Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Granica, OOBE? LD? no właśnie.
Majster
post 09.05.2008 - 23:32
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2298

Siema!

Dawno niezakładałem tematu więc macie przesranko ;)

Zacznę od wstępu, a jednak! Wysłuchiwanie niekończoncych się wywodów jak to LD = OBE i OBE = LD doprowadzało mnie do szału. Wielu z was zapewne też. Wymiana argumentów nigdy nie miała sensu bo każdy postrzega to jak chce. Prawdą jest też, że w tego typu tematach wypowiadali się i NADAL wypowiadają się ludzie któży NIE DOŚWIADCZYLI tego zjawiska. Cóż kwestia wiary? Być może.

Pozwólcie, że zacznę od początku.

Otóż było to w szczecińskim akademiku, w którym mój tato spotkał moją mamę... no dobra za bardzo się cofnąłem :P.
Zawsze oddzielałem wyraźnie OBE od LD, czemu? Ze względu na realizm, możliwości działania oraz doświadczenie 'bycia'. Wykładałem na tym forum swoje racje, jak to OBE jest lepsze od LD i jakże innym doświadczeniem ono jest. Lecz im dłużej wychodzę tym bardziej czuję, że to naprawdę jest LD.
Jestem pewien, że każdy z was miał/ma/będzie miał tą wątpliwość. Wątpliwość graniczącą z pewnością... Wiem już skąd te wszystkie myśli o tym, że OBE to LD/wymysł/halucynacja
Powiem wam teraz skąd one się wzięły, z braku pomysłów! Dopuki miałem cele (głębokie i skomplikowane cele) to OBE było czymś głębokim czymś niepowtarzalnym a odczucia jakkolwiek namacalne były jednocześnie tak nierealne, że chciałoby się mieć ich więcej.
Lecz moje dążenie do świata realnego zachamowało mnie, przestało mnie obchodzić OBE jako takie i oddałem się LD (co miało swoje pozytywne skutki w zwiększeniu ilośćci świadomych snów) co zaowocowało przechodzeniem z OBE do LD po próbie konstruktywnego działania. Szkoda.
Mam nadzieję, że dam radę pwrócić do tego co było. :)

Chciałbym abyście i wy opisali swoje zachwiania 'wiary', zmiany nastawienia, konflikt w was samych odnośnie tego tematu.

Czyli podsumowując, jak radziliście sobie z rzeczami które nie pasowały do waszej teorii OBE; mówię o wątpliwościach itp.

Proszę o pełne wypwiedzi ;)

PS. Jeszcze wytłumacze o co chodzi z tą granicą :P Chodzi o to, że w moim przypadku ta granica, różnica między OBE a LD zaczęła się zacierać i zdaża się tak, że te dwa stany całkowicie się mieszają.
Profile CardPM
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
6umerang
post 09.05.2008 - 23:39
Post #2

Dziadek do ożehuf
Nr użytkownika: 3906

Obe to nie jest LD :D Więc się tym nie martw - jednakowoż sądzę i sądził będę, iż zjawisko powiązane jest ze światem snu i naszej wyobraźni - natomiast to inny stan niż świadomy sen - Obe, to specyficzny świadomy sen w fazie snu delta - kiedy mózg wytwarza 2Hz - i nie wierzcie w inne wersje, hehe ;) Ale nie dajcie już sobie wmawiać plantatorom i podobnym, że to jest ld - bo nie jest.
Profile CardPM
+Quote Post
focus_oobe
post 10.05.2008 - 05:51
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 668

http://www.oobe.pl/park/Oobe-A-Ld-t1213.html
http://www.oobe.pl/park/index.php?showtopi...amp;hl=ld+a+obe

..pełna wypowiedź tak jak chciałeś.. wystarczyło sprawdzić :) ..pozdrawiam.
Profile CardPM
+Quote Post
Majster
post 10.05.2008 - 11:35
Post #4

Dusza Towarzystwa

CYTAT(focus_oobe @ 10.05.2008 - 06:51) *
http://www.oobe.pl/park/Oobe-A-Ld-t1213.html
http://www.oobe.pl/park/index.php?showtopi...amp;hl=ld+a+obe

..pełna wypowiedź tak jak chciałeś.. wystarczyło sprawdzić :) ..pozdrawiam.

Tak jak napisałem na wstępie, zdaję sobie sprawę, że tematów i rozmów tego typu jest masa. Zauważ jednak, że chodzi mi o zupełnie inny kontekst, dlatego powtórze o co pytałem:

"Chciałbym abyście i wy opisali swoje zachwiania 'wiary', zmiany nastawienia, konflikt w was samych odnośnie tego tematu.

Czyli podsumowując, jak radziliście sobie z rzeczami które nie pasowały do waszej teorii OBE; mówię o wątpliwościach itp."

Jeżeli mieliście kiedyś chwile, w których nachodziły was wątpliwości to chciałbym abyście je tu opisali. No chyba, że nikt z obenautów nigdy nie miał, żadnych wątpliwości ;) Albo wręcz po jakimś zdarzeniu zmieniliście swoje nastawienie o 180 stopni bo i tak się zdaża. Mam nadzieję, że tym razem dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi ;)
Profile CardPM
+Quote Post
6umerang
post 10.05.2008 - 12:03
Post #5

Dziadek do ożehuf

To ja zacznę jako przykład - chociaż już w zasadzie wypowiedziałem się wyżej. Początkowo oobe brałem za faktyczne wyjście z ciała w jakiejś postaci energetycznej - byłem happy, bo sądziłem, że to znak naszej nieśmiertelności - taki bonus dodający otuchy w wielu sytuacjach.

Potem zacząłem więcej o tym czytać - zwłaszcza relacji innych osób, bo sam oobe nie doświadczam (poza dwoma spontanami) - ale logicznie rozumując i porównując doznania z oobe do tego co przeżywam w ld wydawało mi się, że to dokładnie i nie inaczej jak to samo. Potem jednak obejrzałem jakiś film dokumentalny na google video, gdzie koleś z TMI mówi jak byk: podczas oobe mózg wytwarza fale mózgowe o częstotliwości 2Hz - a zatem oobe nie może być tym samym co ld - jednakże sny w fazie delta są możliwe i sądzę, że oobe, to bardzo specyficzny świadomy sen inny od ld ale z podobnej grupy zjawisk - nic nadprzyrodzonego.

Fakt, że oobe nie jest czymś nadzwyczajnym a jego osiągnięcie nadal nie daje nam pewności co do życia po śmierci jednak nie zmienia nic - ostatnio nawet znowu zacząłem próbować coś w tej materii - wszyscy po kolei zaczynają coraz więcej mówić o ld i snach a mniej o samym oobe - nawet Sugier niedługo zaprzestanie używania słowa oobe - ale mimo wszystko warto praktykować dla własnego relaksu i satysfakcji, dla samopoznania również - podświadomość to większy i bardziej zagadkowy świat niż ten cały 'astral' :)
Profile CardPM
+Quote Post
Zbyszek
post 10.05.2008 - 12:49
Post #6

cialka.net
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 99

A czy zauważyliście ,ze super podróżnicy nie wypowiadają się w temacie. Pewien jestem ,ze czytając te posty uśmiechają się wyrozumiale.

je je
Profile CardPM
+Quote Post
6umerang
post 10.05.2008 - 12:53
Post #7

Dziadek do ożehuf

A mi się wydaje Zbyszku, że "super" podróżnicy nie wypowiadają się w temacie, dlatego, bo takowych nie ma... są jacyś? nie spotkałem jeszcze takiego - doleciałeś gdzieś, gdzie ktoś inny nie może? Gadka szmatka Zbychu - nie ma super, duper, hyper podróżników - każdy eksploruje jak umie i jak daleko chce - jak tego nie rozumiesz i uważasz się za lepszego, to jesteś o poziom niżej nawet od takiego plantatora...

jeje
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 10.05.2008 - 13:12
Post #8

http://demotywatory.pl/762
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Ja np czytajac to dłubałem w nosie. Super podróżnicy Zbyszku kim jest wg Ciebie super podróżnik jakie cechy powinien miec zeby byc juz super?Co do tematu przeciez zarówno LD i OB zachodzą w sferze śnienia.
Profile CardPM
+Quote Post
Silverka
post 10.05.2008 - 14:36
Post #9

Guests

dokladnie poza tym dla istot tam nie ma ronzicy jaka metoda wychodzimy wszystkoto jedno i to smao.
+Quote Post
Zbyszek
post 10.05.2008 - 15:27
Post #10

cialka.net
Ikona Grupy

Dla mnie super podróżnik ma czapę ze słomy oczy jak po chorobie tarczycy , odstajace uszy i czasami dłubiący w nosie :) Oczywiście solidne buciory sa mu tez potrzebne.
Profile CardPM
+Quote Post
Dexarz
post 10.05.2008 - 21:08
Post #11

Guests

Hmmm Obe a LD hmmm
Muszę się zastanowić z/w

Już wiem ,ano tak ...W moim pierwszym oobe była chwila gdzie zapomniałem o czym śnie i wyszedłem ...Ale po tym zapomnieniu wcale nie mialem cofki ani nic chociaz byłem świadomy ...Więc myślę że oobe nie jest w pełni ld ,ani odwrotnie ...Są podobne do siebie i to bardzo.LD odgrywa się raczej w naszej wyobrazni.Nie poruszamy sie ,bo to astrla sie porusza.W oobe jesteśmy w prawdziwym astralu ...Sądze że w snach idziemy do Ospuo ,a w oobe do astralu (odpowiednika realnego) ...Czasami też dochodze do wniosku że LD czy sen to mentalki!!!A to dlatego że czasami jak rozbudzam siep o snie bardzo szybko ,to nie ma momentu cofki ,ani nic ..po prostu obraz sie zamazuje ,i pochwili niec nie widzimy ...A przeciez w mentalce tka jest prawda ???

Budiman
Namaste
Dexarz
+Quote Post
Majster
post 10.05.2008 - 22:17
Post #12

Dusza Towarzystwa

Jak się okazuje granica między tymi rzeczami jest zbyt płynna i cięzka do wychwycenia. Zapewne stąd to nastawienie OBE<=>LD. No właśnie brawo dla 6umeranga za to, że zechciał odpowiedzieć na temat zamiast... no dobra nie ważne.

Chyba nie chodzi o to, że dajemy sobie coś wmawiać czy też nie bo jak zwykle trzeba zachować pewien dystans do tego co ktoś mówi, powiedzmy taki filtr rozsądku. Kiedyś sam byłem zdecydowanym zwolennikiem całkowitego odzielenia tych dwóch zagadnień. Teraz jednak gdy liczba na liczniku wyjść stale rośnie zaczynam luźniej do tego podchodzić. Zadziwia mnie łatwość w przełączaniu się między tymi dwoma stanami. Może różnica polega jedynie na poziomie świadomości? Temat rzeka. No właśnie wróćmy do przemyśleń.

Silverka, Zbychu i reszta, naprawdę nigdy nie mieliście chwili zachwiania 'fundamentów waszej wiary'? Jeśli tak jest to czy w takim razie nie za bardzo zamkneliście się? Nie traktujcie tego jako atak jestem jedynie ciekawe czy takie coś miało miejsce, być może dawno temu... Ja jestem noobem w tej kwestii zdaję sobie sprawę i pewnie przyjdzie jeszcze więcej wątpliwości (nie tyle wątpliwości co nowych danych niekoniecznie zgodnych z tym w co wierzę) w miarę eksploracji tego jestem pewien. Pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
ja:)
post 10.05.2008 - 23:45
Post #13

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2797

Cóż temat rzeka... ile razy sie nad tym zastanawiam tym więcej pytań się rodzi. Cóż łatwość przechodzenia z obydwu stanów można wytłumaczyć tym, że przecież podczas oobe i tak znajdujesz się w mgnieniu oka gdzie chcesz. No... ale tak tłumaczyć i tłumaczyć i co z tego będzie? Przecież i tak nie jest to pewne. Czy to są zachwiania 'wiary' u mnie? Nie sądzę. Zagadka. Zagadka równa życiu po śmierci. Nie zastanawiało Was nigdy to, że podczas OOBE patrząc na zegarek zawsze dziwnie się precyzyjnie godziny określa? No i znowu możemy tłumaczyć... podświadomość to potęga... również sie z tym zgadzam, ale... to wciąż podświadomość, która bądź czy nie bądź jest zagadką. Zagadka = podświadomość, LD = OOBE, podświadomość=podświadomość, zagadka = zagadka. Wszystko i nic. Dobra, trochę odleciałem, a zawsze konkretnie piszę:P.

To może konkretnie, ale z zastanawianiem sie...
Mózg mówi się, że to komputer. Nie śpiąc wyciska najwięcej Hz. Tak jak komputer pracując procesor najbardziej obciąża. Podczas LD wytwarzamy jakieś tam fale, podczas OOBE inne... wolniejsze 2 Hz. Może te 2 Hz to minimum, które jest potrzebne do utrzymania funkcji życiowych. Można by było wtedy zostawić ciało i odlecieć, jak komputer w uśpieniu. Po prostu sam siebie utrzymuje przy życiu, aby się włączyć, gdy do niego przyjedziesz i to może ta różnica? Łatwość przechodzenia ze stanu do stanu to tak samo jak poruszenie myszki przy przyjściu do komputera... momentalnie się włącza - sen taki jaki chcemy.

Mam zaledwie 3 wyjścia na koncie i dość dużo LD, więc przydałoby mi się większe doświadczenie, aby móc to sprawdzić.
Profile CardPM
+Quote Post
Zbyszek
post 11.05.2008 - 07:26
Post #14

cialka.net
Ikona Grupy

Co myślę o tych rożnych formach wychodzenia ?-pisałem wielokrotnie.Jak dla mnie to źle pytacie. Nie czepiał bym się nazw czy zmian zaszłych w umyśle a mechanicznych przesunięć w płaszczyznach duchowych, Duch ciągnie się jak guma i zmieniając swoje konstelacje w subtelnych ciałkach.
jeśli Darek opowiada ,ze oobe to Ld to coś to musi oznaczać. Czym się On kieruje? Sztab wkrótce wyjaśn- jeje .Trzeba się słuchać żołnierze generała.
W eksperymentach w Muchowie opisałem moje wojaże z Wolfgangiem. Zwróciłem tam wyraźnie uwagę na wylatywanie ze mnie 3 rodzajów substancji . plus świadomości. Opisałem w tym eksperymencie zwykła mentalke zamieniająca sie w oobe, poprzez LD.( bez użycia slow ciałka)
Oczywiste się staje ze w jakimś tam czasie , nieruchawy podmiot gdzieś sie przesuwa na zewnatrz.
Ciężko mi pisać cos w temacie ,gdyż cześć z was nie ma wystarczających potwierdzeń swojego pobytu poza ciałem i mało wypracowanych przez siebie wniosków.Nie sadze by ktoś kompetentny odpowiedział wam na to pytanie. Większość tych co może by to potrafiła ,przeniosła się obrażona inne fora.
Inna sprawa ,ze liderzy są dosyć spójni we wnioskach . Odbyło się parę rozmów na szczycie w tym roku.
Na wnioski trzeba czekać.
W zdaniu Sylweki kryje się wiele mądrości. Obojętnie jak się wychodzi to jest się gdzieś zawsze, zmieniając tylko stany świadomości lub miejsce.
Profile CardPM
+Quote Post
Cibola
post 11.05.2008 - 11:28
Post #15

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2700

Ja tylko dodam od siebie z własnego doswiadczenia ze oobe to nie LD na 100% jak i rowniez samo OOBE to nie to samo co projekcja astralna a zaloze sie ze 97% uzytkownikow tego forum doswiadcza samej projekcji i nie ulatuje dusza z ciala

tak tak wiele osob wciaz to myli - oobe to przeciez jak sama nazwa wskazuje wyjscie z ciala a projekcja to wdrazanie sie w tak zwany podwymiar

acha no i dlatego podczas projekcji mozecie swobodnie w kazdej chwili wrocic do ciala np. probujac ruszyc reka i puff po bolu a to dlatego ze wogole nie wychodzicie z ciala - wy caly czas w nim jestescie

out of body experience - doswiadczenia poza cialem to bledna terminologia ktora wielu ludzi myli z projekcja

i tak na koniec dodam ze to wlasnie realizm i doza swiadomosci jest wyznacznikiem tego co przezywamy i tak wlasnie dzieki temu ludzie moga odroznic projekcje od ld

i nie inaczej jest z oobe czyli prawdziwym wyjsciem z ciala (nie na niby :P )
ale o tym to juz sie przekonacie pewnie po smierci : P no chyba ze sa tutaj jacys Hardcorowcy :DDD

pozdrooo. jak ktos przeczyta posta to bede happy a jak nie to pewnie tez :)
Profile CardPM
+Quote Post
Dexarz
post 11.05.2008 - 11:34
Post #16

Guests

Nie wiem co to ma być za niewiedza ,ale to jakoś samo przyszło i ja tego nie zatrzymam bo nie potrafię w pełni się zmaterializowac fizycznie poza...Bez sensu ...Zobaczymy ja to ludziska zrozumieja ...Ojj OFF(U**)TOP

Wracając do tematu bycia poza w fizycznym ciele ,trzeba się zastanowić czy to nie nasz wymysł tworzony przez podświadomosc zeby nas uspokoić ...Trudno powiedzieć czy to prawda ,bo i fałsz moze być prawdziwy.Trudno okreslic co to jest OoBE ,a co LD ,bo to są stany w które rzadko mamy ,a zawansowani raczej nie wypowiadają sie na ten temat bo mają własne zdanie ...Sami do teog kiedys dojdziemy ...

Ja bardzo łato wychodze ...Wystarczy że sie położe ,powiem kilka afirmacji ,poczekam na dretwienie i wychodze ...Jedynym problemem u mnie jest fakt ,że jak wyjdę rano ,to już nie uda mi sie wyjsc po południu (i odwrotnie).Musi minąć 24 godziny żeby znów móc wyjść ...Nie wiem czym jest to spowodowane.Moze wiosną.A może po prostu nie czekam tyle co trzeba ...Często zdarza mi się że leżąc na łożku i sluchając muzyki po prostu wpadam w trans ,ale taki dziwny ,bo mija ileśtam czasu w realu ,a mi wydaje sie że minęło moze 10 minut.Czasami jak ten czas tak mija a ja jestem swiadomy tego ,wcale nie wiem że jestem w transie.Jak już wyjde głabiej to następuje duga medytacja ,po której nic konkretnego niepamietam ,a raczej tylko ieświadomosć bycia ....

Bez sensu ....
Namaste
Amen
Dexarz

PS Dzisiaj mi odbija więc nei dziwcie się że moja wyobraznia podsuwa mi dziwne zdania ,której znaczenie zrozumie ja lub wyższa istota intelektualna ...HHAHAHAH :(
+Quote Post
6umerang
post 11.05.2008 - 11:34
Post #17

Dziadek do ożehuf

Haha, Majster z ludzi tego czego chciałeś, chyba nie wyciągniesz :D

Ale może Ci pomogę trochę:

http://www.oobe.pl/park/Co-Was-Utwierdzilo...Obe.-t1957.html

http://www.oobe.pl/park/Jak-I-Czy-Zmienilo...-Oobe-t987.html

http://www.oobe.pl/park/Jak-Ewoluowala-Was...mysl-t1553.html
Profile CardPM
+Quote Post
Cibola
post 11.05.2008 - 11:41
Post #18

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Dexarz @ 11.05.2008 - 12:34) *
Nie wiem co to ma być za niewiedza ,ale to jakoś samo przyszło i ja tego nie zatrzymam bo nie potrafię w pełni się zmaterializowac fizycznie poza...Bez sensu ...Zobaczymy ja to ludziska zrozumieja ...Ojj OFF(U**)TOP
Wracając do tematu bycia poza w fizycznym ciele ,trzeba się zastanowić czy to nie nasz wymysł tworzony przez podświadomosc zeby nas uspokoić ...Trudno powiedzieć czy to prawda ,bo i fałsz moze być prawdziwy.Trudno okreslic co to jest OoBE ,a co LD ,bo to są stany w które rzadko mamy ,a zawansowani raczej nie wypowiadają sie na ten temat bo mają własne zdanie ...Sami do teog kiedys dojdziemy ...

hej dekarz no ale powiem ci szczerze ze kiedys bylem na topie rank : mastah i wogole bylem maniakiem wszystkiego co paranormalne , duzo poznalem - duzo zaznalem

to co mi pozostalo po dzis dzien to wlasnie glownie wiedza

no a wiesz ze to ze robisz to na zawolanie wlasnie czyni cie tym zaawansowanym ? :)

projekcje i ld mozna tlumaczyc na wiele sposobow ale prawdziwe wyjscie z ciala cechuje sie 100% swiadomoscia taka jak za zycia no a w takim przypadku naprawde ciezko sie pomylic i stwierdzic ze to : cytuje "wymysl stworzony" tyle z mojej strony
Profile CardPM
+Quote Post
Dexarz
post 11.05.2008 - 11:47
Post #19

Guests

Wiem że ja nie wiem czy jestem zawansowany ...Moze i na zawołanie ,ale musoi minąć 24 godiny od poprzedniego wyjscia zeby móc znów wyjśc ,nawet jesli sie mie nie udało ...

Ja dąże do teog aby wychodzić kiedy tylko mi sie chce bez korzystania z afirmacji ...Czyli tka jak silverka ,monroe

Gdybym tak umiał to więcej czasu spedzał bym poza .Tam bym się uczył ,tam bym jadł (a moze inaczej ,zbierał bym energie żeby cf przeżyło) ...A gdyby udało mi się zmaterializować ciało astralne to nawet do szkoły bym tak chodził poza ...Do kościoła ,no wszędzie ...Tylko od czasu do czasu wracałbym żeby z kumpali i z wami pogadać ...Ale z 2 strony jesli umiałbym sie materializowac to mogłbym stworzyć najnowsze technologie (płacili by mi za to) i pisać na forum z najnowszych wymyślonych przezemnie komputerów ...
+Quote Post
Cibola
post 11.05.2008 - 11:48
Post #20

Dusza Towarzystwa

Majster ja ci powiem tak - im dalej wyciagasz reke , tym wieksze bezpieczenstwo musisz sobie zapewnic.

mozna sobie stworzyc bezpieczne zaplecze oj mozna ale to rowniez wymaga wysilku.

dam tobie przyklad : gdybys byl mniej wiecej - pi razy oko choc tak rozwiniety jak Jezus nie graziloby tobie zadne niebezpieczenstwo

miłosc, swiatlo, wiedza to ochrona im bardziej jestes w tych punktach rozwiniety tym mniej musisz sie obawiac. az w koncu dochodzisz do takiego etapu : ze juz niczego sie nie boisz

ale toz to przeciez prawie ze calosciowe cechy ktore totalnie zmieniaja czlowieka

Samorozwoj ku drodze do poznania :)
Profile CardPM
+Quote Post
Cibola
post 11.05.2008 - 11:51
Post #21

Dusza Towarzystwa

Sa pewne bariery ktorych nie da sie przeskoczyc , przynajmniej nie tutaj nie w tym systemie

dekarz gdybys to wszystko potrafil skreslenie zwyklej 6 totka nie sprawiloby tobie najmniejszych problemow :)

niewiedzialem ze silverka tak ma ; 0
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
2 Stron V   1 2 >
Start new topic