oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Semi-obe?, jak wyjść nie wychodząc;)
nerhaa
post 13.08.2007 - 17:32
Post #1

Guests

Tak sobie znowu pomyślałem..

spoko, nie będzie teorii tym razem ;)

Wielu nie może wyjść, bo to przecież jest ciężka sprawa, sam się staram i staram i nic nie osiagam w tym temacie. Ale właściwie wszędzie się czyta, że człowiek doświadcza obe nieświadomie co noc, podczas snów na javie, etc - jest to swego rodzaju przeniesienie świadomości - znamy to, a jak źle ująłem to sorki - grunt, że wiadomo o co narazie mi chodzi:)

Od niedawna jednak dostrzegłem piękno pewnej innej zdolności - żywa wizualizacja, albo semi-obe, albo można to też nazwać spontaniczną wizualizacją, czy jak kto tam chce.

O co biega:

Zaczyna się całość jak przygotowanie do obe - kładziemy się, relaksujemy, czekamy aż trans się pogłębi, kiedy już jesteśmy w tej głuchej ciszy, zamiast pogłębiać stan dalej w celu wyjścia, zaczynamy marzyć - wizualizujemy sobie jakąś przestrzeń i osadzamy się w niej. I tu trzeba się wyrobić, bo aby całość była zajebista, potrzebna dobra praktyka w wizualizacji! Chodzi o to, że widok ma być cały czas utrzymywany z naszych oczu - fpp. Osobiście ta zabawa spodobała mi się cholernie, bo:

- mogę to robić o każdej porze.
- jest dużo łatwiejsze niż oobe.
- w odpowiednio głębokim relaksie jest realistyczne
- można dużo łatwiej nauczyć się w pełni świadomego śnienia (chociaż po dłuższym czasie nasza wizualizacja naprawdę staje się realistyczna), albo można przypadkiem mieć oobe (tu teoria, ale jest prawdopodobne).
- mam tam pełną kontrolę i świadomość.

Jest tutaj też sporo trudności, które są uporczywe przynajmniej dla mnie - jak inni mają to nie wiem:

- w początkowej fazie aż mnie głowa boli od kontrolowania szczegółów takich jak trawa, zjawiska losowe (a tu jakiś ptaszek, a to owadzik - wiadomo) oraz utrzymanie realności i kolorów - zwłaszcza kolory są bardzo sztuczne, tzn wyblakłe i uciekają często w szarość - ale tylko na początku.
- im bliżej stanu hipnagogicznego tym łatwiej stan owy urealnić - ale ciężko się wówczas utrzymać.
- ciężko całą wizualizację ożywić, tzn sprawić by zaczęła żyć własnym życiem - na początku muszę każdego ptaka, czy owada, czy chmurki poruszać wolą, wizualizować, ale po (przypuszczam) ok. 30 minutach całość zostanie przechwycona przez podświadomość i będzie tętnić życiem - kolorowym i realnym jak nasz ŚF.

Cóż tam robić? Ano podobnie jak w oobe: jak robisz to przed snem, to nie szalej od razu z lataniem bo uśniesz, za dnia można robić za to co się chce, chociaż też łatwo odpłynąć. Na ten przykład, wczoraj przed snem zwizualizowałem sobie jak wstaję z łóżka, podchodzę do lustra - przeglądam się w nim, żeby zobaczyć siebie samego (widok fpp - pamiętajcie, tylko to gwarantuje jazdę w tej 'wizualizacji'), potem wyszedłem sobie na ulicę i podszedłem pod swoje okno - uniosłem się i przeleciałem przez zamknięte okno - spojrzałem sobie jak leżę spokojnie we wyrku po czym pomyślałem sobie, że polecę ucałować laskę. Tak zrobiłem - jak leciałem powoli, to nie mogłem odtworzyć wszystkich domów, więc zrobiłem prędkość świetlną - skokami w linii prostej i takie tam różne.... nie ma sensu truć - można robić co się chce po prostu, a całość, dzięki widokowi fpp w pewnym momencie się urealnia.

Czy to jest jakaś forma LD, OBE, czy wild i inne rzeczy nie wiem - to nie jest też zwykłe marzenie, wyobrażanie sobie - jak na początku napisałem - widok fpp i zaczyna się w głębokim transie a po pewnym czasie wymuszania wrażenia są tak realne jak to tylko możliwe. Przypuszczam, że tu nie ma ani joty obe, bo mogę w dowolnej chwili zwrócić uwagę na ciało fizyczne i całość nie znika, tylko hmmm blaknie, szarzeje i muszę znowu się koncentrować aby urealnić wizję - dla mnie zajebista zabawa i chyba nie będę się męczył z oobe, skoro identyczne wrażenia mam moim sposobem ;)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nerhaa
post 13.08.2007 - 20:09
Post #2

Guests

może faktycznie czas abym sobie Moena szczegółowo przejrzał, chociaż nie wiem czy dam radę :)

Nie martw się Kamil, jeszcze cię wyprowadzę z równowagi pewnie, haha ;)

PS.
Gdzie w kippinie jest filmik, bo nie mogę tam trafić, tylko jakieś nagrania za kasiorę...

o znalazłem :)

+Quote Post
luchessi
post 13.08.2007 - 20:50
Post #3

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 21:09) *
może faktycznie czas abym sobie Moena szczegółowo przejrzał, chociaż nie wiem czy dam radę :)

Nie martw się Kamil, jeszcze cię wyprowadzę z równowagi pewnie, haha ;)

PS.
Gdzie w kippinie jest filmik, bo nie mogę tam trafić, tylko jakieś nagrania za kasiorę...

o znalazłem :)

Ja zaczelem od czytania ostatniej ksiazki.

+Quote Post

Posty w temacie
- nerhaa   Semi-obe?   13.08.2007 - 17:32
- - luchessi   CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 18:32) T...   13.08.2007 - 18:25
- - nerhaa   hmm - a wiesz - nie pomyślałem nawet, żeby zawo...   13.08.2007 - 18:37
- - kamil   BRUCE MOEN SIE KLANIA ON ANI RAZU NIE MIAL OBE ,TA...   13.08.2007 - 18:54
- - nerhaa   może faktycznie czas abym sobie Moena szczegóło...   13.08.2007 - 20:09
|- - luchessi   CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 21:09) m...   13.08.2007 - 20:50
- - r_m   nerhaa spróbuj metody proponowanej przez Moena sz...   13.08.2007 - 21:05
- - nerhaa   eeeem jest gdzieś może jakoś tak treściwie w k...   13.08.2007 - 21:20
|- - luchessi   CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 22:20) e...   13.08.2007 - 22:15
- - Artur_flyer   Nerha geniuszu, dzisiaj muszę to wypróbować. D...   13.08.2007 - 22:40
- - nerhaa   ten zeszyt ćwiczeń bym sobie z chęcią obejrza�...   13.08.2007 - 23:38
- - dragon1   a słuchasz muzyki w czasie relaksu ?? czy moze ro...   14.08.2007 - 12:48
- - nerhaa   nie zazwyczaj niczego nie słucham - lubię ciszę...   14.08.2007 - 12:55
- - dragon1   aha a ty jeszcze nigdy nie osiągnąłes oobe ?? T...   14.08.2007 - 14:16
- - nerhaa   Miałem ze dwa razy spontaniczne obe, ale te spont...   14.08.2007 - 14:21
|- - luchessi   CYTAT(nerhaa @ 14.08.2007 - 15:21) M...   14.08.2007 - 17:21
- - nerhaa   z tymi focusami, to sobie daję spokój, bo tylko ...   14.08.2007 - 17:40
|- - luchessi   CYTAT(nerhaa @ 14.08.2007 - 18:40) z...   14.08.2007 - 17:47
- - nerhaa   Spokojnie, spokojnie :) Ja nie powiedziałem, że...   14.08.2007 - 19:13
- - daywalker   CYTAT(nerhaa @ 13.08.2007 - 18:32) d...   14.08.2007 - 19:32
2 Stron V   1 2 >

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park