oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Popularne Zaburzenia Osobowości
Pavveł
post 06.04.2016 - 12:48
Post #1

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Jako, że OoBE wiąże się też z rozwojem duchowym, a ten z psychicznym, postanowiłem ukazać ten temat na światło tego forum, ku korzyści wszystkich pragnących go nieco zgłębić i osób postronnych.
Niedawno natrafiłem na pewną kwestię związaną z psychiką, która dotyczy, wbrew pozorom, w mniejszym lub większym stopniu, bardzo duży odsetek społeczeństwa, mimo że większość nie zdaje sobie nawet z tego sprawy.
Warto jednak przyjrzeć się krytycznie i wnikliwie tym kwestiom czy nie występują w naszym najbliższym otoczeniu, a przede wszystkim w nas samych, co może być najtrudniejsze, zwłaszcza w przypadku kwalifikowania się do któregoś z zaburzeń. Jednak jak z każdym rozwojem, choć wiąże się on z pewnymi trudami, obfituje również w wiele korzyści, których nie sposób przecenić. Mogą one uzdrowić i podnieść jakość naszych kontaktów z samymi sobą, ale też z innymi ludźmi, wpływając niebagatelnie, a nawet zasadniczo na jakość naszego życia. Także gorąco polecam i zachęcam do zapoznania się z poniższymi materiałami na temat o tzw. osobowości chwiejnej emocjonalnie, lub pogranicznym zaburzeniu osobowości, typu borderline lub narcystycznego (bpd - borderline personality disorder oraz npd - narcissistic personality disorder).

PS: Warto mieć na uwadze, że choć w poniższych artykułach większość tekstu jest nakierunkowana na jedną z płci, oraz przedstawione w dosyć skrajnych walorach, to tak naprawdę rzeczy te mogą tyczyć się ich obu, w różnych proporcjach i konfiguracjach.

(IMG:http://i.imgur.com/MiIxczR.jpg)
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 20)
nosołamacz
post 06.04.2016 - 18:07
Post #2

Efekt Jojo

Notatnik

osoba zaślepiona miłością i tak ten artykuł oleje.

+Quote Post
Rokinon
post 06.04.2016 - 19:13
Post #3

Dusza Towarzystwa

Wszyscy są zaburzeni a już szczególnie obenauci ;)

+Quote Post
Pavveł
post 06.04.2016 - 19:18
Post #4

Notatnik

CYTAT(nosołamacz @ 06.04.2016 - 19:07) *
osoba zaślepiona miłością i tak ten artykuł oleje.

Do czasu. Jeśli osoby w takich relacjach tego nie przejrzą, to prędzej czy później skończy się to źle.

A osoba z zaburzeniami osobowości tym bardziej. Ale to też zależy od jej doświadczenia i mądrości.

+Quote Post
masa
post 06.04.2016 - 19:31
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Bardzo częste zaburzenie psychiczne w dzisiejszych czasach do depresja. Mam dobrą wiadomość, kończy się czas depresji i teraz alergicy będą mieli przerąbane:)

+Quote Post
Foks
post 06.04.2016 - 19:34
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

wszystko wina żarcia:) Tuska, Kaczora i całej reszty masonów kierowanych przez kosmitów:) Awe!

+Quote Post
jacob
post 06.04.2016 - 20:22
Post #7

Gość Rodziny
*

Myślałem że czasy w których okres u kobiety uważany jest za chorobę dawno minęły i myślałem że czasy w których odmienny typ osobowości uważany jest za schorzenie dawno minęły.

+Quote Post
Krukos
post 06.04.2016 - 20:29
Post #8

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

Babcia z filmu poślubiła Narcyza Grzesia, zastanawiające. Babcia z motyla posiadła cechy gąsienicy i żyła długo i szczęśliwie.

+Quote Post
nosołamacz
post 07.04.2016 - 07:02
Post #9

Efekt Jojo

Notatnik

CYTAT(jacob @ 06.04.2016 - 21:22) *
Myślałem że czasy w których okres u kobiety uważany jest za chorobę dawno minęły i myślałem że czasy w których odmienny typ osobowości uważany jest za schorzenie dawno minęły.

tu nie chodzi o okres. doczytaj do końca...

+Quote Post
Pavveł
post 10.04.2016 - 22:21
Post #10

Notatnik

CYTAT(astrologos @ 06.04.2016 - 20:13) *
Wszyscy są zaburzeni a już szczególnie obenauci ;)

Hihi, dokładnie...
Ale zależy pod jakim względem.
Obenauci i inni ezo są zaburzeni z subiektywnego punktu widzenia dostosowania do obecnie panującego systemu i powiązanego z nim światopoglądu większościowego, jednak ten z kolei jest bardziej zaburzony obiektywnie. Bo w zasadzie ta tzw. "cywilizacjia"/"kultura", w której obecnie się znajdujemy, jest zaburzona pod wieloma względami. I każdy człowiek, który samym tym, że znajduje się w niej i próbuje przeżyć, musi się do niej dostosowywać, a nie ma nic zdrowego w dostosowywaniu się do chorej cywilizacji. Oczywiście nie wszystko jest chore, ale sporo rzeczy, także u podstaw, niektórych nawet dość subtelnych, a bardzo wpływających na wiele niekorzystnych skutków w dalszym biegu wydarzeń. Psychologicznie rzecz biorąc każdy człowiek żyjący w tej "cywilizacji", jest z góry narażony na szereg zaburzeń, z którymi uczy się dopiero radzić, gdy wkracza na ścieżkę poznania, wykraczającą poza ramy światopoglądowe wciśnięte mu w procesie indoktrynacji. Całkiem skuteczną, choć nieraz ciężką, drogą w tym jest duchowość, która swym płaszczem sama obejmuje wiele dziedzin, jak np. psychologię. A z tą z kolei bywa powoli coraz lepiej. I tak moim zdaniem warto pooglądać parę ciekawych kanałów na YT, nakierunkowanych mniej więcej pod tym kątem. Nie mówię, żeby łykać to, jak pelikan (nigdy tak!). Jedynie myślę, że można się tym w mniejszym lub większym stopniu natchnąć lub/i zastanowić i może wykorzystać.
Tak więc niżej zapodaję kilka tego typu polecanych przeze mnie kanałów. Jak ktoś zna więcej równie ciekawych i wartych obejrzenia, śmiało proszę zamieszczać.

+Quote Post
Andy16
post 10.04.2016 - 22:36
Post #11

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ja mam osobowość mnogą i wcale nie uważam tego za zaburzenie, tylko za osobowość :) Jacob ma rację. Za 100 lat będą się z nas śmiać, że takie bzdury pisaliśmy na foro - że to są niby jakieś wielkie ZABURZENIA, a tak naprawdę - normalni ludzie.
Ponadto, każdy ma w pewnym stopniu mnogą osobowość. Pomyśl, nie zachowujesz się tak samo względem różnych osób. Przy jednych jesteś cichy i spokojny, ale wystarczy że spotkasz takich dwóch jak was trzech i zaczyna się jazda. To się kształtuje też przez niezgodność tego jakim się jest naprawdę z oczekiwaniami społeczeństwa. Gdzieś widziałam zdjęcie żółwia morskiego który jako mały żółwik musiał wpaść w jakiś krążek, no i w miarę jak rósł, to skorupa dookoła krążka się powiększała, a tam gdzie krążek przytrzymywał, to pozostawała wąziutka. Podobnie może być z psychiką. Jeśli na dłuższą metę udajesz kogoś kim nie jesteś, to w końcu naprawdę zaczynasz taki być, ale to nie znaczy że Twoja prawdziwa osobowość znika.
Życie w społeczeństwie to jedna wielka szmira. To są wszystko "zaburzenia" cywilizacyjne. Człowiek z buszu nie miałby takich "zaburzeń". To bzdura że człowiek jest istotą społeczną. Owszem, stadną, ale nie społeczną.
Wiecie co mówiła moja babcia kiedyś o człowieku z irokezem na głowie? "Chory człowiek, powinien iść do psychiatry, coś jest z nim nie tak, z głową". Taa, tak zwane "zaburzenia". Zostały wymyślone chyba tylko dla zysku psychiatrów. Psychiatra bierze 120 zł za godzinę zastanawiania się jakie by tu leki wcisnąć.

+Quote Post
jacob
post 10.04.2016 - 22:56
Post #12

Gość Rodziny
*

CYTAT(nosołamacz @ 07.04.2016 - 07:02) *
tu nie chodzi o okres. doczytaj do końca...

Tu chodzi o średniowiecze umysłowe.

+Quote Post
Pavveł
post 11.04.2016 - 11:25
Post #13

Notatnik

CYTAT(jacob @ 10.04.2016 - 23:56) *
Tu chodzi o średniowiecze umysłowe.

Wybacz, ale trudno odnieść inne wrażenie, jak to, że osobą, która tu przedstawia "średniowiecze umysłowe" (à propos, w średniowieczu były umysły, których, nie wiem jak Ty, ale wielu dzisiaj nie byłoby w stanie objąć) jesteś Ty.
Po pierwsze wypadałoby, abyś, zanim się wgl wypowiesz, zapoznał się z treścią prezentowaną w temacie, a po drugie uzasadnił swoje tezy - sorry, że nikt nie będzie Cię traktował jako autorytet, który samą swoją subiektywną i wydawałoby się wgl nie na temat opinią, będzie wiarygodnie oceniał i w razie czego zamykał dyskusję.

+Quote Post
Zbyszek
post 11.04.2016 - 12:55
Post #14

cialka.net
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

fajnie babka opowiada, tezjestem chyba bordelini. Czasami jak mnie skreci co i patrza jak ludzie zlowgrogo, to mnie wcina w bezruch, to taki schowek bordelini w niczym. Tak odkrylem swiadka stan czystej jazni, przez ta bordelini:)))

+Quote Post
Andy16
post 11.04.2016 - 22:14
Post #15

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Pożeracz, obiektywną opinię może wydać tylko ekspert. Ja też nie oglądałem materiału, ale zgaduję że ta pani, którą widać, ekspertem nie jest. No chyba że wspomina coś o tym, w jakiej dziedzinie ma dyplom?

+Quote Post
Lisk
post 11.04.2016 - 22:48
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Btw borderline to to samo co "wampir energetyczny"

+Quote Post
Andy16
post 12.04.2016 - 00:14
Post #17

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Tylko że "wampir energetyczny" brzmi zbyt zwyczajnie i nie nadaje się na nazwę choroby, dlatego wymyślono "borderline".
Jak tak sobie czytam o tych wampirach, to dosłownie każdy, kogo znam, pasuje pod któryś z podpunktów, a większość pasuje pod większość.

+Quote Post
Andy16
post 12.04.2016 - 00:18
Post #18

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A nie, przepraszam, jedna skurwielka nie pasuje pod żaden typ wampira - znana z tego że wszystkim przytakuje, jest fałszywa i nic nie powie wprost. Ona nie ma borderline ;]

+Quote Post
Pavveł
post 12.04.2016 - 00:33
Post #19

Notatnik

Nie sugerowałbym się tytułami, bo niejednokrotnie nie idą w parze z ogarnięciem (czy też ich brak z jego brakiem).
Jednak bpd i npd to terminy nie wyssane z palca, a z dziedziny psychologii i fragmenty wypowiedzi takiego eksperta, jakiego oczekujesz, są przetłumaczone i zamieszczone w podanych przeze mnie artykułach.

Borderline to nie to samo, co wampiryzm energetyczny. Idąc takim tropem, narcyzm też można by nazwać wampiryzmem energetycznym, a to przecież nie to samo.
Każda trudność i każdy dylemat, każda praca i problem i czynność, pobierają jakąś część energii, ale to nie czyni ich wampirami energetycznymi. Nie należy wszystkiego wkładać do jednego wora.

I tak zapobiegawczo, proszę nie wypowiadajcie się, zanim nie zapoznacie się rzetelnie z całym materiałem. Po fragmencie można powiedzieć wiele, tylko niestety nie na temat, bo pozory lubią mylić.
Pozdrawiam ^^'

+Quote Post
Lisk
post 12.04.2016 - 01:32
Post #20

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Za przeproszeniem, gówno prawda. Nie wypaczaj pojęć pod własne widzimisię.
Narcyzm to stan psychiczny polegający na skierowaniu libido do wewnątrz, a borderline i wampiryzm to czerpanie energii z zewnątrz m.in. poprzez agresję.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Osobowo%C5%9B...typu_borderline
https://pl.wikipedia.org/wiki/Narcyzm_(psychologia)

"Problemy pacjentów z borderline są powodowane przez zaburzenia rozwojowe, które wynikają z pewnych deficytów, czyli braku lub niedorozwoju niektórych elementów osobowości. U pacjentów tych występuje niedorozwój ego, deficyt ja lub zaburzenie relacji z obiektem".
Tak samo jak w wapiryzmie, zaś narcyzm to "nadmiar" ego... ;/

+Quote Post
Pavveł
post 13.04.2016 - 14:37
Post #21

Notatnik

Sam wypaczasz pojęcia, przyrownujac cos do wampiryzmu, co jest trochę szerszym i nietozsamym pojęciem.
Splyciles i wypaczyles powyzej definicje border i narcyzmu, jak i wampiryzmu.
Poza tym z tego samego linku, co zapodałeś o narcyzmie:
"[...] bez większego uszczerbku wejść w stan narcyzmu wtórnego kiedy to zauważa, że własne potrzeby może zaspokajać przy użyciu przedmiotów i innych ludzi. W tym miejscu następuje wspomniane wiązanie z obiektem." - też można to powiązać z wampiryzmem.
Wybierasz z kontekstu jakieś fragmenty i znieksztalcasz prawdziwy obraz, nawet nie potrafiac ze zrozumieniem zapoznac sie z materialem, który sam przytaczasz, a co dopiero z materiałem, ktory komentujesz. Proponuje UWAŻNIE zapoznac sie najpierw ze wszystkimi podanymi na początku materialami, a nastepnie poczytaj sobie o wampiryzmie energetycznym, a nie tak pochopnie spłycasz coś i wrzucasz do jednego wora, znieksztalcajac treść tematu.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park