|
|
19.08.2014 - 18:18
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Ziemia jest idealnym miejscem do nauki miłości. A miłość to dobro i zło połączone razem. Do tej nauki miłości został dorobiony każdemu człowiekowi system wpływu na rzeczywistość. Mi niedawno został dorobiony bardzo potężny system wpływu na rzeczywistość i dzięki temu dowiedziałem się jak on mniej więcej działa. Więc rzeczywistość działa tak, że myślami, a właściwie uczuciami przyciągacie do siebie osoby lub rzeczy i zdarzenia. Nie mówię, że przyciąganie jest łatwe, bo nie ma być łatwe, lecz ma służyć do nauki. Więc jeśli cierpicie w koncie i chcecie doświadczyć czegoś przyjemnego, to za nic tego nie doświadczycie, póki nie wyniesiecie czegoś z tej lekcji, póki nie staniecie się oazą spokoju w chaosie, niczym kwiat lotosu ;) Więc z tego wynika, że istnieją uczucia, które oddalają nas od przyciągnięcia do siebie jakiejś rzeczy. Są to uczucia negatywne, do tego zalicza się także uczucie silnego podniecenia, które jest aż nieprzyjemne. Pozytywne uczucia pozwalają, wpłynąć na rzeczywistość jak chcemy. Tak wygląda sprawa jeśli chodzi o rzeczy.
W przypadku jeśli chcemy przyciągnąć do siebie osobę, to nie dość, że działa zasada wpływu na rzeczywistość, to jeszcze zasada przyciągania podobieństw. Więc to wygląda tak, że ego przyciąga ego, a miłość przyciąga miłość. Wibracja miłości przyciąga wibrację miłości, a ego ego. |
|
|
|
![]() |
19.08.2014 - 21:25
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
eeeee ?
|
|
|
|
19.08.2014 - 21:41
|
|
|
haereticus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
To wszystko jest grą, grą między JA a otoczeniem na każdej płaszczyźnie, sens będzie taki jaki sami sobie nadamy zawsze, innej opcji nie ma. Uczucia i emocje to mocno zakorzenione schematy naszego Self w zestawieniu z kolejnymi to sytuacjami wydarzającymi się w naszym życiu. Jaki świat sobie namalujesz taki będzie od urodzenia po śmierć ciała :) Obserwacja jest kluczem w swej prostocie, większość i tak jest zbyt leniwa aby zanurzyć chociaż palec w strumyku i uświadomić sobie "coś". Schematy umysłu którym oddajemy całą swoją uwagę za bardzo nas absorbują.
|
|
|
|
19.08.2014 - 23:03
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
To wszystko jest grą, grą między JA a otoczeniem na każdej płaszczyźnie, sens będzie taki jaki sami sobie nadamy zawsze, innej opcji nie ma. Uczucia i emocje to mocno zakorzenione schematy naszego Self w zestawieniu z kolejnymi to sytuacjami wydarzającymi się w naszym życiu. Jaki świat sobie namalujesz taki będzie od urodzenia po śmierć ciała :) Obserwacja jest kluczem w swej prostocie, większość i tak jest zbyt leniwa aby zanurzyć chociaż palec w strumyku i uświadomić sobie "coś". Schematy umysłu którym oddajemy całą swoją uwagę za bardzo nas absorbują. Niełatwo jest wyrzucić schemat z umysłu, jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to proszę żeby napisał:) |
|
|
|
20.08.2014 - 08:11
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Schematy wyrzuca się stopniowo, za pomocom doświadczenia
|
|
|
|
20.08.2014 - 11:19
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Najlepszą metodą transformacji umysłu jest pisanie opowiadań w których kreujemy jakąś postać z którą się identyfikujemy. A po drodze spotyka ona inne postacie, wrogów, sprzymierzeńców i neutralnych. Pod wpływem których postać się zmienia. Pisanie trudno jest zacząć, ale jak się już człowiek w to wciągnie pochłania całą uwagę. To jak kreacja snu, to zajęcie potrafi bardzo pobudzić umysł. Do tego stopnia że trudno jest zasnąć nocą i skupić się za dnia na rzeczywistości.
Można też przeprowadzić na papierze dialog pomiędzy półkulami. Tylko najpierw trzeba się dowiedzieć nieco o dualizmie. Żyjemy w kraju katolickim a więc czarne jest czarne a białe jest białe. Ale nie jest to prawda, ponieważ nie ma na świecie elementu absolutnie czarnego czy białego. We wbiciu sobie do głowy czym jest dualizm bardzo pomaga koncepcja animy i animusa. Trzeba doprowadzić do zgody pomiędzy nimi. Tak, żeby prawa półkula, czyli animus(czarna) brała pod uwagę potrzebę lewej, czyli animy(białej). Z założenia są dobre chociaż bywają z początku Lilithami i Lucyferami, Cieniami i tak dalej. Tak sie czasami mówi o ludziach że zabili w sobie np kobietę, albo mężczyznę. Można by to potraktować dosłownie... Odkryłem niedawno pewną prostą sztuczkę. Wyobraźcie sobie że dłonie to ehm... piesek i kotek. prawa dłoń jest przyporządkowana lewej półkuli a więc animusowi. Lewa dłoń prawej półkuli a więc animie. To trochę... Wiem że wydaje się to dziwne ale tak można śmiesznie się pokłócić obydwoma dłońmi, później ekhm... pogodzić. I to jest konkret ale trudno się przełamać ponieważ niektórzy ludzie sądzą że rozmowa z samym sobą jest głupia a nawet schizofreniczna i że prowadzi do szaleństwa i tak dalej. Jest to prawda, rozmowa z samym sobą prowadzi do szaleństwa które prowadzi do mądrości która prowadzi do niezrozumienia. Szaleńcy są powszechnie nazywani debilami. Ale może czasami warto zaryzykować, w końcu życie i tak nie ma sensu! Tak więc to takie trochę Diogenejskie podejście. Ale nie ma się czym przejmować Śmierć i tak wszystkich porówna. Więc nie ma za czym gonić. Lewa półkula uświadamia, że jest więcej drobnych marzeń wartych każdej chwili niż wielkich na które można przetracić życie. Ok nie mądrze sie już :F |
|
|
|
20.08.2014 - 12:14
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Wszechświat jest umysłem :) A skoro jest mentalny, to każde materialne uwarunkowanie zależne od umysłu innych ludzi może zostać zmienione czy transmutowane poprzez głębokie pragnienie, wolę i ‘zabiegi’ osoby chcącej hmm.. ją zmienić. Oczywiście jeśli zrozumiałem dokładnie o co chodzi w temacie, czytałem wyrywkowo.
|
|
|
|
20.08.2014 - 16:08
|
|
|
haereticus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Niełatwo jest wyrzucić schemat z umysłu, jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to proszę żeby napisał:) Wystarczy obserwować siebie, nie intelektualnie tylko normalnie jak by patrzeć na drzewo. Patrzeć nieustannie co się przejawia w naszej głowie, i co przed naszymi oczami i w każdym naszym zmyśle. Nieustannie badać. Aż dojdzie się samemu w sobie dlaczego jest tak a nie inaczej. Wszechświat jest umysłem :) A skoro jest mentalny, to każde materialne uwarunkowanie zależne od umysłu innych ludzi może zostać zmienione czy transmutowane poprzez głębokie pragnienie, wolę i ?zabiegi? osoby chcącej hmm.. ją zmienić. Oczywiście jeśli zrozumiałem dokładnie o co chodzi w temacie, czytałem wyrywkowo. Wszystko jest umysłem, Wszechświat jest Mentalny, Wszechświat składa się z myśli, taa i te same myśli, pobudki, pragnienia ciągle dążą do jakiegoś celu. Astrale etc to nic nadzwyczajnego. Większość spodziewa się nie wiadomo czego a nie uporządkowało siebie samego, swojej głowy a przecież to jest tylko odbicie naszych przejawów w znacznej większości. |
|
|
|
20.08.2014 - 23:21
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12438
http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12439 Sorry, że drugi nieprzetłumaczony... |
|
|
|
21.08.2014 - 02:12
|
|
|
http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12438 http://www.oobe.pl/park/index.php?automodu...showentry=12439 Sorry, że drugi nieprzetłumaczony... Za długi wstęp ;D |
|
|
|
21.08.2014 - 04:56
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Paweł wyrywam z kontekstu bo użyłeś takiego cytatu:
"Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko wyrosło na ludzi, poświęcaj mu dwa razy więcej czasu i dwa razy mniej pieniędzy". Nie ma mnie w domu od poniedziałku do piątku po 12h. Oczywiście sytuacja za rok może być zupełnie inna, ale piszę jak jest teraz. Wychodzę za kwadrans z chaty a dzieciak smacznie śpi. Wrócę o 18 i zostanie mi 2h na jakieś zabawy, później kolacja, kąpiel i bajki na dobranoc:) Załóżmy, że taka sytuacja utrzyma się latami to czy moje dzieci nie wyrosną na ludzi?:) Czy to przysłowie uwzględnia rolę partnera w wychowywaniu? Czy to przysłowie uwzględnia wpływ atmosfery domowej, zainteresowania rodziców i to co to dziecko widzi na co dzień właśnie? Jak mam poświęcić dwa razy więcej czasu kiedy realia jakie są takie są? Poświęcić dwa razy mniej pieniędzy to może pampersy jednorazowe zamienić na wielorazowego użytku tetry?:) Ja zdaję sobie sparwę, że pewne przysłowia mają bardzo ogólne, symboliczne znaczenie, ale z doświadczenia wiem, że kijem rzeki nie cofnę i albo zaakceptuję sytuację taką jaka w danej chwili jest albo zrobię z życia serial udręk i narzekań. Ja bym to przysłowie trochę zmienił i napisał po prostu, aby poświęcać dziecku tyle czasu i pieniędzy ile po prostu możesz a dwa razy mniej to Ty powinieneś pisać bo dwa razy więcej ludzi by to czytało! (żart:) Miłego dnia:) |
|
|
|
21.08.2014 - 14:00
|
|
|
Jeszcze taki mały szczegół, który niedawno zauważyłem. Jeśli czegoś chcemy i odczuwamy brak tej rzeczy, to nie soiągniemy tej rzeczy, póki nie pokochamy stanu braku tej rzeczy :) To jest to co mi mówiła izabelagr na czacie i ma świętą rację ;)
|
|
|
|
21.08.2014 - 15:01
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Jeszcze taki mały szczegół, który niedawno zauważyłem. Jeśli czegoś chcemy i odczuwamy brak tej rzeczy, to nie soiągniemy tej rzeczy, póki nie pokochamy stanu braku tej rzeczy :) To jest to co mi mówiła izabelagr na czacie i ma świętą rację ;) Dlatego że wszystkie stany rzeczy mają swoje bieguny- pozytywny i negatywny. Brak stanu i osiągnięcie go- to przecież jedna i ta sama rzecz. Wystarczy się przebiegunować z jednego biegunu na drugi i osiągnąć rezultat jaki chcemy ;) |
|
|
|
21.08.2014 - 15:18
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
Paveł kiedyś się przebiegunował ze zostanie modem i co i co?
jeżeli kilka osób się przebiegunuje na przyciągnięcie tej samej osoby to tez to nie zadziała |
|
|
|
21.08.2014 - 15:44
|
|
|
Niełatwo jest wyrzucić schemat z umysłu, jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to proszę żeby napisał:) Witaj Aniele:) jeśli mogę to coś od siebie:):) BYCIE :):) jest kluczem,schemat to bycie,w teraz:) Teraz:) jak chcesz zmienić schemat:) to bądź Tą kim pragniesz być:) Tylko jedno małe:)spostrzezenie(z mej strony) "wszystko co czyste,co miłe,co uspokaja,daje wolność,jednoczy wybacza,wspiera i jest czynem chwalebnym,to miej na myśli".Aby wiedzieć co i po co i dlaczego chcesz coś zmienić,stworzyć:):)musisz być pewna tego czego chcesz,bez zbędnych pytań,niejasności:) Znajdź drogę do serca swego,wtedy umysł ucichnie :):) i Poznaj Siebie!!!!!! BĄDŹ,TYM KIM JESTEŚ W ISTOCIE:):):):) Pozdrawiam z uwielbieniem:):):) ps. miło cię "uczytać" lordziu:) |
|
|
|
21.08.2014 - 15:44
|
|
|
Jedyne przebiegunowanie jakie może nastąpić to takie, gdy przestajemy gadać o tym jak to bardzo czegoś chcemy, a zaczynamy działać, dążąc do naszego celu.
|
|
|
|
21.08.2014 - 17:44
|
|
|
CYTAT Jedyne przebiegunowanie jakie może nastąpić to takie, gdy przestajemy gadać o tym jak to bardzo czegoś chcemy, a zaczynamy działać, dążąc do naszego celu. Też w sumie prawda, ale nasze uczucia współpracują z logiką. Jeśli zaczniemy działać, a nie będziemy odpowiednio do tego dostrojeni, to gówno wyjdzie i w drugą stronę, jeśli będziemy czuć, a nie będziemy działać, to też gówno z tego wyjdzie ;) |
|
|
|
21.08.2014 - 18:41
|
|
|
Co by nie wyszło to taka jest wola Boga i z nią się zgadzać trzeba!
|
|
|
|
21.08.2014 - 20:39
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Suchowiec, nie bardzo chciałem zostać modem, a bardziej zmienić starych modów na jakiś nowych, bardziej się przykładających, rzetelnych i ogólnie będących w porządku...
Zielu, to przysłowie zawiera mądrość ogólną. To, jak wygląda współczesna cywilizacja to trochę odrębna sprawa, która owszem wpływa na to, jak odniesiemy się do tej naturalnej zależności, która jest opisana w tym przysłowiu. Nie można sobie zmienić tego prawa tylko dlatego, że trudno je spełnić w takich warunkach i dlatego, że zmieniając jego treść usprawiedliwilibyśmy przed sobą swoje zachowanie, które jest wytyczone przez warunki tej cywilizacji i nie koniecznie sprzyja wypełnieniu tej zależności. Jeśli masz mieć pretensje, miej je do tego, jak jest zbudowana ta cywilizacja, a nie do przysłowia, czy prawa o którym traktuje. I nie twierdzę, że należy rzucić wszystko, by się bawić z dzieckiem (pomijając kwestię, że spędzanie czasu z dzieckiem nie musi oznaczać wyłącznie zabawy, bo z dzieckiem można też robić inne pożyteczne rzeczy) i że dziecko nie potrzebuje w ogóle pieniędzy. Tak mamy skonstruowaną niefajnie cywilizację, że musimy ciężko i długo pracować, by zapewnić dzieciom podstawowe fizyczne kwestie i nie ma bardzo czasu na zapewnienie im lepiej tych duchowych... Więc jeszcze raz powtarzam - problem leży po stronie cywilizacji, a nie aspektu zawartego w przysłowiu, czy naszym postępowaniu niezgodnie z tym aspektem. A jeszcze odpowiadając na Twoje pytanie... Poświęcając mało czasu dziecku jest bardzo prawdopodobne, że dziecko wychowa w b. dużej mierze społeczeństwo, nie Ty. Dziecko będzie chłonęło masę śmieciowych informacji z reklam, z telewizji, internetu, ogólnie mediów, także od innych ludzi i ich iluzorycznych pobudek także płynących z powyższej wymienionych kwestii. Poświęcając zaś za dużo pieniędzy względem czasu, sprawiamy że dziecko się rozpuszcza, przestaje doceniać pewne rzeczy i potrafić wczuć się w rolę innych i ich rozumieć, a także przestaje z czasem czuć szacunek do ludzi i do samego rodzica, który bardziej kojarzy się ze stroną materialną, niż duchową (a profity materialne w późniejszym wieku bardziej zapewnić może praca, nadziany mąż, itp. itd. niż rodzic). I zwróć proszę uwagę, że piszę tu po prostu o zależnościach, jakie występują. To, czy dobrze robisz czy nie, postępując tak czy tak, to inna sprawa, bardziej złożona i względna, jak już wspomniałem także wyżej. Pozdrawiam ^^. |
|
|
|
21.08.2014 - 20:44
|
|
|
CYTAT Paveł kiedyś się przebiegunował ze zostanie modem i co i co? jeżeli kilka osób się przebiegunuje na przyciągnięcie tej samej osoby to tez to nie zadziała Hee dobrze kombinujesz suchowiec ^^ Ale jeśli dwie osoby przyciągną tą samą osobę to spotkają się we trzech no nie ^^ |
|
|
|
21.08.2014 - 21:36
|
|
|
Paweł piszesz...
Tak mamy skonstruowaną niefajnie cywilizację, że musimy ciężko i długo pracować, by zapewnić dzieciom podstawowe fizyczne kwestie i nie ma bardzo czasu na zapewnienie im lepiej tych duchowych Nie wiem o jakim wieku dziecka piszesz bo trudno jest rozwijać duchowo dziecko w wieku do np. 5 lat bo to dziecko jest rozwinięte dużo bardziej od nas i to my dorośli powinniśmy właśnie uczyć się od dziecka, spontaniczności, szczerości, miłości:) A jeszcze odpowiadając na Twoje pytanie... Poświęcając mało czasu dziecku jest bardzo prawdopodobne, że dziecko wychowa w b. dużej mierze społeczeństwo, nie Ty. Dziecko zazwyczaj trafia do przedszkola i nie masz wpływu na to czego tam doświadcza:) Później do szkoły i też nie masz wpływu. później samo na podwórko i też nie masz wpływu:) Dziecko jest "skazane" na wychowanie przez społeczeństwo i wg mnie nie ważne ile, ale jak wykorzystam czas spędzony z dzieckiem. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |