Projekt Aware |
|
|
Sethanno
|
18.10.2014 - 17:34
|
Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 9662

|
Był artykuł na Onecie na temat tego projektu: The AWARE Study. Trafiłem też na takie badania: Discovery of Quantum Vibrations in ?Microtubules? Inside Brain Neurons Corroborates Controversial 20-Year-Old Theory of Consciousness i Cytoskeletal Signaling: Is Memory Encoded in Microtubule Lattices by CaMKII Phosphorylation? . W pierwszym projekcie na temat badań NDE stwierdzono, że świadomość i pamięć znajdują się poza mózgiem, drugi i trzeci link wyjaśniają gdzie, czyli na mikrotubulach. Drugi dotyczy zjawisk kwantowych na nich a trzeci pamięci. Zastanawia mnie natomiast inna rzecz, ponieważ w drugim linku jest napisane o tych drganiach megahercowych, sprawdziłem to lepiej i trafiłem na takie badania: Good vibrations: Mediating mood through brain ultrasound, ultradźwięki o częstotliwości od 1 do 3MHz powodują poprawę nastroju u osób chorych, zastanawiam się jak daleko sięgają granice zastosowania takich ultradźwięków i czy mogłyby służyć do pobudzania świadomości w czasie snu. Jeszcze podzielę się inną ciekawostką będąc przy okazji budzenia świadomości u osób z uszkodzeniami mózgu po otarciu się o śmierć: Leki nasenne rozbudzają uszkodzony mózg W czasie śmierci wydzielają się: glutaminian i GABA, glutaminian uszkadza a GABA chroni przy okazji odcinając świadomość, po 6 miesiącach śpiączki można podać zolpidem przywracając świadomość o ile to była śpiączka i był zapis EEG, tak się zastanawiam czy możliwe byłoby pobudzenia zapisu ultradźwiękami. Edit: Neuron który obumiera sam niszczy siebie, ale tych neuronów i tak pozostaje masa chociażby po niedotlenieniu mózgu przez 10 minut od ustania krążenia w temperaturze pokojowej. Proces obumierania też nie zachodzi od razu, ale nie sprzyja przebudowie połączeń pomiędzy zdrowymi a obumierającymi komórkami utrata świadomości. Najdłuższą drgającą strunę wytwarzającą drgania kwantowe stanowi akson neuronu, tutaj działają ultradźwięki najsilniej. Jeżeli dałoby się nimi przywrócić chociażby częściową świadomość (EEG) za pomocą fal akustycznych to mózg miałby szansę przebudować swoje połączenia pomiędzy tylko żywymi komórkami. Skończyło by się to i tak śpiączką, na którą po 6 miesiącach można by podziałać zolpidemem i pożegnać się z osobą bliską dając jej odejść, może niedługo będą inne leki na to ale na ten moment jak piszę służyłoby tylko szansie aby powiedzieć "Do widzenia".
|
|
|
|
|
|
|
 |
Odpowiedzi
(1 - 19)
Sethanno
|
19.10.2014 - 17:27
|
Znajomy Rodziny

|
Sam wielu rzeczy jeszcze nie rozumiem, dlatego poddałem temat dyskusji. CYTAT Odkrycie kwantowych wibracji w „Mikrotubulach” wewnątrz neuronów mózgu potwierdza kontrowersyjną 20sto letnia teorię świadomości
Amsterdam, 16 stycznia 2014 Recenzja i aktualizacja kontrowersyjnej 20sto letniej teorii świadomości opublikowanej w Physics of Life Reviews twierdzi, że świadomość wywodzi się z głębszego poziomu aktywności o drobnej skali wewnątrz neuronów mózgu. Najnowsze odkrycie kwantowych wibracji w „mikrotubulach” w neuronach mózgu potwirdza tę teorię, zgodnie z recenzją autorów Stuarta Hameroffa i Sir Rogera Penrose'a. Oni sugerują to, że rytmy EEG (fale mózgu) także pochodzą z głębszego poziomu wibracji mikrotubul i z praktycznego stanowiska leczenie wibracji mikrotubul mózgu może przynieść korzyści dla mnóstwa psychicznych, neurologicznych i poznawczych przypadłości. Teoria nazywana "orchestrated objective reduction" ('Orch OR') została opublikowana w średnich latach 90. przez wybitnego matematyka fizycznego Sir Rogera Penrose'a , FRS, Mathematical Institute and Wadham College, University of Oxford i wybitnego anestezjologa Stuarta Hameroffa, MD, Anesthesiology, Psychology and Center for Consciousness Studies, The University of Arizona, Tucson. Oni sugerują to że kwantowo-wibracyjne obliczenia w mikrotubulach są „zaaranżowane” („Orch”) przez synaptyczne wejścia i pamięci przechowywanej na mikrotubulach i zakończone przez Penrose'a „obiektywną redukcją” („OR”), stąd „Orch OR”. Mikrotubule są głównym komponentem szkieletu strukturalnego komórki. Orch OR była ostro krytykowana, on samego początku jako że mózg był był uważany za zbyt „ciepły, mokry i hałaśliwy” dla pozornie delikatnych kwantowych procesów. Jednakże, dowody pokazały teraz ciepłą kwantową spójność w roślinnej fotosyntezie, nawigacji ptasiego mózgu, naszym zmyśle powonienia i mikrotubulach mózgu. Najnowsze odkrycie kwantowych wibracji w wysokich temperaturach wewnątrz neuronów mózgu przez grupę badawczą dowodzoną przez Anirbana Bandyopadhyaya, PhD, at the National Institute of Material Sciences in Tsukuba, Japan (i teraz w MIT), potwierdzają teorię pary i sugerują że rytmy EEG także pochodzą z głębokiego poziomu wibracji mikrotubul. W dodatku wyniki z laboratorium Rodericka G. Eckenhoff, MD, na the University of Pennsylvania sugerują że znieczulenie które selektywnie wymazuje świadomość, kiedy oszczędne nieświadome aktywności mózgu działają przez mikrotubule w neuronach mózgu. „Pochodzenie świadomości odzwierciedla nasze miejsce we wszechświecie, naturę naszego istnienia. Czy świadomość ewoluowała ze złożonych obliczeń między neuronami mózgu, jak większość naukowców zapewnia? Lub mając świadomość, w pewnym sensie cały czas, jak utrzymują duchowi?” zapytaliśmy Hameroffa i Penrose'a w obecnej recenzji. „To otwiera potencjalną Puszkę Pandory, ale nasza teoria mieści oba punkty widzenia, sugerując pochodzenie świadomości sugerując pochodzenie świadomości z kwantowych wibracji mikrotubul, białkowych polimerów wewnątrz neuronów mózgu, gdzie oba rządzą neuronalną i synaptyczną funkcją i łączą procesy mózgu do samo-organizujących się procesów w dobrej skali 'przed-kwantowej' struktury rzeczywistości”. Po 20stu latach krytycznego sceptycyzmu „dowody teraz czysto wspierają Orch OR” kontynuują Hameroff i Penrose. Tutaj tłumaczenie (robocze) fragmentu artykułu.
|
|
|
|
|
|
Sethanno
|
19.10.2014 - 18:40
|
Znajomy Rodziny

|
Zolpidem after brain injuryCYTAT The inhibitory GABA acts by suppressing and protecting vulnerable brain cells from anoxic and ischaemic surroundings. The excitotoxic glutamate has been proposed to stimulate potentially suicidal (apoptic) brain cells to absorb toxic metabolites in the unfavourable microenvironment (9). Inhibition presumably dominates, leading to a loss of consciousness Inhibicyjne działanie GABA działa poprzez tłumienie i chronienie wartościowych komórek mózgu od braku tlenu i niedokrwienie okolicy tych komórek. Ekscytotoksyczny glutaminian został zaproponowany jako potencjalnie stymulujący samobójcze (apoptotyczne) komórki mózgu do pobierania toksycznych metabolitów w niekorzystnym mikrośrodowisku. Inhibicja przypuszczalnie dominuje, prowadząc do utraty świadomości.
|
|
|
|
|
|
Sethanno
|
19.10.2014 - 20:28
|
Znajomy Rodziny

|
Białka (mikrotubule) rozpadają się dopiero po pewnym czasie, badania naukowe nad tym dopiero trwają ja wiem mniej niż autor tych artykułów i w dodatku nie patrzę na nie obiektywnie tylko przez pryzmat poznania życia po życiu. Zastanawiam się nad inną rzeczą, bardziej praktyczną. Czy dałoby się wykorzystać ultradźwięki na śpiącej osobie aby pobudzić jej świadomość do OOBE? http://www.thync.com/Ta firma prowadzi nad tym badania, dopiero dotarłem do strony i zobaczę co wartościowego można na nie znaleźć.
|
|
|
|
|
|
Luu
|
20.10.2014 - 10:40
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 9642

|
Rozumiem, że piszecie o teorii splątania cząstek kwantowych? o tu ktoś zrobił przegląd teorii:CYTAT Tak więc kwantową teorię świadomości Orch-OR może się udać doświadczalnie potwierdzić, np. mierząc kwantową koherencję wody w nanorurkach, które są właśnie odpowiednikiem mikrotubul. Dusza, świadomość, umysł - jest na podstawowym poziomie wszechświata, w skali Plancka. Koherencja kwantowa w mikrotubulach jest według tej teorii tworzona poprzez modulowanie oddziaływania grawitacyjnego, które jest obserwowane dopiero w skali nano. Oddziaływanie grawitacyjne oraz stany splątane przenikają - poprzez równoległe wszechświaty, a w tym musi być nasza duchowa świadomość. To własnie dzięki temu odczuwamy to co nazywamy upływem czasu.
Fizyka kwantowa... Czuję że to właściwa droga!
Nawet Albert Einstein nie mógł tego rozwikłać...
Jak już wspominałem o stanach splątanych - dwie cząstki, fotony czy elektrony - mogą się znajdować dowolnie daleko od siebie, a ich polaryzacja będzie przeciwna. Mimo, że stan pojedynczej, dowolnej cząstki jest całkowicie nieokreślony, po dokonaniu pomiaru polaryzacji dowolnej z tych cząstek - stan drugiej automatycznie ustali się jako przeciwny. Choćby te cząstki były w różnych galaktykach albo wszechświatach. ... z resztą wystarczy wklepać w google "kwantowa teoria duszy" a dostaniemy sporo materiałów po polsku na temat biocetryzmu.
|
|
|
|
|
|
Krukos
|
20.10.2014 - 12:45
|
Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Nr użytkownika: 7269

|
CYTAT(Deimond @ 19.10.2014 - 22:01)  Jakie biiałka przez wifi - co wy pierdolicie ?!!!!!!! To tylko fale elektromagnetyczne:) Zagłębiacie sie w abstrakcyjne porównania - a im dalej w las tym ciemniej :) Innymi słowy jestescie z rozumowaniem w czarnej dupie. żeby coś zrozumieć muszę to porównać do czegoś xD ktoś będzie coś nazywał falą, a ja mogę nazwać ze w przestrzeni w dzień światło jest zapisane, a w nocy w przestrzeni jest zapisana ciemność, a myśl która jest wykonywana w danej chwili tez musi gdzieś istnieć informacja przez wi fi musi jakąś się przemieszczać, czyli zapisywać coraz bliżej odbioru w powietrzu, nie każdy zna to fizykę, ale jakoś chce to zrozumieć a z tego artykułu miarkuje ze po za mózgiem istnieją jakieś mikrotubule, może i źle to pojmuje, kto tam go wie;D
|
|
|
|
|
|
Luu
|
20.10.2014 - 14:29
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 9642

|
CYTAT(suchowiec @ 20.10.2014 - 13:45)  a z tego artykułu miarkuje ze po za mózgiem istnieją jakieś mikrotubule, może i źle to pojmuje, kto tam go wie;D stan splątany...jakbym miała to tak maksymalnie spłaszczyć, to porównałabym do teorii o materii i antymaterii - to to chyba zna każdy? Żeby materia tu u nas we wszechświecie mogła istnieć, gdzieś w czarnej dziurze musi znajdować się odpowiadająca jej ilość antymaterii, taki "+" co nie może istnieć bez "-" (nie wiem czy fizykom by się to porównanie spodobało, na swoje usprawiedliwienie mam to, że zajmowała się tym kupę lat temu) W każdym razie jeśli analogicznie założymy, że w mózgu zmierzymy cząstkę ze stanem kwantowym "+" to teoria splątania zakłada, że gdzieś np. w innym wszechświecie istnieje odpowiadająca jej cząstka ze stanem "-" i co więcej cząstki te są ze sobą nie rozerwanie powiązane, jak jedna zmieni stan to druga też, automatycznie. ...czyli kolokwialnie ujmując, jak kopniesz w kalendarz we wszechświecie A, to Twoja świadomość automatycznie odrodzi się np. we wszechświecie B, właśnie poprzez zmianę stanów kwantowych splątanych cząstek występujących w mikrotubulach mózgu istniejącego we wszechświecie A.A całe te badania na mikrotubulach mają potwierdzić, że takie stany kwantowe w mózgu występują. Jest jeszcze druga spawa. Fizyka Newtonowska, klasyczna, operująca na "dużych" obiektach, zakłada, że albo coś jest w danym miejscu albo tego nie ma. Dla odmiany fizyka kwantowa operuje tylko pojęciem prawdopodobieństwa wystąpienia cząstki w danym miejscu, opisuje to tzw dualizm korpuskularno falowy. Co więcej zakłada ona, że wynik jaki dostaniemy, zależy od tego czy dane zjawisko było obserwowane czy nie. Elektron lub foton nie obserwowany - zjawia się jako fala interferencyjna, jednak obserwowany - jako cząstka, ot takie buty ;) Czyli naszą świadomość i mózg można by porównać w tym układzie do zasady działania TV, jeśli nasza świadomość jest falą, mózg (i odzwierciedlone w nim stany kwantowe), to odbiornik TV ;)
Coś jakby świadomość istniała cały czas jako fala, a przejawiała się w materii tylko w momencie obserwacji ;)
Za wszelkie przekłamania/nieścisłości z góry przepraszam, prosząc równocześnie, prawdziwych fizyków o wyrozumiałość, opisuję z pamięci coś czym zajmowałam się 20 lat temu :D
|
|
|
|
|
|
Mavic. Steve Mavic.
|
20.10.2014 - 15:26
|
Znajomy Rodziny

Nr użytkownika: 9424

|
CYTAT(suchowiec @ 20.10.2014 - 13:45)  żeby coś zrozumieć muszę to porównać do czegoś xD ktoś będzie coś nazywał falą, a ja mogę nazwać ze w przestrzeni w dzień światło jest zapisane, a w nocy w przestrzeni jest zapisana ciemność, a myśl która jest wykonywana w danej chwili tez musi gdzieś istnieć informacja przez wi fi musi jakąś się przemieszczać, czyli zapisywać coraz bliżej odbioru w powietrzu, nie każdy zna to fizykę, ale jakoś chce to zrozumieć
a z tego artykułu miarkuje ze po za mózgiem istnieją jakieś mikrotubule, może i źle to pojmuje, kto tam go wie;D Chciałbym złośliwie wtrącić, że nie ma ciemności, tylko brak światła :)
|
|
|
|
|
|
aumakumma
|
22.10.2014 - 01:22
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 3084

|
Zawsze czułam,że wibracje są stymulatorami dla organizmu.Sami wpływamy na to jak wibrujemy.Stan emocjonalny nastraja między innymi nasz organizm w dzień a co ważniejsze w nocy. Od przyjazdu z piramidy w Visoko-Bośnia moje przypuszczenia się potwierdziły.Tam w tunelach natężenie to 28kHZ-lecznicze i stymulujące.Samopoczucie i świadomość znacznie się podniosły a świadomość całkowicie się zmieniła u mnie i osoby , z którą byłam.Zaczęliśmy słuchać po przyjeździe gongów ,mis i dzwonów. Bezsenność znika,świadome sny wracają ,samopoczucie rośnie,zmniejsza się ochota na jedzenie i do pracy dla systemu jako do czegoś co jest swoistym niewolnictwem i wibruje niezbyt zdrowo dla ciała.Z tego co wiem gongi mają rozpiętość od infra do ultradźwięków (poniżej 20 HZ do 20000HZ),podobnie jak w śnie lecimy przez wszystkie czakramy z różną częstotliwością .Osoba z którą doświadczamy była do tej pory nieświadomie śniąca a teraz zaczyna w wieku 67 lat żyć na nowo. Na 100% wibracje różnych zakresów działają na różne stany i ciało,jego narządy,stan umysłu. Ale wiem to jako doświadczający a nie badający.Stosowanie zappera nunczako Jana Taratajcio (rodem od dr Clark ale przerobiony) spowodowało wyleczenie kliku przewlekłych schorzeń ale to nadal wibracje rzędu 18 do 40 kHz.On podobno działa na ciała eteryczne ale tego nie sprawdzałam. Chcę tylko dodać do tematu,że coś jest na rzeczy. Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy w temacie.Sceptyków zachęcam do doświadczeń.
|
|
|
|
|
|

|
 |
|