oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Pierwsze WyjÅ›cie - Pytania ;)
Szymon108
post 19.10.2013 - 21:47
Post #1

Gość Rodziny
*
Grupa: Podróżnicy

Witam wszystkich ;)

Chciałbym zacząć przygodę z OOBE, ale najpierw chciałbym zadać kilka pytań. Jeśli taki tamat już był, to bardzo przepraszam.

1. Czy gdy pierwszy raz wyjdÄ™ to spotkam Przewodnika ?
2. Czy ten Przewodnik może udawać że chce mi pomóc, a będzie miał inne intencje ?
3. Czy częste wyjścia mogą zaszkodzić psychice ?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
J.J
post 21.10.2013 - 19:22
Post #2

Przyjaciel Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Dobrze, ładnie to wszystko brzmi i sobie nad tym myślę dość długo już. Ten wątek z miłością, że jesli uzmysłowię sobie, że jestem silny przez to, że mogę kochać wszystkie istoty (tak to zrozumiałem) bardzo mi się podoba. Czyli siła leży w miłości. To jest kapitalne dla mnie.

Co do innych spraw: Zrozumiałem to tak, że te prawa duchowe opierają się głównie na relacjach zachodzących między dwoma istotami i ich sposobami patrzenia na świat. Czyli jeśli ja będę wytwarzał emocje strachu, lęku, gniewu, agresji, to takie coś lub takiego kogoś (coś, czy kogoś :)?) tam spotkam. Ale wtedy rodzi się pytanie, skąd są tam istoty, które mają w sobie te lęki, agresje i chęć walki, że się do mnie przylepiają. Czyżby nie zrozumiały, że miłość jest najważniejsza? Są głupsze w tym od nas? Z góry zakładam, że większość tych istot jest miliardy, miliardy, eony lat starsza od nas. Zatem nie starczyło im czasu na zrozumienie, że miłość jest najważniejsza? A może wiedzą o tym, ale świadomie to odrzucają i chcą, by inni, mniej świadomi (ludzie) też ją odrzucili, by mogli się nad nimi pastwić, skoro są źli (mają takie uczucia wobec nas: lęku, agresji gniewu etc...)

I co wtedy, kiedy okaże się, że w konfrontacji z takim czymś, jeśli do niej dojdzie, ta istota okaże się dużo bardziej emm silniejsza duchowo ode mnie przez doświadczenie życia w tamtym świecie, które można liczyć (jak dla mnie) nawet na miliardy miliardów lat?

Mówisz, że mój duch ma moc nieskończoną i nie muszę się niczego bać. Dla mnie to bardzo śmiałe założenie, bo uważam, że człowiek tak jak tu, tak i tam nie jest istotą wszechpotężną. I uważam, że mogą tam być z definicji silniejsze istoty duchowo od nas, tak jak na Ziemii lew czy tygrys z łatwością rozwalą człowieka fizycznie.

Co do MTJ (Moja Wyższa Jaźń) to moi Aniołowie Stróżowie (zawsze podejrzewałem, że jest ich więcej niż jeden :)) mają okazać się po prostu aspektami mnie, które dopiero muszę jakoś odkryć i przyjąć prawdę, że oni to ja, a my wszyscy razem wzięci (albo raczej ja poskładany w całość plus cała ludzkość i natura) to jest Bóg?

Dla mnie jest to odmiana panteizmu. Bóg jest wszystkim i wszędzie. To się kłóci z moim podejściem, jest to typowo wschodnie podejśćie, gdzie człowiek jako jednostka, osoba nie odgrywa jakiejś znacznej roli, bo wszystko i tak rozpłynie się w Brahmanie, bo celem jest nirvana.

Dla mnie fundamentem jest to, że ja jestem osobą, że drugi człowiek jest odrębną ode mnie osobą, że duchy (jakkolwiek je nie nazwę: anioły, demony, lepsze części mnie udające na początku nie-mnie) są osobami. I wierzę, że Bóg jest Osobą i zależy mu na moim szczęściu w takim rozumieniu, że ja będę z Nim jako ja, jako J.J, a nie rozpłynę się w nim i koniec.

Wierzę Pawle, że Bóg dopomógłby mi w starciu z takimi istotami, tylko wierzę też w coś takiego, że On szanuje moją wolność i jeśli ja dobrowolnie poddaję się konfrontacji z takimi istotami, co do których nie mam pewności kim są i czego ode mnie chcą, to poniosę skutki takiej konfrontacji.

Więcej, wierzę, że te istoty non stop są przez Boga w jakiś sposób powstrzymywane, by nam już teraz tu nie zrobić za dużo złego.Bo dla mnie nie są one częściami mnie, ani częścią jednego ,wielkiego systemu, który jest Bogiem. Dla mnie one są sobą, a ja sobą.

Przepraszam, jeśli ktoś to potraktuje jako off-topic, chociaż na temat zagrożeń o które autor tematu pytał jakoś się tu wypowiedziałem też :-).

P.S: Chyba, że całkowicie źle zrozumiałem sprawę MTJ i poprawniejsze byłoby mówienie, że tak naprawdę nie ma mnie jako mnie i że nikt z nas nie jest tym kim jest, ale dopiero wszyscy jesteśmy razem w Bogu (bliżej nieokreślonym, czy to energia, czy osoba, czy pustka i nicość) jako całość nawet nie kimś, ale wszystkim. Wtedy faktycznie cała moja tyrada o walce duchowej z innymi duchami nie ma sensu, bo to wszystko i tak całość wszystkiego, a nie odrębne istoty. No, ale ja w to nie wierzę tak czy siak :).
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
- Szymon108   Pierwsze WyjÅ›cie - Pytania ;)   19.10.2013 - 21:47
- - PavveÅ‚   1. Niekoniecznie. 2. Niekoniecznie. 3. Niekonieczn...   19.10.2013 - 22:02
- - Szymon108   A jak to jest ze zÅ‚ymi istotami? Jest jakiÅ› spos...   19.10.2013 - 22:13
- - PavveÅ‚   Kolejny co popada w paranojÄ™ zÅ‚a -.- A co, w ży...   19.10.2013 - 22:17
- - Szymon108   Poprostu bardzo dużo o tym czytam i chcÄ™ siÄ™ up...   19.10.2013 - 22:24
- - PavveÅ‚   W porzÄ…dku, że czytasz, ale jak chcesz w ten spo...   19.10.2013 - 23:29
- - suchowiec   osoby które zadajÄ… takie pytania nigdy nie wyjdÄ...   20.10.2013 - 03:38
- - PavveÅ‚   Nie mów tak z nienawiÅ›ciÄ…... po co ci takie zac...   20.10.2013 - 05:27
|- - rafal13-50   CYTAT(PavveÅ‚ @ 20.10.2013 - 06:27) ...   22.10.2013 - 06:39
- - Negai1   1.Nie zawsze. Poza tym po co ci go zobaczyć? Praw...   20.10.2013 - 17:28
- - J.J   Pierwszy raz wyszedÅ‚em i żadnego przewodnika nie...   20.10.2013 - 20:01
- - PavveÅ‚   Ci opiekunowie/przewodnicy to sÄ… te istoty, któr...   20.10.2013 - 21:13
- - J.J   Dobrze, Å‚adnie to wszystko brzmi i sobie nad tym ...   21.10.2013 - 19:22
- - AntiChrist   A jak ktoÅ› jest satanistÄ… i wierzy w tÄ… drugÄ… ...   21.10.2013 - 21:34
- - J.J   PotraktujÄ™ to pytanie poważnie :). JeÅ›li tak j...   21.10.2013 - 21:49
|- - PavveÅ‚   CYTAT(J.J @ 21.10.2013 - 22:49) Potr...   21.10.2013 - 23:16
- - PavveÅ‚   Zacznijmy od tego, że wszystko, co ci napisaÅ‚em ...   21.10.2013 - 22:59
- - J.J   Pawle, przeczytaÅ‚em co napisaÅ‚eÅ› na temat satan...   22.10.2013 - 20:13
- - MadziaKK   CYTAT(Szymon108 @ 19.10.2013 - 22:47...   22.10.2013 - 21:00
- - Foks   CYTAT(MadziaKK @ 22.10.2013 - 22:00)...   23.10.2013 - 02:45

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park