oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Emaptia Dla DiabŁa, czyli o integrowaniu i przemianie Jungowskiego cienia z naszym życiem
pigsonwings
post 23.08.2013 - 10:17
Post #1

haereticus
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Są różne szkoły buddyzmu, ogólnie widze że cała materia a napewno jej znaczna cześć jest "marą,szatanem", z drugiej strony skoro tu już jesteśmy to "doświadczajmy będą świadomym" bo w doświadczeniu egzystencji tkwi sens istnienia i naszego "boskiego pierwiastka"
Go to the top of the page

+Quote Post
stray.ghost
post 23.08.2013 - 10:35
Post #2

Dusza Towarzystwa

CYTAT(PigsOnTheWings @ 23.08.2013 - 11:17) *
Są różne szkoły buddyzmu, ogólnie widze że cała materia a napewno jej znaczna cześć jest "marą,szatanem"...
Też tak to odbieram.

CYTAT(PigsOnTheWings @ 23.08.2013 - 11:17) *
...w doświadczeniu egzystencji tkwi sens istnienia i naszego "boskiego pierwiastka"
Taka jest filozofia egzystencjalistów, ale wydaje mi się, że ona się bierze z silej potrzeby odnajdywania tego sensu.

+Quote Post
TyHu
post 23.08.2013 - 10:41
Post #3

Coprobo

Notatnik

nie ma sensu sens nadajemy sobie sami

+Quote Post
Foks
post 23.08.2013 - 11:02
Post #4

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zgodnie z teologią chrześcijańską szatani (duchy nieczyste) mają dostęp do ludzkiej pamięci, zmysłów i wyobraźni (poprzez obrazy i sugestie) ponieważ są to władze cielesne człowieka, nie mają jednak władzy nad wolną wolą ludzi ani ich intelektem (które są władzami duchowymi), nie znają też tajników ludzkiego sumienia. W wypadku zwykłych pokus za kluczową uznaje się walkę o pamięć i wyobraźnię człowieka. Duchy nieczyste, jako byty stworzone, nie mogą znać ludzkich myśli.

Abaddon - (hebrajskie) niszczyciel
Adramelech - diabeł samaryjski
Ahpuch - diabeł Majów
Amen - egipski bóg życia i płodności, z głową barana
Apollyon - grecki synonim Szatana, złośliwy chochlik
Aryman - diabeł mazdejski
Asmodeusz - hebrajski diabeł rozkoszy cielesnych i przepychu, pierwotnie "istota osądzająca"
Astaroth- fenicka bogini pożądania, odpowiednik babilońskiej Isztar
Azazel - (hebrajskie) uczył ludzi wyrabiania broni i kosmetyków
Baalberith - kanaański bóg porozumienia, z którego później uczyniono diabła
Bafomet - czczony przez templariuszy jako symbol Szatana
Balaam - hebrajski demon skąpstwa i chciwości
Bast - egipska bogini rozkoszy przedstawiana pod postaci kota
Beelzebub - (hebrajskie) Władca Much, określenie zapożyczone z symboliki skarabeusza
Behemot - hebrajska personifikacja Szatana przedstawiana pod postacią słonia
Beherit - syryjskie imię Szatana
Bil, - celtycki bóg Piekła
Chemosh - bóg ludu Moabitów, następnie diabeł
Cimeries - jeździ na czarnym koniu i włada Afryką
Coyote - demon Indian amerykańskich
Czort - rosyjskie imię Szatana, "czarny bóg"
Dagon - mściwy demon filistyński, władca mórz
Damballa - bóg-wąż czczony wśród wyznawców voodoo
Demogorgon - greckie imię diabła, które, według wierzenia, nie może być znane śmiertelnikom.
Diabolos - (greckie) "spływający w dół"
Dracula - rumuńskie imię diabła
Emma-O - japoński władca Piekła
Eurynomos - grecki książę śmierci
Fenrir - syn Lokiego, przedstawiany pod postacią wilka
Gorge - skrót od Demorgorgon, greckiego imienia diabła
Haborym - hebrajski synonim Szatana
Hekate - grecka bogini świata podziemnego i czarów
Isztar - babilońska bogini płodności
Kali - (sanskryckie) córka Sziwy, wysoka kapłanka thugów
Lilith - hebrajska kobieta-demon, pierwsza żona Adama, która wprowadziła go w arkana magii
Loki - diabeł w mitologii germańskiej
Mammon - aramejski bóg bogactwa i zysku
Mania - etruska bogini Piekła
Mantus - etruski bóg Piekła
Marduk - bóg miasta Babilon
Mastema - hebrajski synonim Szatana
Mefistofeles - (greckie) ten, który unika światła; patrz: Faust
Melek Taus - diabeł jezydów
Metztli - aztecka bogini nocy
Mictlan - aztecki bóg śmierci
Midgard - syn Lokiego, przedstawiany jako wąż
Milcolm - diabeł Ammonitów
Moloch - demon fenicki i kanaański
Mormo - (greckie) władca upiorów, partner Hekate
Naamah - hebrajska kobieta-demon uwodząca mężczyzn
Nergal - babiloński bóg Hadesu
Nihasa - diabeł Indian amerykańskich
Nija - polski bóg podziemnego świata
O-Yama - japońskie imię Szatana
Pan - grecki bóg pożądania, następnie wrzucony pomiędzy diabły
Pluton - grecki bóg podziemnego świata
Prozerpina - grecka królowa podziemnego świata
Pwcca - walijskie imię Szatana
Rimmon - demon syryjski czczony w Damaszku
Sabazios - pochodzenia frygijskiego utożsamiany z Dionizosem, kult węża
Sachmet - egipska bogini zemsty
Saitan - henochiański równoznacznik Szatana
Sammael - (hebrajskie) "jad Boga"
Sammu - diabeł środkowoazjatycki
Sedit - diabeł Indian amerykańskich
Set - diabeł egipski
Shaitan - arabskie imię Szatana
Supay - bogini świata podziemnego Inków
Siwa - (sanskryckie) niszczyciel
Tamuz - sumeryjski bóg, któremu później przypisano diabelstwo
T'an-mo - chiński odpowiednik diabła, symbolizujący żądzę i zawiść
Tezcatlipoca - aztecki bóg Piekła
Thot - egipski bóg magii
Tunrida - skandynawska kobieta-diabeł
Tyfon - grecka personifikacja Szatana
Yaotzin - aztecki bóg Piekła
Yen-lo-Wang - chiński władca Piekła

Ludzie sami tworzą rzeczywistość w której żyją, myślenie sprawia ze błądzimy zwłaszcza myślenie nie racjonalne, nie rozważne, agresywne itd....

Wyspiarz a taka kampania Ci się spodoba...
http://blogreklamowy.com/index.php/2010/02...ciezka-smierci/

Ludzie nei potrafią być solidarni, ludzie są otumanieni ilością produktów, mas mediami, zamiast zastanawiać się czym jest owy szatan ( czy inne nazewnictwo )trzeba go oddzielać, chciał bym być bez niego ale w chwilach wzmożonej agresji u innych uwalnia się to zło u mnie...Fakt mam rozum, ale poprzez doświadczenia życiowe ( doświadczenia karmiczne ) staję się podobny do całej reszty...

Próbuję się nauczyć współczuć, wybaczać ale poprzez wpojone wartości ciągłą walke o swoje przekonania, mimo powtarzających sobie afirmacji czy mantr, mam ochotę takiemu podłemu prz***ć....

+Quote Post
Zyga
post 23.08.2013 - 16:30
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Czyli już wiecie, kto do nas przychodzi? Diabeł, który tkwi w nas samych. Takie Czary Mary. Odwołując się do snu uncommona, stwierdzam, że zarówno z tradycji chrześcijańskiej, jak i buddyjskiej wynika, że sprawy ducha prowadzą do nieba, a sprawy ciała do piekła. Dawno już o tej Marze sam miałem napisać, ale wolałem poczekać na dobrą okazję. Inna sprawa o tym wiedzieć, a inna dokonywać właściwych wyborów. Diabeł w nas często wygrywa...

+Quote Post
Zack Fair
post 23.08.2013 - 18:50
Post #6

Członek Rodziny

Notatnik

To prawda często z nami wygrywa i siedzi w nas.
Ale taki jest cel naszego istnienia w materialnym świecie.
Chyba że ja o czymś nie wiem,
Naszym celem jest ciągłe zdobywanie wiedzy/doświadczeń, stawianie oporu /walka z pokusami.
I tak w kółko aż do usranej śmierci.
Czasami jak czytam niektóre wypociny na forum to mi się żygać chce.
Nie można tego opisać w prostych kilkunastu wersach?
Ta pseudo naukowa gadka zniechęca do czytania.
Nie żeby mi się temat nie podobał, ba bardzo mnie zainteresował.
Ale wpychanie wszędzie pseudo naukowych, poplątanych zdań i wersów robi ludzią sieczkę z mózgu.
A potem się dziwicie że zabobony, patrzą się jak na wariatów.
To jest tylko moje zdanie na ten temat, i nie musicie się z nim zgadzać, ale proszę je uszanować, przemyśleć i wziąć je sobie do serca.
Dziękuje za uwagę i pozdrawiam.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 23.08.2013 - 19:14
Post #7

Dupa Towarzystwa

Do serca to ja bym może wziął Twoje zdanie , ale jakby nie było usrane rzyganiem:)

Do zamknięcia. Spam się zrobił i but.

+Quote Post
pigsonwings
post 23.08.2013 - 22:32
Post #8

haereticus

Notatnik

CYTAT(Zyga @ 23.08.2013 - 17:30) *
Czyli już wiecie, kto do nas przychodzi? Diabeł, który tkwi w nas samych. Takie Czary Mary. Odwołując się do snu uncommona, stwierdzam, że zarówno z tradycji chrześcijańskiej, jak i buddyjskiej wynika, że sprawy ducha prowadzą do nieba, a sprawy ciała do piekła. Dawno już o tej Marze sam miałem napisać, ale wolałem poczekać na dobrą okazję. Inna sprawa o tym wiedzieć, a inna dokonywać właściwych wyborów. Diabeł w nas często wygrywa...

W pewnym sensie można to uznac za prawde że to tkwi w nas samych. Ale nie możemy wiedzieć na 100% nigdy nic, jest cała gama różnych negatywnych niezaleznych od nas spólek ktore potrafimy nieswiadomie do siebie przyciagac, najwazniejsza jest zasada taka ze "nie czyn drugiemu co tobie nie mile" a wszystko inne nie ma znaczenia.

Zielarz widze dzis wstales lewą noga, muchy w nosie i zamekac chcesz wszystko;)

+Quote Post
Foks
post 24.08.2013 - 01:26
Post #9

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 23.08.2013 - 20:14) *
Do serca to ja bym może wziął Twoje zdanie , ale jakby nie było usrane rzyganiem:)

Do zamknięcia. Spam się zrobił i but.

Rzygi od ,,kanapek z pasztetem" jaki jestes w stosunku do ludzi takie masz sny...Pozniej sie dziwia ze maja nie pelne wyjscia, na pocieszenie pisalem ze to od poduszki ale problem jest w nas samych....spam jak locie pierun....jeden temat,odnosnie piramid i juz blokowac.Najlepiej zalozyc beret jak mocherowym na oczy...

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 24.08.2013 - 07:18
Post #10

Dupa Towarzystwa

Z tym spamem to jakiś absurd. Twist wychodzi z założenia, że jak pojawia się spam do temat należy zamknąć a chyba zapomina, że jest od tego, aby pilnować, żeby spam się nie pojawiał i usuwać takie posty:)

Jak ktoś założy fajny temat ludzie zasrają go spamem to należy temat zamknąć? Nie. Należy usunąć spam bo później fajne tematy są utaplane w błocie!!!!

Twist obudź się i otwórz temat o piramidach bo założę kolejny a Ty uznasz to za prowokację a ja po prostu lubię dyskutować o czymś co widzę. O duchowości mi się już nie chce bo tego nie widać i lepiej się rozwijać duchowo niż tylko o tym gadać.

Tak samo z oobe. Już wszystko zostało o tym dziadostwie powiedziane i może rzeczywiście warto zamknąć forum? Jestem tu kilka lat już jakoś i to czego dowiedziałem się na początku to było sedno...a później tylko samemu trza doświadczać. To forum nic już z oobe nie ma wspólnego. Piramidy podtrzymywały poziom.

+Quote Post
pigsonwings
post 24.08.2013 - 09:36
Post #11

haereticus

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 24.08.2013 - 08:18) *
Z tym spamem to jakiś absurd. Twist wychodzi z założenia, że jak pojawia się spam do temat należy zamknąć a chyba zapomina, że jest od tego, aby pilnować, żeby spam się nie pojawiał i usuwać takie posty:)

Jak ktoś założy fajny temat ludzie zasrają go spamem to należy temat zamknąć? Nie. Należy usunąć spam bo później fajne tematy są utaplane w błocie!!!!

Twist obudź się i otwórz temat o piramidach bo założę kolejny a Ty uznasz to za prowokację a ja po prostu lubię dyskutować o czymś co widzę. O duchowości mi się już nie chce bo tego nie widać i lepiej się rozwijać duchowo niż tylko o tym gadać.

Tak samo z oobe. Już wszystko zostało o tym dziadostwie powiedziane i może rzeczywiście warto zamknąć forum? Jestem tu kilka lat już jakoś i to czego dowiedziałem się na początku to było sedno...a później tylko samemu trza doświadczać. To forum nic już z oobe nie ma wspólnego. Piramidy podtrzymywały poziom.

A ja szanuje to forum za wielowątkowość i świeże podejście do tematu, może o duchowości zostało dużo powiedziane ale co z tego, ciekawe jest poczytać coś znowu, jesli dla ciebie nie jest to ciekawe to nie znaczy że dla innych, mnie akurat mniej interesuja piramidy i temat w którym to przez 1/2 postów jeden sie z drugim sprzecza co jest prawda a co nie wklejając jakies kawałki skalne, puma puku moze i zbudowali kosmici ale co z tego?? Zielarz forum jest całkiem wporządku a jesli chcesz mieć same watki o piramidach i wykopaliskach skalnych powinienes sie udac na maliarcheolodzy.com.org.pl.co.uk, jesli mnie cos nie interesuje nie udzielam sie w tym temacie bo tak sie robi spam. tak jak tu.

+Quote Post
Foks
post 24.08.2013 - 09:49
Post #12

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Temat jest inny mianowicie ,,Empatia dla diabła''.
Może Wyspiarz dodałby cos ciekawego do swojego tematu, ciekawi mnie on zwłaszcza że nie mam wystarczajace wiedzy na temat Diabła i chciałbym posłuchać...Widuje czasami jakieś humanoidy podczas (marze sennych ,oobe, LD) Najlepiej założyć temat ,,zażalenia, umorzenia, problemy, spory...''

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 24.08.2013 - 10:00
Post #13

Dupa Towarzystwa

Twist żartował. Ja też:-]

Co do empatii...dzisiaj miałem sen...nie będę dokładnie całości, ale nadeszła wielka burza...ciemno. Schroniliśmy się w takim jakby betonowym schronie wysokim na 1,5m, że trza było się schylić i tam wejść...

Była tam jakby ława i spod niej wyskoczył drapieżny gość...mega zły i tylko rozszarpać chciał. To była walka na emocje bardziej. Nagle pojawiło ich się tylu, że wiedziałem, że nie dam rady i wypowiedziałem te oto słowa:

EMPATIA DLA WSZYSTKICH.

Znikli...

+Quote Post
wyspiarz
post 24.08.2013 - 15:31
Post #14

Dusza Towarzystwa

Notatnik

+Quote Post
Foks
post 24.08.2013 - 19:16
Post #15

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(wyspiarz @ 24.08.2013 - 16:31) *
@Zielarz - to twoj prawdziwy sen czy opowieść o twoich ostatnich przygodach na forum? ;-)

Ostatni to byla pyma w ounkcie,nie powinienem popijac;)

+Quote Post
wyspiarz
post 25.08.2013 - 06:08
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 25.08.2013 - 08:10
Post #17

Dupa Towarzystwa

Jakby powiedział Deimond - to wszystko bajki:)

+Quote Post
Vesanya
post 25.08.2013 - 11:30
Post #18

Dusza Towarzystwa

Dzięki za tekst i linka, Wyspiarz, nie znałam tej książki, muszę ją koniecznie zdobyć.

Empatia dla diabła jest wskazana, zgadzam się z tym w zupełności, należy zacząć od własnego cienia (alter ego, treści odrzucone, nieakceptowane i nieuświadomione przez ego, projektowane na ludzi z otoczenia lub na istoty astralne). Czyli pokochać, zintegrować z jaźnią kładąc kres wewnętrznym konfliktom ego z cieniem, których obrazem na poziomie wyższym są oczywiście nękania diaboliczne, doswiadczenia mistyczne typu apokalipsy, wojna Jezusa z Szatanem, dobrych aniołów ze złymi, czy wojna dobrych kosmitów ze złymi.

Te astralno-mentalno-duchowe wojny do niczego nie prowadzą, poza pogłębieniem stanu podzielenia jaźni i dualizmu w psychice. Żeby osiągnąć pełnię psychiczną i duchową, powinno się połączyć w sobie przeciwienstwa w harmonię. Wtedy żadne diabły i demony nie będą już nas nękać, ponieważ nie znajdą w naszej jaźni konfliktu, czyli punktu zaczepienia.

Nie mówiąc o tym, ze rozwiązując konflikt diabła z ego w naszej jaźni, dokładamy cegiełkę do uzdrawiania jaźni zbiorowej. O konieczności "zbawienia Szatana"przez człowieka mowią różne odłamy religijny - od prawosławia po kabałę. Potwierdza to również psychologia głębi. Osobiście w pełni zgadzam się z tym podejściem. Szatana nie zniszczymy wojną ani armią świetlistych bosów, możemy tylko uciszyć na jakiś czas bo paradoksalnie to go wzmacnia zgodnie z psychicznym mechanizmem cienia i tłumionych treści, które rosną w ukryciu w siłę. Nalezy jednak go ujarzmić w sobie i krok po kroku wydobywać z niego światło , zaspokoić pustkę miłością, której mu brakuje, jak zresztą wszystkim agresorom.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park