CYTAT(Pavveł @ 04.04.2014 - 01:40)

O, a skąd wiesz, jakie są ścisłe reguły zasad hemi-sync? Skąd wiesz jak wywołać konkretny efekt i skąd wiesz, czy niechcący nie wywołujesz niepożądanych skutków ubocznych? Nie hejtuję tutaj, tylko chodzi mi o rzetelność i bezpieczeństwo, oraz ciekawy jestem, jakie ścisłe prawidła rządzą tym modulacjom ^^. :)
Ok,masz prawo do rzetelnej informacji.
Przede wszystkim, długo już siedzę w tworzeniu owych presetów i swoją wiedzę ściśle czerpię z konkretnych artykułów,prac akademickich o określonej tematyce,wszelkich wyników badań EEG,testów medycznych na wpływ fal dźwiękowych na ludzki organizm,itp.
Pytasz o reguły HEMI-SYNC
otóż....
-proces synchronizacji półkul mózgowych zachodzi w skutek podania dwóch różnych częstotliwości dźwiękowych dla każdego ucha,z których to układ siatkowaty aktywny w uchu wewnętrznym wychwytuje różnicę pomiędzy dwiema częstotliwościami i mózg "słysząc tą różnicę" synchronizuje się pracując przy określonej powstałej modulacji częstotliwościowej w Hz. Przykład: 100Hz -- 106Hz =Pożądana różnica 6Hz.
Proces ten nazywany jest "Dudnieniem Różnicowym".
-stosowany w presecie niefiltrowany szum "różowy" wzmaga działanie środowiska Ganzfeld,które pomaga w uzyskaniu odmiennych stanów świadomości.
-Aby powstało owe środowisko Ganzfeld,różowy szum musi maskować Dudnienia Różnicowe (musi być głośniejszy.)
-różne stany świadomości posiadają odpowiedź częstotliwościową pracy mózgu,a preparując określoną częstotliwość Hz,de facto wywołujemy pożądany stan naszej świadomości.
-istnieją również dudnienia monofoniczne zwane izochronicznymi,o takiej samej amplitudzie,które w mniejszym stopniu aczkolwiek nadal efektywnie wspomagają wywołanie określonego stanu.
-i to z grubsza na tyle.
Ważne jest aby utwory synchro słuchać wyłącznie w słuchawkach,na czysto bez korektora audio,oraz bez systemów Dolby,które filtrują określone częstotliwości i niweczą cały efekt.
Pytasz o skutki uboczne. A jakie mogą być skutki uboczne przy wywoływaniu stanu głębokiego relaksu,
stanów medytatywnych,stanów odmiennej świadomości,ogólnego odpoczynku i regeneracji organizmu???
Nawet ludzi w ciężkich chorobach i stanach psychicznych leczy się za pomocą częstotliwości synchronizujących umysł do określonych wzorców.
Tak więc Ja widzę Tylko same superlatywy w korzystaniu z Utworów Synchro.