|
|
08.07.2013 - 00:41
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Witam! Nie wiem może jestem za mało doświadczony, zbyt nikłą wiedzę posiadam na takie tematy...
Ale jak myślicie czemu bóg jak takowy istnieje zezwala na te wszystkie okrucieństwa. To nie tylko moje tematy, dzisiejszego dnia rozwinę swoją myśl ale jako wstęp do tej myśli chciał bym usłyszec co mają do powiedzenia ludzie którzy myślą że poprzez wyjscia astralne panują nad czyms co w świecie materialnym nie jest do zapanowania. Tak jak nad manipulacją która w każdym z nas drzemie....Czemu ktoś kto rzekomo jest świętym Piotrem nie otrzymał wskazówek jak sprawić by ludzkość zmieniła swe postępowanie. Jak sprawić by nie było tego chamstwa??Oczywiscie szanuje wszystkich, ale ten temat jest jak dla mnie tematem mocnym...Co wy byście zrobili jak by mordowano na waszych oczach wasze dzieci żone a na końcu jednemu z was przystawiali pistolet do łba i strzelono!! pytam co noc na temat istnienia dostaje różne odpowiedzi, wiem o wymiarach innych ale na ten temat nie dostaje odpowiedzi może ktos pomoże???Miłość polsko - izraelska a reszta ludzi co ginęła rosjanie, niemcy, polac y, włosi, francuzi , austryjacy?? gdzie był i jest wasz zakichany bóg??? |
|
|
|
![]() |
08.07.2013 - 15:25
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Pytanie o Boga i sens zła i dobra implikuje już odpowiedź, bo zakłada się z góry ze on jest oraz że dobro czy zło ma sens . Zakładanie ze go nie ma tez implikuje odpowiedzi bo z tego będzie wnikać że nic nie ma sensu . To wszystko są nieporozumienia naszego systemu przekonań i naszych ograniczonych umysłów. Poruszamy się w sferze imaginacji i intencjonalnego myślenia o tym co jest lub czego nie ma .Gdyby zapytał się mnie katolik czy Bóg jest powiedział bym ze nie ma, gdyby o to samo zapytał ateista odpowiedział bym ze jest ,każda z tych odpowiedzi była by tak samo prawidłowa jak i kłamliwa. Wynika to z prostego faktu że te pytania same w sobie nie mają sensu na wyższym poziomie świadomości . Pociągnę odpowiedź Woytas74 ,rab, santistebana, serafisa . Pojęcia Boga , zła i dobra wynikają z niezrozumienia , my sami jesteśmy tym Bogiem, jego częścią, tak samo jak częścią wszystkiego co jest , tak samo jesteśmy tez całością tego co istnieje. Tak naprawdę nie ma różnicy między tobą, cegłą w ścianie i rosnącym drzewem, to jest z sobą tożsame .Nie ma tez wbrew pozorom czegoś takiego jak świadomość jednostkowa , jest tylko postrzeganie jak wspomniał serafin. Co ciekawe nie tylko jemu wpadła ta teoria, mi i wielu innym też, niezależnie i bez wyczytania w księgach. Osobiście dla mnie to nie teoria tylko wnioski oparte na pewnych doświadczeniach . Różni ludzie, różne epoki, różne kultury wnioski jednak takie same .Większość ludzi po śmierci w obliczu tego przyjemnego światełka bijącego padnie na kolana, zobaczy w nim Boga, Mahometa, Buddę, wyższy byt, może cześć z nich spostrzeże samych siebie, swoje doskonałe odbicie i tego ze są wszystkim we wszystkim i wszędzie razem z całością .Wspomniawszy jeszcze o pojęciach dobra i zła stwierdzę że one istnieją ale tylko w określonej rzeczywistości tej naszej ziemskiej i bliskich ziemi .To jak z wieloma innymi pojęciami jak rodzina, patriotyzm, bohaterstwo, wiara, dobro, zło i bezlik innych jakie funkcjonują w tym świecie mają sens tylko w nim z którego się wywodzą i dzięki którym opisuje się zastana rzeczywistość. W wyższych sferach tracą one sens bo nijak się nie odnoszą do tej wyższej rzeczywistości . Każdy świat szeroko rozumiany i poziom rozwoju ma swój własny aparat poznawczy i intelektualny by na tych jeszcze wyższych całkowicie znikać i pojawia się tylko ,,postrzeganie i istnienie’’. Pewne pytania wiec mają tylko sens na określonym poziomie istnienia i rozwoju więc na pytania o Boga ,dobro ,zło , sens wielu innych rzeczy można udzielić sprzecznych odpowiedzi. Prawda zależy od ,,punktu siedzenia ‘’.
|
|
|
|
Foks Gdzie Jest .........ten? 08.07.2013 - 00:41
Woytas74 CYTAT(Foks @ 07.07.2013 - 23:41) Wit... 08.07.2013 - 01:08
rab prosta odpowiedź - bóg nigdy nie istniał. 08.07.2013 - 01:15
wyspiarz Nie można dowieść istnienia Boga ani jego nieis... 08.07.2013 - 07:50
rab CYTAT(wyspiarz @ 08.07.2013 - 08:50)... 08.07.2013 - 09:01
santisteban Bog jest poza dualizmem Swiata :) to moze byc praw... 08.07.2013 - 08:59
PigsOnTheWings Bóg nie potrzebuje naszych słów, aby usłyszeć... 08.07.2013 - 09:05
serafis Nie ma dobra ani zła, jest tylko postrzeganie. Wp... 08.07.2013 - 09:34
wyspiarz Bardzo ważne jest,
Abyśmy doświadczali ciszy,
C... 08.07.2013 - 10:28
PigsOnTheWings Paradoksem istnienia jest samo istnienie. Ludzie s... 08.07.2013 - 10:54
Foks Dziękuje wszystkim za przesłanei swoich pogląd�... 08.07.2013 - 12:10
DonBuziallo Czy Bóg-bądź to co różni mistycy nazywają ... 08.07.2013 - 14:00
Vesanya Napiszę jak ja to widzę :) Miałam w swoim życi... 08.07.2013 - 15:30
ryniek Rozpatrujesz Foks sprawę wedle religii monoteisty... 08.07.2013 - 15:59
Sagle Dorzucę i ja się do dyskusji :)
Nie będę się ... 08.07.2013 - 20:27
wyspiarz RE: Gdzie Jest .........ten? 08.07.2013 - 20:30
mariuha Jest wiele zamieszania na ten temat myślę że to... 08.07.2013 - 20:46
Deimond CYTAT(mariuha @ 08.07.2013 - 21:46) ... 08.07.2013 - 20:47
sagon Tylu, ilu ludzi żyje, tyle poglądów na temat B... 08.07.2013 - 20:50![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |