Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Film "stone", Obe A Religia Eckankar, Związki Eckankar i OBE
Zyga
post 15.11.2011 - 19:05
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8367

Ponieważ z niewiadomych powodów temat poruszony przeze mnie jest niedostępny.

Akcja filmu nie jest istotna, tylko tło kryjące przesłanie do ludzi podobnych do nas (OBEznanych)

Z Wikipedii:

Opis fabuły

Gerald 'Stone' Creeson (Norton), odsiadujący wyrok podpalacz, stara się o warunkowe zwolnienie. Aby zwiększyć swoje szanse, próbuje manipulować oficerem poprawczym Jackiem Mabreyem (De Niro) prowadząc z nim psychologiczną grę. Z pomocą przychodzi mu też żona Lucetta (Jovovich), która usiłuje uwieść Mabreya. Jednocześnie Stone odkrywa religię Zukangor, nawiązującą do prawdziwej religii, prawdopodobnie ECKANKAR.

Opis religii Eckankar

Eckankar (Doświadczenia Światła i Dzwięku Boga) - ruch religijny założony w 1965 (aktualnie ustatkowany w Chanhassen w stanie Minnesota) przez dziennikarza i pisarza Paula Twitchella (ur. 23 października 1909, zm. 1971).
Eckankar - ma się wywodzić z jednego z dialektów (amdo) języka tybetańskiego[potrzebne źródło]. Swoją ideologię opiera na naukach mistrzów tybetańskich. Dość ważna rolę odgrywają w niej pojęcia przypominające duchowości indyjskiej które nie przypominają joga, lecz więcej medytacja i kontemplacja, wiara w reinkarnację i instytucja mistrza duchowego. Jej przywódcy, jak i należący do niej adepci dużą rolę do tak zwanych ćwiczeń duchowych i różnych sposobów do opuszczania ciała. Według Reinhart Hummel (doktor teologii i w latach 1981-1995 dyrektor ewangelickiego ośrodka zagadnień światopoglądowych w Stuttgarcie) ta droga jest swoistym pomostem między drogami z lat pięćdziesiątych i sześćesiątych a ruchami „Nowej Ery” z której zapożyczono wizję Boga, jako bezosobowej substancji oraz koncentrowanie się na samorealizacji duszy.
Członkowie Eckankar wyróżniają się tym, że postanowili w swoim „aktualnym wcieleniu” za cel samorealizację i urzeczywistnienie w Bogu. Do tego celu zaprowadzić ma ich ćwiczenia duchowe lub kontemplacje, one mają im umożliwić podróżowanie duszy poza fizyczne bariery ciała do królestwa „Sugmad”- jest to ekwiwalent Boga upatrywanego, jako wszystko obejmujący, bezosobowy i nieskończony Ocean Miłości i Miłosierdzia, z którego wypływa wszelkie życie.
Eckankar przypomina ruchy teozoficzne, jak również jest ezoteryczny. Cała wiedza jest dostępna wszystkim członkom ruchu, kolejne stopnie wtajemniczenia oznaczają według Eckankar poziom świadomości osiągnięty i tez energetyczny. Pierwsza inicjacja odbywa się w trakcie snu i odbywa się czasem ukazaniem mistrza Eckankar. Objawienie to jest początkiem całej serii inicjacji (14 stopni). Druga inicjacja jest o wiele trudniejsza do osiągnięcia, gdyż adept jest do niej gotowy dopiero po dwóch latach członkostwa. Inicjacja ta "łączy jednostkę z Duchem uwalniając ją z konieczności inkarnacji w tym fizycznym świecie." Osoby, które przejdą drugą inicjację "otrzymują na własność tajemne słowo"[2].
Członkowie ruchu (zwani chela) nie prowadzą życia wspólnotowego. Praktykowania ćwiczeń duchowych w domach jest polecane, bo one mają pomóc w rozwoju członków, uczestnictwie w seminariach jest dobrowolne i większość członków nie jeździ często na seminaria. Co roku wpłacają składkę członkowską ok. 50 dolarów (dla członków w Polsce). Dzięki tym funduszom otrzymują co miesiąc drogą pocztową kolejne materiały szkoleniowe oraz możliwości wzięcia udziału w seminariów. Naukę ruchu można również zgłębiać na kursach organizowanych w lokalnych ośrodkach. Cztery razy do roku maja miejsce trzydniowe Międzynarodowe Seminaria Eckankar. Zwolennicy Eckankar nazywają swój ruch Religią Boskiego Światła i Dźwięku. Oprócz medytacji ważnym ćwiczeniem jest dla nich tzw. Hu-chant: śpiewanie Hu, czyli uniwersalnego imienia "Słyszalnego Strumienia Życia" Według nauk ruchu praktyka ta prowadzi do "świętego przymierza ze Światłem i Dźwiękiem Boga". Na spotkaniach tych oprócz dyskusji i ćwiczeń medytacji centralnym punktem jest śpiewanie Hu.
Oprócz zajęć dla dorosłych Eckankar proponuje również specjalne zajęcia dla dzieci, które mogą praktykować swoje pierwsze kursy, gdy mają 6 lat - lecz wtajemniczenia otrzymują dopiero po zakończeniu 19 lat. Eckankar prowadzi również swoje wydawnictwo. Wydali m.in. książkę pod tytułem "Eckankar pradawna mądrość na dzisiaj".

Nauka Eckankar

1. Istnieje dwanaście światów, od materialnego do boskiego.
2. Każdemu z nich przypisany jest jakiś dźwięk, np. światu fizycznemu Elam (grom).
3. Dusza wędrując przez wszystkie te rzeczywistości doświadcza kolejno dźwięków każdej z nich.
4. Istnieje bezosobowy Bóg – Sugmad, od którego pochodzi wszelkie życie.
5. Zadaniem duszy jest uwolnienie się z ciała i przejście przez sfery kosmiczne do Boga.
6. Dusza ludzka przechodzi cykl reinkarnacji, może jednak uwolnić się od niego już w obecnym życiu.

Co o tym myślicie? Zapraszam do dyskusji i oczywiście obejrzenia filmu.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 14)
heksakosjoiheksekontaheksa
post 17.11.2011 - 10:20
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8565

film ma rzeczywiście mało wspólnego,i nie jest zbyt ciekawy . bo został tam wspomniany tylko ogólnie ten artykuł z ulotki .spoiler [rozmawiali o dźwiękach (głosu boga ), co innego śmierć innego więźnia wtedy chyba zrozumiał czym jest śmierć a raczej tak to wyglądało ]
myśle że to tylko film a z tymi dźwiękami może być prawdą , chociaż i tak nie mam zamiaru tego ćwiczyć
Profile CardPM
+Quote Post
Zyga
post 17.11.2011 - 11:42
Post #3

Dusza Towarzystwa

CYTAT(heksakosjoiheksekontaheksa @ 17.11.2011 - 10:20) *
film ma rzeczywiście mało wspólnego,i nie jest zbyt ciekawy (...)
myśle że to tylko film a z tymi dźwiękami może być prawdą , chociaż i tak nie mam zamiaru tego ćwiczyć

Nie chcę Cię obrazić, ale wydaje się, że nie masz absolutnie pojęcia o OBE. OBE to droga do wolności. Osoby, które tego doznają, wiedzą, że życie ziemskie jest tylko etapem, pewną iluzją. My użytkownicy tego forum powinniśmy to rozumieć. Wszyscy jesteśmy takimi "Stonami". Stone jako więzień najbardziej pragnął wolności. Uzyskał nią, ale nie taką, o której marzył. Pokręcone sny, dziwne dźwięki i głosy, o których mówił (zjawiska nam bardzo bliskie), skłoniły go do poszukania Prawdy. Znalazł ją w bibliotece. Książka, którą wybrał (odrzucił Biblię), odnosiła się do wszystkich dziwnych zjawisk, które mu towarzyszyły. Pod koniec filmu Stone przestał myśleć o zwolnieniu warunkowym, bo odkrył wolność wykraczającą poza wszelkie granice.
Jeśli ten film był dla Ciebie niezrozumiały, to niezależnie ile snów opiszesz w notatniku i tak będziesz stał w miejscu. Rozwój człowieka jest jednym z sensów życia. Obserwując Stona, śledzimy jego całkowitą przemianę duchową. Przesłanie filmu jest takie: NIE JESTEŚCIE WARIATAMI, ŻYCIE NIE OGRANICZA SIĘ TYLKO DO ZIEMI.
Profile CardPM
+Quote Post
heksakosjoiheksekontaheksa
post 17.11.2011 - 14:14
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8565

CYTAT(Zyga @ 17.11.2011 - 11:42) *
Nie chcę Cię obrazić, ale wydaje się, że nie masz absolutnie pojęcia o OBE. OBE to droga do wolności. Osoby, które tego doznają, wiedzą, że życie ziemskie jest tylko etapem, pewną iluzją. My użytkownicy tego forum powinniśmy to rozumieć. Wszyscy jesteśmy takimi "Stonami". Stone jako więzień najbardziej pragnął wolności. Uzyskał nią, ale nie taką, o której marzył. Pokręcone sny, dziwne dźwięki i głosy, o których mówił (zjawiska nam bardzo bliskie), skłoniły go do poszukania Prawdy. Znalazł ją w bibliotece. Książka, którą wybrał (odrzucił Biblię), odnosiła się do wszystkich dziwnych zjawisk, które mu towarzyszyły. Pod koniec filmu Stone przestał myśleć o zwolnieniu warunkowym, bo odkrył wolność wykraczającą poza wszelkie granice.
Jeśli ten film był dla Ciebie niezrozumiały, to niezależnie ile snów opiszesz w notatniku i tak będziesz stał w miejscu. Rozwój człowieka jest jednym z sensów życia. Obserwując Stona, śledzimy jego całkowitą przemianę duchową. Przesłanie filmu jest takie: NIE JESTEŚCIE WARIATAMI, ŻYCIE NIE OGRANICZA SIĘ TYLKO DO ZIEMI.

masz racje nie doświadczyłem jeszcze obe dlatego jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
wiem że żyjemy tylko po to żeby doświadczać wszystkiego
chciał bym doświadczyć obe a raczej miłości tak zwanej , która jest idealna w każdym jej calu :D
i masz racje film odebrałem jako manipulacje , a nie jak ty [chyba]
Profile CardPM
+Quote Post
krzychu.dd
post 17.11.2011 - 14:45
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8380

A ja powiem, że OOBE jest tylko jednym z narzędzi uświadomienia, jak wszystko zresztą. To, że nie miałeś OOBE nie znaczy, że nie możesz zrozumieć, czy też poznać wyższej prawdy o życiu. Sam wiem, bo tego uświadomienia, czy oświecenia (jak kto woli) doznaje się na przeróżne sposoby. Ja na przykład dostąpiłem takiej inicjacji podczas snu. Kiedyś tam opisywałem ten sen. Z każdym jest inaczej bo każdy musi się "uczyć" żyć i rozumieć naszą prawdziwą naturę samemu. Wszystko poza tobą(duszą) jest tylko elementem który ma ci pomóc poznać prawdę o sobie samym, bo wszystko jest to pośrednio nasz wytwór i projekcja podświadomości. Wszystko to tylko plac zabaw, gdzie się uczymy.

Do Zygi. Mówisz, że ile by kolega opisał snów będzie stał w miejscu. Ja się z tym nie zgadzam. Wg. mnie rozwój trwa zawsze. Jeśli się czegoś nie rozumie, zawsze to do nas dotrze, prędzej czy później, to bez znaczenia. Przecież rozwój nigdy nie zachodzi skokowo(tylko czasem są takie przeskoki i uczucie jak by nagle coś zaskoczyło, poszerzenie horyzontu percepcji, sam parę razy czegoś takiego doświadczyłem).

Najgorszą rzeczą to wmówić sobie, że się nie da.

PS. Nie doświadczyłem OOBE, świadomego bynajmniej. Wiedzę czerpię z przemyśleń i tego co objawione zostało mi podczas snów ;p
Profile CardPM
+Quote Post
Zyga
post 17.11.2011 - 20:15
Post #6

Dusza Towarzystwa

CYTAT(krzychu.dd @ 17.11.2011 - 14:45) *
Do Zygi. Mówisz, że ile by kolega opisał snów będzie stał w miejscu. Ja się z tym nie zgadzam. Wg. mnie rozwój trwa zawsze. Jeśli się czegoś nie rozumie, zawsze to do nas dotrze, prędzej czy później, to bez znaczenia. Przecież rozwój nigdy nie zachodzi skokowo(tylko czasem są takie przeskoki i uczucie jak by nagle coś zaskoczyło, poszerzenie horyzontu percepcji, sam parę razy czegoś takiego doświadczyłem).

Nie twierdzę, że Heksa się nie rozwinie. Radzę tylko zmienić sposób myślenia. Spojrzeć szerzej, więcej czytać i być otwartym na różne rzeczy.

Wracając do tematu. Ludzie zwróćcie uwagę na związek OBE i religii Eckankar.
Profile CardPM
+Quote Post
Bilu
post 18.11.2011 - 22:33
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8147

Ta religia Eckankar jest w założeniach podobna do przesłanek ruchu NA :)
Profile CardPM
+Quote Post
3rdeye
post 18.11.2011 - 23:14
Post #8

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8624

Każda religia jest zła, bo każe wierzyć swoim wyznawcom w to czego sama nie jest w stanie udowodnić.
Mówię to jako były katolik ;)

A jako agnostyk amator ;) uważam, że mniej ograniczające i przyjemniejsze dla ducha są filozofie (np zen).

"W buddyzmie nie ma autorytetu w znaczeniu kogoś, kto ogłasza naukę, która musi być zaakceptowana, czy kogoś, kto ogłasza autorytatywne wyjaśnienie doktryny. Każdy buddysta jest swoim własnym autorytetem w tym sensie, że musi się uczyć prawdy poprzez studia, samodyscyplinę i praktykę."

"Budda powiedział: Bądźcie sami dla siebie lampą."
Źródło cytatów: wiki
Profile CardPM
+Quote Post
masa
post 18.11.2011 - 23:48
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7779

CYTAT(3rdeye @ 19.11.2011 - 00:14) *
"Budda powiedział: Bądźcie sami dla siebie lampą."

Zapewne powiedział to człowiek który cierpiał z powodu ciemności.
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 19.11.2011 - 00:54
Post #10

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

No to ja jeszcze polecę film The Tree of Life

A szczególnie moment kiedy dinozaur w lesie zachowuje się jak sarna - niesamowite.
Znamy tylko jakieś sf gdzie tyranozaur pożera inne gatunki.
A tam ładnie przedstawione jak delikatne i podobne do naszego mogło być życie przed tysiącami lat.
Generalnie cały film dosyć cieżki - ale ma mocne momenty( w sensie bardzo zapierające dech w piersiach wizualnie i muzycznie) :)

Polecam.
Profile CardPM
+Quote Post
bielik110
post 19.11.2011 - 16:52
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8602

Uwielbiam Matrix :) ten film zmienił tor mojej ziemskiej podróży:)polecam z uwagą,słowo w słowo,prawdziwy majstersztyk kina,uważam go nr.1:)serdecznie pozdrawam:)
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 20.11.2011 - 01:02
Post #12

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

CYTAT(bielik110 @ 19.11.2011 - 16:52) *
Uwielbiam Matrix :) ten film zmienił tor mojej ziemskiej podróży:)polecam z uwagą,słowo w słowo,prawdziwy majstersztyk kina,uważam go nr.1:)serdecznie pozdrawam:)

Matrixa ogląadałem -ale szukam wciaż - obejrzyj powyższe:)
Profile CardPM
+Quote Post
3rdeye
post 21.11.2011 - 21:27
Post #13

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8624

CYTAT(bielik110 @ 19.11.2011 - 16:52) *

Też mi się bardzo podoba.
Przesiąknięty jest na maxa symboliką.
Czasem mam wrażenie, że śmiech i kpina systemu objawia się właśnie w taki sposób.

Dziś zasiadam odświeżyć drugą część i akurat coś takiego mi wpadło:
http://img141.imageshack.us/img141/282/126...rix22jpgnl8.jpg
warto przy tym wiedzieć, że Matrix powstał w 1999 roku.... a może dużo, dużo wcześniej ;)
Profile CardPM
+Quote Post
puppy
post 05.12.2011 - 18:46
Post #14

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8456

CYTAT(Zyga @ 17.11.2011 - 11:42) *

Ja też nie chcę cie urazić ale czy ty wiesz więcej?
Wszyscy jesteśmy uczniami dążącymi do doskonałości (moje słowa) :D
A co do filmu to polecam Waking Life ;)
Profile CardPM
+Quote Post
Basileus
post 09.02.2012 - 14:07
Post #15

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 8717

Nie mieszajcie oobe z religią, ono porostu jest tak jak my przed kompami na tym forum i tak sadze musimy je postrzegać , polecam poczytać Monroe i Moe . oobe porostu jest częściom nas która muśmy sobie uświadomić jak małe dziecko że ma ręce , nogi i może chodzić i dotykać
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic