Steven Frayne Zupełnie Jak Jezus – Jak On To Robi?, Kanał Discovery "Wiecej niż Magia" Dynamo |
|
|
_Voyager_
|
12.11.2012 - 20:18
|
Przyjaciel Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 9210

|
Można zobaczyć wszystkie cuda znane z Nowego Testamentu. Wg. pracowników stacji Discovery: "twierdzą, że całość produkcji robiona jest bardzo niskim budżetem, nie ma żadnego reżysera. Wiele rzeczy wykonywanych przez Stevena Frayne'a jest improwizowanych i nikt z ekipy nie wie, co się będzie działo." Jest to poważna stacja, nastawiona na naukę, która raczej nie może sobie pozwolić, żeby zepsuć reputacje wpuszczając ludzi w kanał. Jeśli założymy ze nie ma efektów specjalnych, cięć fotoshop - kuglarskich sztuczek ze strony Discovery. Bo jakby były, to jaki sens ma taki program..., żaden. Wiec jak on to robi, może ktoś wie :) Może wykorzystuje energie chi. Niektóre tylko sztuczki można wyjaśnić. A co z pozostałymi... Jak je racjonalnie wytłumaczyć. Jeśli jeszcze nie widziałeś, warto obejrzeć, robi wrażenie :) Człowiek ten chodzi po ścianach, wodzie, unosi się, unosi innych, ożywia motyle, przechodzi przez szybę, znika, czyta w myślach itp.http://www.youtube.com/watch?v=34UwrWTXLIQ...;feature=relmfuhttp://www.youtube.com/watch?v=m1RbRsRahGI...screen&NR=1
|
|
|
|
|
|
2 Stron
1 2 >
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 20)
Pavveł
|
12.11.2012 - 20:49
|

Nr użytkownika: 3901

|
lol, co za tytuł tematu, zupełnie jakby najważniejsze i najniezwyklejsze rzeczy, jakie robił Jezus, to chodzenie po wodzie i inne "cuda"... prawdziwe cuda mierzą się w szczerym uśmiechu ludzi, w miłości, w poczuciu bezpieczeństwa, akceptacji i błogości... i o tym właśnie nauczał... ale każdy szuka czego chce, a co szuka, to znajduje... pozdrawiam
ps: uncommon, o ile się nie mylę, że to dotyczyło tego przypadku, to pod wierzchnią taflą wody znajdowała się odpowiednich rozmiarów szklana płyta ;]
|
|
|
|
|
|
Inkluzo
|
12.11.2012 - 21:46
|
Przyjaciel Rodziny

Nr użytkownika: 6305

|
Cóż, nie mam zamiaru ani się kłócić, ani wmawiać komuś na siłę, że nie ma racji;) Dynamo jest iluzjonistą. Tak samo jak Criss Angel, David Blaine, David Copperfield, Maciek Pol, Sławomir Piestrzeniewicz i tysiące innych ludzi, którzy zajmują się sztuką iluzji. Niesamowicie cieszę się, że jestem jednym z nich, bo iluzją pasjonuję się od kilku lat i jest to piękna sztuka. Jak śpiew, rysowanie, czy taniec. Znam wielu iluzjonistów, wielu jeszcze poznam. Nie ma tutaj "prawdziwej" magii. To są sztuki iluzjonistyczne. Są tak zbudowane, że widz ma się nie domyśleć jaki jest sekret. Dlatego niektórzy na siłe szukają w tym nadprzyrodzonych mocy. Takich nie ma. To ma służyć zadziwieniu i zabawieniu widza. Jeśli ktoś mocno wierzy w pakty z diabłem, będzie widział w numerach iluzjonisty pakt z diabłem, jeśli ktoś mocno wierzy w telekinezę, będzie chciał wierzyć, że iluzjonista posiadł taką umiejętność. Wiecie o co mi chodzi?;) Iluzjonista jest iluzjonistą. Nie czarodziejem.
Ale wiem, że niektórzy dalej będą upierali się przy swoim, a ja przy swoim :P Chciałem Wam tylko dać taki ogólny obraz i wypowiedź kogoś, kto siedzi "po tej drugiej stronie". Nie ma tu żadnych magicznych mocy, żadnych nadprzyrodzonych zdolności. Zamiast tego, coś znacznie lepszego - niezwykły ludzki spryt. I to bez pomocy diabłów i ufoludków.
|
|
|
|
|
|
Inkluzo
|
12.11.2012 - 22:04
|
Przyjaciel Rodziny

|
Zielarz, a miałem Cię za kumatego, rozgarniętego gościa:) Nie zazdroszczę, wprost przeciwnie - cieszę się, że chłopak, który zaczynał od prostych sztuczek i występów na ulicy, robi teraz światową sławę i propaguje taką piękną sztukę, w taki czy inny sposób. Iluzjoniści potrafią znikać przedmioty, lewitować je, robić mnóstwo innych rzeczy. Czy używają do tego energii chi? Zapytajcie ich o to, a albo na Was dziwnie popatrzą i odejdą, albo jak ja, postarają się Wam wytłumaczyć, że to nie o to tutaj chodzi.
Plemnik i komórka jajowa, to nie żadna "magia". To biologia. Prawdziwa nauka, nie pseudonauka.
|
|
|
|
|
|
Inkluzo
|
12.11.2012 - 22:21
|
Przyjaciel Rodziny

|
Spokojnie, nie zmieniam. Ciekawie i kulturalnie sie z Tobą rozmawia. Nie chcę zabrzmieć jak ktoś kto zazdrości, jak to sam stwierdziłeś, ale Dynamo ma naprawdę wielu sponsorów i całą stację Discovery za sobą.
Są numery, które jestem w stanie powtórzyć. Są numery, których nie powtórzę nigdy, a wiecie dlaczego? Bo wymagają olbrzymich nakładów finansowych. Nie energii chi, a mnóstwo kasy oraz ludzi, którzy coś zbudują, którzy wszystko odpowiednio zaaranżują. Achh, gdyby tylko TVN albo Polsat zechciał wyprodukować jakiś własny program o iluzji:) Mamy w Polsce iluzjonistów, którzy swoimi występami objeżdżają cały świat. Tylko jakoś się o nich bardzo rzadko słyszy, prawie w ogóle. Szkoda że iluzja w Polsce jest niedoceniana, bo to niesamowita sztuka. No ale trochę jest tak, że to telewizja dyktuję co jest modne, a co nie. Mieliśmy 52 na MTV, ale jakoś zniknęło;)
I nie zielarzu, nie wszystko robi spontanicznie. To tak ma tylko wyglądać, jakby robił to "ot tak, po prostu". Na tym to polega. W iluzji jest wiele aktorstwa, bo to bardzo ważne. Z drapaniem gościa po plecach, czy tam po nosie sam niegdyś robiłem. Drapało się jedną osobę dwa czy trzy razy po nosie, a odczuwała to druga osoba. Bardzo dużo rzeczy, które robi Dynamo, cały czas robi wielu innych iluzjonistów. Tylko teraz akurat przyszedł taki bum na Dynamo. Kiedyś był David Blaine, Criss Angel, teraz jest Dynamo. Za kilka lat pojawi się inny iluzjonista.
|
|
|
|
|
|
Pavveł
|
12.11.2012 - 22:22
|

Nr użytkownika: 3901

|
Mistrzowie Chi to inna sprawa, ale nie wiem czemu nazywasz ich satanistami o.O Zlajkowałem tamten post za linka ;) Zachodni iluzjoniści raczej nie posługują się świadomym kontrolowaniem Chi, a przynajmniej nie w takim stopniu, żeby zrobić jakąś "sztuczkę". A jeśli nawet, to takich nie znam :P Jednak tu rozpatrujemy iluzjonistów, którzy po prostu kantują, ku uciesze gawiedzi. Kiedyś było trudniej, bo nie było takiej techniki, a ludzie byli zaraz obok i mogli coś przyuważyć. Teraz dużo sztuczek jest pokazywanych na Youtubie, a "przypadkowi gapie" to często podstawieni ludzie grający swoje role. Wszystko nakręcone tak, aby na ekranie wyglądało "magicznie". I tak jest przynajmniej z tym chodzeniem po basenie: https://www.youtube.com/watch?v=sBQLq2VmZcA Płyta może jest ze szkła, albo (co bardziej prawdopodobne) z jakiegoś materiału sztucznego o współczynniku załamania światła bardzo zbliżonym do wody; jest wąska i podłużna. O mocowanie się nie martwcie, są sposoby. Ludzie przepływają, ale pod, a nie przez, a ci co się kąpią, to obok. Gdyby to zresztą było kręcone kalkulatorem, albo ziemniakiem przez przypadkowego przechodnia, to jeszcze co innego, a tu widać profesjonalny sprzęt, skoro na taki było ich stać, to na odpowiednie przygotowanie scenerii myślę, że także :) Pozdrawiam "wiarków" i "niedowiarków" ;P I jeszcze coś dla humoru :P https://www.youtube.com/watch?v=8I8R0mI6hEI
|
|
|
|
|
|
Inkluzo
|
12.11.2012 - 22:42
|
Przyjaciel Rodziny

|
E tam, magia istnieje:) W umyśle widza. W pokazach chodzi o to, żeby dać widzowi coś, czego nie widzi na co dzień i to, żeby dorosły widz, znów poczuł się jak dziecko, które wierzy w tę magię. Ale tak naprawdę wie, że to magiczne sztuczki, że gdzieś jest haczyk. I to jest cała esencja iluzji;) Tak samo jak kiedy oglądamy film, wiemy, że zabijana osoba jest aktorem. Iluzjonista to też aktor. Iluzjoniści mają bawić ludzi, dawać taki prawdziwy entertainment. I Dynamo robi to świetnie. I jest iluzjonistą, nie ufoludkiem :P
Wchodzę tu sobie na forum, patrzę, a tu temat o iluzji. Fajnie;)
|
|
|
|
|
|

2 Stron
1 2 >
|
 |
|