oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Czy Wierzycie W Teorie Spiskowe?, Jakie? I dlaczego?
Kimkolwiek
post 26.06.2010 - 19:35
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Jak w temacie. Zaciekawiło mnie zjawisko, pojawiających się coraz to nowych teorii spiskowych związanych z różnymi tematami. Ciekawi mnie dlaczego ludzie wierzą tym teoriom. Czemu w ostatnich latach namnożyło się tego tyle? I czy rzeczywiście niektóre teorię mogą być wiarygodne? Oczekuje uzasadnionych odpowiedzi.

PS: Jak przyjdą wam pomysły na temat dodatkowych pytań dotyczących tych "teorii" to śmiało walić w tym temacie.
Go to the top of the page

+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
Amras84
post 26.06.2010 - 20:25
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Kimkolwiek @ 26.06.2010 - 20:35) *
Jak w temacie. Zaciekawiło mnie zjawisko, pojawiających się coraz to nowych teorii spiskowych związanych z różnymi tematami. Ciekawi mnie dlaczego ludzie wierzą tym teoriom. Czemu w ostatnich latach namnożyło się tego tyle? I czy rzeczywiście niektóre teorię mogą być wiarygodne? Oczekuje uzasadnionych odpowiedzi.

PS: Jak przyjdą wam pomysły na temat dodatkowych pytań dotyczących tych "teorii" to śmiało walić w tym temacie.

Ja uważam ze to zjawisko szerzy się, ponieważ kilka takich teorii okazało się w dużym stopniu prawdziwych na przestrzeni ostatnich lat, media zrobiły swoje rozdmuchując to wszystko, branża filmowa czerpie z tego krocie, lekko otumaniając umysły, a pleniąca się bieda, niesprawiedliwosć i przepaść między bogatymi a biednymi, oraz systemy gnębiące tych drugich i wspierające tych pierwszych, przyczyniają się do tego, że ludzie zaczynaja tracic zaufanie wiarę w człowieka i jego intencje. I w ten sposób zakresla się błedne koło które nakręca tą chorą sytuacje, tak na poziomie materii jak i mentalnym.

+Quote Post
tom
post 26.06.2010 - 21:06
Post #3

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: Moderator

Notatnik

a może zamiast gdybać, po prostu żyj? :)

+Quote Post
Kimkolwiek
post 26.06.2010 - 21:11
Post #4

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(tom @ 26.06.2010 - 22:06) *
a może zamiast gdybać, po prostu żyj? :)

Gdybanie to moje życie. Życie bez rozmyślania to wegetacja, gdyż jest to najprostszy sposób na życie (Nie zastanawianie się nad problemami, tylko jedzenie, spanie, praca itd. NUDA!). A założyłem temat z czystej ciekawości, którą chciał bym zaspokoić. To tak jak alkoholik musi się napić.

+Quote Post
Angello
post 26.06.2010 - 22:17
Post #5

Członek Rodziny

Jeżeli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o... ???
Wlasnie NUDA, o ktorej wspominasz sprawia, ze ludzie szukaja sensacji. Teorie spiskowe dobrze sie sprzedaja, wiec bardzo szybko sie mnoza.

+Quote Post
aumakumma
post 27.06.2010 - 00:44
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

nic nie mówię ale ciekawy temat

+Quote Post
Wulfen
post 27.06.2010 - 01:30
Post #7

Dusza Towarzystwa

CYTAT
ponieważ kilka takich teorii okazało się w dużym stopniu prawdziwych

a konkretnie jakie, bo jakoś nic nie przychodzi mi do głowy.

+Quote Post
Józef
post 27.06.2010 - 08:03
Post #8

Znajomy Rodziny

Notatnik

Np: 'A świsak siedzi i zawija je w te sreberka"

+Quote Post
Józef
post 27.06.2010 - 08:08
Post #9

Znajomy Rodziny

Notatnik

Sam nawet widziałem jak ten świstak siedzi i zawija-po prostu wierzę w to co widzę choc ktoś inny może miec swoje zdanie i może nawet nie wierzyc że świstak jest pracowity.

+Quote Post
Koko1718
post 27.06.2010 - 08:51
Post #10

Dusza Towarzystwa

Notatnik

moze sprawa Smolenska? to to,co ostanie kojarzy mi sie z wielkim rozglosem i podejrzeniami o najprzerozniejsze teorie spiskowe..

czemu ludzie je wymyslaja?
wiadomo media,chca zarobic
a ludzie uwielbiaja dramaturgie,oczywiscie taka,ktora ich nie spotyka..szukaja sensacji bo wlasnie z nudow nie maja co robic..nie wiedza co robic ze swoim zyciem,szukaja ucieczki od wlasnych problemow. tak tez powstaja zwykle plotki.

+Quote Post
Amras84
post 27.06.2010 - 10:42
Post #11

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Wulfen @ 27.06.2010 - 02:30) *
a konkretnie jakie, bo jakoś nic nie przychodzi mi do głowy.

Może się troszkę nie precyzyjnie wyraziłem ale miałem na myśli chociażby głośne afery takie jak Water Gate, nasza polska afera z Rywinem czy sprawa Olewnika. Chodzi o takie brudy z samej góry, które ujrzały światło dzienne, a które potem reszcie populacji mocno rozwijają wyobraźnię i są powodem często wyolbrzymionych i wyimaginowanych podejrzeń o matactwa przy sytuacjach takich jak np. Smoleńsk.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 28.06.2010 - 09:41
Post #12

Dupa Towarzystwa

Teorie spiskowe można przydzielić do różnych działów: zamachy, żywność itp. i w każdym znajdziemy wiele zasadnych spiskowych teorii.

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zamach na WTC to nie był zamach:) W ten sam dzień, kiedy zobaczyłem w telewizji jak te wierze się walą pomyślałem. Coś tu nie gra! W technikum miałem przedmiot konstrukcje budowlane i obliczałem siły nośności itd. Skoro te samoloty uderzyły na sporej wysokości to dlaczego budynki zrównały się z ziemią? To było moje pierwsze pytanie i wtedy nie było jeszcze żadnych teorii spiskowych. Chwila analizy w tym samym dniu i doszedłem do wniosku, że budynki u podstaw musiały zostać jakoś podcięte bo przecież jeżeli budynek zaczął się walić to siła nośna budynku od miejsca uderzenia w dół nie pozwoliła by na zniwelowała budynku aż do ziemi. Kikut musiałby zostać. Później okazało się, że słyszano wybuchy itd czyli moja teoria spiskowa potwierdziła się w 100%. Kto nie widział to polecam 2 część a i pierwsza część jest teorią spiskową w dziale: wiara:)

http://video.google.pl/videoplay?docid=-2147432141700087937#

Teoria spiskowa w żywności i modyfikowanym żarciu to kolejny przekręt.

http://teoriespiskowe.pl/wspolczesne/77-go...ycz-stewii.html

Mam tą roślinę na balkonie i nie używam praktycznie cukru bo poco skoro jest roślina duuuużo bardziej słodka i zdrowa:) No, ale biznes cukrowy jest biznes cukrowy:) Słodziki i inne duperele dostały by po dupie przez taką stewię:)

Przekręty widoczne są na każdym kroku. Konopi dlaczego nie można uprawiać myślicie tylko dlatego bo fazuje? Otóż nie...temat jest dużo bardziej skomplikowany. Właściciel największej firmy DuPont produkującej chemikalia umożliwiające przetwarzanie drzew w papier mówi: Przywrócenie 'do życia' konopi w latach trzydziestych byłoby zagrożeniem dla strategii petrochemiczych Duponta. DuPont mógł produkować środki i substancje chemiczne i tworzywa sztuczne (nylon) bez obawy o konkurencję.

Konopia to super praktyczna roślina, ale co? Zakłóciła by istniejący ułożony rynek odzieżowy? Zatem najłatwiej zdelegalizować tak jak próbowano zrobić ze stewią.

Jak myślicie dlaczego teraz powstaje w UE ustawa zakazująca uprawy ziół a sklepy zielarskie mają zostać zlikwidowane? Czyżby zagrożenie dla koncernów farmaceutycznych? Naturalne leczenie jest darmowe bo Matka Natura nie pobiera opłat za zbiory:)

Ale WTC pokazuje to co mnie przeraża czyli wpływ kilku ludzi na losy, dzieje ziemi. Teraz taki Pan B. (USA) może walczyć z terroryzmem do końca świata w imię czego? Ropy? A co zrobili? Zabili po prostu ludzi, ale trzeba przyznać, świetnie wymyślone.

Ewolucja Darwina pomimo wielu lat wciąż jest aktualna i nie podlega weryfikacji a wręcz przeciwnie. Szukamy na chama ogniw pośrednich, aby wmówić człowiekowi, że w wyniku naturalnej ewolucji biologiczne zmienił się od małpy w człowieka:) Ciekawe czy za milion lat dzisiejsze małpy też zmienią się w ludzi, którzy na początek wybudują Wielką Piramidę a po kolejnych kilku tysiącach lat współczesna już małpa nie będzie wiedziała poco i jak zbudowano taką piramidę:) Przy okazji Wielkiej Piramidy też mam swoją teorię spiskową polegającą na darmowym poborze energii...darmowa???? Jak coś może być darmowe dzisiaj?:) Ropa, ropa, kasa, kasa...:)

No cóż...teorie spiskowe są potrzebne bo to są teorie ukazujące prawdę i demaskujące wiele przekrętów, zatem temat jest bardziej poważny niż co niektórym się wydaje:)

--------------------------------

Jak ktoś chce kupić sadzonki stevi to tu są:)

http://allegro.pl/item1080622337_stevia_st...odkie_list.html

+Quote Post
sonic3
post 28.06.2010 - 10:01
Post #13

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Teorie spiskowe to takie fajne słowo sugerujące nam, że wszystko co jest podpinane pod te wyrazy jest teorią, można w ten sposób negować wiele niewygodnych informacji.
W teorii mogę wygrać w lotka 6 ale do puki jest to teoria, nie dzieje się to naprawdę i o to już na dzień dobry zaprzecza się aby te informacje mogły być prawdziwe.
Następna kwestia, przyjmowanie czegoś "na wiarę", wiele z tych spraw jest udokumentowane, a materiał dowodowy potrafi wielu rozłożyć na kolana jeżeli się w tematykę zagłębi, tu nie chodzi o wiarę tylko o wiedzę, bo do puki polegasz jedynie na wierze to możesz sobie tak gdybać.
Istnieje tylko jedna rzecz która blokuje ludzi przed zdobywaniem wiedzy jest nią ich własna ignorancja po przez którą sami zamykają się w pewnym systemie przekonań.
Gdy zaczniemy doszukiwać się tego jak ten system działa, jak działa ekonomia, w jaki sposób ustanawia się prawo dla niewolników i jakie są przyczyny wielu zdarzeń historycznych zaczyna być widoczne 2 dno.
Rozejrzyjcie się jak ten świat wygląda, czy politycy służą krajowi? czy media są obiektywne? czy żywność staje się coraz zdrowsza? czy poziom inteligencji społeczeństwa rośnie? czy w ogóle w około was ludzie stają się szczęśliwsi? czy ostatnie wojny przynoszą pokój? i można tak wymienić bez końca, generalnie chodzi oto, że nie są to sprawy niezależne od siebie, a wszystko się łączy i ma wspólny cel.
Może i było by to gdybaniem gdyby nie to, że istnieje zebranych mnóstwo materiałów dowodowych, które mogłyby pogrążyć wiele struktur, instytucji i korporacji na tym świecie gdyby wyszły na jaw. Takim przykładem tutaj może być afera szczepionkowa, która była świetnym przykładem wyłudzania ogromnej kasy od państw, bez brania odpowiedzialności za produkt, który jak się okazuje jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
Wielu w poprzednich postach nawet nie potrafiło podać konkretnego przykładu, a przecież to tak rozległa tematyka.
Tak w skrócie, jak działa nasza ekonomia, a jak wdrukowywuje się nam informacje za pomocą mediów, trochę o zdrowiu. Informacji jest mnóstwo podałem tylko przykłady, polecam obejrzenie tej pozycji: http://zakazaneowoce.pl/index.php?id=1028#rec1028 w dość przystępny sposób tłumaczy jak ten system funkcjonuje od góry oraz ten (jest po polsku): http://www.youtube.com/view_play_list?p=56E6C6F66AA7A3BC który tłumaczy jak wielki wpływ na kształtowanie naszej psychiki oraz wyglądu społeczeństwa mają media.
Dlatego tez ja w tę kwestie nie wierzę, przez lata poszukiwań wypracowałem swój własny materiał dowodowy i wiem, że pewne zjawiska przeciwko ludziom mają miejsce i można to określić mianem spisku, konspiracji czy jak kto woli. coraz więcej ludzi o tym mówi ponieważ coraz więcej osób zaczyna się budzić i odrabia tę pracę domową na własną rękę, zbierając i analizując informacje zamiast polegać na często sprzedanych autorytetach z Tv.

+Quote Post
Kimkolwiek
post 28.06.2010 - 13:24
Post #14

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zielarz Gajowy w 100% się z tobą zgadzam, też twierdzę, że WTC to największy przekręt XXI wieku. A co do żywności też interesuje się tym tematem i np. teoria na temat: Codex Alimentarius jest całkowicie uzasadniona. Cieszę się, że są ludzie co nie wrzucają wszystkich teorii do jednego wora.

+Quote Post
sonic3
post 28.06.2010 - 14:19
Post #15

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Czy teorie spiskowe są tylko teoriami? Prezydent John F. Kennedy powiedział już prawdę na ten temat, za co został zdjęty, a potem to samo przydarzyło się jego bratu który chciał dokończyć to co zaczął JFK.

JFK - Prezydent który powiedział PRAWDĘ

link

+Quote Post
Majster
post 28.06.2010 - 16:13
Post #16

Dusza Towarzystwa

Oj biedni z was ludzie, nie dajecie się ogłupić ogółowi i władzy za to dajecie się owinąć wokół palca przez paru oszołomów i paranoików.

@Zielarz
Jeśli chodzi o WTC to akurat w teorię o tym, że za wszystkim stoi CIA mógłbym uwierzyć, za dużo w tej sprawie dziwnych rzeczy, typu silniki samolotu po uderzeniu w pentagon wyparowały a np paszporty zamachowców zostały.

Sprawa druga konopie, Pan Zielarz niech się doinformuję bo hodowla konopi przeznaczonej do celów innych niż 'zjaranie się na maxa', konopi włóknistej, jest jak najbardziej legalne.

Sprawa trzecia, zakaz hodowli ziół itp. Proszę o JEDNO wiarygodne źródło potwierdzające te informację. Chociaż jedno! No właśnie, tu jest problem, bo takich informacji NIE MA. Jedyne co jest to kilka stron traktujących o teoriach spiskowych, powtarzających te same pierdoły nie podając źródła.

Sprawa ostatnia teoria ewolucji Darwina. Mam do Ciebie pytanie, kim do chuja wafla był w takim razie człowiek neandertalski? Chyba, że go też sfabrykowali po to by udowodnić... no właśnie co udowodnić ślepą uliczkę w drodze ewolucji???????

Zamiast wierzyć jednym albo drugim lepiej obserwować i samemu wyciągać wnioski.
Pozdrawiam

+Quote Post
braciakmatrix
post 28.06.2010 - 17:54
Post #17

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Dokładnie Majster masz rację, nie dać się "wielkim" wkręcić, ale dać "małym" to chyba jeszcze gorzej:D Moim zdaniem wrzucanie wszystkich teorii do jednego worka jest bez sensu. Sprawa WTC hmm można się kłócić , organizacji terrorystycznych od czasów postkolonialnych się namnożyło, porwań samolotów było mnóstwo, zabitych osób również,nowością było zastosowanie samolotów jako bomb.No ,ale to nie był przecież pierwszy atak na WTC. Hamerykańce śledzili Ladena od początku jego działalności, więc dziwne ,że nie zapobiegli temu zamachowi(tym bardziej,że NSA praktycznie przez cały czas miała nasłuch na bubka Ladena) Zresztą wyprodukowali tylu kamikadze w Afganistanie za swoją hamerykańską kasę, że teraz nie ma co się dziwić, że sobie z nimi nie radzą:D Co do ziółek się nie wypowiadam nie znam się, ale teoria Darwina hmm, ja jestem z tego pokolenia małp co na bank zeszły z drzew jako pierwsze :P inne małpy widocznie zeszły później :D

+Quote Post
Gray
post 28.06.2010 - 18:34
Post #18

Guests

Nie ma czegoś takiego jak terroryzm.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 28.06.2010 - 18:40
Post #19

Dupa Towarzystwa

Skoro małpa w wyniku ewolucji wybudowała m.in. Wielką Piramidę a my współcześni nie wiemy jak ją zbudowano i poco to wniosek jest prosty: jesteśmy głupsi od małp:) Ehhh ta nasza mądrość życiowa:)

Co do konopi...sposobów jej wykorzystania mogło by być wiele a ile jest? W ogrodniczym wiem, że sznurek konopny można kupić. Kiedyś kupiłem sobie krótkie spodenki z konopi. Nawet jest książka Filip z konopi, ale coś mało tego na rynku...są jakieś maści, troszkę olejków, ale rynek powinien być zalany produktami z konopi bo ta roślina zasługuje na większe wykorzystanie. Zatem dlaczego tak marnie z niej korzystamy?

To tak jak z ropą. Dopóki będzie ropa to wykorzystywanie innych alternatywnych źródeł będzie hamowane i sprowadzane do minimum. Hybrydy samochodowe jakoś wkraczają na rynek, ale żółwim tempem. No, ale trudno jest wyobrazić sobie, że nagle produkowane są samochody z pominięciem ropy...ktoś by dużo stracił?

Co do małp jeszcze...miliony lat ewolucji i nagle BUM...są starożytne cywilizacje i wszystkie megalityczne budowle, które zadziwiają swoją tajemniczością do dziś...mądra małpka, mądra:)

Ewolucja biologiczna a ewolucja świadomości to dwie różne ewolucje. Warto się nad tym zastanowić bo sprowadzenie człowieka współczesnego do małpiego pochodzenia w wyniku biologicznej ewolucji jest "neandertalskim" podejściem.

Czy nie zastanowiło Was nigdy, że np. Sumerowie nie wierzyli, że pochodzą od małpy tylko od Annunaki?:) No, ale my jesteśmy mądrzejsi i wiemy, że od małpy...tylko jeszcze tych kilku ogniw brakuje, ale może skoro Braciak zszedł pierwszy to jest jednym z tych brakujących ogniw?:)

Co do WTC jeszcze. Na chłopski rozum...skoro samoloty uderzyły tak wysoko to jak budynki mogły zawalić się u podstaw? Waląca góra wieżowca zgniatała jak prasa to co było pod nią aż do fundamentów?

+Quote Post
braciakmatrix
post 28.06.2010 - 19:17
Post #20

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zielarz jak zwykle się wypociłeś nie rozumiejąc co napisałem :D Tak się pieklisz i do tej oświeconej mentalności nawiązujesz to zobacz jak się zachowywali tacy Inkowie czy inne dawniejsze prymitywne ludy, trochę takie zezwierzęcenie było wtedy :D Czy Ty zdajesz sobie sprawę, że ewolucja to miliardy lat? co mają do tego piramidy wybudowane przez w miarę myślących ludzi, może być nawet pozaziemskie cywilizacje (jak kto tam sobie woli)... gdzie tu widzisz związek z ewolucją rany:D mieszasz jedno z drugim, chociaż kompletnie tego robić nie powinieneś... Ewolucja świadomości hmm ciekawe, że dzieci wychowujące się wśród zwierząt są tak nacechowane zezwierzęceniem .. za groma nie można ich doprowadzić po zbyt długim okresie przebywania wśród zwierząt do normalnego stanu świadomości. Ewolucja świadomości to środowisko, kultura i inne bzdety,kiedyś ludzie Twoim zadaniem 'oświeceni' składali ofiary z setek ludzi, ciekawe dlaczego? :D No i porównywanie wiedzy Sumerów z obecną no to już jest przegięcie przegięć :D Nie zrozumiem chyba nigdy, czemu niektórzy tak się boją nauki i jej osiągnięć :)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 28.06.2010 - 20:16
Post #21

Dupa Towarzystwa

Szukając zezwierzęcenia nie trzeba powoływać się na inków a wystarczy zerknąć na nowsze dzieje jak np. hitlerowców i przerabianie żydów...

A współcześni ojcowie gwałcący córki i płodzący im dzieci. Księża pedofile itd. Dzisiaj panuje zezwierzęcenie tylko innego typu. Chińczycy i to jak traktują psy obierając ich żywcem ze skóry to co niby jak nie zezwierzęcenie. Chciaż słowo ZEZWIERZĘCENIE wkurza mnie bo zwierzęta nie zachowują się tak podle jak człowiek.

Rozumiem co napisałeś Braciak. Czego tu można nie rozumieć? Jakieś traktaty filozoficzne to to nie są przecież.

Ziemia ma około 4-5 miliardów lat a pierwsze organizmy zaczęły powstawać w około trzecim miliardzie tak więc nie przesadzaj z tymi miliardami bo aż tak dużo to ich nie ma. Dla mnie teoria Darwina oczywiście jest pewnikiem, zwierzęta ewoluują, teoria ta została dostosowana do potrzeb manipulacji nad ludźmi. Chyba łatwiej jest kontrolować masy, którym wmówi się, że pochodzą od małpy i po drodze nic szczególnego się nie wydarzyło bo tym samym blokujemy wyobraźnię i chęć drążenia do poznania prawdziwego swego pochodzenia. Kiedy jednak dopuścimy do wyobraźni możliwość skrzyżowania małpy neandertalskiej właśnie z inną mądrzejszą formą życia to już wyobraźnia zostaje pobudzona. Nie sądzisz?

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park