oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Zizz – Polski Wynalazek, Który Ułatwi Sen Polifazowy
wyspiarz
post 05.01.2014 - 15:19
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Woytas74
post 05.01.2014 - 17:02
Post #2

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

CYTAT(wyspiarz @ 05.01.2014 - 14:19) *
Czy można bezkarnie skrócić długość snu tak, aby zyskać w czasie doby kilka dodatkowych godzin? Każdy, komu zdarzało się z różnych powodów zarywać noce wie, że w dłuższej perspektywie organizm zacznie upominać się o pożyczony czas. A gdyby udało się go oszukać? Polski startup opracował wynalazek, dzięki któremu będziemy sypiać jak Leonardo da Vinci.

Jak wynika z badań prof. Rogera Ekircha w dawnych wiekach popularny był sen, podzielony na dwie części – z krótką pobudką około północy (pisaliśmy o tym w artykule „8 godzin nieprzerwanego snu to wynalazek ostatnich wieków. Dawniej sypialiśmy krócej”). Włoski geniusz renesansu, Leonardo da Vinci miał jednak inne zwyczaje. Jego niezwykłą efektywność przypisuje się nie tylko cechom jego umysłu, ale i sposobowi, w jaki wypoczywał.

Leonardo miał bowiem stosować sen polifazowy, określany współcześnie jako cykl uberman. Polega on na całkowitej rezygnacji z długiego snu i ucinaniu sobie co 4 godziny krótkich, maksymalnie półgodzinnych drzemek. Choć daje to zaledwie 3 godziny snu na dobę, człowiek stosujący taki cykl jest – jak wynika z doświadczeń, które przeprowadził Steve Pavlina – wypoczęty i zregenerowany.

Więcej na => http://nauka.gadzetomania.pl/2013/10/17/ba...-godzin-na-dobe

Witam Wszystkich po przerwie. Nie było mnie, bo czasu nie mam :) - niedawno zostałem po raz 1 ojcem mimo, że młody nie jestem :)
Nie będę się rozpisywał ale sen polifazowy to ściema, a ludzie którzy go próbowali przez dłuższy czas wyraźnie wskazują na skutki uboczne i duża niewygodę (obserwuje ten temat od lat) - nie ma też żadnych dowodów, że Da Vinci i inni z reklam stosowali takowy sen - to jest miejska legenda. Sen polifazowy można stosować ale nie widzę w tym żadnego sensu - Sen monofazowy jest o wiele lepszy i ten można skrócić do 4-6 godzin pod warunkiem odpowiednich ćwiczeń, ale po co to komu - szczerze, aby babrać się w tym co nazywacie "real"?
Maska Zizz jest mimo wszystko genialna i będzie miała duże zastosowanie do śnienia, LD, OOBE a nawet medytacji i relaksacji.

Osobiście sam wsparłem projekt na kickstarter:
http://www.kickstarter.com/projects/intelc...-polyphasic-sle
i powinienem mieć maskę jako jeden z pierwszych w Maju i wówczas obiecuje zrobić recenzję.
Maska bije na głowę wszelkie urządzenia tego typu obecna na rynku łącznie z projektem Setha i Roberta Noble - RedEye Pro, który jest równie ciekawy ale wygląda na obecnym etapie na bardzo niedopracowany i opiera się tylko na GSR, czyli ma bardziej ograniczone możliwości niż Zizz.

Pozdrawiam Wszystkich Obenautów
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park