oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Percepcja - Rzeczywistość Poza Materią, Czy Obe to naprawdę Obe? Czy raczej mózgowy Matrix dla świadomości
Rafael198
post 03.01.2014 - 18:09
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Czy Obe to naprawdę Obe? Czy raczej mózgowy Matrix dla świadomości taki jak sen czy Ld ?
Może się to wydać nieprawdopodobne, ale po dokładnym obejrzeniu poniższego trzy częściowego filmiku, nie jeden zacznie się zastanawiać czy tak naprawdę kiedykolwiek opuścił ciało. W skrócie ten krótki dokument opowiada, że świat zewnętrzny nie jest na zewnątrz ale wewnątrz nas, a dokładniej w naszym mózgu, który odbiera impulsy elektryczne od odbiorników czyli zmysłów. Naprawdę ciekawy filmik, może wielu z was już się na niego natknęło, ale na pewno nie wszyscy i jak najbardziej jest w klimatach Obe, szczególnie część 3 :)

Płat potyliczny-Umieszczony jest w tylnej części kory mózgowej. Odpowiada za widzenie i skojarzenia z nim związane, a także po części za rozpoznawanie barw i głębi.
Płat ciemieniowy- Sąsiaduje i współpracuje (przy analizie barw, głębi, czytaniu i pisaniu) z płatem potylicznym. Odpowiada za wrażenia pochodzące z ciała – orientację w przestrzeni, rozpoznawanie ruchu, odczucie temperatury, bólu, dotyku. Jest także istotny dla integracji bodźców ruchowych, wzrokowych, słuchowych i czuciowych.
Płat skroniowy-Położony jest w bocznej części kory mózgowej. Odpowiada za odbiór wrażeń słuchowych oraz rozumienie mowy. Jest ważny dla funkcji językowych (werbalnych).
Płat czołowy- Związany jest z czynnościami ruchowymi a także wyższymi funkcjami psychicznymi – jest odpowiedzialny za zachowanie charakterystyczne dla człowieka (planowanie działań, taktowne postępowanie, przestrzeganie norm etycznych, analiza i kontrola stanów emocjonalnych, podejmowanie decyzji, myślenie abstrakcyjne).

Niesamowite odbierasz matrixa cały dzień, zamykasz oczy jest matrix, wychodzisz z ciała jesteś w matrixie. Gnostycy wyznawali pogląd że duchy ludzkie zostały podstępem uwiezione w ciałach psychicznych przez Archontów, którzy zwabili je podstępem oferując ciekawe doświadczenia, problem był taki że ciała psychiczne, wraz z uwarunkowanymi umysłami stały się więzieniem dla duchów ludzkich, a przez obciążanie chaosem i grzechem, nieskazitelnych dusz, są one zmuszane do oczyszczenia z chaosu, w toku inkarnacji, niestety z każdą inkarnacją taki duch pogrąża się coraz bardziej, zataczając koło w nieskończoność. Taka ciekawostka psycho-duchowe pasożyty karmią się emocjami
Akceptacja Matrixa jest bardzo nieprzyjemna, a wybudzanie się ze snu jest jeszcze gorsze, nie każdy chce się budzić, sen jest bardzo przyjemny, ale ta przyjemność jest tylko iluzją umysłu, iluzją w nieskończoności, zaś owoce idące ze snu niosą ogromne cierpienie. De Mello fajnie napisał, to że cierpisz oznacza tyle ze śpisz, musisz się wy budzić wtedy zobaczysz że cierpienia nie ma. Jest tylko Miłość i Strach
Zapraszam do dyskusji na temat Matrixa, wpierw po obejrzeniu poniższych linków,

http://www.youtube.com/watch?v=I1oT1o1lwv8
http://www.youtube.com/watch?v=Fi1WRPkOQ3k
http://www.youtube.com/watch?v=_2XThPmcKok

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sagle
post 03.01.2014 - 21:50
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Tyle teoria.
Jeśli nawet obe jest jakimś tam matrixem, wytworem umysłu (w co osobiście jednak wątpię) to jest ciekawym zjawiskiem i przede wszystkim niezwykłym i nierealnym.
Próba jednoznacznego zinterpretowania obe od razu jest skazana na niepowodzenie ze wględu na samą naturę tego stanu.
Nie da się przecież zebrać dowodów (np zdjęć ze świata astralnego, w którym to porusza się podczas obe) i przenieść ich do świata rzeczywistości. Istnieją może jakieś badania i monitoring ciała podczas różnych stanów świadomości, ale nie dają one ostatecznej pewności.

A co jeśli nasza rzeczywistość, tu i teraz jest wytworem umysłu, jedynie myślą czegoś lub kogoś(?)

+Quote Post
Rafael198
post 04.01.2014 - 08:39
Post #3

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Sagle @ 03.01.2014 - 21:50) *
Tyle teoria.
Jeśli nawet obe jest jakimś tam matrixem, wytworem umysłu (w co osobiście jednak wątpię) to jest ciekawym zjawiskiem i przede wszystkim niezwykłym i nierealnym.
Próba jednoznacznego zinterpretowania obe od razu jest skazana na niepowodzenie ze wględu na samą naturę tego stanu.
Nie da się przecież zebrać dowodów (np zdjęć ze świata astralnego, w którym to porusza się podczas obe) i przenieść ich do świata rzeczywistości. Istnieją może jakieś badania i monitoring ciała podczas różnych stanów świadomości, ale nie dają one ostatecznej pewności.

A co jeśli nasza rzeczywistość, tu i teraz jest wytworem umysłu, jedynie myślą czegoś lub kogoś(?)

Według mnie, o wiele ciekawsze niż Obe jest życie w ziemskim matrixie, tak naprawdę to my nic nie wiemy, nasza wiedza jest oparta na informacjach idących od zmysłów, dlatego nie mamy możliwości sprawdzenia czy te informacje są prawdziwe. Mózgi są zaprogramowane genetycznie, my tylko z nic korzystamy. Taki przykład, wyobraźcie sobie, utratę zmysłów, co pozostaje? Ciemność i cisza- to rzeczywistość. Zamiast odkrywać, bawić się z umysłem można zadać sobie pytanie kim ja jestem? Po co ja tu jestem? Jaki cel ma moje życie? Gdy odpowiemy sobie na to pytanie wtedy matrix ma sens :)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park