CYTAT(serafis @ 21.09.2013 - 18:18)

Doprawdy? Nigdy się nie śmiałeś? Nigdy się nie cieszyłeś? Nigdy nie byłeś zadowolony? Nawet kiedy po długim czekaniu na wolny kibel się wysikałeś?
Jasne, że tak, ale przecież nie o to chodzi. Moje pytanie było skonkretyzowane na pracę z H-S i odnosiło się do konkretnego ćwiczenia. Jeżeli dowiesz się o co dokładnie chodzi w ćwiczeniu pewnie zrozumiesz istotę i fakt, że Twoja odpowiedź jest całkowicie poza tematem.
CYTAT(serafis @ 21.09.2013 - 18:18)

Takie sobie? Jakie jest nie takie sobie? Wymyśliłeś te nie takie sobie jak i takie sobie. Nie ma niczego innego, niż to , co jest teraz.
Gratulacje! Własnie nastąpił przełomowy moment w Twoim życiu i teraz i teraz i teraz... Zobacz The Work, Byron Katie... I teraz...
Masz i rację i jednocześnie się mylisz.
Wiem do czego pijesz, aczkolwiek nie jestem nieświadomą, zagubioną duszą. Moje problemy psychiczne, ograniczenia, lęki, na tyle się pogłębiły przez cały ten czas, że tym co wiem nie wyleczę się z tego co czuję. Ostatnie nadzieje pokładam w psychiatrze i terapii grupowej no i oczywiście staram się doskonalić, poprawiać swoją sytuację życiową, utrzymywać w miarę możliwości dobrą kondycję psychiczną.
Jest to co jest teraz, ale nie wiem czy wiesz jak to jest kiedy Twój mózg myśli za Ciebie - podsuwa Ci wszystko o czym nie chcesz myśleć. Wspomnienia, emocje, myśli, a nawet interpretację otaczającej nas rzeczywistości. Przedstawia Ci swoją wersję. To nie jesteś Ty, ale to jest w Twojej głowie i nie masz nad tym żadnej kontroli, jedyne co pomaga to odwrócenie uwagi - odmóżdżenie. Zero szans na skupienie, na działanie, wtedy jest tylko gorzej. Nie sądzę byś wiedział jak to jest mieć między innymi schizofrenię. To tylko głupia nazwa głupiej choroby, a może nawet nie, ale wiem, że coś jest nie tak z moim mózgiem.
Tak na marginesie, jeśli masz zamiar komuś pomóc, to takie krytyczne, uniwersalne podejście jest kiepskie. Czemu? Bo ma negatywny ładunek energii, czy jakkolwiek to nazwać. Próba zrozumienia, to jest coś co każdy z nas respektuje, co wzbudza zaufanie i empatię, co poprawia na moment subiektywną rzeczywistość i co często pomaga.