oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Pogańska Kultura. Co Z Nią?, .,
dreamer_the_one
post 28.06.2009 - 18:53
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Po obejrzeniu kilku filmów dokumentalnych o pogaństwie, zdecydowałem się wejść w ten temat głębiej, właśnie tego zagadnienia będzie dotyczyć dzisiejsza notka :)

Absolutnie normalne, choć nieprawdziwe jest, że identyfikujemy się z katolicyzmem jako z religią korzenną. Chrześcijaństwo zostało narzucone, słusznie czy nie, efekty możemy widzieć do dziś. Chrystianizacja zrównała przymiotnik "pogański" ze wszystkim co zwyrodniałe, zwierzęce i obrzydliwe. Przykazania Bogów, spisane w Wiedach- świętej księdze pogan świadczą o tym, że pogaństwo wcale nie było gorsze a wręcz niewiele się różniło pod kątem moralno-etycznym od chrześcijaństwa.

"Wróćcie do swych korzeni a odkrycie bramy w Świat Bogów"

"Nie narzucajcie Świętej Wiary na siłę ludziom, pamiętajcie że wybór Wiary to osobista sprawa każdego wolnego człowieka"

"Nie żałujcie żywota swojego dla obrony domu swego, dla obrony Rodu swego, Świętej Wiary swej i obrony Świętej Ziemi swej"

(fragmenty filmiku pod tytułem Przykazania Bogów, który niedługo przetłumaczę ;) )

Film, który obejrzałem, pod tytułem Pravda i Krivda, czyli Prawda i (pochodzące ze starosłowiańskiego) Kłamstwo, pokazuje jak krwawo działała inkwizycja w rosji, tępiąc ogniem i mieczem kościół starowierów- obrońców starej religii pogańskiej. Co gorsze, w wyniku chrystianizacji, niemal wszelkie zapiski i przekazy zarówno słowian jak i plemion aryjskich, zostały zniszczone, wymazane z pamięci nowych pokoleń.

Dlaczego ten temat powinien nas interesować, dzisiaj, w XXI wieku? Na mnie prócz anarchistyczno-okultystycznej, wolnej ciekawości, wpłynęła jeszcze książka o szamaniźmie( nie pamiętam tytułu ani autora, sorka), w której wspomniano, iż Duchy często używają mitologii korzennej człowieka, aby z nim się porozumieć, a naszą korzenną wiarą niewątpliwie jest słowiańskie pogaństwo.

Pewien jestem, żenie jedną podróż astralną poświęcę tym zagadnieniom i białym łatom na mapie historii, ten temat jest naprawdę zajebiście ciekawy Myślę że te stare politeistyczne religie, stojące na równi z monoteistycznymi mogliby pojednać wiele nacji pod znakiem wspólnej historii plemiennej :)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 18)
twistoid
post 03.07.2009 - 16:35
Post #2

http://demotywatory.pl/762
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Znikła :(

+Quote Post
Shadow of Eclips...
post 04.07.2009 - 19:46
Post #3

Częsty Gość Rodziny
**

Notatnik

I nie wróci, ale cały czas świat się zmienia a religie ewoluują.

+Quote Post
dreamer_the_one
post 12.07.2009 - 20:47
Post #4

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Shadow of Eclipse @ 04.07.2009 - 20:46) *
I nie wróci, ale cały czas świat się zmienia a religie ewoluują.

gówno a nie ewolucja, miszczu.
Nie o religie chodzi tylko o kulture a pogańska to kolejna, którą zrujnowaliśmy bez śladu. Na wieki utracona forma istnienia. Wymazana z pamięci. Naprawdę smutne ;]

+Quote Post
Shadow of Eclips...
post 12.07.2009 - 21:45
Post #5

Częsty Gość Rodziny
**

Notatnik

Jak nie ewoluują jak ewoluują. Od sumeryjskiego politeizmu do chrześcijaństwa religia się zmieniała, aż do momentu w którym stała się na tyle ekspansywna aby zniszczyć inne prymitywniejsze stadia rozwoju religijności (jak wirus, na początku bardziej agresywny, później coraz łagodniejszy utrzymując tym samym swojego żywiciela dłużej przy życiu).
A nad rozlanym mlekiem się nie płacze, bardziej smutne będzie jeżeli padnie to forum o OOBE.
Może za 100 lat niezależne fora internetowe pozostaną tylko wspomnieniem i "na wieki utraconą formą istnienia".

Wskrzeszenie religii słowian jest niemożliwe ponieważ utraciła ciąg przyczynowo-skutkowy i tamte wierzenia w odniesieniu do teraźniejszości nie mają zastosowania, obserwując chrześcijaństwo obecnie niektóre elementy teologii są inaczej interpretowane z powodu rozwoju techniki i nauki.

+Quote Post
dreamer_the_one
post 13.07.2009 - 15:54
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Shadow of Eclipse @ 12.07.2009 - 22:45) *
Wskrzeszenie religii słowian jest niemożliwe ponieważ utraciła ciąg przyczynowo-skutkowy i tamte wierzenia w odniesieniu do teraźniejszości nie mają zastosowania, obserwując chrześcijaństwo obecnie niektóre elementy teologii są inaczej interpretowane z powodu rozwoju techniki i nauki.

mówie nie o wskrzeszeniu religii tylko o zachowaniu pamięci o kulturze, maestro ;)
ciąg przyczynowo skutkowy w stosunku do teraźniejszości? co ty bredzisz?
może powiesz jeszcze że szamanizm jest nieaktualny? bo rozmawiają z drzewami i kochają nature? ;] w takim razie obe też nieaktualne bo z szamanizmu oneironautyka pochodzi.

pogaństwo to nasz europejski szamanizm ... był

+Quote Post
Shadow of Eclips...
post 13.07.2009 - 20:46
Post #7

Częsty Gość Rodziny
**

Notatnik

Ciąg przyczynowo-skutkowy: nowe odkrycie naukowe->korekta w systemie religijnym (zmiana interpretacji)

A wracając do kultury pogańskiej to ona nie zginęła do końca, niektóre jej elementy utrzymują się do dziś tylko że przeszły podobną drogę co voodoo (w bardzo ograniczonym zakresie), zostały wplecione w nią elementy chrześcijańskie a portale informacyjne raz na jakiś czas przypominają o babkach-wróżbitkach czy babkach-zaklinaczkach występujących jeszcze w bardziej zacofanych (zacofanych?) rejonach Polski np. na Podlasiu, chociaż myślę że w każdym rejonie Polski występują tego typu wiejskie wierzenia.

Załóżmy taką sytuację: od strony ojca mam korzenie tatarskie, od strony matki słowiańsko(polska szlachta)-tureckie. Więc jaka mitologia jest dla mnie tą rodzimą?

+Quote Post
Ragnar
post 04.08.2010 - 12:28
Post #8

Przechodzień

Milion lat mnie tu nie było tak że wybaczcie odgrzewanie tematu, ale to kwestia którą się interesuję od zawsze :) Kultura pogańska ma się całkiem nieźle egzystując pod zmienionymi nazwami w wielu kulturach europejskich ale jak przystało na dobrych 'chrześcijan' pod naciskiem kościoła wszyscy zapomnieli o korzeniach, zapomnieli skąd się te obrzędy wzięły, a wyglądają znajomo :D
Gdzieś, kiedyś doczytałem że na jakiejś wyspie można sobie zostać oficjalnie 'neopoganinem' co nie jest tępione, natomiast zastanawiam się jak to wszystko funkcjonuje.
W naszym pięknym kraju nad Wisłą pogaństwo ma się całkiem nieźle dzięki np. ruchu odtwórstwa historycznego, gdzie po za wydarzeniami i ogólnie pojętymi realiami staramy się zrekonstruować właśnie religie, obrządki (grupy wczesnośredniowieczne naturlich) , rozpropagować trochę mitologie etc.
I jeżdżąc choćby ze zwykłymi pokazami opowiemy kilka słów o rodzimowierstwie i jakiś mały odsetek ludzi być może zainteresuje się na tyle, by o tym poczytać. Tak to się nakręca i jakoś jeszcze egzystuje :)
Rekonstrukcje serdecznie polecam jak ktoś się tym interesuje.
A co do działalności chrystianizacyjnej instytucji kościelnej, inkwizycji etc. to wszystko to było robione moim zdaniem na siłę. Na siłę schrystianizować kolebki pogaństwa i przy okazji stworzyć kilku męczenników.
Natomiast inkwizycja kościelna to już inna bajka :D może kiedyś coś o tym napiszę.
Jeszcze bardzo ciekawym tematem wydaje się zjawisko reakcji pogańskiej już jakiś czas po akcjach chrystianizacyjnych.
Ukłony
Ragnar

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 05.08.2010 - 20:59
Post #9

Dupa Towarzystwa

...pogańska kultura, pogaństwo nie znikło i oczywiście, że nie wróci bo nigdzie nie odeszło. Zielegaj widzi to tak.

Matka natura żyje, słońce wciąż świeci a księżyc jak bywał w pełni tak bywa dalej...no i jesteśmy my, ludzie, stworzenia które jedynie troszkę zapomniały czym jest dla nas natura i czym jest kult natury a drzewa stały się czymś co należy ściąć i przerobić, ale Dąb Poganin przecież wciąż rośnie!

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20090628131426

Kalendarz słowiański istnieje:

http://welesowy-jar.fm.interia.pl/kalendarz.htm

To w nas samych nadal istnieje to co niby znikło i odeszło...nosimy to w sobie i tylko wystarczy zdać sobie z tego sprawę, wejść na jakieś fajne drzewo i spojrzeć na zachodzące czy wschodzące słońce, aby dojść do wniosku, że nie musimy żyć w wiosce pełnej pięknych słowianek aby być poganinem. Żyjemy w innych czasach, ale to w niczym nie przeszkadza temu, aby dalej Matka Natura była dla nas drogowskazem jak żyć pełnią życia.

Ja osobiście mam tą wielką przyjemność żyć blisko Ślęży, miejscu w którym Słowianie czcili Słońce. Obok Ślęży znajduje się moje ulubione miejsce czyli Radunia, gdzie Słowianie czcili księżyc. Radunia to miejsce tak magiczne, że będąc tam czujemy dalej ducha Słowian a takie słowa jak znikło, nie wróci po prostu nie istnieją.

Zatem nie ma co się użalać nad tym co było tylko cieszmy się tym co jest a Zielarz Gajowy postara się przywrócić do łask np. rytualne tarzanie się po Ziemi:)

+Quote Post
Amras84
post 29.08.2010 - 23:44
Post #10

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zielarz dobrze prawi. Inna bajka że wiara pogańska istnieje takrze w religii katolickiej. Mało kto wie że święto zmarłych jest świetem celtyckim i nawet datą odpowiada temu celtyckiemu świętu. Zostało tylko bardzo lekko przeintrepretowane. To samo tyczy się świąt bożego narodzenia, przesunietych o kilka dni w stosunku do wiary pogańskiej w której było to święto światła (nawt Jan Paweł II o tym wspominał). Takich analogii jest wiele. Szukajcie a znajdziecie. Wiedza nie boli.

+Quote Post
Majster
post 30.08.2010 - 10:18
Post #11

Dusza Towarzystwa

Wiara katolicka w całej rozciągłości opiera się o znane i lubiane schematy religii pogańskich i co z tego? Większość o tym nie wie, a gdyby nawet wiernym pokazać podobieństwa do innych religii to i tak nie zmieni to ich wiary bo są nią zaślepieni.

+Quote Post
lokop
post 30.08.2010 - 20:51
Post #12

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Większość świąt kościoła rzymskokatolickiego ma swoje korzenie w pogaństwie. Boże Narodzenie jest tego dobrym przykładem, w starożytnym Rzymie obchodzono wtedy Saturnalia. Wart zauważyć, że religie pogańskie dużą uwagę przykładają do poszczególnych przesileń związanych z ruchem precesyjnym ziemi. Tzn. 21 marca - Wigilia Ostary, 23 czerwca - noc świętojańska, 21 września - dożynki, czy też wspomniane przeze mnie Saturnalia - 24 grudnia. Powszechna chrystianizacja nie wypleniła do końca wiary pogan, bo przecież ruchy pogańskie prężnie działają na całym świecie i ze swej strony życzę im jak najlepiej.

+Quote Post
doktor92
post 31.08.2010 - 18:10
Post #13

Przechodzień

już nigdy nie będzie prawdziwych pogan... ale możemy ponownie objąć esencję naszego pogaństwa i szlachetność tego dziedzictwa

+Quote Post
masa
post 31.08.2010 - 20:25
Post #14

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Amen

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 31.08.2010 - 20:46
Post #15

Dupa Towarzystwa

Skąd wiesz, że nigdy? Cykl ma to do siebie, że pomiędzy początkiem a końcem jest wielka różnorodność a cykle nigdy się nie skończą - taki ich urok.

Doktorku a skoro tak radykalnie stwierdziłeś, że już nigdy prawdziwych pogan nie będzie to może wiesz kto, jacy ludzie, rasy, cywilizacje będą żyły na Ziemi np. za 1000 lat, 100 000 lat, 100 000 000 lat?

Jak to się mówi nigdy nie mów nigdy:) Skoro kiedyś żyli Poganie, Słowianie to dlaczego kiedyś znowu nie będą mogli żyć? Kiedyś bieguny były dżunglą a dzisiaj są zlodowaciałe i kiedyś znowu będą dżunglą i tak w kółko a skoro natura wciąż żyje to i tamte dzieje mogą powrócić. My, nasza cywilizacja nie będzie wieczna i jak wiele innych cywilizacji z przeszłości i my przejdziemy do przeszłości, ale nie wykluczam, że kiedyś znowu pojawimy się w przyszłości.

Pozdro.

+Quote Post
doktor92
post 31.08.2010 - 22:05
Post #16

Przechodzień

powinienem sprostować:prawdziwi poganie w znaczeniu wyznawcy Thora, Peruna czy Zeusa. może źle trochę to nazwałem, bo faktycznie nie dałem szansy przyszłym pokoleniom na wyznawanie religii pogańskich i nazwanie siebie poganinem. nie wskrzesimy już kultu i tradycji sprzed tysięcy lat. jak powiedziałem, trzeba zrozumieć istotę pogaństwa, bez sensu jest wznawianie obrzędów bez zrozumienia.
nie wiem w jaki sposób mam rozumieć ten cały cykl? jeśli tak to pogaństwo znów urośnie i potem upadnie. albo Matkę Naturę szlag trafi, a ona nie widzi jakiś cyklów w dziejach ludzkich. więc lepiej żeby ten cykl jak najszybciej się zakończył

+Quote Post
Amras84
post 31.08.2010 - 23:30
Post #17

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Cykle w wierzeniach pogańskich były pewną podstawą. Poganie swoje życie silnie wiązali z naturą. Również czas odmierzali w tzw. cyklach. Inaczej mówiąc od święta do święta mijał im cały rok i cykl się powtarzał. A jak juz wspomniane było święta również były oparte o zjawiska natury. Tak więc chodzi o takie błędne koło życia. Ciężko mi to w tej chwili dokładnie opisywać (czyt. nie chce mi się) ale pogrzebanie w źródłach powinno znacznie ułatwic zrozumienie sensu cyklu. U Celtów np. cykle były bardzo wyraziste a i u naszych słowiańskich pradziadów jest to doskonale widoczne.

+Quote Post
Yybcia
post 03.09.2010 - 16:09
Post #18

OBE Maniak 96

Notatnik

Ja 3 lata temu pałałam się sporo w religii pogańskiej , nadal moje poglądy się na niej opierają.
Potem zmieniłam miejsce zamieszkania i co się okazało! Że poznałam mnóstwo Pogan i to takich prawdziwych.
W Polsce -chcecie wierzyć bądź nie ale to się rozrasta. 3 lata temu było kultury pogańskiej dosyć sporo szczególnie w miastach a teraz jest 2 razy tyle.
nie wróci nie wróci....
to tak jak z modą chociaż w tych czasach i kulturę można porównać do mody...zawsze wraca.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 04.09.2010 - 00:09
Post #19

Dupa Towarzystwa

Dlatego tak uważam, że Poganie nigdy nie odeszli a jedynie zeszli do podziemi...owszem czasem bardzo głęboko, ale właśnie następuje okres wychodzenia i niedługo wszystko się zmieni i powróci do korzeni.

http://www.youtube.com/watch?v=Jj6UMT41IDg

:)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park