szukać artykułów, ale zostało udowodnione, że dawniej organizmy ludzi miały większą zdolność do trawienia kazeiny i jeszcze innych szkodliwych związków, które są zawarte w mleku. Obecnie tą zdolność posiada ok. 5% społeczeństwa.
Oczywiście tutaj mówię o prawdziwym mleku bo mleko UHT to porażka jest i już dawno było mówione, że to trucizna jest. Podejrzewam, że wikingowie nie produkowali mleka UHT ^^
Tak mogę przytoczyć, że miałem otwarty karton mleka UHT w lodówce i stał on ok 3msc. i co? no pewnie, mleczko pachniało pięknie, było dalej 'zdatne' do spożycia... bleah...

A tych wszystkich środków spożywczych to można tak wymieniaaać... a kto na tym zarabia? no kto jak nie nasz kochany przemysł farmakologiczny tak jak na STRASZLIWYCH CHOROBACH takich jak PTASIA GRYPA CZY SEPSA... co najfajniejsze SEPSA nie jest chorobą, a obecnie definiuje się ją jako zespół ogólnoustrojowej reakcji zapalnej(SIRS) wywołanej zakażeniem a w Polsce zanotowano ok. 200 osób cierpiących na to zaburzenie rocznie, a przypadki tego opisywano w starożytnej Grecji.
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 12.03.2008 - 04:37
Post #8

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Skoro cukier jest taki niebezpieczny i chce naszej śmierci to co dopiero sól!Nie mówie nic o kwasku cytrynowym bo polowa forum omdleje.Zniszczmy cukier!:)
Profile CardPM
+Quote Post
Silverka
post 12.03.2008 - 08:00
Post #9

Guests

Nobek ale wikingowie zywili sie mlekiem od krow ktore byly zywily sie na polach a te zwierzeta dzis sa faszerowane lekami by dalwaly jak najwiecej mleka i sterydami.
+Quote Post
AlektO
post 12.03.2008 - 09:28
Post #10

Guests

Nie wiedziałam, że wegetarianizm wyklucza słodzik. No cóż, człowiek uczy sie przez całe życie.
+Quote Post
Silverka
post 12.03.2008 - 10:04
Post #11

Guests

cukier jest filtrowany przez kosci zwierzece. Nie jest pewnym produktem. Podobno wylaczyki fltracje jednak nigdy nie wiaodmo unikam cukru jak moge ;)
+Quote Post
AlektO
post 12.03.2008 - 10:32
Post #12

Guests

w takim razie przechodze na żywienie się trawą spod domu...................ale moment, przecież ona zawiera metale ciężkie.
...............................................................................<porażka>
+Quote Post
Silverka
post 12.03.2008 - 11:14
Post #13

Guests

jest duzo rzeczy ktore mozna spokojnie jest jak sie jest wegetarianinem, jets mustwo owocow warzyw do tego jajko mleko zalezy jaka diete wybierasz ja jestem laktoowo wegetarianka z jajkami i mlekiem. Sa jeszcze warzywa (soja, soczewica, groch itp itp) glowne rosliny straszkowe, poza tym warzywa zieleniaste, potem mamy warzywa jak groszki warzywa lisciaste wszysktie rodzaje kapusty (pekinska, biala kiszona itp) do tego quiona patisony salaty naprawde tego jest tyle ze ciezo wszystko wymienic w jendym poscie.
+Quote Post
AlektO
post 12.03.2008 - 11:25
Post #14

Guests

Cukier nie ale jajka i mleko tak?
hehehehehe nice. Dobre.
+Quote Post
Silverka
post 12.03.2008 - 11:29
Post #15

Guests

Alekto sa rozne odmiany wegetarianizmu

- laktoowo wegetarianzm uwzledniajacy jajka i mleko
- owo wegetarianizm same jajka
- weganizm tyko warzywa i owoce gotowane i surowe
- witarianizm - warzywa i owoce na surowo
- breatharianizm niejedzacy odzywiajacy sie prana (tych jest najmniej)

gdybys poczytal na temat wegetarianizmu bys wiedzial o tym wiecej zamiast sie nasmiewac.

zapomnialam o fruktarianizmie Ci co jedza warzywa z wlasnego ogrodu i tylko to co jest w sezonie ;)
+Quote Post
AlektO
post 12.03.2008 - 11:41
Post #16

Guests

Poczytałem
Nikt sie nie naśmiewa
Sam jestem weg......co tam chcesz

a mowa była o aspartanie......

rozmowa nie ma sensu...........
+Quote Post
Noobek
post 13.03.2008 - 01:39
Post #17

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Silverka @ 12.03.2008 - 08:00) *
Nobek ale wikingowie zywili sie mlekiem od krow ktore byly zywily sie na polach a te zwierzeta dzis sa faszerowane lekami by dalwaly jak najwiecej mleka i sterydami.

Toś teraz dał mi do myślenia... przecież jeżeli krowę karmi sie sterydami, to i wszystkie zwierzęta karmi sie sterydami. Rośliny także. A więc wszystko, co od tych zwierząt i roślin pochodzi już jest jakby skażone. Nawet warzywa z własnego ogródka rosną na niezbyt sterylnej glebie...
Wniosek: na świecie już prawie nie ma zdrowej żywności! A wiec jeśli świat się nie rozpadnie w 2012, to się zwyczajnie potrujemy żywnością :/ Cóż za ironia...
Profile CardPM
+Quote Post
Artur_flyer
post 13.03.2008 - 08:17
Post #18

Guests

Hihihi, a Ci, którzy nic nie jedzą tylko odżywiają się światłem oddychają zatrutym powietrzem hihihi

Jej, co byś nie zrobił i tak nie dobrze hahahhaha

Echh, nie ma to jak Średniowiecze. Brud, smród ubóstwo, ciągle zarazy ale za to zdrowe krówki i niezanieczyszczone powietrze hehe...

Jej co ja wypisuję :):D
Tak z rana mi się zebrało hehe

Artur_flyer- łobuziak
:D
Koniec Off-topu hehe
+Quote Post
Silverka
post 13.03.2008 - 12:03
Post #19

Guests

Tak, a bardzo malo na swiecie jest pol uprawnych gdzie krowy zywia sie naturalnie na polach. Moze byc ciezko z zywnoscia w przyszlosci,gdzies czytalam ze nawet mieso juz klonuja ze nawet nie bedziesz w stanie rozniic czy to sklonowane czy normalne o_O
+Quote Post
Noobek
post 14.03.2008 - 01:51
Post #20

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Artur_flyer @ 13.03.2008 - 08:17) *
Hihihi, a Ci, którzy nic nie jedzą tylko odżywiają się światłem oddychają zatrutym powietrzem hihihi

Jej, co byś nie zrobił i tak nie dobrze hahahhaha

Echh, nie ma to jak Średniowiecze. Brud, smród ubóstwo, ciągle zarazy ale za to zdrowe krówki i niezanieczyszczone powietrze hehe...
[/b]

Popieram. Moją skromną opinią gatunek ludzki w pewien sposób sie degraduje.
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 14.03.2008 - 02:50
Post #21

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Haha a może uodparnia się adaptuje przekształca mutuje:)
Wierzę i ufam ludzkości wierzę że cche swojego dobra nie poprzez budowanie czegoś dobrego i banalnego ale poświęcając siebie spadając na samo dno żeby odbić sie od niego wrócić na ląd i już nigdy nie utonąć.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic