Dla Odprężenia, Ale I Dla Refleksji. :) |
|
|
2 Stron
1 2 >
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 20)
iumi
|
18.11.2012 - 19:35
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 7715

|
CYTAT(Zielarz Gajowy @ 18.11.2012 - 19:26)  Człowiek i przyroda to jedno. Patrzyłem dzisiaj na goły dąb i tak w sumie oczywista sprawa przyszła mi do głowy a mianowicie, że gałęzie drzew wyglądają jak układ krwionośny. Drzewo bierze energię z Ziemi a poprzez końcówki gałęzi jakby wysyła w przestrzeń (emamuje). To podobieństwo gałęzi drzew, odnóg rzek i głównego koryta i nasz układ krwionośny potwierdza to, że jesteśmy wszechświatem a nawet milionami wszechświatów. Jądra naszych komórek to mini czarne dziury o czym wspominał: http://www.symetrix.pl/Aktualnosci/Nowy-Sw...i-czarna-dziurea w nich kolejne wszechświaty. Gromady galaktyk wyglądają jak nasz układ nerwowy i takich przykładów można by mnożyć. Tylko poprzez pełną otwartość można stać się całością. Tzw. fraktale :) CYTAT(Jarzyn44 @ 18.11.2012 - 16:46)  Słyszałem kiedyś że ludzie tym różnią się od zwierząt, że wierzą w Boga. Zastanawiałem się nad tym, i pomyślałem że być może tylko ludzie wierzą w istnienie Boga, zwierzęta po prostu wiedzą że On istnieje ? Pod warunkiem, ze on istnieje. Wydaje mi sie, ze nie dopuszczasz innej mozliwosci, otwórz umysł ;)
|
|
|
|
|
|
Jarzyn44
|
18.11.2012 - 20:15
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 8610

|
CYTAT Pod warunkiem, ze on istnieje. Wydaje mi sie, ze nie dopuszczasz innej mozliwosci, otwórz umysł ;) Wychodzę z pewnego założenia- Bóg istnieje, nie wiemy jedynie w jakiej formie. Dla Stephena Havkinga Bóg będzie zbiorem praw fizyki rządzących we wszechświecie, dla katolika-wszechpotężny duch z siwą brodą, dla kogoś innego Bóg będzie całym tym wielkim organizmem w któym żyjemy, i którego jesteśmy częścią. Dla jednych będzie osobą, dla jeszcze innych Bóg osobowy wyda się niemożliwy, no właśnie - czy Bóg jest osobą? Ludzie są osobami, gdyby trójkąty wyobrażały sobie Boga, miałby on zapewne 3 boki, ale Bóg nie musi być osobą- może być kimś więcej, woobec Boga osobowi ludzie mogą być istotami tak samo nieinteligentymi jak dla nas rośliny :) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|

2 Stron
1 2 >
|
 |
|