Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Sny A Wspomnienia Senne
Bilu
post 14.02.2011 - 20:45
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8147

Witam, chciałbym przedstawić zagadnienie dotyczące stanów śnienia.

Chodzi tu konkretnie o różnice pomiędzy stanem w którym wszystko widzimy oczami (wizualnie) oraz słyszymy, a stanem w którym jedynie mamy wspomnienia dotyczące danego wydarzenia lub sytuacji.

Istnieje także stan, w którym wydaje nam się, że nic się nie działo (śniło).

O tym trzecim nie będę tu pisał, natomiast chce przedstawić zasadnicze różnice między stanem pierwszym, który jest zwany snem, a stanem drugim który jest przeze mnie nazwany wspomnieniem sennym.

Stan snu charakteryzuje się tym, że widzimy i słyszymy wszystko w taki sposób, jakby to naprawdę się działo na jawie. Co się tyczy stanu wspomnień sennych - jest to stan, który charakteryzuje się tym, że jedynie posiadamy pamięć (wspomnienie) danego zdarzenia, lecz nie potrafimy stwierdzić czy się to nam śniło czy skąd to się bierze.

Spowodowane jest to brakiem wrażeń wizualnych i dźwiękowych, które towarzyszą snom.

Powyższa argumentacja jednoznacznie pokazuje, że istnieje zasadnicza różnica dzieląca sny (marzenia senne), a wspomnienia senne. Dlatego, gdy ktoś będzie twierdził, że nie ma snów to możecie mu zaproponować jakąś metodę, która spowoduje, że te sny się pojawią.

Jeśli jednak i to nie pomoże, a będzie doświadczał jedynie stanów wspomnień sennych, to trzeba przyznać otwarcie ze nie ma snów a jedynie wspomnienia senne.

Ja osobiście miewam sny i wspomnienia senne.

Dziękuję za uwagę.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
FerdekKiepski
post 15.02.2011 - 21:41
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7456

Dzięki Bilu i wreszcie dowiedziałem się więcej bez szukania :) a'propo we śnie jesteśmy, myślimy, czujemy tylko nie możemy sie skapnąć, że to sen, ponieważ jesteśmy za bardzo wciągnięci w jego scenariusz.
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 15.02.2011 - 21:52
Post #3

Dusza Towarzystwa

Ferdziu, tak ale wyjątek stanowią sny w których jesteśmy świadomi tego że jesteśmy we śnie i śnimy. Stąd weryfikacja rzeczywistości odgrywa tu kluczową rolę.
Co dziwne, we śnie irracjonalne zdarzenia mogą się wydawać nam całkowicie normalne, to mnie dziwi. Dzięki za komentarz :)
Profile CardPM
+Quote Post
FerdekKiepski
post 15.02.2011 - 21:55
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7456

No właśnie mnie też dziwi to, że jak Głodzilla mi przychodzi do domu to dla mnie we śnie to jest normalne :)
A co do świadomych snów to są kozackie ;)
Profile CardPM
+Quote Post
hitmack47
post 15.02.2011 - 22:30
Post #5

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 8152

CYTAT(Bilu @ 15.02.2011 - 21:52) *
Co dziwne, we śnie irracjonalne zdarzenia mogą się wydawać nam całkowicie normalne, to mnie dziwi. Dzięki za komentarz :)

Dokładnie Bilu, mnie także to zastanawia. To zależy od wielu rzeczy, ja stawiam na brak właściwego nawyku robienia RT, oczywiście nie tylko. Czytałem, ze podczas snu nasze logiczne myślenie jest przytępione, heh coś w tym jest ;D.

Może to także wynikać z braku "świadomości świadka". Człowiek nie mam dystansu do tego co się wokół dzieje na co dzień. Ucieka myślami( a że we śnie dysponujemy super wyobraźnią) to od razu te myśli się materializują, pochłaniają i wychodzi niezły galimatias xD. Ludzie, przedmioty, miejsca, pojawiają się i znikają, zależnie na czym się (nie)świadomie skoncentrujemy. Dopiero zaczynam ćwiczyć to myślenie nad "tu i teraz", aby stać się uważnym i zrelaksowanym obserwatorem. Podobno to pomaga nie tylko w 'ld', ale także w codziennym życiu.

Aha wracając do tematu. Teraz już (na szczęście) pamiętam dobrze sny, ale przez pewien okres miewałem tylko te "wspomnienia senne". Takie niejasne odczucia, różne emocje, biorące się nie wiadomo skąd. Próbowałem wtedy ze wszystkich sił przypomnieć sobie, choć urywek tego co mi się śniło, ale bardzo rzadko przypominałem sobie cokolwiek z treści tych snów. Na szczęście mam to za sobą.
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 15.02.2011 - 22:39
Post #6

Dusza Towarzystwa

hitmack, bez dwóch zdań jest to ciekawe że jeśli utrzymamy świadomość to albo wyjdzie nam oobe albo świadomy sen, natomiast gdy przyśniemy to wtedy kontrole przejmuje nad\podświadomość i nie wiadomo ocb.
Wizualnych snów w których nie mam kontroli jest tak mało, że prawie ich nie ma, tych ze świadomością też prawie ich nie ma. Najczęściej się pojawiają u mnie te "wspomnienia senne" właśnie. Niby najczęściej, ale i tak niezbyt często w porównaniu z innymi ludźmi. Nie może to być wina pamięci, bo do tej póki co zarzutów nie mam.
Profile CardPM
+Quote Post
hitmack47
post 16.02.2011 - 10:18
Post #7

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 8152

CYTAT(Bilu @ 15.02.2011 - 22:39) *
Nie może to być wina pamięci, bo do tej póki co zarzutów nie mam.

Bilu nie twierdzę, ze coś u Ciebie nie tak z pamięcią, ze szwankuję, czy coś. Jak mówiłem kiedyś próbowałem ze wszystkich sił coś sobie przypomnieć i ni cholery, nie dało się. Na szczęście przeszło mi to samoczynnie, bez żadnych ćwiczeń. Coś się we mnie odblokowało, ale raczej nie wpłynąłem na to robiąc ćwiczenia, używając technik. Po prostu było minęło. Moge się tyko cieszyć z tego. Każdy z nas jest inny, po prostu. Pozdro
Profile CardPM
+Quote Post
Angello
post 16.02.2011 - 12:24
Post #8

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 6850

CYTAT
Powyższa argumentacja jednoznacznie pokazuje, że istnieje zasadnicza różnica dzieląca sny (marzenia senne), a wspomnienia senne.

Oczywiście, że istnieje różnica, bo to są dwa odmienne stany. Co więcej, jeden jest konsekwencją drugiego.
CYTAT
Jeśli jednak i to nie pomoże, a będzie doświadczał jedynie stanów wspomnień sennych, to trzeba przyznać otwarcie ze nie ma snów a jedynie wspomnienia senne.

Według mnie to bez sensu. Wspomnienia powstają w wyniki zaobserwowania pewnych zdarzeń(rzeczywistych lub sennych). Dlatego ich rozdzielenie nie jest możliwe.
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 16.02.2011 - 17:57
Post #9

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Angello @ 16.02.2011 - 12:24) *
Oczywiście, że istnieje różnica, bo to są dwa odmienne stany. Co więcej, jeden jest konsekwencją drugiego.

Według mnie to bez sensu. Wspomnienia powstają w wyniki zaobserwowania pewnych zdarzeń(rzeczywistych lub sennych). Dlatego ich rozdzielenie nie jest możliwe.

Jeśli uważasz, że jedno jest konsekwencją drugiego to jak wytłumaczysz fakt, że wizualny aspekt snu nie występuje u mnie i u innych? Skoro te dwa stany są ze sobą powiązane to nie powinny występować oddzielnie. Mimo to, albo występuje sen (gdzie widzisz wszystko wizualnie) albo wspomnienie senne (sama pamięć\wspomnienie o jakimś wydarzeniu).
Nigdy nie występują oba te stany jednocześnie.
Profile CardPM
+Quote Post
Angello
post 16.02.2011 - 18:45
Post #10

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 6850

Do postrzegania w czasie rzeczywistym potrzebna jest chociaż odrobina świadomości. Jak jest jej wystarczająco dużo, to przejmujesz kontrolę nad snem.
Sen i wspomnienie nie występują jednocześnie. Jak już napisałem wcześniej wspomnienie jest tylko konsekwencją wcześniejszego śnienia. Wydaje mi się to dość logiczne. :)
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 16.02.2011 - 19:35
Post #11

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Angello @ 16.02.2011 - 18:45) *
Do postrzegania w czasie rzeczywistym potrzebna jest chociaż odrobina świadomości. Jak jest jej wystarczająco dużo, to przejmujesz kontrolę nad snem.
Sen i wspomnienie nie występują jednocześnie. Jak już napisałem wcześniej wspomnienie jest tylko konsekwencją wcześniejszego śnienia. Wydaje mi się to dość logiczne. :)

Możliwe, ale czemu tej odrobiny świadomości zazwyczaj nie ma?
Czy ktoś zna przyczynę? hmmm ...
Profile CardPM
+Quote Post
Nilren
post 16.02.2011 - 19:52
Post #12

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 6535

Nawet nieczaje do konca o co sie spieracie.. ale podobno można snić w nrem i te sny sie różnia od rema. Niby w nrem nie ma tak obrazów wizualnych, to niby inny rodzaj snów. Z tego co mi widaomo śni każdy bez wyjątku tylko nie każdy pamieta. Brak snów oznaczło by jakieś zaburzenia w pracy mózgu.

rodzaj snu jest zależny od tego jakie fale dominują w trakcie snu
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic