oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Prawie W Oobe świecie, Ale To Jeszcze Nie To, Już prawie latam w OOBE, ale mam sporo do nauczenia wyćwiczenia....
3rdeye
post 28.10.2011 - 17:45
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Siemka

Jako świeży użytkownik chciałem się przywitać (tak więc Witam) i co nie co naskrobać :)
Mam 28 lat.
Na OOBE pierwszy raz natknąłem się jakieś 7 lat temu, poprzez program Brain Wave Generator,
niestety temat potraktowałem bardzo powierzchownie i na tym się skończyło.
Natomiast pierwsze LD'ki miałem w dzieciństwie. Często powtarzały mi się podobne koszmary,
aż w końcu zacząłem kojarzyć, że to sen.
Nie wkręciłem się w to głębiej, stanowczo za młody byłem.

Później pierwszego w pełni świadomego LD'ka miałem w wieku 16 lat, dosyć krótki, ale pamiętam go jak dziś.
Zwróciłem wtedy uwagę na kolory. Obaliłem tym doświadczeniem wszczepioną mi opinię przez tatę :) że sny są czarno-białe :D

Jakieś 2 lata temu mój światopogląd przeżył wielki przewrót. Od tego czasu interesuję się wszelkiego rodzaju odmiennymi stanami świadomości, zarówno tymi które da się osiągnąć naturalnie jak i tymi do których prowadzi droga na skróty ;)

Ostatnimi czasy ćwiczyłem sporo nad LD i OOBE.
Co do LD to wyrobiłem sobie techniki pod siebie, które się nieźle sprawdzają,
mam ten komfort, że pracuję w domu i mogę układać sobie dość elastycznie harmonogram dnia.
Niewątpliwie to mi wiele ułatwiło.

Natomiast co do OOBE nie jest już tak kolorowo.
Z tego co poczytałem wydaje mi się, że ten stan jest tym samym czym LD, różniący się tylko światem/focusem w którym się przebywa. Raczej nie udało mi się być nigdzie dalej niż we własnej krainie snu,
więc ciężko mi też samemu coś tu definiować i wyrażać własne zdanie.
Póki co operuję na wyczytanych koncepcjach.

Zdarzyło mi się klika razy wejść w wibrację (raz był pisk) i doświadczyłem niepełnych wyjść.
Pamiętam jak raz miałem uwolnione ręce, patrzyłem na nie i były w 99% przezroczyste. Świadomość miałem prawie taką jak w stanie przebudzenia (dużo bardziej klarowna niż w LD).
Niestety tułów miałem "przyczepiony" - każdy ruch powodował ból.
Taki stan niepełnego odklejenia miałem kilka razy - zawsze przy próbie odczepienia się pojawiał się ból w miejscu "sklejenia" tym większy im bardziej szarpałem.
Zdarzyło się mi też kilka razy mieć w tym miejscu bolesne wibracje.
Jest to mniej więcej brzuch i okolice... coś jakbym miał w tym miejscu jakąś blokadę, do tej pory nic nie przyszło mi do głowy jak by można sobie poradzić z tym problemem.

Nigdy nie miałem OOBE w którym widziałem swoje ciało (po za tymi niepełnymi wyjściami), więc nie wiem czy czasem swoje kilka pełnych wyjść nie mylę z LD... no ale w końcu chyba to to samo, róznica dostrojenia do konkretnego świata/focusa...
Nie ukrywam, że się w tym trochę gubię.

Co do takich ciekawszych wyjść to miało to zawsze miejsce poprzez LD.
Miałem LD, wtedy siadałem sobie w pozycji medytacyjnej i prawie od razu coś mnie chwytało za ramiona i ciągnęło do góry. Od razu obraz snu się rozwalał i była ciemność i ja lecący przez nią w górę.
Trwało to może z minutą. Potem te coś mnie puszczało i albo zostawałem w miejscu albo jeszcze trochę spadałem.
Potem zaczynałem się kręcić w okół własnej osi - jak bal drzewa na wodzie. Albo jak by mnie ktoś chwytał za ręce i obracał. Co raz szybciej i szybciej, aż po chwili "wyskakiwałem".
Najczęściej ledwo co widziałem, ale wystarczyło "poprosić" o lepsze dostrojenie i było już lepiej.
Prawie zawsze "pojawiałem się" w moim rodzinnym mieszkaniu. Fazka trwała kilka minut i potem mnie cofało, albo się budziłem albo miałem fałszywe przebudzenie i po chwili dalej rozkminiałem świat ze snu.

Aha, warto jeszcze dodać, że głównie stany te osiągam poprzez metodę 4+1 zmodyfikowaną pod siebie.

Ostatnio odłożyłem na bok praktyki, jakoś zapał mi trochę minął, więc się nie przymuszam.
Wiem, że fascynacja niebawem znowu wróci i może wtedy coś się więcej wydarzy.

Może macie drodzy podróżnicy jakieś sugestie ?
Ja popracować nad blokadą którą miewałem w okolicach brzucha ?
Może mogę w jakiś sposób jeszcze wykorzystać swoje LD'ki, żeby przybliżyć się bardziej do OOBE ?

Pozdrawiam serdecznie
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
heksakosjoihekse...
post 28.10.2011 - 18:21
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

witam na forum
może te blokadę zmniejszyć medytacją nie wiem jaką

jakiej metody używałeś tylko 4+1 czy czegoś więcej
po tym filmiku wróci motywacja

mógł bym to oglądać wiele razy:D

+Quote Post
masa
post 28.10.2011 - 19:29
Post #3

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Niesamowity gość Heksa

+Quote Post
3rdeye
post 28.10.2011 - 19:39
Post #4

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(heksakosjoiheksekontaheksa @ 28.10.2011 - 19:21) *

Medytuje w miarę regularnie już dość długo.
Jakiś czas temu dotarło do mnie, że bardzo ważna jest w życiu koncentracja.
Jesteśmy bombardowani tonami informacji i ciężko się skupić na czymś porządnie,
z pomocą przychodzi właśnie medytacja.

Próbowałem medytować nad czakrą splotu słonecznego... jakoś intuicja mi to podpowiada.
Niestety na razie bez większych skutków... no ale z koncentracją u mnie różnie, więc możliwe,
że za mało energii sfokusowałem w tym miejscu.

Jak widać mam co doskonalić, więc nie zrażają mnie słabe efekty w oobe,
jedynie czasem czuję, że może coś mi przelatuje koło nosa... może coś, źle robię,
może inna technika, może za bardzo czasem chcę...

CYTAT(heksakosjoiheksekontaheksa @ 28.10.2011 - 19:21) *

4+1 jako forma wejścia w stan relaksu nie powodującego zaśniecie z utratą siadomości.
Potem wizualizacja unoszenia się, huśtania itp.
Najczęściej i tak tracę świadomość i odzyskuję ją we śnie albo tuż przed hipnagogami.
Z tym że u mnie te hipnagogi wyglądają tak, że mam jakieś obrazy przed oczami ale bardziej jakieś mega abstrakcyjne.. nie do ogarnięcia umysłem, żeby potem to sobie przypomnieć i lekko mną telepie.
Coś jak wibracje jakieś. Nie jest to 100% uczucie komfortowe, ale nie jest też jakieś bolesne.

W zasadzie tylko tej techniki się trzymam, bo nie wymaga jakiejś specjalnej koncentracji i daje u mni eefekty.
Ostatnimi czasy doszedłem do wprawy, że wstawałem o świcie (3-4h snu), potem lekkie ćwiczenia fizyczne, np Ryty Tybetańskie potem ~30 min medytacji i w kimke ze słuchawkami na uszach i tam jakaś delikatna muzyczka* podkręcająca oobe.
W 99% przypadkach był jakiś LD/OOBE

* - zauważyłem u mnie, że muzyczka ta przyczyniała się do przywrócenia świadomości często. Słyszałem ją i przypominało mi się, że się położyłem i śpię

Co do filmiku YT podkręcającego motywację... widziałem już go (tutaj na forum) i muszę przyznać, że daje do myślenia i wybija z głowy myśli typu "ale mam ciężko, nic mi się nie udaje" (na szczęście takie myśli u mnie to rzadkość, raczej jestem urodzonym optymistą ;) )

+Quote Post
heksakosjoihekse...
post 28.10.2011 - 19:50
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

o filmiku dowiedziałem się jakiś czas temu oglądałem go przypadkiem i tak mnie zmotywował że wrzuciłem go w notatnik i shoutbox
dzięki masa ja też tak uważam :D

+Quote Post
OWCA
post 28.10.2011 - 20:42
Post #6

Członek Rodziny

Notatnik

"Niestety tułów miałem "przyczepiony" - każdy ruch powodował ból.
Taki stan niepełnego odklejenia miałem kilka razy - zawsze przy próbie odczepienia się pojawiał się ból w miejscu "sklejenia" tym większy im bardziej szarpałem."

Wydaje mi się, że sam się blokujesz- tzn. podświadomie boisz się oddzielenia i stąd ten problem. Moje problemy z wyjściami też wynikały z tego strachu. Podświadomości nie da się oszukać. To co możesz zrobić to oswajać oobe- jeśli poczytasz trochę relacji podróżników(np. Monroe'a) strach sam powinien minąć. To jedyne co mogę Ci poradzić jako osoba, która ma niewielkie doświadczenie w astralnych podróżach.
Pozdrawiam :-)

+Quote Post
3rdeye
post 28.10.2011 - 21:03
Post #7

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(OWCA @ 28.10.2011 - 21:42) *
Wydaje mi się, że sam się blokujesz- tzn. podświadomie boisz się oddzielenia i stąd ten problem. Moje problemy z wyjściami też wynikały z tego strachu. Podświadomości nie da się oszukać.

Możliwe. Ale stan tego niepełnego odklejenia miałem na samym początku, nie miałem wtedy strachu - przynajmniej nie uświadomionego.
Strach zamanifestował się nieco później, podczas 1-2 prób wyjścia. Później poradziłem sobie z nim, ale mimo to podczas wibracji mam małego stracha... ostatnio obejrzałem to

i dodaje otuchy w ciężkich chwilach :)

CYTAT(OWCA @ 28.10.2011 - 21:42) *
To co możesz zrobić to oswajać oobe- jeśli poczytasz trochę relacji podróżników(np. Monroe'a) strach sam powinien minąć. To jedyne co mogę Ci poradzić jako osoba, która ma niewielkie doświadczenie w astralnych podróżach.
Pozdrawiam :-)

Wolę nie czytać, nie chcę budować sobie wyobrażeń czyimiś historiami.
Wiedza pomaga w zrozumieniu ale też i ogranicza.
Podejrzewam, że moja manifestacja lęku w OOBE wzięła się bo przeczytałem tutaj jakiś temat o lękach/strachach w OOBE świecie. Na szczęście też przeczytałem jak z nimi walczyć i wygrałem fight póki co ;)

Myślę, że na teraz zmniejszam nacisk na osiągnięcie efektów i będę szedł kierunki polepszania koncentracji. Bardziej "tu i teraz", bardziej świadomy, bardziej skupiony....
Ten post mi się spodobał - Obe medytacja

+Quote Post
masa
post 28.10.2011 - 22:58
Post #8

Dusza Towarzystwa

Notatnik

bryy Ciekawe czy czy ciągle umie sobie przypomnieć tak jak te twoje stany na skróty nie chodzi mi zdarzenie a stan

+Quote Post
bielik110
post 29.10.2011 - 13:43
Post #9

Dusza Towarzystwa

CYTAT(heksakosjoiheksekontaheksa @ 28.10.2011 - 18:21) *
witam na forum

po tym filmiku wróci motywacja

mógł bym to oglądać wiele razy:D

K....a ale jestem marny i ślepy:(,nie bywałe,chce mi się ryczeć

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park