Obe Rebelia Dla Niewidomych, "Otwórzmy im oczy na lepszy świat" |
|
|
3 Stron
1 2 3 >
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 20)
kamglow
|
11.08.2007 - 11:23
|
Guests

|
AudioBook.. obawiam sie ze mały odsetek niewidomych przegląda internet w poszukiwaniu za takimi ksiązkami. Chyba ze chcemy działac we wlasnym srodowisku.
hmm
|
|
|
|
|
|
nerhaa
|
11.08.2007 - 12:32
|
Guests

|
a nikt nie pomyślał Brail'u...
są też syntezatory mowy, które mogą książkę przeczytać, są też takie które czytają online i z tekstów online... A MIWPC powinien chyba czytać autor :p On będzie wiedział jak to odczytać.
Tylko małe przypomnienie, hehe...
Na razie raptem kilka, kilkanaście osób z tego forum potrafi wychodzić i są w pełni sprawni, a wy bierzecie się za szerzenie Rebelii... Najpierw nauczmy się sami wychodzić zanim zaczniemy innych przekonywać, że obe istnieje. Co chcecie mówić ludziom:
- stary mówię ci OBE to zajebista sprawa, wychodzisz z ciała i jesteś wolny!! - o super! a jak tam jest? - no stary zajebiscie, robisz co chcesz, sam kreujesz rzeczywistość!! - i co ty wychodzisz z ciała? trudne to pewnie jest? - eeee, nooo stary ja jeszcze nie wychodzę, ale mówię ci, tam musi być zajebiście, tak wszyscy mówią! - daj sobie spokój, hahahaa...
Tak może się potoczyć większość rozmów. Jak to mawia Darek - nas jest 300! Ale może maksymalnie 30 wychodzi :/ Jak 300 będzie wychodzić, wówczas będzie czas na rebelię...
|
|
|
|
|
|
...
|
11.08.2007 - 13:17
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 1736

|
Co do niewidomych, to nie tylko sam sposób się przyda, ale...też pomoc w innej kwestii. Wyobraźcie sobie jak to jest nie widzieć od urodzenia, potem dowiedzieć się, że można to robić poprzez OOBE. Stawiając się w pozycji takiej osoby: na początku zjawiska wydałyby mi się naprawdę trudne do zrozumienia, bo skoro nie widziałam to nie wiem jak to jest WIDZIEĆ. Po drugie jeśli ciągle by mi nie wychodziło, te powiedzmy 2 lata itd. - to byłabym chyba bardziej rozgoryczona niż przeciętna osoba próbująca wyjść (zwłaszcza jeśli dawniej widziałam i nie jestem niewidoma od urodzenia). Dlatego dodatkowa pomoc i wsparcie też by się przydały niektórym osobom, a także ciepło, miłość itd. Bo naprawdę ciężko zapewne po jakimś czasie wyjść z ciemności. Np. niektóre osoby niewidzące od zawsze mogą na początku nie rozumieć pewnych zdarzeń, a niektóre z tych co widziały, tak bardzo mogą chwycić się tej deski ratunku, że może to być także dla nich ciężkie, jeśli nie będzie się udawać. Do tego też potrzebne jest pewne fachowe wsparcie, cierpliwość itd. Tak myślę....
Jednak fajnie byłoby takie coś móc urządzić...lektor...właśnie. Opcja męskiego i żeńskiego głosu. Gdyby tak się dało, pokazać światełko w ciemności...ach jak pięknie by było....
Pozdrawiam Ciepluteńko
|
|
|
|
|
|
paciorek
|
11.08.2007 - 13:27
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 229

|
CYTAT(nerhaa @ 11.08.2007 - 13:32)  a nikt nie pomyślał Brail'u...
są też syntezatory mowy, które mogą książkę przeczytać, są też takie które czytają online i z tekstów online... A MIWPC powinien chyba czytać autor :p On będzie wiedział jak to odczytać. Tylko małe przypomnienie, hehe...
Na razie raptem kilka, kilkanaście osób z tego forum potrafi wychodzić i są w pełni sprawni, a wy bierzecie się za szerzenie Rebelii... Najpierw nauczmy się sami wychodzić zanim zaczniemy innych przekonywać, że obe istnieje. Co chcecie mówić ludziom:
- stary mówię ci OBE to zajebista sprawa, wychodzisz z ciała i jesteś wolny!! - o super! a jak tam jest? - no stary zajebiscie, robisz co chcesz, sam kreujesz rzeczywistość!! - i co ty wychodzisz z ciała? trudne to pewnie jest? - eeee, nooo stary ja jeszcze nie wychodzę, ale mówię ci, tam musi być zajebiście, tak wszyscy mówią! - daj sobie spokój, hahahaa...
Tak może się potoczyć większość rozmów. Jak to mawia Darek - nas jest 300! Ale może maksymalnie 30 wychodzi :/ Jak 300 będzie wychodzić, wówczas będzie czas na rebelię... Całkowcie się z Tobą niezgadzam. Tak, dobrze czytasz nie zgadzam się z Tobą. 1. Braillu? Ty wiesz ile potrzeba na takie coś pieniędzy? Przynajmniej 20x tyle co na wersje audio więc po co tracić tyle kasy skoro lepiej posłuchać? 2. Syntezaotry mowy? Człowieku zastanów się! Chciałbyś słuchać książki z syntezaotra mowy?! Bo ja kurde nie! Więc nie każ tego robić ludzią cierpiącym! Czytać te książki musi ciepły głos pełen miłości, a nie jakieś komputerowe bredzenie bez grama uczucia! 3. Dlaczego ludzie mają nie przekonywać innych tylko dlatego, że do tej pory sami nie wyszli?! No pomyśl! Jak ty, albo większość ludzi z tego forum dowiedziało się o OBE?! Przeczytało jakąś strone, albo książke! Tak! Czy wierzysz we wszystko co czytasz?! Nie! Ale uwierzyłeś w OBE i postanowiłeś się tym zająć czyż nie?! No właśnie! Dlatego całkowicie się z Tobą nie zgadzam! Nie mamy mówić o tym wszystkim tylko ludzią ktorzy są do tego odpowiedni drogi nerhaa. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
kamglow
|
11.08.2007 - 14:02
|
Guests

|
Slothia wspominiała o czymś takim "czlowiek nigdy niewidzial - ciekawe co by zobaczyl w oobe"
ja wspominam o czyms takim "zamknięto 2 malutkich dzieci, jakos je podtrzymywano przy zyciu. Trzymano je tam miliardy lat, bo ludzie chcieli sie dowiedziec w jaki sposob będą sie komunikowały, itp. Rozwineła sie inna cywiliacja, ci ludzie nie porozumiewali sie za komocą krtani. Bo rodząc sie potrafią tylko płakać, a płaczem sie nieda porozumieć. Rozwinęły wiec własny język"
Jak sie to ma do tego co pisała Slothia. Nie wiem :P
Co do nerhaa i paciorek, Wiara mas racje paciorek. ;D
|
|
|
|
|
|
Ketrab
|
11.08.2007 - 14:22
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 496

|
Nerhaa ,Focus >
Niewidomi Stukając białymi laskami w bruk stwarzamy dystans nieodzowny. Kosztuje każdy krok. W pustych źrenicach wciąż umiera świat do siebie samego niepodobny: świat złożony nie z barw, lecz z łoskotów (kontury, linie szmerów). Pomyśl, z jakim trudem dojrzewa się do całości, gdy zawsze tylko część zostaje i tę część musimy wybierać. O jakże chętnie każdy z nas wziąłby cały ciężar człowieka, który bez laski białej obejmuje od razu przestrzeń! Czy zdołasz nas nauczyć, że są krzywdy inne prócz naszej? Czy potrafisz przekonać, że w ślepocie może być szczęście?
Czy głodny zrozumie najedzonego? Zamknij oczy na jedną godzinę ,nawet na 15 minut , pochodź po domu czy czujesz niemoc? A teraz tak przez następny dzień,następny......... Podchodzi do ciebie nieznajomy i mówi ci że możesz być tak szczęsliwy że nawet nie jesteś sobie w stanie tego wyobrazić , możesz być wolny, znów widzieć ...... Co czujesz? Nieznajomy mówi ci także ze jeżeli bedziesz bardzo pragnął możesz pozbyć się swojego upośledzenia , na przykładzie Darka Mamy, widzimy jak silna jest autosugestia odpowiednia afirmacja sygnał do podświadomości , tam nie ma granic ...............pozdro
|
|
|
|
|
|
mind trainee
|
11.08.2007 - 15:05
|
Guests

|
ivonaPomysł z syntezatorem mowy nie jest wcale taki zły. Powyżej umieściłem link do syntezatora ivona. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak działa to można spróbować. Wystarczy wpisać tekst, a syntezator to odczyta.
|
|
|
|
|
|
r_m
|
11.08.2007 - 15:50
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: OOBE VIP

Nr użytkownika: 11

|
wydaje mi się że taki niewidomy będzie miał 10x tyle zapału co my bo będzie ciekaw jak to jest widzieć ;]. Pomysł bardzo dobry.
|
|
|
|
|
|
nerhaa
|
11.08.2007 - 17:22
|
Guests

|
CYTAT(paciorek @ 11.08.2007 - 14:27)  Całkowcie się z Tobą niezgadzam. Tak, dobrze czytasz nie zgadzam się z Tobą. 1. Braillu? Ty wiesz ile potrzeba na takie coś pieniędzy? Przynajmniej 20x tyle co na wersje audio więc po co tracić tyle kasy skoro lepiej posłuchać? 2. Syntezaotry mowy? Człowieku zastanów się! Chciałbyś słuchać książki z syntezaotra mowy?! Bo ja kurde nie! Więc nie każ tego robić ludzią cierpiącym! Czytać te książki musi ciepły głos pełen miłości, a nie jakieś komputerowe bredzenie bez grama uczucia! 3. Dlaczego ludzie mają nie przekonywać innych tylko dlatego, że do tej pory sami nie wyszli?! No pomyśl! Jak ty, albo większość ludzi z tego forum dowiedziało się o OBE?! Przeczytało jakąś strone, albo książke! Tak! Czy wierzysz we wszystko co czytasz?! Nie! Ale uwierzyłeś w OBE i postanowiłeś się tym zająć czyż nie?! No właśnie! Dlatego całkowicie się z Tobą nie zgadzam! Nie mamy mówić o tym wszystkim tylko ludzią ktorzy są do tego odpowiedni drogi nerhaa.
Pozdrawiam :) Może dlatego Brail, ponieważ 99% niewidomych czyta brailem i czytają magazyny, książki - Brailem, nie audio. Wiele osób niewidomych najczęściej ma też inne dysfunkcje, lub cząstkowe ich zaburzenia, dlatego audio trochę ogranicza... Wydanie książki brailem nie jest takie drogie jak się wydaje, na prawdę, a są instytucje, którzy mogą to wydać charytatywnie - radzę zapoznać się z tematem bliżej. Syntezator mowy - chodziło mi o syntezatory najnowsze czytające online, jeśli strona jest dostosowana pod syntezator, to taki niewidomy może wówczas spokojnie czytać nasze forum... A posłuchaj najpierw jak ci czyta taka Ivona, albo najnowsze syntezatory, które czytają przepięknie ;) Ad.3. Paciorek - mnie nikt nie przekonał i by nie przekonał - czytałem Monroe'a i mnie to zafascynowało, ponieważ w podobnych tematach siedziałem i jakoś naturalnie było mi przyjąć taką możliwość, ale jak chcesz przekonać typowego człowieka, który wierzy co najwyżej w kolację wieczorem, że może opuścić ciało? Jak mu powie 1 osoba, że może, bo ona potrafi, to ją wyśmieje, jak powiedzą 2 to powie, że to oszustwo - jak powie mu to 300-tu, to kolo oniemieje! Rozumiesz? Nic na siłę, nic w pośpiechu bo sobie tą rebelią co najwyżej wrogów zrobicie! Takie rzeczy nie mogą iść za impulsem "miłości" bo spalicie dobry pomysł... Jak powiedziałem znajomym, że mogą wychodzić z ciała, to pierwsze pytanie jakie padło (4 osoby niemal jednocześnie powiedziały): a już wyszedłeś? Odpowiedziałem, że jeszcze nie, ale pewnie mi się uda... Nie dokończyłem nawet, bo wszyscy wybuchli śmiechem i stwierdzili żebym jaj sobie nie robił... Łatwo nakłonić do obe osobę wierzącą w coś więcej niż "łyżkę", ale normalni ludzie potrzebują dowodów w dużych ilościach, a każdy kto sądzi, że Rebelia zmieni Polskę jest w błędzie - 10 osób wychodzi "zawodowo" i ma przekonać cały świat, haha - no Paciorek, bez jaj... CYTAT(Przemek1993 @ 11.08.2007 - 16:26)  Jeśli tak chccecie żeby wszyscy wyszli to pomuzcie nam... Może wam to łatwiej poszło, ale niektórym takim jak ja ciężko jest wyjść i czasem juz nawet myśle o samobójstwie żeby wyjść :( Może byście powyciągali nas co ... No właśnie o tym mówię, że normalni nie mogą wyjść, ci co w to wierzą, a nagle mają wychodzić wszyscy - ot tak, na pierdnięcie, bo miłość wszystko załatwi... bzdura. Cały plan i rebelia są zajebiste, ale nie popieram tego, jeśli to ma być akcja napalonych dzieciaków, którzy chcą pod hasłem miłości przekonać świat natychmiast i już... Przekonajcie z 5 swoich normalnych kumpli nie zajmujących się ezoteryką i przekonajcie starych, zrobicie to, to możecie działać dalej... małymi kroczkami... Niewidomi.. Większość z nich nie widziała rzeczywistości materialnej a ma nagle widzieć astral...
|
|
|
|
|
|
Ketrab
|
11.08.2007 - 17:45
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 496

|
CYTAT(nerhaa @ 11.08.2007 - 18:22)  Cały plan i rebelia są zajebiste, ale nie popieram tego, jeśli to ma być akcja napalonych dzieciaków, którzy chcą pod hasłem miłości przekonać świat natychmiast i już...
Przekonajcie z 5 swoich normalnych kumpli nie zajmujących się ezoteryką i przekonajcie starych, zrobicie to, to możecie działać dalej... małymi kroczkami...
Niewidomi.. Większość z nich nie widziała rzeczywistości materialnej a ma nagle widzieć astral... Nerhaa widzę zę nie rozumiesz tu jednej rzeczy , mówiu tu o ludziach szukających ostatniej deski ratunku , przysłowiowej brzytwy , może cieżko jest to zrozumieć ,tak samo jak niektórzy nie rozumieją nas . Nie ruszamy z rebelia na Przedszkole , więzienie czy poprawczak , to jest coś bardziej szlachetnego aniżeli ci się zdaję ,na razie są to tylko głuche spekulacje , rozmowy za i przeciw , tak jest zawsze, małymi kroczaki jak to nazwałeś . Nie bądź taki przeciwnik , sam miej pragnienie i daj go także innym , gadanie o tym że u nas nikt nie wychodzi jest totalnym nieporozumieniem jak na świecie by działo się tak jak ty mówisz to siedzielibyśmy teraz w szałasie rozpalając ogien krzemieniem ze słowami "wszystko powoli nigdzie się nam nie spieszy" p.s Przypomniał mi się mój sąsiad który siedzi cały dzień przed telewizorem z Turem w ręce mówiąc "Ja nic nie robie bo i tak tajfun przyjdzie i wszystko zniszczy " (:
|
|
|
|
|
|

3 Stron
1 2 3 >
|
 |
|