Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Ingerencja W Dyskusję
Mishah
post 15.05.2011 - 12:12
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1704

Uczestniczyłem w życiu tego forum mniej więcej do odejścia Darka. Od tamtego czasu zaglądam tu, ale raczej się nie udzielam.
Zanim napisałem tego posta wpisałem w opcji szukania: "Zamykanie tematów": efekt:
http://www.oobe.pl/park/Drodzy-Admini-t5956.html
http://www.oobe.pl/park/Zamykanie-TematOw-t3820.html
Wszystkie tematy zamknięte :) więc nie ma się gdzie wypowiedzieć :). Ale tak czy siak chcę poruszyć nieco więcej spraw niż tylko samo "zamykanie".

Dawniej było tu całkiem sporo dziwaków różnej maści. Część z nich pisała o new age'owych różowych wibracjach, o magnesach, o spiskowych teoriach dziejów, o religiach. Forum tętniło życiem. Pamiętam, że ktoś przytaczał jakieś miejskie legendy bazujące na książkach Kinga. Czytelnicy forum wychwycili to i napisali w tym samym temacie. W ogóle dyskusje długo się toczyły i umierały same z siebie.

Obecnie tematy są zamykane i wszelka dyskusja umiera młodo. Przytoczę przykład laickiej Francji. Tam tolerancja jest rozumiana jako zakazanie noszenia symboli religijnych. Podczas kiedy to nie jest tak. Tolerancja to "tolerowanie się nawzajem" pomimo różnic w poglądach. Ten sam problem mamy tu. Wszystko polega na niezrozumieniu roli moderatora, czy admina. Z początku zamykanie tematów służyło kasacji dublujących się wątków. Obecnie grupa osób ustanawia, czy temat ma sens, czy nie i zamyka go.

Przestaje być potrzebne forum. Po co dyskutować? Coś jest do bani i się tego pozbywamy. Nie ma osób, które dają argumenty za i przeciw. Mamy mędrca, wielkiego brata, który wydaje osąd za uczestników forum. Przetrawia on temat za dyskutujących, bo oni są za głupi i po stwierdzeniu jak powinno się na dany temat myśleć zamyka go.

Admin powinien:
dbać żeby ludzie się nie obrażali, pilnować kultury dyskusji, pilnować żeby nie było spamerów, pilnować żeby nie było treści antysemickich, rasistowskich, czy takich które łamią prawo.

U nas admin:
Wtrąca się w dyskusję wypierając uczestników forum. Zamiast samemu wziąć udział w dyskusji, używa argumentu siły i zamyka rozmowę.

Przemyślcie to po raz enty. A w ogóle coś tu jest nie tak, bo powinienem mieć możliwość odgrzebania starego tematu "zamykanie tematów",a tak muszę tworzyć nowy. Przez tą modę na zamykanie tworzycie burdel nazywając go porządkiem. Powstaje już trzeci temat bo poprzednie są pozamykane i trudno się wypowiedzieć. A tak byłby jeden temat i więcej porządku. Tak, że to co robicie jest szkodliwe dla porządku na forum oraz dla jego przetrwania- zanik rozmów.

AMEN
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
twistoid
post 16.05.2011 - 07:47
Post #2

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Gdyby zostawić forum samemu sobie i przestać oceniać przydatność tematów i poziom dyskusji, to jaki sens miałaby moderacja?Moderator to nie własność publiczna, od reagowania w z góry określony sposób.Owszem wpłynęło by to na ilość dyskusji, ale tez na ilość kłótni, które moderowane miałyby taki sam wydźwięk jak zamykane tematy . To ludzie tworzą fora nie moderator, więc pretensje czy żale powinny być kierowane szerzej,proponuję też zacząć opisywać doświadczenia i zwiększyć poziom dyskusji.Obecnie moderuję sam, czasami warmine i spyro, jeżeli pojawi się nowa "obiektywna" osoba chcąca moderować forum,ja przestanę, nie zależy mi na tym, myślę że zamiast paru "konkretnych" tematów pojawiłaby się po prostu masa spamu, jak to ma miejsce obecnie(zamykane tematy) .Zapraszam Mishah, każdy ma szansę zostać moderatorem, jeżeli uważasz że to co robi moderacja jest niesprawiedliwe, możesz sprowadzić sprawiedliwość i zostać szeryfem, poznać od kuchni, poświęcać czas.Nie sądzę żeby zmieniło to cokolwiek, ani nie wpłynęło na jakość dyskusji. Poza doświadczeniami i rozmową o nich , wymianą spostrzeżeń wszystko na temat obe zostało już poruszone.Oczywiście mogę się mylić ,zapraszam.

Profile CardPM
+Quote Post
Mishah
post 16.05.2011 - 19:02
Post #3

Dusza Towarzystwa

I ja w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam. Moderator pilnuje poziomu dyskusji tzn. żeby ludzie się nie obrażali i nie spamowali. Nie jest zaś od zamykania tematów, jeśli te nie są obraźliwe.

Wiem, że chodzi o to co jest spamem, a co nie. Dla jednych np. reptilianie będą spamem, bo to nie jest forum o tym. Ale z drugiej strony jeśli ktoś umieści taki temat w Hyde Park, to jednak wielu osobom w jakiś odległy sposób reptilianie się skojarzą z tematyką. OOBE ->New Age-> Poziomy wibracji->reptilianie. Albo: OOBE-> świadomość->wolność->przebudzenie->uśpienie-> inwigilacja->reptilianie. Dla części osób takie rozumowanie to nonsens, ale część traktuje to na serio. Po co im zamykać takie tematy, jeżeli tylko się nie obrażają. To nie "door selection" rodem z klubów. "Pan ma sportowe obuwie, to wynocha!". Jesteś tu ochroniarzem, bronisz porządku, a nie bramkarzem, od oceny jakości tematu. Zresztą na Boga był tu temat o nalewkach i nie został zamknięty.

Poza tym powiedz mi tak szczerze, obojętnie czy się ze mną zgadzasz czy nie? Uważasz, że system ten sprawdza się? Czy nie lepiej jest zawsze pozostawić przynajmniej jeden temat otwarty. Np. temat o zamykaniu tematów. Pojawiły się dwa i dwa zostały zamknięte. Pojawił się więc trzeci, bo nie dało się w tej kwestii wypowiedzieć. A tak odbywałoby się wszystko w jednym temacie. Przez zamknięcie, więc powstał w tym wypadku bałagan, zamiast porządku.

Edit/ Wszystko powiedziane o oobe? Oko, to napiszę jeden z wielu, który nigdy nie został tu poruszony. Ale to w tygodniu.
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 16.05.2011 - 20:01
Post #4

Ikona Grupy

Temat o reptilianach wywołał tylko kłótnie i kpiny(są za to odpowiedzialni ludzie nie moderacja).O nalewkach ma bardziej praktyczne zastosowanie, przez to nie wywołuje jakiś krzywych reakcji.Ja obiektywnie nie jestem w stanie każdemu dogodzić, może zrobi to ktoś inny np. Ty.Na pewno jeden powinien być otwarty, ale że to raczej kłótliwe tematy, więc zostały zamknięte(to się łączy z tym co określiłeś jako "admin powinien pilnować żeby nie było kłótni), oczywiście można zrobić to w lepszym stylu np strasząc że polecą warny, to fakt. Nie ma co narzekać, bo będąc moderatorem jednemu dogodzisz a innego skrzywdzisz, tak to już jest niestety nie tylko na tym forum.Nie kontroluję też pewnych rzeczy i na przykład jakiś temat zamknę a jakiś temat zamknie kto inny w tej sferze jest burdel.Super że napiszesz właśnie o to chodzi, za mało jest konkretów na forum, a za dużo pie******a, co właśnie stało sie pośrednią przyczyną śmierci forum, jak się czyta niektóre rzeczy np. takich 15 latków ręce opadają, zważywszy na to że forum w pierwotnym zamyśle jest od 18 lat, ale to chyba powinien kontrolować już sam admin, nie robi tego. Klimat forum tworzą ludzie, nie moderacja, moderator wywala spam i tak jest w rzeczywistości, komuś nie chce się poszukać tematu, więc dlaczego to ma być akceptowane. Forum powinno mieć zasady, trzymać jakiś poziom,tworzyć obraz, tego dalej nowego zjawiska.
Profile CardPM
+Quote Post
Mishah
post 16.05.2011 - 20:40
Post #5

Dusza Towarzystwa

W sumie rozumiem Cię, zwłaszcza to, że jednym dogodzisz, a innym nie. Nie wierzę, że znajdzie się jakieś idealne rozwiązanie. Przecież to nie o to chodzi, żeby nic nie ingerować, albo nigdy nie zamykać, czy zamykać bez pardonu za każdym razem. Ale sądzę, że jeśli pojawi się ileś punktów widzenia na temat zamykania tematów, jak np. ten mój, to moderatorzy i admini w swoich decyzjach zastanowią się, czy jakiś następny temat również zamknąć. I te dodatkowe, zadane sobie pytanie, być może będzie tym, co sprawi, że dyskusje będą się toczyły bez potrzeby zamykania. Admini i moderatorzy nadal będą robić swoje, ale być może spojrzą na sprawę z lekko innego punktu widzenia. Jakoś empatycznie wczują się w miłośnika teorii spiskowych, jak i tego kto twierdzi, że to wszystko bzdura.
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 16.05.2011 - 20:46
Post #6

Ikona Grupy

Zachęcam do pisania, sam nie mam zupełnie weny, myślę że to działa tez trochę w ten sposób że jak będą na forum wartościowe rzeczy to i ludzie będą się starać poważnie to traktować i przez to sami zaczną zastanawiać się czy aby założenie jakiegoś zbędnego tematu nie jest złym pomysłem. Nie będę zamykał już tematów gdzie toczy się obszerna dyskusja, ale będę zwracał uwagę.
Profile CardPM
+Quote Post
Majster
post 16.05.2011 - 23:36
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2298

Od osobistych porachunków jest PW. Moderator! Ten temat do zamknięcia!
Profile CardPM
+Quote Post
Mishah
post 17.05.2011 - 05:04
Post #8

Dusza Towarzystwa

:) A za rok ktoś inny zechce napisać coś na ten temat i powstanie już czwarty temat. :)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic