|
|
08.07.2013 - 00:41
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Witam! Nie wiem może jestem za mało doświadczony, zbyt nikłą wiedzę posiadam na takie tematy...
Ale jak myślicie czemu bóg jak takowy istnieje zezwala na te wszystkie okrucieństwa. To nie tylko moje tematy, dzisiejszego dnia rozwinę swoją myśl ale jako wstęp do tej myśli chciał bym usłyszec co mają do powiedzenia ludzie którzy myślą że poprzez wyjscia astralne panują nad czyms co w świecie materialnym nie jest do zapanowania. Tak jak nad manipulacją która w każdym z nas drzemie....Czemu ktoś kto rzekomo jest świętym Piotrem nie otrzymał wskazówek jak sprawić by ludzkość zmieniła swe postępowanie. Jak sprawić by nie było tego chamstwa??Oczywiscie szanuje wszystkich, ale ten temat jest jak dla mnie tematem mocnym...Co wy byście zrobili jak by mordowano na waszych oczach wasze dzieci żone a na końcu jednemu z was przystawiali pistolet do łba i strzelono!! pytam co noc na temat istnienia dostaje różne odpowiedzi, wiem o wymiarach innych ale na ten temat nie dostaje odpowiedzi może ktos pomoże???Miłość polsko - izraelska a reszta ludzi co ginęła rosjanie, niemcy, polac y, włosi, francuzi , austryjacy?? gdzie był i jest wasz zakichany bóg??? |
|
|
|
![]() |
08.07.2013 - 15:30
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Napiszę jak ja to widzę :) Miałam w swoim życiu okresy totalnego ateizmu, wiary i wielkiego wkurzenia na Boga z różnych osobistych powodów;)
Im więcej cech przypiszemy Bogu, tym bardziej będzie on ludzki, pełen pychy, zły, tyranistyczny itd. a więc będzie projekcją nas samych. To ślepa uliczka, bo mierząc Boga swoją miarą popadamy w pułapkę nas samych. Będziemy się złościć na Boga, ze jest niedoskonały a tak naprawdę złościmy się na siebie bo to my jesteśmy niedoskonali :)) Dlatego nie tylko z tradycji mistycznych ale i z logiki wynika, że jesli mamy wierzyć w Boga, to niech On będzie Tajemnicą, po za wyobrażeniem człowieka. Jedyną chyba rzeczą któą można mu przypisać i która się powtarza we wszystkich mistycznych relacjach- jest Miłość - która wychodzi z wszelkich dualizmów (dobra i zła) i również nie do wyobrażenia przez człowieka. Posłużę się metaforą Słońca - Bóg jest jak Słońce świeci dla wszystkich jednakowo, ale nie każdy podnosi twarz, żeby promienie mogły go ogrzać bo ma po prostu wolny wybór. Dlaczego na świecie jest tak źle? Skoro założymy , że Bóg jest miłoscią, to może oznaczać również, że z miłosci do nas czyni nas wolnymi - a więc daje nam wolną wolę i pozwala nam odejść od siebie. Pozwala nam robić dosłownie wszystko co zapragniemy, tarzać się w najgorszej patologii, po to, żeby dać nam możliwość zdecydowania o sobie - w którymś momencie zdecydujemy przecież, że chcemy do Boga powrócić. Nie zrobimy tego z musu ani dla żadnej nagrody (bo to znowu będzie projekcja ego) tylko z odkrycia w sobie braku i pustki, który tylko Bóg (Miłość) może zapełnić. Gdy już wykrzyczymy swój bunt i złość, przepracujemy swoje własne skrajności, otwieramy się na Nieznane bo tam jest odpowiedź na sens naszego istnienia. BAdania psychiatryczne udowadniają, że do czynów agresywnych, toksycznych, psychopatycznych itd zdecydowanie największe skłonności mają ludzie, którzy w dzieciństwie doświadczyli przemocy - przemocy fizycznej lub psychicznej, tresury wszelkiego rodzaju blokującego swobodny rozwój emocjonalny lub też po prostu - nie mieli czułości w kluczowym okresie rozwoju niemowlęcego i ten brak z wiekiem się pogłębiał. Neurologia z kolei udowadnia, że pod wpływem braku czułości i miłości, doświadczania przemocy i traumy, zmienia się bezpowrotnie mózg człowieka...co pewnie ma odzwierciedlenie w genach. W mistyce różnych religii nazywa się to "grzech pierworodny" albo "niedoskonałość człowieka". To dlatego patologie i negatywne wzorce, tzw zło, jest przekazywane z pokolenia na pokolenie - nie tylko prawdopodobnie w genach ale przede wszystkich w wychowaniu dzieci, które przejmują po nas te wzorce przyczyniające się do przemocy i cierpienia. Znany jest syndrom, gdy katowane dziecko, wyrasta na rodzica, który sam staje się katem :( błędne koło cierpienia. Wystarczy, że coraz więcej osób będzie świadomymi rodzicami, obdarzać swoje dzieci zdrową miłością, traktować dzieci jak partnerów a nie przedmioty i będzie nam rosło coraz zdrowsze i szczęśliwesze , pokojowo nastawione połeczeństwo. Dużo jest do zrobienia na świecie, ale można zacząć od siebie samego i najbliższego otoczenia. Mimo wszystko świat zmienia sie na lepsze - widać wyraźnie tendencję rozwojową jeśli chodzi o rozpowszechnienie humanistycznych wartości, praw dla kobiet i dzieci, poszanowanie życia ludzkiego i godności ludzkiej. Nie wszędzie oczywiście, ale to kwestia czasu. Kiedyś niewolnictwo było normą, dziś jest tępiona. Paradoksalnie to własnie koszmar i niewyobrażalne zło II wojny światowej przyniosło konwencję genewską i wiele tendencji w kierunku respektowania humanizmu. Ludzkość w bólach dojrzewa do wolności i miłości, a przez to , do relacji z Bogiem, o ile istnieje oczywiscie. Bóg (jako coś poza wyobrażeniem człowieka) jest chyba jedyną sferą co do której można sie odnieść tylko poprzez wiarę. Reszta moim zdaniem będzie weryfikalna, prędzej czy później :) |
|
|
|
Foks Gdzie Jest .........ten? 08.07.2013 - 00:41
Woytas74 CYTAT(Foks @ 07.07.2013 - 23:41) Wit... 08.07.2013 - 01:08
rab prosta odpowiedź - bóg nigdy nie istniał. 08.07.2013 - 01:15
wyspiarz Nie można dowieść istnienia Boga ani jego nieis... 08.07.2013 - 07:50
rab CYTAT(wyspiarz @ 08.07.2013 - 08:50)... 08.07.2013 - 09:01
santisteban Bog jest poza dualizmem Swiata :) to moze byc praw... 08.07.2013 - 08:59
PigsOnTheWings Bóg nie potrzebuje naszych słów, aby usłyszeć... 08.07.2013 - 09:05
serafis Nie ma dobra ani zła, jest tylko postrzeganie. Wp... 08.07.2013 - 09:34
wyspiarz Bardzo ważne jest,
Abyśmy doświadczali ciszy,
C... 08.07.2013 - 10:28
PigsOnTheWings Paradoksem istnienia jest samo istnienie. Ludzie s... 08.07.2013 - 10:54
Foks Dziękuje wszystkim za przesłanei swoich pogląd�... 08.07.2013 - 12:10
DonBuziallo Czy Bóg-bądź to co różni mistycy nazywają ... 08.07.2013 - 14:00
apostezjon Pytanie o Boga i sens zła i dobra implikuje już... 08.07.2013 - 15:25
ryniek Rozpatrujesz Foks sprawę wedle religii monoteisty... 08.07.2013 - 15:59
Sagle Dorzucę i ja się do dyskusji :)
Nie będę się ... 08.07.2013 - 20:27
wyspiarz RE: Gdzie Jest .........ten? 08.07.2013 - 20:30
mariuha Jest wiele zamieszania na ten temat myślę że to... 08.07.2013 - 20:46
Deimond CYTAT(mariuha @ 08.07.2013 - 21:46) ... 08.07.2013 - 20:47
sagon Tylu, ilu ludzi żyje, tyle poglądów na temat B... 08.07.2013 - 20:50![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |