Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Na Wieczność We śnie
geo
post 07.08.2007 - 13:23
Post #1

Przyjaciel Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 1694

Chciałem wam przedstawić moją teorie przez którą możecie się już nigdy nie obudzić ze snu;//.Nie wiem czy jest to możliwe aby mieć taki sen ale warto nad tym pomyśleć.A więc sen jest to wymysł wyobraźni więc jeżeli we śnie będzie nam się śniło że czas leci milion razy wolniej to będzie nam się zdawało we śnie że śpimy już całe wieki podczas gdy to bylo np tylko 10 min.Ciężko mi to wytłumaczyć.Nasze uśpiona świadomość myśli ze śpimy już wiele godzin a w rzeczywistości jest to tylko jedna minuta xD pomotane ale spróbujcie sobie to wyobrazić.W razie pytań,wątpliwości pytajcie .
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 14)
luchessi
post 07.08.2007 - 13:34
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1370

uwazam ze to ciało odpowiada za sen i jesli juz bedzie wypoczete to przywola swiadomosc do pozadku. Jezeli jednak to prubowales to napisz.
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 07.08.2007 - 13:54
Post #3

Świadomie Śniący
Nr użytkownika: 1691

CYTAT(geo @ 07.08.2007 - 14:23) *
Chciałem wam przedstawić moją teorie przez którą możecie się już nigdy nie obudzić ze snu;//.Nie wiem czy jest to możliwe aby mieć taki sen ale warto nad tym pomyśleć.A więc sen jest to wymysł wyobraźni więc jeżeli we śnie będzie nam się śniło że czas leci milion razy wolniej to będzie nam się zdawało we śnie że śpimy już całe wieki podczas gdy to bylo np tylko 10 min.Ciężko mi to wytłumaczyć.Nasze uśpiona świadomość myśli ze śpimy już wiele godzin a w rzeczywistości jest to tylko jedna minuta xD pomotane ale spróbujcie sobie to wyobrazić.W razie pytań,wątpliwości pytajcie .

Ciekawe... A ciekawe czy mozna w stanie oobe nigdy nie wyjsc, np gdybym bardzo chciał tam zostac bo byłoby mi tam cudownie i np zerwałbym line która łaczy moje ciało z dusza... a czy jak ktos jest w śpiączce to jego dusza jest w ciele czy moze lata i szuka swego ciała ?? A człowiek jest w tej duszy i nia kieruje ?
Profile CardPM
+Quote Post
cr4sher
post 07.08.2007 - 14:07
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1722

CYTAT(luchessi @ 07.08.2007 - 14:34) *
uwazam ze to ciało odpowiada za sen i jesli juz bedzie wypoczete to przywola swiadomosc do pozadku. Jezeli jednak to prubowales to napisz.

autorowi tematu chyba chodzilo o to, ze odczucie czasu pomiedzy zasnieciem, a obudzeniem wydluza sie. Tak wiec wydaje mi sie, ze teoretycznie jest to mozliwe, poniewaz czesto tak jest, ze sen, w ktorym wydawalo nam sie, ze trwal pare godzin, tak naprawde mogl trwac parenascie minut. Gdyby ktos potrafil ten stan wydluzac to byc moze moglby sie w nim dosc dlugi czas utrzymac, ale na pewno nie wiecznosc. Chociaz z drugiej strony tak naprawde moze nam sie tylko wydawac, ze sen trwal pare godzin, a trwal tyle samo co w rzeczywistosci, tylko np. odbior roznych bodzcow zostal przyspieszony. Tak jakby mozg szybciej przetwarzal obrazy, przez co moglo by nam sie wydawac, ze snilismy dluzej, a tak naprawde trwalo by to znacznie krócej.
Mysle, ze jezeli chodzi o to, mozemy tylko spekulowac... Jednakze czegos takiego, jak to ze "nigdy sie nie obudzimy ze snu" nie ma.... Poza tym wydaje mi sie, ze gdyby czlowiek mial przez tak dlugi czas przebywac w snie, to pewnie predzej czy pozniej przerodzilo by sie to w LD bo dostrzegl by ta nietrwalosc obrazow itp. A z LD jak wiadomo mozna sie obudzic. Poza tym jezeli ktos by potrafil "wydluzac", czy "skracac" sny to musialby podczas snu byc swiadomy(LD)...
Profile CardPM
+Quote Post
bobek_balinek
post 07.08.2007 - 14:23
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1039

Heh teoria godna gratulacji.. lecz..
my posiadamy ciała fizyczne, które włączają, wyłączają odpowiednie funkcje jak jakis program komputerowy.. Czas snu to czas kiedy organizm zwalnia i sie regeneruje.. do czasu. Więc jakiekolwiek próby naturalnego śnienia przez wieczność są niemożliwe.. gdyż nasz "zegar biologiczny"(nazwijmy to tak... bo nie mam pomysłu na inne określenie) wyłącza sen kiedy ciało jest w pełni świeże i odrestaurowane.. no donra - zregenerowane.

dragon1.. to zerwanie nici to smierć. bo defakto tak sie dzieje gdy umierasz, dusza na stałe sie odlącza, czyli "srebrne nici" znikają. Ale nie wierze by komus tak strasznie sie podobało, by chciał tam zostać...
Profile CardPM
+Quote Post
cr4sher
post 07.08.2007 - 14:36
Post #6

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1722

#dragon1
Nie można...
No chyba, ze twoje cialo fizyczne, by stracilo zywotnosc:p np. wychodzisz z ciala, znajdujesz sie w astralu, a w tym czasie, morderca wdziera sie do twojego domu i ci wbija noz w serce lol
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 07.08.2007 - 17:06
Post #7

Świadomie Śniący

CYTAT(bobek_balinek @ 07.08.2007 - 15:23) *
Ale nie wierze by komus tak strasznie sie podobało, by chciał tam zostać...

A dlaczego ?? Podobno tam nie ma bólu, poruszasz sie za pomoca mysli, nie mozna umrzec bo juz sie jest martwym.. i jest cudownie...
Profile CardPM
+Quote Post
geo
post 07.08.2007 - 22:47
Post #8

Przyjaciel Rodziny

no dobra bobek ale chodzilo mi o to ze podczas tej regeneracji czyli założmy 8 h mozesz mieć sen w którym wydaje ci się cały czas że śni ci sie coś już kilka dziesiąt godzin.całkowicie zrozumiał mnie Cr4sher jak i również bardziej klarownie wytłumaczył to o co mi chodziło.Mam jeszcze jedną teorię związaną z kolorami ale tą teorie jest baaardzo ciężko wytłumaczyć xD
Profile CardPM
+Quote Post
Noobek
post 08.08.2007 - 04:01
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 454

CYTAT(geo @ 07.08.2007 - 23:47) *
no dobra bobek ale chodzilo mi o to ze podczas tej regeneracji czyli założmy 8 h mozesz mieć sen w którym wydaje ci się cały czas że śni ci sie coś już kilka dziesiąt godzin.całkowicie zrozumiał mnie Cr4sher jak i również bardziej klarownie wytłumaczył to o co mi chodziło.Mam jeszcze jedną teorię związaną z kolorami ale tą teorie jest baaardzo ciężko wytłumaczyć xD

Tłumacz, wspólnymi siłami zrozumiemy :D
Ta "kkompresja czasu", o której mówisz, obawiam się, zachodzi podczas niemal KAŻDEGO snu! Faza REM (ta, podczas której właśnie pojawiają się sny), jeśli jeszcze dobrze pamiętam, trwa średnio pół godziny (po niej następuje druga faza, której nazwy nie pamiętam, ale trwa 1,5 godziny) i jest krótsza nad ranem. A właśnie te sny z nad rana pamiętamy najlepiej. Czyli teraz pomyśl, ile trwał twój ostatni sen? Bo ja wyśniłem ostatnio prawie cały dzień (16 godzin?). A zgodnie z naukową teorią mój mózg śnił przez... 20 minut?
Profile CardPM
+Quote Post
mono
post 08.08.2007 - 07:44
Post #10

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 675

dragon, tez kiedyś myślałem jakt ty, ale zapewniam cie że jak uda ci się wyść, bedziesz tak zajebiście szczęśliwy że nie przyjdzie ci na myśl umieranie ;p
Profile CardPM
+Quote Post
bobek_balinek
post 08.08.2007 - 10:10
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1039

Hm... geo w Astralu czas nie istnieje. I nie jest w żaden sposób powiązany z tym tutaj. Możesz tam przeżyć tydzień a spać tutaj 12 godzin. Noobek to wytłumaczył bardziej naukowo..
Profile CardPM
+Quote Post
geo
post 08.08.2007 - 11:43
Post #12

Przyjaciel Rodziny

no możesz przeżyć tydzień a możesz przeżyć rok przez te 12 h :D.No niewiem ale sądze że to jest w jakiś sposób możliwe
Profile CardPM
+Quote Post
Drag0n
post 11.09.2007 - 19:01
Post #13

Świadomie Śniący

CYTAT(mono @ 08.08.2007 - 08:44) *
dragon, tez kiedyś myślałem jakt ty, ale zapewniam cie że jak uda ci się wyść, bedziesz tak zajebiście szczęśliwy że nie przyjdzie ci na myśl umieranie ;p

A czemu, przeciez po śmierci bede to czuł cały czas. ;P
Profile CardPM
+Quote Post
Szopen
post 17.02.2008 - 23:07
Post #14

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2905

hahaha, bardzo fajne. też to zauważyłem... Jest to super sprawa. Mam czesto tak. Śpię pare dni we śnie, a w FŚ jakieś 2h. Może znacie jakiś super sposób by wywołać taki stan? Ja jednynie zauważyłem, że zdaża mi się to gdy wstanę z godzinę przed zwyklym wstaniem (np. do szkoły). Czyli jak normalnie wstaje o 7 a szkoła na 8 godzinę to budzę się o 6 i nie wstawając dalej zaspiam. Może znacie jakieś inne sposoby?

Przepraszam za niechlujność, nie mam fire foxa (spr. bł.) i nie chce mi się... - sory
Profile CardPM
+Quote Post
marcinek665
post 17.02.2008 - 23:22
Post #15

Częsty Gość Rodziny
**
Nr użytkownika: 2370

Chciałbym zauważyć, że kiedy w moich snach czas się dłuży (a jest to na prawdę rzadko) to po obudzeniu, czuję się baaardzo wypoczęty. Może jest to spowodowane tym, że umysł myślał o dłuugim śnie. Myślę sobie, jakby to było, gdyby usnęło się na jakiś tydzień (w śnie). Może byłbym wypoczęty na tyle, że mógłbym nie spać przez 24h?? To będe musiał pozostawić w fazie domysłów, bo zanim przytrafi mi się taki stan, to dużo upłynie wody w Wiśle (czy jak to się pisze).
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic