Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Szukanie Informacji O Ld/oobe W Różnych Językach
Mishah
post 08.06.2011 - 16:32
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1704

Wiele osób zanim zadaje pytania nie raczy:
- użyć opcji szukaj
- użyć google'a
Wiele osób prosi o polskie wersje różnych artykułów, ponieważ nie zna języków obcych.

To będzie krótka pomoc dla osób, które chcą nie ograniczać się w swoich poszukiwaniach informacji o OOBE i LD w google jedynie do stron polskich i angielskich.

Osobiście znam trzy języki: angielski, hiszpański i troszeczkę niemieckiego (tak żeby się pochwalić :) ). Ostatnio w pracy odkryłem ciekawy motyw.
W google po lewej stronie ekranu znajdziecie:
Szukaj w internecie/przetłumaczone strony.
W ustawieniach możecie sobie wybrać tłumaczenie (np. z niemieckiego na angielski, z hiszpańskiego na polski itp.)
Jest to taki translator. Kiedyś myślałem, że translatory to straszny badziew, ale nie... O dziwo ten daje całkiem niezłe tłumaczenia.

Także możecie wpisać interesujące was hasło w wikipedię np. "Świadomy sen", albo "OOBE". Wtedy po lewej stronie macie w wikipedii listę języków, w których jest odpowiednik danego artykułu. Możecie wtedy znaleźć odpowiednik np. holenderski frazy "świadomy sen". Następnie odpowiednik ten przeklejacie do google'a. Klikacie szukaj. Wtedy dajecie wspomniane wyżej: przetłumaczone strony i macie tłumaczenia holenderskich stron o świadomym śnieniu.

I tak, ponieważ znam hiszpański, dlatego już wcześniej czytałem artykuły reżysera i komiksiarza Alejandro Jodorowsky'iego. Zajmuje się on świadomym śnieniem i napisał na ten temat sporo rzeczy. Na stronach polskich, niewiele znajdziecie na ten temat. Np. o spotkaniu Jodorowsky'go z Castanedą. Przeczytać o tym również będzie ciężko, albo wręcz niemożliwe na stronach polskich. Jednak kto nie zna hiszpańskiego, a jest sprytny może sobie przetłumaczyć te strony za pomocą opcji google. Jest np. bardzo znany badacz świadomego śnienia: Paul Tholey. Napisał na ten temat wiele artykułów, często dostępnych w internecie, ale po niemiecku. Kto chce może również sobie coś poczytać nie znając wcale niemieckiego.

Czasem tłumaczenia mogą być nieco dziwne, ale i tak nie ma tu trudnego słownictwa, więc każdy jakoś zrozumie. Mam nadzieję, że to pomoże tym, którym się chce szukać samemu informacji, zamiast zadręczać roszczeniowymi pytaniami innych.
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic