Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Łatwy Sposób Na Wstawanie Bez Budzika, Przy metodzie 4+1 i na codzień
Cygi
post 31.12.2010 - 02:12
Post #1

Przechodzień
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 8270

Witajcie,

To mój pierwszy post, jestem w temacie dość początkujący, ale mam dla Was coś przydatnego z innej beczki.
Z tego co widzę na dość popularną metodę osiągania OOBE wygląda metoda 4+1. Wielu wspomina o trudnościach ze wstaniem około godziny 4tej. Niedawno na pewnym kursie samokontroli umysłu nauczono mnie bardzo prostej metody jak wstawać bez budzika. Zapewne część z Was ją zna, ale nie widziałem, żeby gdzieś tutaj była opisywana(choć tematów i wpisów jest tak wiele, że na pewno gdzieś jest o tym mowa). Niemniej jednak pozwolę sobie ją opisać. Oto ona:

Przed snem wprowadź się w stan alfa za pomocą swojej indywidualnej metody. Na ekranie wyobraźni zobacz zegar(najlepiej taki, który masz w domu) i w wyobraźni przesuwaj wskazówki na godzinę o której chcesz się obudzić. Zobacz tą godzinę. Następnie powiedz w myślach: "O tej godzinie chcę się obudzić. O tej godzinie się obudzę. Będę wypoczęty i rzeźki." I tyle :)
Nie każdemu może udać się od razu. Ja na przykład przez kilka dni przy stosowaniu tej metody budziłem się około godziny lub kilkadziesiąt minut wcześniej. Później jednak budziłem się zgodnie z planem - bez użycia budzika. A - i co ciekawe i ważne: Kiedy podświadomość usłyszy od Ciebie i zaakceptuje ten "rozkaz", spowoduje na chwilę przed obudzeniem dostrojenie Cię do stanu alfa, a więc przebudzenie przebiegnie łagodnie. Budzik niestety nie wie na jakim poziomie umysłu się w danej chwili znajdujesz i może wyrwać Cię ze stanu delta, a to gwarantuje ciężki szok :) Poćwiczcie kilka dni - efekt gwarantowany.
Pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
Dreamer K
post 31.12.2010 - 12:16
Post #2

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 8134

Dzięki kolego ale:
1)Mam swój własny sposób na budzenie się o danej godzinie. Wystarczy ze tego chcę ( ale ze mnie wybraniec nie? :) )
2)Ponieważ podana przez ciebie technika brzmi bardziej poważnie niż moje moce (:p) to może byś też wyjaśnił co to ten stan alfa. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdro i jeje
Profile CardPM
+Quote Post
Cygi
post 31.12.2010 - 13:20
Post #3

Przechodzień

Nr użytkownika: 8270

CYTAT(Dreamer K @ 31.12.2010 - 12:16) *
Dzięki kolego ale:
1)Mam swój własny sposób na budzenie się o danej godzinie. Wystarczy ze tego chcę ( ale ze mnie wybraniec nie? :) )
2)Ponieważ podana przez ciebie technika brzmi bardziej poważnie niż moje moce (:p) to może byś też wyjaśnił co to ten stan alfa. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdro i jeje

Nie miało to zabrzmieć tak poważnie jak to zrozumiałes :) Stan alfa to po prostu stan relaksacji/lekkiego transu. Myślałem że wszyscy co zajmują się tematem OOBE to wiedzą :) Alfa - relaksacja, lekki trans, theta - głęboka relaksacja/ głęboki trans, delta - głęboki sen :) Twoje technika bazuje na tym samym - dajesz wyrazny komunikat swojej podświadomości o tym, kiedy chcesz sie obudzić i wierzysz ze tak sie stanie :)
Profile CardPM
+Quote Post
andrzej93
post 31.12.2010 - 13:47
Post #4

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 8236

wiesz spróbuje zawsze to jakaś opcja a co do fal alfa/beta/theta/ to jestem kompletnie zielony
pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
Shedis
post 31.12.2010 - 15:55
Post #5

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 8272

Witam.

Brzmi fajnie na pewno spróbuje chociaż mnie czasem to nawet budzik nie może wybudzić ;D Normalnie wyciągam rękę i wyłączam budzik i śpię dalej.. po prostu nie kontroluje tego ;D

Pozdrawiam
Shedis
Profile CardPM
+Quote Post
pływak
post 31.12.2010 - 17:16
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 4156

Dla niektórych do przypomnienia, innym dla ułatwienia:

"Częstotliwości z którymi pracuje mózg zostały podzielone na kilka podstawowych grup o nazwach liter greckich:
- delta (δ) – częstotliwość do 4 Hz. U dorosłych występują głównie w czasie głębokiego snu, jest to także dominująca częstotliwość u noworodków,
- theta (θ) – częstotliwość od 4 do 8 Hz. U dorosłych i starszych dzieci występuje w trakcie snu. Jest to także dominująca częstotliwość u małych dzieci. Aktywność theta może być także zaobserwowana podczas głębokich stanów medytacyjnych, czy też stanów hipnotycznych takich jak trans, hipnoza,
- alfa (α) – częstotliwość od 8 do 12 Hz. Występuje w trakcie relaksu, rozmyślań, po zamknięciu oczu. Częstotliwość ta zaczyna występować u dzieci dopiero powyżej trzeciego roku życia,
- beta (β) – częstotliwość od 12 do około 30 Hz. Są to dominujące częstotliwości w trakcie normalnego funkcjonowania, działania w trakcie dnia, koncentracji, aktywnego myślenia.
- SMR (Sensory Motor Rhythm) – częstotliwość od 12 do 15Hz. Jest to częstotliwość „aktywnego wyczekiwania”. Jak to obrazowo opisał jeden z tenisistów: „Jest to ten moment, kiedy w trakcie serwu podrzuciłem piłkę do góry i oczekuję aż spadnie, abym mógł ją uderzyć”. Nie jest ona charakterystyczna tylko dla ludzi, występuje także na przykład u kotów w momencie, gdy skupione, acz bez ruchu śledzą swoją potencjalną ofiarę, aby móc zaatakować. Treningi uczące osiągania tej właśnie częstotliwości mają dużą skuteczność w przypadku leczenia padaczki (epilepsji), ADD/ADHD,
- gamma (γ) – częstotliwości od około 30 do 100 Hz (generalnie raczej nie przekracza 40Hz). Domniemywa się, że rytm gamma o częstotliwości ok. 40Hz ma związek z świadomością percepcyjną (dotyczącą wrażeń zmysłowych i ich postrzegania) oraz związana jest z tzw. wiązaniem jakości sensorycznych, tj. integracją poszczególnych aktywności zmysłowych (tj. wzrok, słuch, zapach, dotyk, smak) w jeden spostrzegany obiekt (np. widzimy i słyszymy mówiącą do nas osobę jako spójną całość). Jest to jednak najsłabiej zbadany zakres częstotliwości i między osobami zajmującymi się tego typu badaniami nie ma pełnej zgodności, dla jakich aktywności/stanów częstotliwości te są charakterystyczna.
W przypadku treningów biofeedbacku EEG można wyróżnić dwa najbardziej popularne rodzaje:
- alfa/theta – częstotliwości te najczęściej łączone są z relaksacją, medytacją a także z kreatywnością. Popularnym zastosowaniami tego treningu są: redukcja napięć, stresów, lęków ale także efektywniejsza relaksacja, medytacja czy też zwiększona kreatywność. Treningi te używane są także jako pomocnicza terapia w przypadku uzależnień, jak na przykład alkoholizm, czy też zespół stresu pourazowego (ang. PTSD – post traumatic stress disorder),
-beta/SMR – pierwszymi zastosowaniami, w których trening ten okazał się bardzo skuteczny była pomoc chorym na epilepsję. Już w trakcie pierwszych zastosowań w latach ‘70 udawało się uzyskać zmniejszenie ilości napadów padaczki rzędu 60%. Obecnie treningi takie stosuje się także w przypadkach: ADD/ADHD, bólach głowy, problemach ze spaniem, pamięcią oraz w przypadkach depresji."
Profile CardPM
+Quote Post
EverDream
post 01.01.2011 - 00:35
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8011

Też potrafie wstawać bez budzika, udaje mi się to w 80% przypadku, też wystarczy, że tego chcę i to nie jest w cale niesamowote. Podśwadomość i tyle.
Profile CardPM
+Quote Post
Jaskul-Maniak
post 01.01.2011 - 04:02
Post #8

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2859

ja od kad pozbylem sie telefonu ciagle wstawalem bez budzika i az mnie dreczyl ten fakt, ze zawsze obudze sie na dana godzine, bo potem z leniucha natury i spiocha kladlem sie dalej spac, a bolala mnie ta swiadomosc jak sie tlumaczylem, ze zaspalem bo budzik nie dziala ;p
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic