CYTAT(luzak067 @ 30.08.2007 - 19:52)

Skro ja moge widzieć przez zamkniete oczy ( po głebokieju medytacji lub OBE) i słyszeć mentalnie (tj. hipnagogi) to oni tez to na pewno potrafią.
Widzisz przez zamknięte oczy bo świadomość oddaje władze podświadomości, która wywołuje obrazy przy zamkniętych powiekach. Podobnie jest ze słyszeniem mentalnym - odtwarzasz w umyśle dźwięki lub melodie, które wcześniej słyszałeś. Ale mózg osoby niewiadomej nie ma w płytkiej podświadomości obrazów, ponieważ nigdy nic nie widziała. Dlatego ona po prostu nic nie widzi, a jej podświadomy umysł żadnych obrazów nie wytworzy, bo nie ma skąd. Tak samo osoba głucha nie może odtworzyć dźwięków, lub melodii w swoim umyśle, ponieważ nigdy takich nie słyszała. Dlatego nie porównuj siebie do osób niepełnosprawnych. To że normalny człowiek potrafi chodzi nie oznacza, że człowiek, ze sparaliżowanymi nogami też będzie potrafił chodzić.
Natomiast jeżeli o OOBE chodzi sprawa wygląda inaczej. OOBE nie jest odtwarzaniem obrazów, czy odgłosów z mózgu. Mózg, ciało energetyczne wpływają na ciało astralne i wywołują tylko impuls, który oddziela ciało astralne od fizycznego. Ale to nie mózg jest źródłem przeżyć jakich doznajemy podczas OOBE, tylko wyższa jaźń, świat astralny etc. Osoba niewiadoma po wyjściu z ciała prawdopodobnie była by w stanie ujrzeć świat astralny tak samo jak każdy z nas. Chociaż jest też możliwe, że taki sposób postrzegania był by na tym etapie świadomości(kiedy pamięta się tylko fragmenty aktualnego życia) dla nich nie do przyjęcia i sami sprawili by to, że nic by nie widzieli/nie słyszeli. Pewna jest natomiast to, że osoba np. niewidoma po śmierci ujrzy prawdziwy świat, ponieważ były już przypadki śmierci klinicznej wśród osób niewidomych.
Takie jest moje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam