oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Osho, Poznaj swoje ciała
Andersenn
post 19.05.2008 - 19:57
Post #1

BÓG ZAZDROSNY
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

CYTAT(Osho)
Z chwilą, gdy stajesz się świadom ciała od wewnątrz, drugie ciało automatycznie pojawia się na widoku. To drugie ciało będzie teraz poznane z zewnątrz. Gdy znasz pierwsze ciało od wewnątrz, staniesz się świadomy drugiego ciała z zewnątrz.
Z zewnątrz pierwszego ciała nigdy nie można poznać drugiego ciała, ale z jego wnętrza można zobaczyć zewnętrze drugiego ciała. Każde ciało ma dwa wymiary - zewnętrzny i wewnętrzny. Tak jak ściana ma dwie strony - jedną zwróconą na zewnątrz, a drugą zwróconą do wnętrza - każde ciało ma pewną granicę, ścianę. Gdy poznasz pierwsze ciało od wewnątrz, stajesz się świadomy drugiego ciała z zewnątrz.
Jesteś teraz pośrodku - wewnątrz pierwszego ciała i na zewnątrz drugiego. Drugie ciało, ciało eteryczne, przypomina zagęszczony dym. Możesz przejść przez nie bez przeszkód, ale nie jest ono przezroczyste - z zewnątrz nie możesz zajrzeć do jego wnętrza. Pierwsze ciało jest lite. Drugie ciało jest dokładnie takie samo jak pierwsze pod względem kształtu, ale nie jest lite.
Gdy pierwsze ciało umiera, drugie żyje jeszcze trzynaście dni. Podróżuje razem z tobą. Potem, po trzynastu dniach, ono także umiera. Rozprasza się, wyparowuje. Gdy poznasz drugie ciało za życia pierwszego, może będziesz świadomy gdy to się stanie.
Drugie ciało może wychodzić poza twoje ciało. Czasem w medytacji to drugie ciało unosi się lub opada, a ty masz uczucie jakby grawitacja nie miała na ciebie wpływu - unosisz się nad ziemią. Ale gdy otwierasz oczy, jesteś na ziemi, i wiesz, że byłeś tu cały czas. To uczucie unoszenia się jest skutkiem drugiego ciała, nie pierwszego. Dla drugiego ciała grawitacja nie istnieje, stąd z chwilą, gdy poznasz to drugie ciało, odczuwasz pewną wolność, która była nieznana ciału fizycznemu. Teraz możesz wyjść poza ciało i powrócić do niego.
Jest to drugi krok gdy chcesz poznać doznania drugiego ciała. A metoda nie jest trudna. Chciej być poza ciałem i już jesteś poza nim. Samo pragnienie jest realizacją. Dla drugiego ciała nie trzeba czynić żadnych wysiłków, gdyż nie ma przyciągania grawitacji. Trudność dla pierwszego ciała wynika z siły grawitacji. Gdy chcę przyjść do twego domu, muszę walczyć z siłą grawitacji. Ale gdy nie ma grawitacji, samo pragnienie wystarcza. To się stanie.
Ciało eteryczne jest tym ciałem, które zostaje włączone do pracy w hipnozie. Pierwsze ciało w hipnozie nie jest zaangażowane - to drugie ciało. To dlatego człowiek o doskonałym wzroku może oślepnąć. Gdy hipnotyzer powie, że oślepłeś, stajesz się ślepy przez samo uwierzenie w to. Wpływ wywierany jest na ciało eteryczne, sugestia wchodzi do ciała eterycznego. Gdy jesteś w głębokim transie, można wpływać na twoje drugie ciało. Człowiek będący w doskonałym stanie zdrowia, może zostać sparaliżowany przez samo zasugerowanie mu, że „jesteś sparaliżowany”. Hipnotyzer nie może używać języka, który stwarza wątpliwości. Gdy powie „zdaje się, że oślepłeś” - nie będzie to działać. Musi być tego absolutnie pewny. Tylko wtedy sugestia będzie działać.
Dlatego w drugim ciele wystarczy, że powiesz „jestem poza ciałem”. Samo pragnienie bycia poza nim i jesteś poza nim. Zwyczajny sen należy do pierwszego ciała. Odpręża się - wyczerpane pracą dnia, trudem, napięciem - pierwsze ciało. W hipnozie usypia się drugie ciało. Gdy zostanie uśpione, można z nim pracować.
Gdy masz jakąś chorobę, jej siedemdziesiąt pięć procent pochodzi z drugiego ciała i ogarnia pierwsze. To drugie ciało jest tak podatne na sugestie, że studenci medycyny pierwszego roku zawsze chorują na tę chorobę, o której się uczą. Zaczynają mieć jej objawy. Gdy omawia się ból głowy, bezwiednie każdy wchodzi do wewnątrz i zadaje sobie pytanie: „Czy boli mnie głowa? Czy mam te objawy?” Ponieważ wejście do wewnątrz wpływa na ciało eteryczne, pochwycona zostaje sugestia i ból głowy jest rzutowany, stwarzany.
Ból narodzin nie jest bólem pierwszego ciała - należy do drugiego. Dlatego dzięki hipnozie poród można uczynić całkowicie bezbolesnym - samą sugestią. Są prymitywne społeczeństwa, w których kobiety nie odczuwają bólu przy porodzie, ponieważ taka możliwość nie pojawiła się w ich umysłach. Ale każda cywilizacja tworzy pewne wspólne sugestie, które potem stają się nieodłącznym fragmentem oczekiwań każdego człowieka.
W hipnozie nie ma bólu. Nawet zabiegi chirurgiczne można wykonywać w hipnozie bez żadnego bólu, gdyż gdy drugie ciało otrzyma sugestię, że nie będzie bólu, bólu nie będzie. Według mnie każdy rodzaj bólu, a i każdy rodzaj przyjemności, pochodzi z drugiego ciała i ogarnia pierwsze. Dlatego gdy zmienia się sugestia, to, co było bolesne, może stać się przyjemne, i na odwrót.
Zmień sugestię, zmień umysł eteryczny, a wszystko ulegnie zmianie. Pragnij totalnie i to się stanie. Totalność to jedyna różnica między pragnieniem a wolą. Gdy pragniesz czegoś totalnie, całkowicie, całym swym umysłem, staje się to siłą twej woli.
Gdy totalnie pragniesz wyjść poza ciało biologiczne, możesz wyjść poza nie. Jest wtedy pewna możliwość poznania drugiego ciała od wewnątrz, inaczej to się nie stanie. Gdy wyjdziesz na zewnątrz ciała fizycznego, nie jesteś już pośrodku - wewnątrz pierwszego i na zewnątrz drugiego. Teraz jesteś wewnątrz drugiego. Pierwszego ciała nie ma.
Teraz możesz stać się świadomy drugiego ciała od wewnątrz, tak samo, jak stałeś się świadomy pierwszego ciała od wewnątrz. Bądź świadom jego wewnętrznego funkcjonowania, jego wewnętrznego mechanizmu, wewnętrznego życia. Za pierwszym razem gdy tego próbujesz, jest to trudne, ale potem już zawsze będziesz w dwóch ciałach - pierwszym i drugim. Twój punkt uwagi będzie teraz w dwóch rzeczywistościach, dwóch wymiarach.
Z chwilą, gdy jesteś wewnątrz drugiego ciała, jesteś na zewnątrz trzeciego, astralnego. Dla ciała astralnego nie potrzeba nawet woli. Samo chcenie bycia wewnątrz wystarcza. Nie ma teraz kwestii totalności. Gdy chcesz wejść do wewnątrz, możesz wejść. Ciało astralne jest mgłą, jak drugie ciało, ale jest przezroczyste. Dlatego gdy jesteś poza nim, jesteś wewnątrz niego. Nawet nie będziesz wiedział czy jesteś wewnątrz czy na zewnątrz, ponieważ ta granica jest przezroczysta.
Ciało astralne ma ten sam wymiar co dwa pierwsze ciała. Do piątego ciała wymiary są takie same. Zawartość ulega zmianie, ale wymiary będą takie same aż do piątego ciała. Przy szóstym ciele wymiar będzie kosmiczny. A przy siódmym nie będzie w ogóle żadnego wymiaru, nawet kosmicznego.

Osho - 7 ciał człowieka
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park