|
|
19.10.2013 - 21:47
|
|
|
Gość Rodziny ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam wszystkich ;)
Chciałbym zacząć przygodę z OOBE, ale najpierw chciałbym zadać kilka pytań. Jeśli taki tamat już był, to bardzo przepraszam. 1. Czy gdy pierwszy raz wyjdę to spotkam Przewodnika ? 2. Czy ten Przewodnik może udawać że chce mi pomóc, a będzie miał inne intencje ? 3. Czy częste wyjścia mogą zaszkodzić psychice ? |
|
|
|
![]() |
21.10.2013 - 21:49
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Potraktuję to pytanie poważnie :).
Jeśli tak jest, to jest to jedna z niewielu spraw których dorpawdy w ogóle nie pojumuję. Jak można wierzyć w "tędrugą stronę", o której się wie, że jest złem, które chce nas zniszczyć i w ogóle. Do tego dochodzi kwestia potęgi Boga, która jest nieskończona i potęgi złego ducha, który, choć silny, to ma ograniczone pole działania. Nawet logicznie rzecz ujmując i tylko logicznie, to się nie opłaca. Już pomijając aspekt miłości, szczęścia wiecznego z Bogiem, a tego, co może zły duch "zaoferować". No chyba, że szatan jawi się jako wewnętrzna moc, światło oświecające i takie tam. Też bieda jak dla mnie :). |
|
|
|
21.10.2013 - 23:16
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Potraktuję to pytanie poważnie :). Jeśli tak jest, to jest to jedna z niewielu spraw których dorpawdy w ogóle nie pojumuję. Jak można wierzyć w "tędrugą stronę", o której się wie, że jest złem, które chce nas zniszczyć i w ogóle. Do tego dochodzi kwestia potęgi Boga, która jest nieskończona i potęgi złego ducha, który, choć silny, to ma ograniczone pole działania. Nawet logicznie rzecz ujmując i tylko logicznie, to się nie opłaca. Już pomijając aspekt miłości, szczęścia wiecznego z Bogiem, a tego, co może zły duch "zaoferować". No chyba, że szatan jawi się jako wewnętrzna moc, światło oświecające i takie tam. Też bieda jak dla mnie :). Odpiszę w drugim poście, jako że trochę na inny temat, niż mój poprzedni post. Odpiszę, bo nie patrzę na inne wierzenia z dogmatycznego punktu widzenia, który zakłamuje inne wierzenia, w dodatku coś niecoś na temat satanizmu skądinąd wiem... Zakładasz, że satanizm to dokładne przeciwieństwo chrześcijaństwa, w dodatku z punktu widzenia chrześcijaństwa, a to tak nie do końca. Po pierwsze są różne wersje satanizmu. Jedna to taka, gdzie sataniści nie wierzą w żadnego szatana, ani Boga, tylko posługują się tym obrazem by wyrazić swój światopogląd, odmienny od narzucanego im przez doktryny chrześcijańskie. Światopogląd ten wygląda tak, że podstawą ich działań jest egoizm, bez żadnego wglądu we własne działania. Po prostu ich działania wynikają z natury człowieka i nie ma co się wstydzić nautry, takie są ich założenia. Za to taki satanista może też czynić dobrze jeśli zechce, czasem bywa, że robi tak często, choć nie zawsze tak postępuje... Jednak jak na egoistę i hipokrytę przystało, nienawidzi zła u innych. Tak więc jeśli sataniście ktoś dopiecze, to ten mu bez skrupułów odda. Dlatego też złe istoty bez skrupułów atakują hipokrytycznych chrześcijan, którzy tak się utwierdzają w przekonaniu, że są tacy kochający, a zieją nienawiścią do siebie i innych niejednokrotnie (a szczególnie do "złych" istot). Są też inni sataniści, którzy wierzą w Boga i szatana na wzór chrześcijańskiego modelu dogmatycznego, jednak wierzą że to szatan wygra tą wojnę, nie bóg, dlatego opowiadają się za tą stroną. I tutaj motywy mogą być różne, ale raczej prezentowany światopogląd podobny, jak powyższy, choć różnie może być. Myślę, że oprócz tego, mogą być takie przypadki wierzeń, że lucyfer, jako dosłownie z łaciny "niosący światło", oznacza że zbuntował się przeciw złemu bogu, a to on jest tym dobrym, i to co dobre przypisuje się jemu, a co złe - Bogu. Chrześcijanie z założenia przyjmują swoją wersję, ale skąd mogą wiedzieć, czy ta nie jest słuszna? Ano to jest właśnie problem gubienia się w mało znaczących dogmatach, historyjkach, itp. a nie skupianie się na mądrościach życiowych, duchowych, itp. czego właśnie uczył Jezus. Ważniejsze dla dzisiejszych chrześcijan jest odprawić rytuały i pochwalić jak Jezus "umarł za nasze grzechy", cokolwiek to znaczy... a i tak żyją w wielu przypadkach, jakby jego nauki mieli gdzieś, albo przynajmniej nie do końca biorąc je do siebie. No cóż, mam nadzieję tylko, że wyrwałem cię J.J. z oków fałszywego mniemania na ten temat, aczkolwiek nie zamierzam tutaj ani ciebie, ani nikogo namawiać do satnizmu, bo sam nie uważam, żeby było warto ^^. Chodzi tylko o posiadanie niezakłamanych informacji. Pozdrawiam :) |
|
|
|
Szymon108 Pierwsze Wyjście - Pytania ;) 19.10.2013 - 21:47
Pavveł 1. Niekoniecznie.
2. Niekoniecznie.
3. Niekonieczn... 19.10.2013 - 22:02
Szymon108 A jak to jest ze złymi istotami? Jest jakiś spos... 19.10.2013 - 22:13
Pavveł Kolejny co popada w paranoję zła -.- A co, w ży... 19.10.2013 - 22:17
Szymon108 Poprostu bardzo dużo o tym czytam i chcę się up... 19.10.2013 - 22:24
Pavveł W porządku, że czytasz, ale jak chcesz w ten spo... 19.10.2013 - 23:29
suchowiec osoby które zadają takie pytania nigdy nie wyjd�... 20.10.2013 - 03:38
Pavveł Nie mów tak z nienawiścią... po co ci takie zac... 20.10.2013 - 05:27
rafal13-50 CYTAT(Pavveł @ 20.10.2013 - 06:27) ... 22.10.2013 - 06:39
Negai1 1.Nie zawsze. Poza tym po co ci go zobaczyć? Praw... 20.10.2013 - 17:28
J.J Pierwszy raz wyszedłem i żadnego przewodnika nie... 20.10.2013 - 20:01
Pavveł Ci opiekunowie/przewodnicy to są te istoty, któr... 20.10.2013 - 21:13
J.J Dobrze, ładnie to wszystko brzmi i sobie nad tym ... 21.10.2013 - 19:22
AntiChrist A jak ktoś jest satanistą i wierzy w tą drugą ... 21.10.2013 - 21:34
Pavveł Zacznijmy od tego, że wszystko, co ci napisałem ... 21.10.2013 - 22:59
J.J Pawle, przeczytałem co napisałeś na temat satan... 22.10.2013 - 20:13
MadziaKK CYTAT(Szymon108 @ 19.10.2013 - 22:47... 22.10.2013 - 21:00
Foks CYTAT(MadziaKK @ 22.10.2013 - 22:00)... 23.10.2013 - 02:45![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |