Wczoraj, 21 Lutego ruszyła w Warszawie wystawa. Wystawa dość oryginalna i kontrowersyjna dlatego, że do jej zrealizowania użyto... ludzkich, specjalnie spreparowanych ciał.
Wystawa BODIES…The Exhibition przedstawia starannie wypreparowane ludzkie ciała, które zostały zakonserwowane przy użyciu innowacyjnej techniki. Wyeksponowane z należnym im szacunkiem ciała umożliwiają zwiedzającym poznanie piękna i złożonej budowy anatomicznych układów i organów wewnętrznych.
I nie chodzi jedynie o dosłowne oglądanie ludzkich trzewi. Możliwość kontaktu z ludzkim ciałem w tym quasi-muzealnym otoczeniu pozwala na chwilę refleksji nad ulotnością bytu.
Oglądałem o tym reportaż. Chyba leciał na TVNie. Dla mnie jest to sztuka, dla moich starszych zbeszczeszczenie zwłok ludzkich. Pięknie wyglądają w różnych codziennych pozycjach. CUDO!
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 5349
Wszystko ok, ale ja jakoś specjalnie nie chciałbym po śmierci, żeby moje ciało oglądały/o tysiące ludzi, a wątpię żeby Ci ludzie za życia godzili się na takie coś
Wszystko ok, ale ja jakoś specjalnie nie chciałbym po śmierci, żeby moje ciało oglądały/o tysiące ludzi, a wątpię żeby Ci ludzie za życia godzili się na takie coś
A ja bym chciał :) Po śmierci i tak nie będzie mi potrzebne, a dla takiej sztuki mógłbym je poświęcić :)