oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Socjologia I Społeczności.
Soly
post 10.12.2013 - 23:14
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Cześć.

Chciałbym się zapytać jak Wy widzicie to wszystko co dzisiaj dzieje się obok nas, wsród nas, a i tam dalej.

Jak Wy widzicie manewry społeczne? Do kąd zmierzają? Co nimi targa?
Czy może się to mieć do duchowości?

O czym chciecie rozmawiać?

Wierze że głos społeczeństwa niesie za sobą głębszą myśl, wspólną myśl.

Zapraszam do dyskusji :)

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
g00rmik
post 11.12.2013 - 21:26
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Nie dawno pisałeś o chorobie swojego dziecka. Zapewne wiesz jak boli bezsilność rodzica nad chorym dzieckiem, kiedy nie ma już co zrobić. Ja też jestem ojcem i wiem jak jest.
I patrząc z tej perspektywy, jak zadajesz sobie pytanie, gdzie wsiąka Twoja praca, pot i łzy, płacone w składkach zdrowotnych, w systemie który nie może działać poprawnie, naprawdę tak byś obstawał przy swoim, gdyby karetka nie zdążyła, mimo że szpital jest za rogiem?

Nikogo nie wykluczam, skąd ten wniosek? Człowiek, który wycenił ludzkie życie i sprzedał je w ramach własnego zysku sam się wykluczył z człowieczeństwa. Co nie znaczy, że nie może wrócić, jak zrozumie swój błąd. Ale robienie tego i nazywanie się człowiekiem jest moim zdaniem co najmniej nie smaczne.
Ja go nie potępiam, bo sam bez winy nie jestem.

Jednakże patrzenie na społeczeństwo w różowych okularach, nie sprawi że będziemy lepsi, nie sprawi nawet że niedoskonały system będzie mniej niedoskonały, sprowadzi jedynie nas do oszukiwania samych siebie. Tak trudno wyrwać się ze strefy komfortu.
Nie mówię, że pozytywnym myśleniem, nie możemy zmienić świata, bo myśląc pozytywnie zmieniamy go cały czas. Co dzień staram się myśleć pozytywnie i wierzę, że coś to zmienia.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park