Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> Uczucie ?poznania?, Czy Ty też tego doświadczasz?
serafis
post 24.06.2013 - 16:38
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 9247

Witaj. Po drzemce, analizując obrazy snu, przyszła myśl. We śnie, w ld/oobe, zdarzają się momenty, w których nie mam pojęcia, skąd wiedziałem jak coś osiągnąć, po prostu to robiłem. W stanie tym, z pełnym przekonaniem, w pełni potrafię zrozumieć bądź zrobić pewną rzecz. Z ilości informacji, jakie jestem w stanie sobie przypomnieć, to jest mi bardzo ciężko złapać świadomością te momenty, jakby były niedostępne. Jednak potrafię uświadomić sobie, że coś takiego miało miejsce, bez przyczyny takiego postępowania i bez informacji nt. czego, działanie podjąłem. Czy pamiętasz, czy Tobie też to się zdaża? Pozdrawiam.
Profile CardPM
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
rafal13-50
post 25.06.2013 - 11:51
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 9121

Wyróznia się je na podstawie dotepu.
Nadświadomość (kiedy jej doświadczmy?)
świadomość - na codzień
podświadomość - (podczas transu?)
Profile CardPM
+Quote Post
Woytas74
post 25.06.2013 - 14:18
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 9279

CYTAT(rafal13-50 @ 25.06.2013 - 10:51) *
Wyróznia się je na podstawie dotepu.
Nadświadomość (kiedy jej doświadczmy?)
świadomość - na codzień
podświadomość - (podczas transu?)

To jest tylko semantyka - ktoś stworzył sobie model dla własnej teorii. Uczepiając się takich teorii zatracasz możliwości poznawcze. Świadomość jest jednym z najtrudniejszym do zbadania zjawisk i raczej nie trzymałbym się jakiś skostniałych podziałów. Z moich badań wynika, że jest to bardzo płynne i trudne do przeanalizowania, a o jakiejkolwiek logice to już wogóle zapomnij. My tylko próbujemy ogarnąć coś co jest praktycznie nie do ogarnięcia przez nasz wąski umysł. Poza tym zbadałem, że cząsteczka naszej świadomosci, która rozpoznajemy jako samoświadomość jest tylko marginalnym obrzeżem naszej prawdziwej świadomości. Nie mówiąc już o tym, że na najwyższym poziomie świadomości nasze świadomości stanowią najprawdopodobniej jedość - ostateczny obserwator jest jeden i tylko iluzja, którą jesteśmy ogarnięci daje poczucie odrębności i tak widzisz siebie jako jednostka. To jest jednak wyższa szkoła jazdy i mówiąc kolokwialnie można od tego zwariować ;)
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic