|
|
13.04.2015 - 14:00
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Zauważyłem, że gdy śpię przy świetle choinkowym, to dzieją się dziwne rzeczy...
Nie wiem czy kolor ma tu coś do gadania, kiedyś to był intensywny niebieski, dziś intensywny biały, ze słabym niebieskim w oddali. Śpiąc przy tym świetle zanotowałem, że mam lepszą pamięć snów oraz sny są intensywniejsze i opływają w większą ilość szczegółów. W dodatku ostatnio budzę się samoczynnie bez budzika w środku nocy, co się bez owych świateł raczej nie zdarza. Dziś np. obudziłem się przy tym białym świetle po 6 godzinach snu o 4 nad ranem zupełnie wypoczęty. Czy jest to spowodowane tym, że organizm myśli że już jest dzień i wstaje po zakończeniu odpowiedniej danej fazy snu (kończą się ponoć co 1,5h), czy może organizm absorbuje jakoś energię z tego światła, czy jeszcze coś innego? Co o tym myślicie, ma ktoś podobne doświadczenia z lampkami? ^^. :3 |
|
|
|
![]() |
13.04.2015 - 14:43
|
|
|
Efekt Jojo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
tak obudziłeś się wyspany tylko dlatego, że obudziłeś sie w odpowiedniej fazie rem
|
|
|
|
13.04.2015 - 15:07
|
|
ale dlaczego obudziłem się właśnie w tej fazie bez budzika? skoro bez światełek to się raczej nie zdarza... jak te światełka na to wpływają? i na wyostrzenie snów i pamięci snów?
nie byłbym tego taki pewien, czy tylko... światło też na nas oddziałuje niebagatelnie... w końcu światłem nawet się leczy, a całkowity brak światła sprawia choroby... |
|
|
|
13.04.2015 - 15:22
|
|
|
Efekt Jojo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
wszystko jakoś oddziałuje, ale ile lumenów mają te lampki?
"światło też na nas oddziałuje niebagatelnie... w końcu światłem nawet się leczy, a całkowity brak światła sprawia choroby..." potrzebujemy światła do życia to fakt. chociaż "lampkowe" światło nie bardzo pomaga |
|
|
|
13.04.2015 - 15:40
|
|
nie wiem, zobaczę, może coś znajdę, jak wrócę na chatę...
dlaczego lampkowe nie pomaga? nie powiedziałbym tego... |
|
|
|
13.04.2015 - 15:51
|
|
|
chodzi o takie komputerowe, coś w ten deseń. nie każde promienie działają tak samo.
|
|
|
|
13.04.2015 - 15:56
|
|
światło komputerowe? czyli jakie?
no wiadomo, że nie każde działa tak samo... ale każde jakoś działa... |
|
|
|
13.04.2015 - 16:06
|
|
|
nie wiem, ale nie działa pozytywnie. przynajmniej nie na mnie.
|
|
|
|
13.04.2015 - 16:38
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
W przypadku komputera, to raczej długotrwały szum nie działa pozytywnie.
|
|
|
|
13.04.2015 - 16:40
|
|
to racja... od komputera jeszcze pole elektromagnetyczne niefajne bije ...
ale światełka choinkowe :3 gites.. |
|
|
|
13.04.2015 - 16:42
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Co do tematu, to niestety za mało moich obserwacji, żeby wyciągnąć jakiekolwiek logiczne wnioski, ale mogę powiedzieć, że bardzo lubię spać przy świetle.
P.S. Zdziwiło mnie, że mówisz o choince w kwietniu :D |
|
|
|
13.04.2015 - 17:04
|
|
|
nie jestem pewny Pawłe... ale postawiłbym tezę, że Światło znacznie pomaga, przyspiesza w leczeniu ciało eteryczne, które te w następstwie przekłada się na ciało fizyczne
|
|
|
|
13.04.2015 - 19:57
|
|
|
ale dlaczego obudziłem się właśnie w tej fazie bez budzika? skoro bez światełek to się raczej nie zdarza... jak te światełka na to wpływają? i na wyostrzenie snów i pamięci snów? Światło powoduje że wybiło cię z fazy rem co normalnie by się nie stało przy całkowitej ciemności. A że stało to się w tym momencie kiedy sny pamiętamy najlepiej to i sny pamiętasz tak dobrze. |
|
|
|
13.04.2015 - 20:23
|
|
faza rem nie konczy sie po ok 4h snu przypadkiem..?
|
|
|
|
13.04.2015 - 20:27
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
światło pomaga na ciało kiodeniksoniczne, a ciemność pomaga na ciało mioliczkowe. a żeby mieć sny oramachowe trzeba odczytać magiczny zwój.
w temacie mowa o przyzwyczajaniu się, przystosowywaniu się do nowych warunków. to pewnie zasługa sportu albo: tu nie ma nic innego jak zwracanie uwagi na szczegóły w snach kosztem nie pamiętania czegoś innego |
|
|
|
13.04.2015 - 20:28
|
|
|
|
|
|
|
13.04.2015 - 21:42
|
|
|
Spanie przy sztucznym świetle zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka ;(
http://kopalniawiedzy.pl/nocne-oswietlenia...aham-Haim,11319 |
|
|
|
13.04.2015 - 21:43
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
światło pomaga na ciało kiodeniksoniczne, a ciemność pomaga na ciało mioliczkowe. a żeby mieć sny oramachowe trzeba odczytać magiczny zwój. w temacie mowa o przyzwyczajaniu się, przystosowywaniu się do nowych warunków. to pewnie zasługa sportu albo: tu nie ma nic innego jak zwracanie uwagi na szczegóły w snach kosztem nie pamiętania czegoś innego Że co przepraszam? Zupełnie nie wiem o czym mówisz. Magiczny zwój mogę znaleść w Wowie. |
|
|
|
13.04.2015 - 21:54
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Spanie przy świetle jest niezdrowe, mózg żeby w pełni wypocząć, musi mieć ku temu odpowiednie warunki. Przy świetle bardziej się męczy, nawet jak mamy zamknięte oczy, to światło i tak dociera do mózgu. Mózg jakoś je odbiera (nie pamiętam jak nazywa się ten niewielki obszar na wysokości "trzeciego oka", ale głęboko w mózgu). Ja nie wyobrażam sobie spania przy choćby najsłabszym świetle.
|
|
|
|
14.04.2015 - 01:07
|
|
|
BÓG ZAZDROSNY ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Ora opcja edytuj nadal dziala
Pawel, już maj. Wywal ta choinkę. |
|
|
|
14.04.2015 - 07:54
|
|
U mnie święta cały rok! :> Chociaż może schowam, będzie oryginalniej na zimę... ^^.
Dziś obudziłem się bez budzika przy tym świetle o 6:30 po ok. 9 godzinach snu, lub 7,5h bo 1,5h przed spaniem słuchałem binauralnego ASMR. I jak to się ma do REM? |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |