CYTAT(ryniek @ 06.08.2013 - 18:17)

Osobom interesującym się religioznawstwem, chciałby polecić pewną książkę. Mało znaną w naszym kraju. Z uwagi na to, że prawa autorskie do niej wygasły, zamieszczam ją w załączniku. :)
Traktuje o tym, jak obecne religie wyrosły z dawniejszych wierzeń. Ewoluowały wraz z ludzką kulturą i rozwojem świadomości.
Na pewno nie jest to lektura polecana dla religijnych ortodoksów. Nie wiele z niej wyniosą.
Za to niezbędna dla osób chcących poznać, jak powstały ludzkie wierzenia i na czym się opierają.
Na pewno powinna być polecana niektórym polskim obenautom. :) Może wtedy potrafiliby kierować się własnym rozumem i rozeznaniem, zamiast tylko wyuczonymi formułkami, wedle których każda świetlista postać spotkana podczas podróży poza ciałem to Jezus, a każda mroczna to szatan. :)
Ze swojej strony polecam też doskonałą, uzupełniającą lekturę polskiego pisarza Zenona Kosidowskiego "Opowieści ewangelistów". Odsądzonego od czci i wiary przez polski kościół. Wyszła jeszcze w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Jest równie rzeczowa i mówiąca o nieznanych przeciętnemu Polakowi faktach. Tej drugiej nie zamieszczam z uwagi na wciąż obowiązujące prawa autorskie, ale każdy chcący się z nią zapoznać bez problemu, zgodnie z polskim prawem, ściągnie ją z netu. :)
Miłej lektury i dalekich podróży. :)
Kosidowskiego czytałam, faktycznie to mocna książka jeśli idzie o ortodoksów czy nawet normalnych katolików :)
"Pogańskich Mesjaszy" ściągnęłam sobie, dzięki ryniek za umieszczenie jej tutaj :)
Ze swej strony mogę polecić
Karlheinz'a Deschner'a - Opus Diaboli.Napsuł tą pozycją krwi kościołowi, oj napsuł, bo obnaża zbrodnie KK oraz inne ciemne sprawki.
Robi to błyskotliwie, wręcz często z dużym poczuciem humoru.
Można ją ściągnąć z neta, ale nie mam pojęcia jak tu ją wkleić.
Zresztą, jeśli ktoś będzie zainteresowany, to sam znajdzie :)