|
|
27.01.2013 - 17:49
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Witam ponownie - coś ze mną jest nie tak, chyba... Niedawno jeszcze pamiętałem moje sny, a teraz to już w ogóle. I jak mam tu prowadzić notatnik, skoro niczego z marzeń sennych nie zapamiętuje. Ile trzeba minimum spać, aby COŚ się przyśniło?
|
|
|
|
![]() |
27.01.2013 - 17:59
|
|
|
haereticus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Bądź świadomy tego co robisz w dzień aby pamietać sny. Przed snem sobie przypominaj, i najlepiej powtórzaj że chcesz zapamiętać sen. We śnie wyłapuj dziwne nierealistyczne sytuacje, może pozwolą ci sie kapnac że cos jest nie tak. Co do ilości snu powstaja najczęsciej podczas fazy REM, czyli nad ranem gdzies (4-7) zalezy o której idziesz spać ale musisz odespać te 3h przynajmniej żeby zregenerowac organizm, lecz to nie reguła, wszystko jest warunkiem organizmu, i regeneracji. Mi ostatnio czesto sie coś sni w "głębokim", chociaz tak naprawde nie wiem moze poprostu mam nieraz, nie dlugi głęboki i REm sie zaczyna wczesniej. Trudno to wszystko objąc w jakieś ramy bo każdy człowiek to osobna jednostka. Najczęsciej sny trwają od 20-30minut( nawet mniej) a ludzią sie wydaje że snili cos całą noc.
|
|
|
|
27.01.2013 - 18:00
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Zależy, to wg mnie, od komfortu spania. Im lepiej zasypiasz tym masz lepszą pamięć. Przynajmniej ja tak mam.
|
|
|
|
27.01.2013 - 18:34
|
|
|
We śnie wyłapuj dziwne nierealistyczne sytuacje, może pozwolą ci sie kapnac że cos jest nie tak. Parę razy udało mi się patrząc np. na tabliczkę z jakimś napisem kilkakrotnie ją zmienia. Wtedy to mogłem sobie swobodnie chodzić we śnie. Jednak zdarzało mi się to bardzo rzadko. |
|
|
|
27.01.2013 - 19:32
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Ja sobie sny przypominam po chwili - spróbuj zaraz po obudzeniu wyczuć w jakim jesteś nastroju. Jakie uczucia Cię dosięgają - przymknij na chwilę oczy a nie zrywaj się na łapu capu.
po chwili zakumasz że miałeś(aś) jakieś uczucie odnośnie ostatniego snu - poszukaj głębiej - co to za uczucie? - czy śnił Ci się przyjaciel - jakaś sytuacja? Poszukuj - dopasowuj - a po chwili olśni cie i znajdziesz ścieżkę przypomnienia. A wtedy już z górki. Nagle otworzy się zapadka w pamięci i większość snu sobie przypomnisz. Jeśli przebudzisz się na chwilę w nocy pamiętając jakiś sen - nie idź od razu spać ponownie - opowiedz sobie ten sen z zamiarem że będziesz go pamiętać. Gdy położysz się bez tego - najprawdopodobniej pamięć snu przepadnie. |
|
|
|
27.01.2013 - 21:12
|
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |