oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> 7 Poziomów, 7 Barier
Pavveł
post 21.10.2013 - 06:33
Post #1

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Do napisania tego tematu zmotywował mnie pewien tekst bodajże Osho, który kiedyś napotkałem i który całkiem do mnie trafił, który moim zdaniem opisywał całkiem przydatne rzeczy i słuszne spostrzeżenia. Niestety nie udało mi się wtórnie znaleźć tego linku, także postanowiłem odtworzyć z grubsza to, o czym tamto było, trochę z pamięci, trochę tak od siebie i trochę wspomagając się internetem x) Jednakże to, co wyszło, nie jest z mojej strony bezmyślnym kopiowaniem, ale czymś co zgadza się z moim doświadczeniem i spostrzeżeniami, oraz uważam że komuś może się przydać... mnie się przydało. Tak więc ten temat traktować będzie o siedmiu poziomach świadomości oraz o siedmiu głównych problemach, jakie stoją na naszej drodze na każdym z tych poziomów. Prawdopodobnie padnie argument, który już teraz uprzedzę, że tworzenie takich podziałów jest bez sensu, bo dzieli ludzi, itp. Moja odpowiedź na to brzmi, że to zależy jak na to się patrzy. Nie chodzi bowiem w tym o to, aby kogoś dzielić, bo niezależnie od tego, kto na jakim jest poziomie, każdy jest ważny i każdy jest równy, tylko różne osoby różnie mocno śpią... Nie chodzi o to, by osądzać ludzi, ale o to by pomóc się zorientować w jakim miejscu jesteśmy i sprecyzować sobie motywy, z jakimi w danym momencie musimy sobie poradzić, by osiągnąć pełną dojrzałość, a za tym spełnienie i szczęście. Ten podział na siedem punktów w jakiś sposób koreluje z siedmioma czakrami, ale jest podziałem umownym, gdyż można by z pewnością tą listę rozszerzyć i uszczegółowić. Także ten podział jest dość ogólny, ale myślę, że mimo tego i tak dość przydatny. Jeśli ktoś chciałby, żebym bardziej szczegółowo opisał któryś z punktów, to niech zapyta, postaram się wtedy to rozwinąć. Także do rzeczy:

SIEDEM BARIER/WYZWAŃ DO PRZEJŚCIA PRZEZ NIE:
  1. Nauczyć się żyć w społeczeństwie.
  2. Zadać sobie pytanie, kim ja chcę być, zauważyć swą indywidualność.
  3. Znaleźć w sobie współczucie i empatię.
  4. Zrozumienie swoich myśli, odidentyfikowanie się od nich, uzyskać wolność od natłoku myśli. Stać się panami/paniami swych myśli, a nie być ich niewolnikami; przełączenie się na uczucia.
  5. Znaleźć harmonię, spokój, błogość bycia, nie osądzać, przestać oczekiwać.
  6. Przyjąć punkt widzenia: My jako Jedność.
  7. Odpuścić sobie robienie czegoś na zewnątrz, by coś osiągnąć wewnątrz, zamiast tego być już tym i tyle, już to osiągnięte... A wtedy działanie na zewnątrz, jeśli takie będzie, to będzie wynikało z wewnątrz.

CECHY CHARAKTERYZUJĄCE SIEDEM POZIOMÓW ŚWIADOMOŚCI:
  1. Dobre jest to, co w danej chwili przynosi korzyści. Prymitywna, hedonistyczna postawa staje się tutaj normą. Mój partner powinien zaspokajać moje zachcianki i potrzeby!
  2. Inni określają, co ja mam do zrobienia i absolutnie mi to nie przeszkadza, a jeśli już - to bardzo nieznacznie. To, co dyktuje grupowa świadomość, musi być właściwe. Nie może być inaczej! Coś za coś!
  3. Ważne jest, aby być kimś! Taki stan nie skłania do zastanowienia się nad własnym zachowaniem.
  4. Kto ma rację? Ja czy inni?
  5. Dzięki sile myśli i sile duchowej świadomości ja sam stwarzam swoją rzeczywistość.Staję się bardziej akcją, niż reakcją. Zbieram to, co posiałem! Duchowi bracia zwierzęta musza być bezwarunkowo respektowani!
  6. Zauważenie walorów bycia. Wszystko jest możliwe!
  7. (˘◡˘)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Garot
post 21.10.2013 - 08:48
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

To dlaczego seks jest możliwy dla zwierząt?
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
- Pavveł   7 Poziomów, 7 Barier   21.10.2013 - 06:33
- - twistoid   w lustrze nago się przeglądałeś jak to pisałe...   21.10.2013 - 07:34
- - Garot   Coś słyszałem, że osho mówił żeby wszystkie...   21.10.2013 - 07:36
- - twistoid   Osho stanął w pewnym punkcie swojego rozwoju dal...   21.10.2013 - 07:55
- - Pavveł   Głupstwa. Miłość to nie zestaw zobowiązań, ...   21.10.2013 - 08:05
- - twistoid   Żeby kochać musi być ja i ty, jak ja i ty przes...   21.10.2013 - 08:08
- - Pavveł   A kto mówi, że przestaje istnieć?? Przestaje is...   21.10.2013 - 08:13
|- - victoria   CYTAT(Pavveł @ 21.10.2013 - 09:13) ...   21.10.2013 - 08:29
- - twistoid   Jak chcesz kochać skoro ty jesteś we wszystkim, ...   21.10.2013 - 08:17
- - Garot   Nie rozumiem o co chodziło ci roman z tym że sek...   21.10.2013 - 08:25
- - twistoid   seks jest wtedy kiedy jest pamięć pewien obraz k...   21.10.2013 - 08:31
- - victoria   na moje za duzo pitolenia za malo robienia:) bruta...   21.10.2013 - 08:33
- - twistoid   już ok z tematem?   21.10.2013 - 08:35
- - Pavveł   Tak, już forum się zwężyło :D CYTAT(twistoid...   21.10.2013 - 08:44
- - victoria   a bolesna prawda jest taka ze ludzie szczesliwi be...   21.10.2013 - 08:47
|- - Pavveł   CYTAT(victoria @ 21.10.2013 - 09:47)...   21.10.2013 - 08:57
- - Garot   To dlaczego seks jest możliwy dla zwierząt?   21.10.2013 - 08:48
|- - victoria   CYTAT(Garot @ 21.10.2013 - 09:48) To...   21.10.2013 - 08:52
- - twistoid   nie mam pojęcia,paweł twoja miłość to to co t...   21.10.2013 - 08:53
- - victoria   nieszczesliwe milosci o ktorych wspomniales to tez...   21.10.2013 - 09:00
20 Stron V   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park