Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Na Krawedzi Lozka, Znalezione na Laughan World
arrain
post 05.03.2010 - 03:47
Post #1

Częsty Gość Rodziny
Grupa: Podróżnicy
**
Nr użytkownika: 4064

Znalazlem taka metode na forum poswieconym naukom Don Juana i Carlosa Castanedy. Pelen opis mozna znalezc tutaj a przedstawiona przez Lagarto. Dla tych ktorym sie nie chce czytac linka podaje skrocona wersje.
PS
jesli ta metoda juz byla to prosba do moderatora o skasowanie posta

...Dobra pozycją jest zasypianie na boku, na krawędzi łóżka. ...

...Tak więc wracając do sedna czujecie, że zasypiacie, jesteście na boku, blisko krawędzi łóżka i zaczynacie się skupiać na oddechu...

Spróbujcie teraz poczuć się jak odwrócone wahadło (przypomina to trochę metronom) Jak? Już wyjaśniem ;)

Wddech - staracie się odczuć delikatne odchylenie ciała do tyłu, wydech - odchylenie do przodu. Z początku ruch ten może być odczuwalny jako mikroskopijny lub będziecie myśleli, że to wasze oddychające ciało buja się leciutko przy oddychaniu.

Teraz wasze zadanie będzie polegać na tym by się mocniej rozbujać :D Przypomina to trochę huśtanie się na huśtawce. Zauważycie, że im bardziej skupiacie się na oddychaniu przy wdechu lub wydechu i minimalnie za każdym razem go zwiększacie, tym "odchylenie" jest większe.

Jak wcześniej wspomniałem może wam się z początku wydawać, że to wasze ciało się "buja", ale przy większych odchyleniach możecie zauważyć, że są one zbyt mocne i nienaturalne. A dlaczego dobrze jest być na krawędzi łóżka? Otóż zdążacie do tego aby wychylenie było większe niż 45 stopni. Z tyłu, gdzie będziecie mieli nadal łóżko, trudniej jest sobie wyobrazić, że wtapiasz się w łóżko, a z przodu łatwiej jest sobie wyobrazić, że w maksymalnym odchyleniu jakby przekręcasz się lub odklejasz od tego co Cię trzyma i niejako spadasz z łóżka :D z ta różnicą jednak, że upadek ten nie jest fizyczny i by najmniej nie jest bolesny. Najczęściej spada się powoli jak piórko i jak puch opada na ziemie, czymkolwiek by ona nie była.

Przez cały ten czas starajcie się nie otwierać oczu dopóki się nie "odczepicie". To jest o tyle ważne, że może was wrócić do reala i cała zabawa od początku... Gdy już jesteście "poza" i otworzycie oczy, możecie ujrzeć różne rzeczy... Często może to być wasze śpiące ciało lub całkiem odmienna sceneria... :) Co dalej zależy już tylko od was....

Znena technika tylko sposob inny prawda? Moze komus ta metoda przypadnie do gustu.
Pozdro
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
Mano
post 05.03.2010 - 11:52
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2921

Chyba kiedys o tym gdzies poczytalem, ale niemniej jednak zacheciles mnie do sprobowania. Wydaje mi sie, ze mozna te metode fajnie wkomponowac, w znane wszystkim 4+1.

Tylko z tą krawedzią, to chyba tez bylo, zeby po prostu sie bardziej skupic i nie zasnac tak latwo, choc pewnie drugą stroną medalu jest niefizyczne opadniecie, co raz sie mi zdarzylo. Po prostu sie zsunalem z koldra, otwierajac oczy powrocilem na lozko.
Profile CardPM
+Quote Post
Luciusz
post 05.03.2010 - 13:17
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 6460

no no wydaje się proste do zrobienia, muszę tego dzisiaj spróbować .
Profile CardPM
+Quote Post
Niekonwencjonalna_
post 05.03.2010 - 22:26
Post #4

Przechodzień

Nr użytkownika: 7771

Ciekawe. Do tej pory próbowałam metody 4+1. Bezskutecznie. Spróbuję tego dzisiaj, może mi się uda.
Profile CardPM
+Quote Post
dreamer_the_one
post 13.03.2010 - 10:27
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7097

CYTAT(Niekonwencjonalna_ @ 05.03.2010 - 22:26) *
Ciekawe. Do tej pory próbowałam metody 4+1. Bezskutecznie. Spróbuję tego dzisiaj, może mi się uda.

4+1 to podstawa. jak nie wyszło to znaczy że nie umiesz się skoncentrować. w takim razie ta bujanka Ci nie pomoże ;) wróć do podstaw
Profile CardPM
+Quote Post
Mano
post 13.03.2010 - 11:40
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2921

tos teraz rozwiazal moją tajemnice,bo mi 4+1 nie wychodzi. czyli do czego wrocic?
napisz, zeby wszyscy widzieli bo sie przyda
Profile CardPM
+Quote Post
dreamer_the_one
post 13.03.2010 - 15:22
Post #7

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Mano @ 13.03.2010 - 11:40) *
tos teraz rozwiazal moją tajemnice,bo mi 4+1 nie wychodzi. czyli do czego wrocic?
napisz, zeby wszyscy widzieli bo sie przyda

mano KONCENTRACJA :P
juz o tym pisalem i seth pisał, i wielu innych pewnie tez.
pisalem też że używam mantry- synchronizuje sentencje z oddechem("jestem swiadomy"), w ten sposob udaje sie zazwyczaj utrzymac klarowny umysł, bez bredniowych wizji, jakie sie ma, kiedy jest zamuła : )

moze stracisz swiadomosc na minute-kilka sekund przed fazą, ale najlepiej jak potrafisz bez utraty swiadomosci dojsc do paraliżu :) a dalej z górki. wychodzisz sam, albo wyrażasz intencje i coś cie wyciągnie. tak przynajmniej ja mam.

a mówiąc wracaj do podstaw mialem na mysli koncentracje i 4+1 :)
Profile CardPM
+Quote Post
konopijczyk
post 15.03.2010 - 09:14
Post #8

Częsty Gość Rodziny
**
Nr użytkownika: 7832

Mi na początku 4+1 nie wychodziło też ale trening czyni mistrza i powoli coś zaczeło isć do przodu .....wytrwałość !
Profile CardPM
+Quote Post
Leno_1
post 15.03.2010 - 20:58
Post #9

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 7791

nie koniecznie 4+1 to podstawa.. ja 4+1 robilem raz i stwierdzilem ze to gowno :) ps . niech sie nikt nie obraza;p

potem probalem wymyslanych na roze sposoby metod i mam za soba 4 niepelne oddzielenia i jedno kompletne ;)
Profile CardPM
+Quote Post
dreamer_the_one
post 16.03.2010 - 00:51
Post #10

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Leno_1 @ 15.03.2010 - 20:58) *
nie koniecznie 4+1 to podstawa.. ja 4+1 robilem raz i stwierdzilem ze to gowno :) ps . niech sie nikt nie obraza;p

potem probalem wymyslanych na roze sposoby metod i mam za soba 4 niepelne oddzielenia i jedno kompletne ;)

napisz "miłość i wolność na różne sposoby" i załóż swoją sekte :)

jesli stwierdzasz ze to gówno, to nie zrozumiałeś o co chodzi. To jak ogladac film 3d przez okulary przeciwsłoneczne i stwierdzić że gówno bo nie działa :-)
Profile CardPM
+Quote Post
ciernik
post 28.03.2010 - 01:12
Post #11

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 4394

Próbowałem tego wczoraj, a że leżałem twarzą do krawędzi to spadłem na ziemię i rozkwasiłem sobie nos ;/;/;/
Profile CardPM
+Quote Post
SORROW
post 28.03.2010 - 19:49
Post #12

Guests

Technika sama w sobie fajna ,ale popróbujcie większego wyzwania :
Oto leżysz sobie szanowny Userze wygodnie w swoim łóżku - dajmy na to na środku (w czyimś nie będziesz chyba miał możliwości leżeć na środku;) . Zaczynasz sobie w odpowiedniej chwili -przed hipnago, albo po prostu w głębszym transie wyobrażać (niezależnie od pozycji ciała) ,że leżysz na krawędzi ...
Z tego stanu wprowadź swój mózg w błąd i sugeruj mu ,że leżysz na krawędzi .
Zachwiania równowagi, charakterystyczne ''bujnięcia'' gwarantowane . Nawet nieistniejąca deska z krawędzi łóżka będzie się wpijać w biodro ...
+Quote Post
patrze
post 11.02.2011 - 13:36
Post #13

Częsty Gość Rodziny
**
Nr użytkownika: 8339

Spróbowałem tego co napisał "GUEST_SORROW

Fajne uczucie :)

noc i te takie hipnagogi :D

Dziwne uczucie :)